За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 11-та тема

• 14 087
  • 305
  •   1
Отговори
# 255
С дуо крисп съм 5,6л. Слагам кърпа на дъното на вътрешния съд. Събира точно 3б. на винт от 720мл. Застилам кърпата, слагам бурканите, наливам около 1л вода, затварям с херметическия капак и избирам програма с високо налягане. Задавам 5-7 мин., за доматите 5мин. за печения пипер 7мин. пускам и оставам да падне налягането само. След това зареждам другата партида, като разхлаждам леко водата и по същия начин.

# 256
Лютият сос на Пейч от миналата седмица.
В този сложих и 5 люти чушки от Кауфланд (в темата на магазина ги определиха като отровно люти). Добавих и още захар, защото  ми беше много лют на вкус, а не така вкусен като предните. Забравих да сложа и чесън, като се сетих се оказа че нямам, но определено макар и малкото количество, което слагам променя вкуса и го прави по-хубав. Не го затворих в шишета, защото не ми харесва много.

Първите ми кисели краставички от вчера. 6-7 буркана станаха, но в 4 от тях има само по 4-5 краставички. Бяха много едри и затова реших да ги нарежа, че да не си играя само с много буркани. Днес като ги обърнах имам съмнения, че повечето буркани не са затворени. Снощи като вадих първите, единият си беше направо отворен, а съм сигурна, че ги затворих всички. Сложих го в хладилника като изстина, но се чудя дали да не го изхвърля. Чудя се и какво да направя останалите, единият течащ след много клатене го открих, а другите при клатене правят тсццц.... От всички, мисля че само 1 е затворен добре. Уж можех да затварям буркани с винтови капачки, но тази година имам фалове. И при лютите чушки имам 1 или 2 не добре затворени, бях ги разбрала кои са, но при надписването забравих за тях, смесих ги и така и не ги открих после.

# 257
С капачките е като тангото - първо леко назад, за да се намести улеят и здраво завиване напред. Проверка дали не капе и във водата.

# 258
Така правя, преди да ги сложа да се варят ги проверявям и нито едно бурканче не тече. Аз затова бях в лек шок от снощният буркан. Той беше направо отворен като го извадих от водата, все едно само е поставена капачката и леко завъртяна. Сигурно капачките са виновни, защото са използвани макар и външен вид да изглеждаха като чисто нови и това ме накара пак тях да сложа, а не нови.

# 259
Постигнах хубав зелен цвят на мелиджано. Лесно било😉😃

Усъвършенстването продължава.

# 260
А сега сподели как го постигна и рецептата, моля.

# 261
А сега сподели как го постигна и рецептата, моля.
Рецептата ще е приблизителна, защото беше експеримент, за който получих" намигване" от грузински приятел.
И така, продукти:
1.3 кг бяла капия-българска, светла с тънка ципа.
2. 5 патладжана-3 меланж и 2 бели
3.Люти рибки/средно люто/10 броя.
1 връзка магданоз/да не е анемична и да е с меки листа по възможност светла окраска/демек бълг. магданоз от градината или от бабите
4.Слънчогледово олио/при мен - Калиакра/.
Сол, лимон/при мен 1/2+/
Опекох патладжаните на парти грил. Пейчев, благодарско. За това не се бях сещал.Задуших, обелих и поръси с малко лимон. Оставих да се отцеждат.
Не пригаряйте патладжаните Ако имате тъмно кафяви петна, следствие на споменатото, леко го остържете.
Чушките пеках на чугунени плоча и парти грил едновременно за по-бързо.Задуших, обелих, поръси с лимони отцедих.
6'т от лютите зелени рибки опеках и обелих.
Съединяване на съставките:
Цялата връзка магданоз/само листа и меки дръжки  плюс 2 чаени лъжички сол, две скилидки чесън и 100мл олио пасирах като песто. Прибави 4 люти чушки/рибки почистени от семената и нарязани на парченца, пасирах/блендирах.
1/3 от опеченият отцеден и накълцан патладжан/кълцам със сатъри/ прибавих към пестото и пасирах.
Всичко печени чушки/накълцани и останалият накълцан патладжан,и печени те и обелени инакълцани рибки, смесих и добавих към пестото. 0ще около 200 мл. олио и бъркане, за да поема. Не загрявам олиото предварително, не изварявам, не пържа. Продуктите са претърпяли една термична обработка и нямат нужда/за мен /от повече. Добавете сол  по ваш вкус. Олио, ако е необходимо по малко и бъркайте/.
Насипете в буркани  и варете 20 мин. след завиране.Обърнете, охладете.
Може да добавите още чесън и др, когато отваряте за консумация. Да ви е сладко.

# 262
  • София
Морковелка, не изхвърляй бурканите с краставички.
Изяжте си ги сега като гарнитура.
А за зимата си купи от Лидл - хрупкави и вкусни са.

# 263
Аз това забравих да ви питам след колко време ще са се овкусили добре и ще стават за ядене.
Бурканите, които течаха ги сложих в хладилника ще видя след няколко дни,  яко не са мътни и тях няма да хвърля. А другите и аз така реших, да се консумират сега след седмица/две.
Кисели краставички майка ми направи, тя ни дава, но с тези реших и аз да се пробвам сама, а и взех много краставици от тях и трябваше да ги изхвърля. А и да не мъкна буркани реших така да направя. Ако се окажат вкусни може още един опит да направя, но ще използвам само дребни. Аз тези 3 минути ги варях, майка ми май по 5 ги вари, но четох, че е много 5. Ще видя и нейните бурканчета как изглеждат моите нещо и на вид ми изглеждат странни.

Това Мелиджано за мен си е живо кьопоолу, но със зелени чушки вместо червени. И аз го видях някъде тези дни и супер апетитно ми изглеждаше. Тези дни ще направя за проба за вечеря и ако ми хареса може и аз да направя  няколко бурканчета за зимата.
Повече обичам червени чушки и такова кьопоолу, но ще пробвам.

# 264
Кьополото, моята баба правеше с печени червени домати към печените патладжани и чушки. Кълцаше го с дървено чукало в дървена гаванка. Подправките по вкус.За зимата затваряше в буркани /отделно/печен патладжан, печени чушки/пипер и печени домати.И аз затварям печен и обелен домат в буркани Когато решеше да прави смесваше и подправяше. При Кьополото може да са и зелени и червени чушките.
Айварът, който харесвам е само с червени чушки/може и месести червени камби/, олио и морска сол.

# 265
Айварът, само от червени чушки ли е по принцип?
Есента на 2023 правих по рецептата на Теди Титова. В нея имаше и патладжан, патладжаните обаче ми дойдоха повече и пак до докарах като кьопоолу на вкус.
Ето, имам останали няколко бурканчета и нещо съм си внушила, че са развалени и само ги подмятам.

На снимките излиза червеникав цвят, но на живо повече бие цвят на печен патладжан. Тогава май и чушките не ми бяха хубаво узрели.
Ние не слагаме домати в кьопоолуто, само печен патладжан и чушки.

# 266
Правих лютивка , на око, да кажем 2 домати, 3 чушки, като в тях и люти. 100 мл оцет,  сол  и двойно захар на вкус - мисля да повторя без люто, няма име ,но ми хареса. Аз в една широка тенджера правя на котлон по доза. 6 малки бурканчета излезе. Пасирано.
 Май едно към гьотере работя, опитвам. За мен приятно люто/ явно не усещам/, на друг - много люти. Аз аз добавях, че не усещам люто.

# 267
Айварът, само от червени чушки ли е по принцип?
Есента на 2023 правих по рецептата на Теди Титова. В нея имаше и патладжан, патладжаните обаче ми дойдоха повече и пак до докарах като кьопоолу на вкус.
Ето, имам останали няколко бурканчета и нещо съм си внушила, че са развалени и само ги подмятам.

На снимките излиза червеникав цвят, но на живо повече бие цвят на печен патладжан. Тогава май и чушките не ми бяха хубаво узрели.
Ние не слагаме домати в кьопоолуто, само печен патладжан и чушки.
Айвар е привнесен от Югославия още през соца. От кой регион е оригиналът, не зная.Общо-взето, всеки регион е прибавял или елиминирал нещо.
В моето семейство се правеше само с червени чушки и може, ако има да се добавят месести червени камби. Приемете, че камбите са били по-големи или е имало недостатъчно за самостоятелно консервиране-пълнени, парени и т. н.
Основната рецепта е печен беле пипер, олио и морска сол. Някои късат чушките на ивици, други кълцат, режат, мелят. Въпрос на лични предпочитания и вкусови рецептори. Дали да е лют или не, зависи дали ще сложите печен лют пипер или печени люти чушлета със всичките им сортови разновидности, ако пазарувате продукти или ще използвате наличното от градината.
Магданоз или отсъства или е в минимално количество.
Възможно е да има и други разновидности, породени от необходимостта от допълване за количество.
Доматено пюре, моркови и патладжан не съм срещал, но може да е мой пропуск. Подобна"мешания" имат Олинеза със името "Айвар".
От днес:
Сладко от белени  сини сливи с орехова ядка.

Последна редакция: ср, 10 сеп 2025, 21:17 от niljaniljo

# 268
Аз си харесах рецепта на някаква македонка, с патладжан е айвара и много се харесва в къщи. https://pep-4o.blogspot.com/2020/11/blog-post.html

# 269
Аз в бурканите от магазина си мислих, че имат чесън и не съм купувала. Скоро видях в Лидл и май в съдържанието нямаше чесън и бяха също само червени чушки. Ще купя да пробвам, бях забравила.
По тази рецепта ги правих аз чесън не съм слагала, магданоз също май.
https://domashnivkusotii.com/retsepta/ajvar/

Леле, ти голямо търпение имаш, че да белиш сини сливи.

Общи условия

Активация на акаунт