За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 11-та тема

• 21 753
  • 448
  •   1
Отговори
# 120
Аз ползвах рибки, по-люти не мога да ям. Обаче днес отворихме половината в бурканчето и надделява сладката нотка. Другият път ще сложа и малко повече люти чушки или ще взема и няколко по-лютички, определено ще го варя малко, защото сега си е сладко, а не сос.
Този кориандър съм ползвала има го мисля и в Била и Кауфланд.

Лютите чушки са си по моя рецепта. Оцет до ръбчето на буркана, 1 чаена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка захар, на дъното на буркана няколко зърна черен пипер и бахар, цвят от копър или малко копър,магданоз, морков. Слагам чушките във фурната и там ги пукам, после ги пълня в бурканчета и между няколко пак слагам от магданоза и морковите, отгоре за капак пак това слагам да са покрити с нещо чушките иначе остават сухи горните. Като ги напълня доливам с вода до горният ръб и варя за капачка. Тези са 10 минути, но май им е много. Все забравям по колко ги варя. Вкусни стават.
Може като ги напълните с вода да затворите бурканчетата и да ги разклатите да се разтвори солта и захарта и водата да се овкуси и да опитате малко водичка и да прецените кое ви е малко и да добавите. Аз така правя понякога. На големите буркани с винтова капачка, мисля че слагах по равна супена лъжица захар и сол, но такива не правя вече, защото са ни много и трябва да ги изхвърлям.

Забравих да питам онзи ден нещо. Ако сложа по 1 лъжица чили на бурканите, чорбаджийските чушки дали ще станат люти според вас?

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 17:01 от Morkovelka99

# 121

3) какъв оцет ползвате ТАЗИ година, защото на Веда тази година оцветява та се не трае, краставичките ми имат антиапетитен вид, Направих 6 буркана и ще се наложи да ги ползвам само за тип Руска салата
Ох, точно на Веда взех онзи ден от Кауфланд, на промо, за кисели краставички, преди това правих с купен от lidl.
Имам домашен оцет от круши, но ми се свиди да го използвам за туршии, и затова реших да купя.
Лидълският оцет ми се стори много силен и миризмата ме удря в носа, но сигурно защото свикнах с деликатния вкус на домашния оцет, и съм отвикнала от винения.
Плодове няма почти никакви на вилата при нас, оцеляха съвсем малко ябълки и круши, но птиците ги кълват още зелени. Не знам дали ще оцелеят доматите.

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 17:08 от Lemy

# 122
  • Стара Загора
Здравейте, ползвали ли сте такива шишенца за консервиране на доматен сок? Капачките дали са надеждни? Дадоха ни доста голямо количество и ми се иска да ги използвам

# 123
Да, капачките държат добре.

# 124
Да, ползвайте си бутилките

# 125
И от мен да, аз съм ги ползвала за компоти от малки плодчета- черница, боровинки, малини.

# 126
Майка ми гледам че също затваря смлени домати или доматен сок в такива. Щом не е спряла да ги използва, значи не са я издънили до сега и си държат капачките.

# 127
  • София
Продават се отделно капачки за тези бутилчици.

# 128
Продават се отделно капачки за тези бутилчици.
Това беше много полезно, ще ѝ кажа да го има предвид. Не бих отказала и информация как точно се водят поне, ако ги има и някъде да се продават онлайн още по-добре че сигурно на мен ще възложи да ѝ набавя.

# 129
На Женския пазар в Сф. няколко щанда с капачки има от лявата страна посока Лъвов мост. Отивам с бутилчица/буркан, за да проверя размера, защото нямат номера.

# 130
Не вярвам да отида до София за капачки Grinning Затова и питах как се водят и дали някой ги е мяркал онлайн. Вярно че немалка част от населението се е нагъчкало там, но все пак не всички живеем в София или наблизо.

# 131
По пазарите в градовете има сергии за капачки,  и аз нося мостра, защото не съвпадат  милиметри. За по-стандартни има по магазините, но сега се обират. Можеш да ги изпратиш като ги купиш. Продават и бутилки, може да премериш на тях.
 Аз търсех капачки 63 мм, нямаше, появиха се, запасих се. Винаги имам под ръка различни размери. Но, ако не са употребявани , само със сока в тях са ползвани, фабрично, стават поне три пъти.

# 132
Аз живея в другия край на България и съм ги виждала и на нашия пазар.Ето един производител https://gudex-caps.com/kapachki-razmeri/.Има контакти и може би ще дадат информация къде могат да бъдат намерени.

# 133
Направих сос по тайландски на Пейч, ще го пробвам почивните дни Simple Smile. Сега ми донесоха люти чушки чорбаджийски и рибки (отварят ми работа) искам да ги направя като туршия, да бъдат хрупкави.Не знам колко сол да сложа. И тиквички имам в повече , отколкото мога да приготвя за ядене, та тях ще сложа в торбички на кубчета и във фризера, ще ползвам за супа. Не се сещам за друго , а и след работа нямам много време за сложно приготвяне. Ако имате идеи , ще съм благодарна

# 134
Слагам тиквички в мусаката.

Общи условия

Активация на акаунт