Априлче 2025г./тема 4/

• 25 721
  • 746
  •   1
Отговори
Здравейте, бъдещи мами ☺️ Заповядайте в новата темичка, в която да си бъдем подкрепа и компания в най-вълшебния период. 🤗☀️❤️
 Вече сме навлезли във втория триместър ❤️
🫶Втори триместър /14-26 седмици/
Смята се, че вторият триместър е най-хубавата и лека част от бременността, тъй като нивата на хормоните започват да спадат, симптомите на сутрешно гадене, неразположение и умора започват да намаляват, ставаш по-енергична и бебето не е все още твърде голямо и тежко.

Около 19-20 седмица е възможно да започнем да усещаме движенията на бебето. Можем да започнем да му говорим и пускаме музика, защото то вече чува!

Развитие на бебчето по седмици:
https://grizalche.com/bremennost/

Фетална ехокардиография:
Скрит текст:
Феталната ехокардиография (ФЕхоКГ) представлява високоспециализирано ехографско изследване на сърцето на плода. Извършва се от квалифициран АГ специалист или педиатър кардиолог с ехографска апаратура от висок клас. Прегледът е от особено значение, тъй като вродените сърдечни малформации (ВСМ) са най-честите структурни дефекти на плода. Наблюдават се при 8 до 12 на 1000 живородени. Около половината от тях са тежки – несъвместими с живота и/или налагат хирургична корекция след раждането. Допълнително, в пренаталния живот честотата на ВСМ е значително по-висока. На практика, вероятността плодът да бъде засегнат от сърдечна аномалия е от 5 до 6 пъти по-голяма, отколкото да има синдром на Даун. Следователно, единственият начин да се гарантира липсата на вродена сърдечна малформация (ВСМ) на плода е извършването на ФЕХоКГ от висококвалифициран специалист. Внимание: Пренаталната диагноза на ВСМ и днес представлява сериозно предизвикателство за съвременните пренатални грижи. Някои малки сърдечни дефекти могат да бъдат пропуснати пренатално. От друга страна, съществуват и сърдечни аномалии, които могат да бъдат диагностицирани единствено след раждането.

Оптималният срок за феталната ехокардиография е 18-22-ра гестационна седмица. В този срок сърцето на плода е достатъчно голямо, за да се оценят структурите му. От друга страна, ако феталната ехокардиография открие аномалия, която налага допълнителни изследвания, например амниоцентеза за изключване на хромозомна болест, този срок на бременността е подходящ за извършването на това изследване. Разбира се, феталната ехокардиография може да се извърши по всяко време и след този период, но след 34-36 седмица е по-сложно да се получи качествен образ на сърцето. В определени случаи фетална ехокардиография може да се извърши и преди 18-та гестационна седмица.

Феталната ехокардиография е преглед, при който детският кардиолог преглежда само сърцето на плода като го оценява в девет проекции, както напречно, така и надлъжно на гръдния кош. Освен двуразмерния метод, при който се вижда анатомията на сърцето и реалното движение на сърдечните структури, при феталната ехокардиография се използват още цветно-кодиран Доплер, за да се оцени посоката и естеството на кръвния поток, пулсов Доплер, с който се оценява скороста и профила на кръвотока през различните сърдечни структури, и M-mode ехокардиография за оценка на сърдечния ритъм и функция на сърцето. Всичко това дава възможност за цялостна оценка на анатомията, кръвотока и функцията на сърцето, като особено значение има фактът, че тази оценка се извършва от детски кардиолог със специална подготовка в пренаталната кардиология. Ето защо, само феталната ехокардиография позволява да се диагностицират почти сто процента от сърдечните аномалии, които могат да се открият, преди бебето да се е родило.
Приложение за сърчицето на бебчето- да го слушате: hear my baby heartbeat monitor.

Следенето на дължината на маточната шийка трябва да започне най-късно от 16г.с.
Скрит текст:
В Надежда е най-добрия на серклажите- Любо Христов. Измерването на шийката трябва да става чрез вагинален ехограф

Безплатни прегледи по здравна каса по време на бременност

Как се променя тялото ви?
Препоръчителното общо наддаване на тегло за цялата бременност е от 11 до 16 килограма.
Разпределение на качените килограми преди раждането:
Тегло на бебето – от 3 до 4 килограма
Плацента – от 500 до 700 грама
Тегло на матката – от 800 до 1 килограм
Амниотична течност – от 700 до 900 грама
Мастни депа – около 3 килограма
Тегло на гърдите – от 400 до 800 грама
Увеличен обем на течности – около 1 килограм
Допълнителна кръвна маса – около 1 до 1,8 килограма.

Калкулатор "тегло при бременност" 🍀
https://ohnamama.bg/teglo-pri-bremmenost
🍀
Нека попълним анкетата, да видим кой как върви с килограмите 😁 Blue HeartHeartpulse

Термини на априлските мами:
Скрит текст:
AnBolein- 02.04.25г.
Zaria999- 02.04.25г.
rozi4ka222- 03.04.25г.
elliepeanut- 05.04.25г.
mmm_2024- 07.04.25г.
Pipiilotaa- 10.04.25г.
MirelaS- 12.04.25г.
IvelinaL- 15.04.25г.
Бетичка- 16.04.25г.
AlmostMama- 16.04.25г.
Пълнолуние- 17.04.25г.
aliaamalinka- 17.04.25г.
Кактус- 18.04.25г.
Mila91- 19.04.25г.
miki8713- 20.04.25г.
Lilyivanova- 23.04.25г.
...........- 23.04.25г.
Molishein- 23.04.25г.
Gery666_- 24.04.25г.
Dalinda011- 26.04.25г.
Demetra- 27.04.25г.

Линк към старата темичка:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1706247.new#new

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 12:37 от Kactus

# 1
Благодаря за новата темичка, Кактус, много е хубава и полезна.
Аз днес бях на преглед, и всичко си беше точно. Бебчето отговаря на седмицата си. ❤️

# 2
Страхотна тема, Кактус Simple Smile благодарим Simple Smile

# 3
Супер си, Кактус! Благодаря за темата.
Да сме здрави и бебоците ни да растат силни и в тази тема.

# 4
Старт на новата тема в хубав празничен ден. Нека да сме здрави всички!✨

# 5
Благодаря ви, момичета, много се радвам, че ви харесва 🤗❤️ До сега се занимавах с лека редакция и най-накрая е финално завършена с нови полезни линкчета и визия. 🥰 Просто от телефона става бавничко 😁
Мики, радвам се, че всичко е наред ❤️
Бъде здрави с бебоците и вашите семейства!
ПП поздрави от една бургазлийка и бъдещото ѝ истанбулче/made in Istanbul/🤗😄😘

# 6
Присъединявам се към темата! Благодарим😇 Нека да сме здрави

# 7
Присъединявам се и аз. 😊
Следя групата с голям интерес 😊
Благодаря ти, Кактусче!
Btw за д-р Мануелян в Бургас съм чувала доста добри отзиви, но знам, че е трудничко да се добереш до нея като часове.

# 8
Здравейте, попълних анкетата и ми стана лошо като сметнах качените резултати-цели 7. По табличката съм 1 кг над средното Sad

# 9
Супер темичка, Кактусче! Gift Heart

mmm_2024 вече не се харесваме с кантара хаха и аз съм качила 7кг, но честно казано не ги усещам по себе си особено. Аз съм висока 1.60 горе долу и малко в краката съм понапълнила, но не е видимо толкова.

# 10
То май сме само три с повече кг Grinning аз съм качила 6. Дава ми по приложението в първия пост на Кактус, че теглото ми е нормално, но се чувствам мн тежка и трудно подвижна. На работа имам да качвам 4 етажа и направо е някаква мъка. Задъхвам се, почивам си,  накрая едва дишам. Като гледам обаче масово момичетата не с качили кг ... Браво Simple Smile!

# 11
И аз съм качила 6-7, а почвам не от малко. Корем имам, май и бутчетата са пораснали. Но със сигурност не ям повече от преди, заради риска от ГД. Нормални процеси. Така пъхтя по улиците и по стълбите, а реално не се чувствам изморена, може би бебчо вече притиска нагоре.

# 12
Значи не съм единствена 😀😀, а тези които са качили по 3-4 кг. адмирации. Важното е всичко да върви добре, килограмите ще сваляме после.

Някоя от вас попадала ли е на вана със стойка-сгъваема, както и на поставка за преповиване за скрин.. търся нещо подобно на това като на снимката, но да се монтира на скрина, който имам и бебето да е в хоризонтално положение, не вертикално. Обяснението ми е жестоко 😀😀😀😀

# 13
Идвам и аз в новата тема. Моят кантар ми казва, че съм 54,6кг, ама все повече не му вярвам да съм качила под 3кг.  Ще видя тези дни да се премеря в някой мол. И ще сравня стойностите с нашият. Първоначално му вярвах, ама корема ми расте и е по-голям и е много съмнително да не мърда нагоре.

Последна редакция: сб, 07 дек 2024, 17:44 от Пълнолуние

# 14
Кактусче, благодаря за хубавата ни темичка ❤️

Общи условия

Активация на акаунт