Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...7

• 31 982
  • 738
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Скрит текст:
Не са ясно посочени единицте на този.
Намерих го, не дават точни единици, както на вигантола, който може лесно да се изчисли и дозира според нуждите на всеки.  Не е ясно тези 0,5 мл дневна доза ( 17 капки, 1/4 капкомер), на 5000 IU ли се равняват? Най-вероятно е така, но не са го написали изрично, извлича се по логика от контекста. Не става ясно и тези 5000 IU само вит Д ли са, или общо вит Д+ К. Май е второто.
Не ми харесва, защото не може да се дозира адекватно, както е при вигантола.
Пише това:
https://bg.iherb.com/pr/nature-s-craft-organic-vitamin-d3-k2-dro … free-60-ml/118882
Цитат
Витамин D3 на капки е лесният начин тялото ви да си набави чист витамин D. Нашата витаминна добавка K2 D3 със стойност 5000 IU течен витамин D3 е неовкусен за по-добро преживяване.

Препоръчителна употреба
Вземете 17 капки (една четвърт капкомер) веднъж дневно, ако е необходимо или според указанията на медицински специалист. Може да се приема директно или да се добавя към сок.
--------------------------------------------------------

Информация за добавката
Количество за прием: 0,5 ml (приблизително 17 капки)
Дози в опаковка: 120
Количество за прием   Процентни дневни стойности (% ДС)
Витамин D (от лишеи)  50 μg   250%
Витамин K2 (като MK-7 от Natto)   20 μg   **
**Дневните стойности (ДС) не са определени.

За сравнение вигантол:
1 ml = 40 капки = 0,5 mg холекалциферол = 20 000 IU вит. D3

Ако в горния продукт  (17 капки) са 5000 IU вит. Д3, то той е най-малко два пъти по-слаб от вигантол.

В една дневна доза пишат, че има  50 микрограма (50 μg = 0,5ml ) = 0.05 милиграма холекалциферол.  Тези  50 μg дневно ( 17 капки) се равняват на 4 капки вигантол, т.е. 2000 IU.
Както казва и denis©,
Цитат
1 капка е около 118 IU Д3 ... 20 капки са 2353IU...
Но в същото време пишат 5000 IU. Много неясно е дадено.
Гледаш етикета. Информацията в iherb не е точна... често се случва, макар да качват информация, която е предоставено от  самата марка ... някой е объркал нещо Simple Smile
17 капки са 2000IU Д3 + 20mcg K2

Грешката е в информацията на самата марка:
https://shopnaturescraft.com/products/organic-vitamin-d3-k2?_pos … nt=40942206255258

# 76
Не е и само в iHerb  така, малко ли хора има подведени със спрея на better you дето е с к2 че тая доза е в 1 пръсване а не в 3. Вече свикнах за добавки да проверявам внимателно и по възможност на повече от едно място, че при тях имат и повече свобода да ги описват по начин по който може да подведе. И като сложиш и тук-там грешно преведен етикет и става съвсем весело.
За линка от Амазон благодаря но точно от там не ми върши много работа.

# 77
Точно това имах предвид, че не е ясно колко точно единици вит. Д има в дневната доза - 2000 IU, или 5000 IU ?  Проверих навсякъде внимателно, преди да пиша. Не е ясно кое е сгрешеното и кое е вярното. Не бих ползвала такива витамини, за които не зная каква точно доза приемам. Та това е 2,5 пъти разлика!!!
Според мен, тряба да бъде описано пълно, точно и ясно, както е при вигантола, затова го дадох като пример. И още нещо важно - вигантолът е регистриран като лекарство, а другите - като хранителна добавка.  Разликата е много съществена:
Лекарствата подлежат на строг контрол, дозите в тях са гарантирани.
Хранителните добавки не подлежат на такъв строг контрол и дозите в тях не са гарантирани, може да има съществени отклонения от обявените.
Процедурите по регистрация на лекарствата са тежки и бавни, с изпитания, контролът много сериозен, затова не си правят труда да ги регистрират като лекарство, а карат по лесния начин.

Не бих се подвеждала от рекламни трикове и глупости, че е "без аромат, за подобрено изживяване". Или, че било от незнам си какви натурални съставки.

ПС
https://en.wikipedia.org/wiki/Cholecalciferol
Цитат
Холекалциферолът се синтезира в кожата след излагане на слънчева светлина.
Холекалциферолът присъства в храни като мазна риба, говежди черен дроб, яйца и сирене. [ 6 ] [ 7 ] В някои страни холекалциферолът се добавя и към продукти като растения, краве мляко, плодов сок, кисело мляко и маргарин. [ 6 ] [ 7 ]

Може и да пропускам, но не виждам в оригиналния сайт да пише че е извлечен от лишеи. А и не виждам те д аса включени в храните, съдържащи вит. Д.

Последна редакция: нд, 29 дек 2024, 16:20 от Diorela

# 78
Вигантол точно затова е описан ясно - щом са го регистрирали като лекарствен продукт, не може да не е.
А на това си пише ясно, просто не за капка защото дозата е половин милилитър. С пипета е а не с гутаторно шишенце, на такива отбелязват на пипетата до къде да се напълни за една доза а не се мерят броейки капки.
На Солгар мисля че имаше такъв също, там май пак нещо подвеждащо бяха превели и много хора го мислеха че дозата е в една капка. Със сигурност има и други марки така.

# 79
natka, въпросът  не е, дали си капеш капки, или пълниш капкомер до някъде, а колко единци вит Д приемаш с тази дневна доза - 2000, или 5000! Това не е ясно, а е много важно. Има грешка, но кое е сгрешеното и кое е вярното?
Или, понеже е хранителна добавка, реалната доза се движи някъде между 2000 и 5000 и затова са го написали така.

# 80
Ако още говорим за това от снимката на предната страница си пише, как да не пише? 50 микрограма Д в една доза и 20 микрограма к2. Не знам къде виждаш 5000, освен ако не става дума за друг продукт че се обърках вече. Тези 50 микрограма са 2000 единици, не съм сигурна че са длъжни навсякъде да пишат и в международни единици, мисля че и двете са си валидни.

# 81
Здравейте при изследване на дъщеля ми която е на 20години вит D е 16,91 при стойности от лабораторията 20,00- 50,00, на ЛЛ каза че не вярва на тези витамини и нищо не ни изписа и аз сега се чудя какво да и давам в какви дози и еденици,Ше съм благодарна на всякакви съвети и препоръки от ваша страна

# 82
... вит D е 16,91 при стойности от лабораторията 20,00- 50,00, на ЛЛ каза че не вярва на тези витамини и нищо не ни изписа ...

Ха, сега, де. Grinning

# 83
Ако още говорим за това от снимката на предната страница си пише, как да не пише? 50 микрограма Д в една доза и 20 микрограма к2. Не знам къде виждаш 5000, освен ако не става дума за друг продукт че се обърках вече. Тези 50 микрограма са 2000 единици, не съм сигурна че са длъжни навсякъде да пишат и в международни единици, мисля че и двете са си валидни.

Точно за него говоря, коментирахме, че вероятно е грешка.
Виж в сайта
https://shopnaturescraft.com/products/organic-vitamin-d3-k2?_pos … nt=40942206255258
Цитат
Vitamin D3 drops are the simple way for your body to get pure vitamin D our K2 D3 vitamin supplement 5000 IU value vitamin D3 liquid is unflavored for an improved experience.

Vitamin D Drops with K-2 Vitamin - Liquid Vitamin D 2000IU per serving and MK7 K2 Vitamin Supplement for Immune Support and Joint Health - Liquid Vitamin D3 with K2 Vitamin MK7 and MCT Oil for Better Absorption

А в този пост, дадох и цитат от iherb
Скрит текст:
Не са ясно посочени единицте на този.
Намерих го, не дават точни единици, както на вигантола, който може лесно да се изчисли и дозира според нуждите на всеки.  Не е ясно тези 0,5 мл дневна доза ( 17 капки, 1/4 капкомер), на 5000 IU ли се равняват? Най-вероятно е така, но не са го написали изрично, извлича се по логика от контекста. Не става ясно и тези 5000 IU само вит Д ли са, или общо вит Д+ К. Май е второто.
Не ми харесва, защото не може да се дозира адекватно, както е при вигантола.
Пише това:
https://bg.iherb.com/pr/nature-s-craft-organic-vitamin-d3-k2-dro … free-60-ml/118882
Цитат
Витамин D3 на капки е лесният начин тялото ви да си набави чист витамин D. Нашата витаминна добавка K2 D3 със стойност 5000 IU течен витамин D3 е неовкусен за по-добро преживяване.

Препоръчителна употреба
Вземете 17 капки (една четвърт капкомер) веднъж дневно, ако е необходимо или според указанията на медицински специалист. Може да се приема директно или да се добавя към сок.
--------------------------------------------------------

Информация за добавката
Количество за прием: 0,5 ml (приблизително 17 капки)
Дози в опаковка: 120
Количество за прием   Процентни дневни стойности (% ДС)
Витамин D (от лишеи)  50 μg   250%
Витамин K2 (като MK-7 от Natto)   20 μg   **
**Дневните стойности (ДС) не са определени.

За сравнение вигантол:
1 ml = 40 капки = 0,5 mg холекалциферол = 20 000 IU вит. D3

Ако в горния продукт  (17 капки) са 5000 IU вит. Д3, то той е най-малко два пъти по-слаб от вигантол.

В една дневна доза пишат, че има  50 микрограма (50 μg = 0,5ml ) = 0.05 милиграма холекалциферол.  Тези  50 μg дневно ( 17 капки) се равняват на 4 капки вигантол, т.е. 2000 IU.
Както казва и denis©,
Цитат
1 капка е около 118 IU Д3 ... 20 капки са 2353IU...
Но в същото време пишат 5000 IU. Много неясно е дадено.
[/spoiler]

# 84
Пропуснала съм го това че чета от телефона, според мен е по-скоро печатна грешка това 5000.

# 85
  • София
Писах им, да видим какво ще отговорят?!

На етикета е посочено - вит. Д от лишеи, вит.К2 от Натто, което за мен си е супер... само дето много капки трябва да се капят при по-високи дози. Simple Smile
Скрит текст:
ПП.
Това 5000 IU изобщо не го взех под внимание, защото не е фигурира в етикета.

# 86
Предполагам че ще ти отговорят че е печатна грешка и ще се извинят. Случват се странности в описанията им там, особено ако гледаш каква цена ти дават и до нея цена за доза. Ама понякога е цена за 1 доза а друг път за 1 бройка което може да не е едно и също Grinning Не им е унифицирано всичко, заради което си мисля че описанията им ги подават готови а не си ги пишат все те.
Аз не знам защо изобщо посочват капки на този етикет, като дозата е половин милилитър с пипетата - на такива знаеш че обикновено брой капки не намесват. Пълниш там до отбелязаното на самата пипета, цвъкаш и туйто.

# 87
И ако си със сериозен дефицит, както съм аз, например, какво правиш?  Как си дозираш?

# 88
Аз се чудя защо произвеждат такива препарати въобще. Значи аз като взимам 5000 единици ще има да си капя до безкрай. Не съм виждала пипети с разграничение всъщност. Този който дадох за пример на Nature Love с 5000 единици сме го приемали и аз и мъжът ми и за два месеца запълнихме липсите, на пипетата няма разграничение обаче.

# 89
Че кой те спира да я пълниш и по повече пъти тая пипета, ако пък трябва точно този да е препаратът? Макар че има и други, щом като този не ти харесва. На този са му написали една доза колко е и тя не е една капка. Избор има и то не малък.
Аз и капсулите които вземам, не вземам по една, те също не са точно по колкото  съм решила да приемам. Даже съм взела различни и си правя дозата така. Дори и от една и съща марка имат примерно капсули от 1000, от 2к, от 5к, от 10к единици - всякак можеш да ги комбинираш и да си направиш каквато доза ти трябва.
На капки има доста, немалка част са по 500 или по 400 единици в една капка. Особено за бебенца - защо да не правят и продават? Това че някой е решил точно с такъв препарат да капе до довечера, а не да си вземе друг, е отделен въпрос... Капсули също има страшно много които са по 400 единици. Дето им викам хомеопатична доза на такива Grinning Но ги купуват и тях, а щом се купуват - ще се и продават.

Общи условия

Активация на акаунт