Априлче 2025г./тема 4/

• 27 612
  • 746
  •   1
Отговори
# 180
Простете невежеството ми 😃 през първата бременност дори не съм знаела, че детето се слага под ъгъл...
Слагах го на една страна, след ядене на друга, сега вече разбирам, че уж трябвало да има наклон...
Така че, от личен опит ви казвам и незнание-нищо не се случи... 😃🙈
Момичета, влизам с полезна информация 🤗❤️
Една мила консултантка по детски сън ми отговори на въпрос, който бях задала отдавна и реших, че няма да ми отговори без да съм платила, но днес получих отговор. ☺️
По препоръките на американската академия по педиатрия и всички специалисти, които се занимават с безопасност на детския сън се правят проучвания. През 2022г. излизат последните препоръки за безопасен детски сън. Там пише, че антирефлуксни възглавници НЕ се препоръчват дори и за бебета с рефлукс. Ако има някакво повдигане на матрака, той НЕ ТРЯБВА ДА Е ПОД ЪГЪЛ ПОВЕЧЕ ОТ 10 градуса. Антирефлуксните възглавници не са безопасни.
Луничке, ти питаше за сгъваемите кошари дали имат наклон, НЕ, нямат и не ти и трябва. Има прекрасни сгъваеми кошари от лен с падаща страна тип next to me. Препоръчвам ти такава.

# 181
Направо се ядасах, че са ти взели пари за инсулина! Вместо 5-те лева, които се оказа това изследване. Стойностите са ти суууупер!

# 182
Момичета, влизам с полезна информация 🤗❤️
Една мила консултантка по детски сън ми отговори на въпрос, който бях задала отдавна и реших, че няма да ми отговори без да съм платила, но днес получих отговор. ☺️
По препоръките на американската академия по педиатрия и всички специалисти, които се занимават с безопасност на детския сън се правят проучвания. През 2022г. излизат последните препоръки за безопасен детски сън. Там пише, че антирефлуксни възглавници НЕ се препоръчват дори и за бебета с рефлукс. Ако има някакво повдигане на матрака, той НЕ ТРЯБВА ДА Е ПОД ЪГЪЛ ПОВЕЧЕ ОТ 10 градуса. Антирефлуксните възглавници не са безопасни.
Луничке, ти питаше за сгъваемите кошари дали имат наклон, НЕ, нямат и не ти и трябва. Има прекрасни сгъваеми кошари от лен с падаща страна тип next to me. Препоръчвам ти такава.

Спомням си, че беше пратила линк от вашата кошара, която много ми хареса, но остана доста назад. Може ли да ми пратиш пак линка, нещо подобно ще търсим и ние. Simple Smile

# 183
  • Смолян
Кактусче, благодаря ти! 🌸
Много подробно чета целия форум и прочетох какво сте написали, но разчитах, че когато отида в болница , която е с толкова голямо АГ отделение, в което при всички бременни задължително се пуска ОГТТ, ще знаят какво точно се пуска. Уви!
Не ме е яд за парите, които съм дала (в случая 60 лв допълнително), а за стресът, който си причиних, виждайки висок инсулин.
От бременността ли се покачва инсулинът? Знаете ли?
Благодаря , Кактусче, още веднъж 🙏
Изобщо не е висок. Не бременна моя на 60 минути е 80-88 не помня с точност.

# 184
Рали, моят беше 99-100 😅

# 185
Аз доста се изумих, защото никога не съм имала проблеми със захарта и инсулина. 2 месеца преди да забременея, с моята хипохондрия съм изследвала абсолютно всичко и инсулинът ми беше 2.25 … при референтни стойности на лабораторията от 2 до 25, да речем. Сиреч, отивах си към критично нисък инсулин и сега като видях тези стойности направо се стъписах.
Да Ви споделя, съжалявам, че го позволих , но мен лично ме направиха на маймуна откакто съм забременяла. Вече няма доктор на който да не съм ходила: кардиолози, ревматолози, нефролози, пулмолози, ангилози, съдов хирург, хематолог и, сега , последното им изпълнение: на гастроентеролог заради леко завишено стойности на АЛАТ.
Никога през живота си не съм посещавала подобен специалист! Но знаят, че като си бременна и могат да те разпращат по доктори. Та, какво да правя, отидох - не къде да е - в Токуда, за да получа отговор: “ами не мога да кажа на какво се дължи завишения АЛАТ. Сигурно е от бременността “😏
Наистина ли?!? Очаквах по-конкретен отговор за преглед от 180 лв. Та, за да се разпише жената, че нещо ми е казала , реши, че трябва да ме уплаши до смърт като ми съобщи, че виждала нещо на черния ми дроб . Добре, че в този момент се появи доцент от гастроентерологията, за да й обясни, че това е хемангиом, с който най-вероятно съм се родила. И черешката: назначаване на 85 вида изследвания, които, аз като абсолютен идиот, за пореден път си платих и пуснах. Хвърлиха ме за 85-ти път в джаза с някакви космически стойности на някакви си антитела. И ти звъниш, четеш, трепериш …. За какво?!? Защото гениалната докторка в Токуда решила да ме изследва дали някога съм прекарвала Епщайн бар вирус (херпесен), който се оказва, че 90 % от хората са изкарали и винаги ще носят антителата за него. Срам ме е да си призная вече, че се връЗвам на глупостите им.
Извинявайте за дългото словоизявление , просто исках да споделя безкрайното си разочарование: цялата система ми се струва една огромна печатница за пари без никаква хуманност и мисъл към хората, които те наричат пациенти. Не мога да повярвам, че жената на регистратура в болница Вита не знае, че на бременни жени не се пускат инсулинови нива. Не мога да проумея какво целиш с изследване дали някога съм имала херпесен вирус (при положение, че имаш отделен маркер за стара инфекция и за нова). Кому е нужна старата.
“Доверете се на лекарите си” казват.
Питам се как.

# 186
Така е Зари. Трябва да ти кажа, че много от лекарите гледат на бременните като подвижен банкомат, защото знаят, че сме уязвима група и леко да ни намекнат нещо, ще го изпълним докарй (дори и да няма основание). Лично в работата ми, популярна лекарка от бившата Тина Кирков ми е казвала как и е супер досадно да се занимава с планиране на нормално раждане и масово ги реже без причина, за да си съставела график, милата и да не е постоянно на педалите….wtf
За това тача лекари, като д-р Дяволов- няма излишни изследвания, няма хвърляне на паника, няма излишни приказки…отиваш казва ти точно с две думи, че всичко е наред (или с неговите: скучна си ми😅) и си тръгваш спокоен. И знаеш, че ако ти каже нещо то е наистина основателно.
За това преди да тръгна по пътя на бременността, първото беше да намеря добър лекар и много се радвам, че съм направила един 4-5 месечен ресърч на всички софийски “топ доктори”.
Защото иначе е страшно… ами не, нямам нужда от паника.
И още нещо. По време на бременност цялото ни тяло преминава в съвсем различен режим на работа ако се направвт щателни изследвания 1000% ще излезнат доста неща, които няма да са свъвсем ок. За това се “пипа” нещо само ако има индикации и опасения- аз лично съм на този принцип. Масово пускане на какви ли не изследвания (без реални причини) е най-стресовото нещо, което може да си причини една бъдеща мама.
В крайна сметка правим повече от минималното, което се изисква. Както ми каза д-р Павлова (още една страхотна лекарка, която не налага излишни мерки). Преди 25г, когато майка ми е била бременна в тези месеци с мен дори не е знаела дали имам глава… замислете се над това. Simple Smile

Последна редакция: сб, 14 дек 2024, 17:12 от Pipiilotaa

# 187
Като човек с ИР от преди бременността, мога да кажа, че тези стойности на инсулина, ако не сме бременни, хич не са ок.
При бременност, хормоните, които произвежда плацентата, влияят върху инсулина и затова ни водят, че сме в перманентна ИР. Затова и трябва да внимаваме толкова много с въглехидратите. От друга страна, глюкозата е молекулата на живота, така че не може и съвсем без тях.

Иначе за безсмислените изследвания и лекари - навсякъде ни гледат като касички. Дори спрях да броя къде и за какво съм дала пари последните 2 години. Единствените, за които ме е яд, бяха сумите, които налях на Владимиров и Белчева в Ин витро София, но това е съвсем отделна тема...

# 188
Зари, аз също съм карала EBV, който най-вероятно е причината за проблемите ми с ЩЖ. Прекарах доста тежък подостър тиреоидит, който увреди жлезата и съм на Л-тироксин сега. Хич не е шега този вирус, макар че повечето хора не разбират, че  са го боледували.  Както и да е, минало. Имунолог обаче ми каза, че по време на бременност е добре да се пускат изследвания за EBV и CMV, за да се следи вируса да не се активира. Правят се на всеки 3 м според нея.

Днес минахме в Св. Лазар, но не беше баш като отворени врати. Както и да е, поговорихме си за 10-15 мин и по живо и здраво. Правят секцио по метода на Щарк, който до колкото разбирам не се прави прави във всички болници. Водят го по-щадящ. Таткото може да присъства на раждането дори със секцио, като не се доплаща нищо. Ако реши да спи с нас в болницата вече се доплаща. Иначе по цял ден може да стои с нас в стаята без доплащане. Допадна ми, че за багаж искат документи и козметика и дрехи за изписване на малката. Това е.

Минах през мола са сменя пижамата на малката, че се оказа скъсана и майка и е спала някъде. Нямаше наш размер и без пижама остана. Качих се на кантара и показа 53,8кг с обувки. Нашият вкъщи по бельо показва 54,6-55кг. На кой да вярвам не знам 😀

Кактусче, благодаря ти за информацията. Значи махам от списъка с покупки антирефлукс възглавницата. Какъв модел легло взехте? Дай да копираме от теб в темата, че станах разногледа с тези легла. Допадна ми помпата за кърма, която показа и е доста по-евтина от Медела-та. Другото, което аз гледах е да имат резервни части, че за някои се сменят през определен интервал.

Последна редакция: сб, 14 дек 2024, 17:24 от Пълнолуние

# 189
Ние заложихме на тази кошара
https://www.ozone.bg/product/prenosima-koshara-chipolino-bela-pepelno-siva/
Като поръчахме и дървена от Никол бейби, но след като отделим бебчо в детската стая.

# 190
Момичета, малко ще променя темата, за да не Ви натоварвам (или пък да се натоварим още повече 😂), но: да си поговорим малко за финансовата страна на раждането като престой в болница и операция или нормално раждане. Проучвали ли сте? Без да съм проверила конкретно, дочух, че за София в Токуда раждането излиза около 5 Хил. лв, в Майчин дом около 2 хиляди лева и във Вита около 3 хиляди лева. Не претендирам за достоверност, пак казвам: дочух от приятелки 😏
Пипи, така е. Споделих го с Вас, защото съм много разочарована. Дори не е за парите, а за стресът, който ти причиняват и за отношението към майки - голяма част от които са чакали с години тези дечица. Размотаване по доктори, изследвания, без никаква мисъл как им влияе това и наистина ли е необходимо.
Знаете ли, много близка приятелка на свекърва ми, ама наистина много близка , е акушерка от 35 г. , от които 20 в Шейново, останалите по различните АГ болници в София (сред които Софиямед, Вита и т.н). Та, тя беше споделила на свекърва ми, че масово около празниците се разчистват планови раждания под всякакъв предтекст, а момичета, които са за естествено раждане биват агитирани всячески да родят секцио, за да ги избутат преди и след празниците.
Ние се очертаваме групата около Великден, не е лошо да се има предвид.
Пипи, до Дяволов се докопах чак за януари. Още ноември се записах. Надявам се да не ме скастри, че няма да ме вземе. Още не съм се решила в МД или в Токуда.
Joss, как се спогаждате с д-р Нашар? Доволна ли си? Говорили ли сте вече за раждане или още не ?
Пълнолуние, благодаря ти за информацията. съжалявам за лошите последствия, които е имал този вирус върху теб. В никой случай не подценявам никоя инфекция, но този вирус има маркер за вече прекарана инфекция и за текуща. Кому е нужно да се изследват и двете 😏 Само разсъждавам, може и да греша,  тъй като при мен маркера за текуща е резултат 0. Слава Богу, при мен всички показатели на щитовидната жлеза и самата жлеза на ехография са като по учебник. Още веднъж ти благодаря за обратната връзка. Ще поразпитам още за този вирус и какво, аджеба, е станало с него 😏

# 191
Първоначално се изследват IGM и IGg. До колкото знам, не претендирам какво съм разбрала и запомнила, антителата си остават завинаги. Вируса си седи в тялото ни и може да се активира отново, за това и имунолога ми каза да пускам изследвания за текуща инфекция на всеки 3 месеца. Идеята ми не е да плаша някой, а просто споделям моят малък опит с този вирус.

Цените ги има в ценоразписа на повечето болници. Иначе и аз още не съм избрала болница. Могат да варират според начина на раждане,  каква стая си избереш и др фактори.

# 192
Добре, че ми напомняте 🤣 Забравих да кача линк:
https://www.ozone.bg/product/chipolino-koshara-padashta-strana-r … ks-makdamiya-len/
Спомняте си моята огромна "дилема" между 10 кошари 🤣 Все пак се спрях на сгъваема с падаща страна от лен.
Между другото видях, че в ценоразписа на болниците има избор на лекар и отделно избор на екип. В допълнителното здравно осигуряване имам лимит от 500 или 600лв. за избор на екип....трябва да им се обадя да попитам дали важи и само при избор на лекар. Това са актуалните цени за раждане в Окръжна болница в Бургас, както и списък за родилното. 🤗 Интересно как присъствието на бащата е 200лв., а на друг придружител е 150лв. 😅 Малко скъпичко ми се вижда 80лв за самостоятелна стая(НЕ е с подобрени битови условия 🤣, просто си сама). Луничке, колко излиза раждането в тази болница? Предполагам е по-скъпо, щом не се доплащат за придружител.

# 193
Зари, с Нашар ще се видя за втори път в понеделник и ще видим дали ще затвърди мнението ми Simple Smile
Иначе съм си запазила час за Атанасова и за Дяволов, за всеки случай - гледам да покрия опциите, пък дано не потрябват Simple Smile)

# 194
Св. Лазар е частна болница и зависи каква стая избереш, това са им цените:

https://lazar-hospital.com/razhdane/ceni/

Няма снимки на всички стаи в сайта им, като единичната, но предполагам ще е е нещо, като двойната. Съвсем обикновена стая ми се струва:

https://lazar-hospital.com/nastanyavane/

Болницата е малка, не е голяма като Надежда или Токуда. Водят се 2ро ниво на неонаталогията. Имам позната, която кара бременност с много усложнения и за щастие беше успешна благодарение на лекаря, който я следеше там и роди там. Лошите отзови ги има и за тях, както за всяка болница.

Не ги разбирам какви са тези нива на неонатологията , само знам, че 3то ниво е най-високото. Но какви са разликите м/у 2ти и 3то нямам на идея.

Общи условия

Активация на акаунт