За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 11-та тема

  • 13 993
  • 304
  •   1
Отговори
# 240
  • Мнения: 4 906
Защо двойна работа - като ги вакуумираш, ще се намали обемът и тогава да замръзнат. Вакумирай в състоянието, в което ги искаш - пресни или бланширани.

Спанака винаги бланширам първо - за много кратко в подсолена гореща вода. Омеква и, поставен в пликче, е с намален обем. Няма разлика във вкуса при готвене, но се добавя съвсем накрая.

Последна редакция: пн, 08 сеп 2025, 06:59 от Шарлот

# 241
  • Мнения: 4 562
Аз имах предвид вакумирането не като способ за намаляване на обема, а като способ за запазване на храна/заготовка (като консервиране).

# 242
  • Мнения: 4 906
Едно и също се постига с вакуумирането и консервирането - премахва се въздухът като среда за развитие на патогени. Но, ако бурканите могат да се редят на произволно място (дори не задължително студено), то храната в пликчета с изтеглен въздух безусловно е във фризер, а неговите размери не са неограничени Затова е безсмислено първо да се замрази желаната храна, а сетне - да се тегли въздухът (заради увеличения от замразяването обем и вакуумирането на такава храна ще е неефективно).

Дамата със студент е добре да опита и дехидриране - за кромид, праз, чесън, морков, чушки за готвене, чери домати, подправки - от мента, босилек...до магданоз и копър, слайсове от всякакви плодове методът е безценен. Много се ползва у нас.

# 243
  • Мнения: 5 790
Здравейте,
И аз с въпрос към списващите:Как запазвате хубав зелен цвят на мелиджано/патладжан и печени зелени чушки/?
Иска ми се цвят като на Mama's или Гурменица/вторите ги харесвам повече/, но при мен е леко "бозав".
Може би е до сорт капия или патладжан, или е важно печенето?
Предварително благодаря.
Скрит текст:


Зелено, но...

Последна редакция: пн, 08 сеп 2025, 14:48 от niljaniljo

# 244
  • Русе
  • Мнения: 6 153
Сладко от сини боровинки

# 245
  • Мнения: 13 213
Здравейте, с покойната ми майка правихме консервирани домати в буркани. Тя, вечна и памет, в общи линии казваше какво да правя, как да режа доматите и тн, но за жалост, нямам рецепта и не намирам в тетрадки те и. Миналата година не ми беше до това, но сега ми се иска да направя, но не намирам никакви нейни записки, рецепти, пропорции. Помня само домати, магданоз, сол, но от кое, колко? Моля,за съвет!

# 246
  • Мнения: 23 321
Беля ги ,че  отхвърлят люспите, режа на дребно ,в смисъл да е готово, парчета  1-2 см, то в ядене се разварява, а за салати с лук или без лук зимата е подходящо, сол слагам съвсем малко , за вкус, дори без сол правя, на  2 кг примерно  една чаена  лъжица пълна , 2 литра  е кастрона, пълен, магданоз   може стрък или наситнен, или целина понякога стрък слагам , после го отстранявам, особено в сок доматен  е целина,  насипвам, варя нормално 15-20 минути , охлаждат се, капачките да се проверят дали са хлътнали  и  прибирам.
Консервните стържа на ренде, но при желание се консервират и  цели , заливам с настърган сос и по същия начин нататък.

# 247
  • София
  • Мнения: 18 296
Светкавица, няма рецепта и пропорции.
Купувам консервни домати, оставям ги 2 -3 дни на балкона да доузреят.  После измивам добре. Може да ги режеш и пълниш в бурканчета. Може да ги мелиш с ръчна машинка или електрическа.
Аз смляното го слагам в голяма купа, осолявам на вкус и пълня в бурканчета. После ги настанявам в тенджера с вода на котлона. Като заврат - изключвам и оставам да постоят 10 - 15 мин. Вадя, обръщам върху капачките за 1 нощ и после прибирам за зимата.
Магданоз не слагам, не ми харесва как става след заваряването.
Винаги във фризера имам кутийки със замразен, нарязан копър и магданоз. Добавям на момента и е като пресен.

# 248
  • Мнения: 4 906
Трикът за белене е: в гореща (вряла) вода се изсипват измитите домати, на които с нож е прорязана кръстообразно срещуположната на съцветието страна. След минутки на мястото на срезовете кожата се надига.  С решетеста лъжица вадя и оставям в купа. Люспата пада изцяло. След това вече са писали - затваряш ако искаш цели, ако искаш на парченца или смлени. За сок меля в блендер с по-голяма вместимост  до пълна хомогенност. Също не слагам магданоз - при стерилизацията той променя вкуса си. Стерилизирането - не повече от 15 мин, за да не се разслоят на бистра течност и пюре.

# 249
  • Мнения: 2 778
Аз заливам с гореща вода доматите, оставям ги десетина минути да почнат да се белят. Беля и режа в купа/тенджера/ тава на не много дребно слагам малко сол и пълня в буркани и варя "за капачката" както му казват 15-20 минути.

# 250
  • Русе
  • Мнения: 6 153
Скрит текст:
Здравейте, с покойната ми майка правихме консервирани домати в буркани. Тя, вечна и памет, в общи линии казваше какво да правя, как да режа доматите и тн, но за жалост, нямам рецепта и не намирам в тетрадки те и. Миналата година не ми беше до това, но сега ми се иска да направя, но не намирам никакви нейни записки, рецепти, пропорции. Помня само домати, магданоз, сол, но от кое, колко? Моля,за съвет!

# 251
  • Враца
  • Мнения: 1 584
Виктория, аз всеки месец правя манджи в буркани на ММ, който е шофьор и няма как да си готви всеки ден или да изкара 4 седмици само на консерви. Сготвям яденето, още горещо наливам в чисти буркани, запечатвам капачките и кипвам бурканите 2-3 часа. Той не ги държи в хладилник, затова ги варя. Единственото е, че супите са без застройка. Правя боб с наденица, кюфтета сос, мусака без заливка, всякакви вариации на ориз, грах, зелен боб, яхнии, супи. Абе почти всичко, което обикновено си ядем вкъщи става и за в буркан.

# 252
  • Мнения: 20 893
Аз беля доматите на ръка, по твърдите с белачка, по меките - с остър нож. И понеже една година ги варих само 10 минути, и нещо не ми се получиха, по съвет на приятелка, към чаената лъжичка сол в буркана, започнах да добавям и чаена лъжичка захар, най-вече като консервант, и да ги варя поне 15 минути. Магданоз и аз не слагам, че не ми харесва вкуса на доматите после. Нарочно ги режа така, защото повече ми харесва визуално.
Отделно си правя и доматен сос, който използвам и за готвене, защото повече ми харесват ястията с него, отколкото само с млени домати.


А иначе, Пепчо е описала процесите подробно, за много от нещата, се водя по нейните подробни обяснения:
https://pep-4o.blogspot.com/2015/09/blog-post_22.html?m=0

# 253
  • Мнения: 1 711
Слагам доматите само със сол и понякога в някой буркани дръжки от целина, магданоз, каквото имам под ръка. Овкусяват домата и когато отворя буркана ги изхвърлям.  Варя 10-15мин и фал не съм имала. Тази година всички консерви варих в Инстант пот под налягане за 5-7 мин. Понякога слагам цели, не обелени домати с доматен сок. Обикновено когато бързам. Зимата, когато отворя буркана, изсипвам в дълбок съд и обелвам много лесно. Кожата пада само с едно дръпване. Не ми е проблем. Когато имам време беля и слагам цели. Винаги мога да си извадя колкото ми е нужно и да си го нарежа.

# 254
  • Мнения: 4 906
Моля, дай подробности за стерилизирането в тенджера под налягане - студена или топла вода слагаш? Няма ли риск да се спука буркан? На каква програма пускаш? При 6-литрова тенджера 3 буркана ли събира (от големите), застилаш ли с кърпа дъното, за да не се нарани...?

Общи условия

Активация на акаунт