Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 89

• 25 082
  • 735
  •   1
Отговори
# 450
Бързо възстановяване пожелавам, пробиотик пиете ли?
Излекувах бъбрек, стопих камък 5 мм със смола от ливански кедър.

Здравейте, изписаха ме преди 2 дни от болницата. Вече нямам температура
Днес ме хвана бъбречна криза и отново антибиотик

Какво ще ми препоръчате за киселини?

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 21:14 от B_vas

# 451
Бързо възстановяване пожелавам, пробиотик пиете ли?
Излекувай бъбрек, стопих камък 5 мм със смола от ливански кедър.

Здравейте, изписаха ме преди 2 дни от болницата. Вече нямам температура
Днес ме хвана бъбречна криза и отново антибиотик

Какво ще ми препоръчате за киселини?
За киселини на мен ми казаха Гавискон гел😊
Благодаря за пожеланието. Надявам се скоро да се възстановя

# 452
Гавискон и Талцид и двете са таблетки за дъвкане.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 21:47 от Rimmona

# 453
36+1 седмица съм, но се отказах от болницата, в която мислех да раждам (в друг град, 2 пъти бях ходила на преглед там). От началото се следя в родния си град, при АГ, който не изражда. Имам Streptococcus agalactiae в секрета и той ми изписа свещички Флуомизин, слагам ги от 6 дни. Другата АГ (която бях избрала) каза антибиотик + антибиотик за бебето, след като се роди.
Моя АГ каза само да слагам свещичките и това би трябвало да е достатъчно. Чакаме дали бебето ще се обърне главично, защото все още не е.
И така, в болницата в родния ми град ще е (една е). Мисля да е с избор на екип (АГ с най-добри отзиви за мен) - предполагам трябва да се срещна с нея, няма часове, но ще й кажа за какво съм. Каква е процедурата по принцип, когато следенето е било при друг АГ?

# 454
Чрез направление от личен, отивате при този, който искате да ви продължи наблюдението.

# 455
Това май не е точно ‘бърз’ въпрос, но съм притеснена малко и ми се иска да си сверя часовника Simple Smile

В 15г.с. съм и се следя на частно, но от месец някъде имам съмнения дали АГ ми обръща достатъчно внимание. Преди месец си пуснах подробни кръв и урина, на които излязоха няколко неща със завишени резултати. Пратих ги веднага на моята и нищо не ми каза. Вчера бях на ФМ при друга АГ и тя ми се накара, че с такива показатели отдавна е трябвало да започна да пия нещо. Писах на моята АГ - нищичко не ми отговори. Освен това, много оскъдна информация ми дава като цяло - бях пратена на пренатален неинвазивен тест с едно листче на което пишеше името на теста, без да ми се каже какъв е този тест, защо да си го пратя, кой пакет е подходящ за мен и т.н. Добре, че е форумът да се информирам.

Та въпросът ми е вашите следящи АГ какво правят? Искам да се уверя, че нямам някакви високи очаквания към моята - аз си представям да гледа бебето всеки месец, да ме праща на нужните изследвания и да ми обяснява какво и защо правим, и като имам нужда от лечение или да ме прати на специалист, или тя да ми каже какво пия.

# 456
Славейче,сменете я,бременността не е шега работа. Вие сигурно не се водите и като нейн пациент.
Още в начална бременност се пускат изследвания и се прави микробиологията,ако има нещо да се регулира навреме.
На всяка ЖК те теглят,мерят,кръвно проверяват,на ехографа правят измервания на  бебето,сигурно частната ви АГ и това не прави.

# 457
  • София
Тази изобщо не звучи надеждно. Аз се следях в държавна болница, регулярно ме викаха за кръвни изследвания, мерене на кръвно, ехограф, морфологии, накрая тонове. На АГ-то пишех всичко, отговаряше ми, обясняваше ми, назначаваше ми лекарства, отделно и той си ме гледаше. С какво основание те праща на пренатален? Моите резултати на БХС бяха добри и никой не ми го е предлагал дори. Попринцип тестът е хубаво да се направи, но така без обяснения, звучи като да е на процент.

Последна редакция: чт, 09 яну 2025, 11:18 от Лъвица

# 458
Според мен трябва да смените следящия лекар, изглежда да подхожда доста небрежно. Аз се следя при уж най-добрата във Варна, много е хвалена и наистина си разбира от работата, обаче не покрива напълно очакванията ми. Зависи вие какво точно си представяте. Аз съм като вас, искам подробни прегледи, да ми се обяснява и да ми се пускат редовно изследвания. Мога да кажа, че моята следяща прави повечето неща без обясненията. Много е натоварена, с много пациенти и единственият ѝ фокус е по време на прегледа да огледа добре бебето, да види шийка, да следи микробиологии, и да пуска важните изследвания, но понякога забравя и аз трябва да напомням, че еди си кое изследване от предния път не ми е видяла резултата и т.н. Но винаги е отворена за комуникация, ако я питам нещо, и ако нещо не е наред с изследванията си ми изписва лечение и проследява. Мисълта ми е, че дори при най-добрия лекар да сме, според мен ние трябва да четем, да се информираме и да следим да не се изпускат важни неща. Има редица примери в този форум където дори най-добрите специалисти в България са допускали пропуски. Така че, аз лично съм приела факта, че е наша отговорност да следим дали ни пускат всичко, да си го изискаме, дали са проверили всичко на прегледа и дали няма нещо важно което да се изкоментира. И все пак е важно и самия лекар да е адекватен и инициативен, едно е да пропусне веднъж нещо, друго е да кара през просото на всеки преглед.

За пренаталния тест, при мен беше същата работа, само ме питаха ще правя ли и като казах да, ми дадоха листче с теста и ми записаха час, без никакви обяснения. Тъй като обаче и аз всичко си чета и следя редовно веднага исках да обсъдим защо този пакет и защо да правя или не еди си кое. В крайна сметка не ме убедиха в тяхната теза и си пуснах който аз пакет прецених. Трудно е лекар да съветва за това, ако не е запознат подробно с историята на двойката. А и голяма част от лекарите работят с определени марки тестове и взимат комисионни, така че не очаквайте да имат напълно обективно мнение.

За мен важните неща, които са ключови и за които питам всеки път са: размери на бебето, размер на шийката, околоплодни води, редовно си искам микробиология, и коагулационен статус заради тромбофилията. Според мен това са основните препъни камъни, които биха довели до големи бели. Другите работи където ме теглят и мерят с метърче, не че нещо, ама за мен лично са в пъти по-маловажни, особено в начална бременност. 

# 459
Славейче, запиши си час и отиди при въпросното АГ и виж дали и какво ще коментира за резултатите и тогава си прецени дали ти обръща достатъчно внимание. Аз имам телефона на моята следяща, но ми каза при спешни случаи (за резултати от изследвания, просто си записвам час и отивам, и коментираме).
 А за оскъдната информация - аз не излизам от кабинета докато не получа отговори на въпросите си. Почти всеки път имам записани на телефона въпроси и казвам "имам няколко въпроса" и почвам Simple Smile

# 460
Отидох при моето АГ веднага след положителния тест, защото бях настинала и имах притеснения дали трябва да приемам нещо. Сама си бях пуснала 2 кръвни теста, двата пъти и прогестерон + ТСХ, защото съм с Хашимото. Когато отидох при нея каза, че бременност със сигурност има, на ехограф няма да се види нищо, но иска да види дали няма и някой задържан фоликул/киста, които може да създадат проблем, а след 2 седмици да отида, за да установи дали е маточна, дали има мехурче, ембрион и т.н. Каза, че добре съм направила като съм пуснала и прогестерона, защото ми е леко нисък, въпреки доброто ТСХ ме прати и на ендокринолог за консултация как и кога да се следи, ще ми се променя ли доза и т.н. Изписа ми утрогестан за прогестерона, но-шпа за спазмите, настинката ми беше минала, но ме предупреди да се следя и при нещо да пиша пак. Бях ходила на прегледи при нея да знаем, че всичко е наред преди да почнем опити, та още тогава ми беше изписала пренатални витамини и вит Д. Искаше да ми вземе микробиология и цитонамазка, но бяхме пускали предния месец на профилактика, пусна ми ПКК, отново изследване на прогестерон + урина, кръвна група, желязо, б12, вит Д, глюкоза и каза да ги пусна в деня преди часа за прегледа за установяване и потвърждаване на бременността. Попита ме дали имаме някой в семейството с инсулти/инфаркти и каза да си пусна и основен пакет за тромбофилия. На следващия преглед ми прегледа изследванията, всичко беше наред, но за тромбофилията ми каза да пусна и допълнителни изследвания, защото имаше някои хетерозиготи, препрати ме и към хематолог за консултация, предупреди за кръвната група да следим за кървене в по-напреднала бременност, каза на сестрата да отбележим да пускаме антитела (с отрицателен резус съм, а бащата с положителен), прегледа ме на ехографа, видя сакчето, мехурче, ембрионче с пулс, добави ми и Биозин към витамините. В следващите дни получих кървене и полежах в болница, писах й като ме изписаха, запази ми час и на него видя отлепване, каза ми да лежа. В последствие съм й писала два пъти за силни болки и още едно кървене, отговори ми с по 1 дума какво да пия, какво да правя - задоволително. Обаче реших да не си следя консултациите при нея, защото всеки път чакането е дълго, а тя си пренебрегваше пациентите и часовете, за да излезе да се види с промоутъри, въпреки вече бавещите се с 50мин часове, а и имаше ситуацуя в последния преглед, където заради паниката й и реакцията реших да запиша другаде консултация. Записах се в Майчин дом(пак изчаквам, но поне не ме стресират, имат денонощен дежурен), преди всяка консултация съм при акушерка за мерене на обиколка, тонове, килограми, кръвно, оправяне на болнични. Още при записването ми пуснаха отново пълни изследвания. След акушерката влизам при следящия, поглежда всеки път всичко в картона, гледа ме обстойно на ехограф, казва какви трябва да са ми следващите изследвания и кога. Бях на преглед при него точно преди да се запиша и защото беше 9/10 седмица го попитах за пренатален, каза ми да го обсъдя с лекаря, който ще ме следи и казах, че искам да е при него. Обясни ми за БХС, пренаталните, препоръча ми да направя само едното, БХС, а ако има нещо пренатален, защото не е задължителен и е по-скъпо изследване  Аз му казах, че сме решили директно НИПТ тест та ми каза те с кои лаборатории работят, даде ми контакти, обясни ми накратко какви разлики има и ми каза да се свържа и с 3те, да видим пакети и цени, да си преценим кое ни устройва и кога да го направя. На този преглед преди записването ми каза и да си взема направление и да се запиша направо с него. Взе ми микробиология и цито отново, за да са с другите изследвяния. Излязоха ми гъбички и защото бях при акушерката за болничен след няколко дни, та ме прати на дежурен да ми изпише нещо за тях, а то дежурен беше моят лекар, та директно без час ми изписа лечение. На прегледите не говори излишно, гледа изследванията, дали на ехографа има нещо, отворен е към въпроси, дори ме предупреди между прегледите да си записвам всичко и да го питам, за да не забравя нещо, праща ме на изследвания. На последния ми преглед (17г.с) вече ме гледа и с вагинален, замерва ми шийката, предупреди че следва изследване на антителата за кръвната група, за фетална ме пита дали съм си запазила час(още от 14г.с. ми даде контакти за втора фетална, но ако искам да отида другаде). Иначе последният ми преглед беше преди празниците и защото ме вижда, че съм притеснителна, то ми каза ако нещо има и ме притеснява да му звънна въпреки това. Аз съм много доволна от отношението и следенето, не ми говори излишни неща, но ме праща на изследвания, следи на какво трябва да отида, гледа ми всеки път резултатите, даже понякога и по-старите, а като не помни пита "тук изписахме ли нещо?", на ехограф гледа, ако види нещо за следене ми казва, не ме претупва с въпросите ми, не ме задължава да ходя при конкретни лекари за допълнителна консултация, а ми препоръчва на кои има повече доверие, с пренаталния също не ме кара да ходя при някой конкретен, отново каза с кои работи той, но не съм ограничена с тях, а дори не ми и каза "отивай директно на пренатален", ако няма основания за такъв, както казах - това решение го бяхме взели вече и просто исках насоки евентуално кога да го направя

# 461
Здравейте, в 34 седмица се чувствам все едно се разболявам . Може би съм се филмиралаа  но е ок да се приема биозин мама без да съм питала лекар ?

# 462
Не е проблем да го приемаш. Аз карах Ковид и тогава пих по 2 таблетки, но лекарката ми каза тъй като е сезон на болести и грипове да продължавам да го пия по 1 таблетка до раждането. Ако чувстваш, че се разболяваш взимай 2 пъти по 1 таблетка.

# 463
Здравейте момичета! Искам да ви попитам, не знам дали въпросът ми е точно за тук, но мисля, че вие ще сте наясно. Правих изследване на общ белтък и албумин, и белтъка ми е занижен 60,86 (реф. стойност 64,00-83,00). Какво трябва да значи това, много ли е нисък и има ли проблем? 23 г.с. съм в момента.

# 464
Моят общ белтък даже е по нисък от твоя. АГ каза че при бременност е нормално. Или увеличаваш млечните продукти в хранителния режим или си взимаш протеин на прах за бременни.
Здравейте момичета! Искам да ви попитам, не знам дали въпросът ми е точно за тук, но мисля, че вие ще сте наясно. Правих изследване на общ белтък и албумин, и белтъка ми е занижен 60,86 (реф. стойност 64,00-83,00). Какво трябва да значи това, много ли е нисък и има ли проблем? 23 г.с. съм в момента.

Общи условия

Активация на акаунт