За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 11-та тема

  • 14 203
  • 305
  •   1
Отговори
# 270
# 271
  • Мнения: 5 802
Лесковацкият айвар е защитена марка.
RTS (Радио и телевизия на Сърбия) съобщава/2014,че сръбски производител на айвар ще заведе дело срещу производител от Северна Македония за фалшиво брандиране и продажба на продукта му като „ Лесковацки айвар “ (известен айвар, произвеждан в град Лесковац в южна Сърбия).

https://www.rts.rs/lat/vesti/srbija-danas/1741277/falsifikovan-l … ovacki-ajvar.html

https://www.fondazioneslowfood.com/en/ark-of-taste-slow-food/ajvar-from-leskovac/

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 23:33 от niljaniljo

# 272
  • Мнения: 20 895
Аз и тази година направих лютите чушки с грозде, на Пейчев. Миналата година първи се изядоха, много ни харесаха. Само дето аз купувам чушки Бонбонки (така ги пишеше на пазара), махам семките да не ми заемат място, и ги пълня със зърно грозде. Тази година се оказаха и отровно люти, та дано се убие повече лютивината, с липсата на семките. И гроздето дойде малко по-едро, но нямах време да търся друго:


https://ipeychev9.blogspot.com/2016/09/blog-post_71.html?m=1

# 273
  • Мнения: 23 330
Много оригинално, имам грозде без семки, малко е, млада лоза ,но стига аз опит, люти камби - също. Мерси за идеята и  на Пейч за рецептата.

# 274
  • Мнения: 955
Години наред правя 100 те чушки. Но последните две три години нещо не ми допада вкусът с олиото. Някой правил ли е без олио?. Само с оцет, сол и захар. Намерих само една рецепта без олио - на Звездев и се чудя за нея.

# 275
  • София
  • Мнения: 1 231
Момичета и момчета помагайте, моля.
Бяхме на Видин и ядохме в един ресторант страхотна салата с мариновани чушки, нямаше магданоз и чесън. Бяха едни хрупкави, леко кисели, леко сладки. Та някой ако знае рецепта да помага.
Благодаря ви предварително.

# 276
  • Мнения: 5 802
Години наред правя 100 те чушки. Но последните две три години нещо не ми допада вкусът с олиото. Някой правил ли е без олио?. Само с оцет, сол и захар. Намерих само една рецепта без олио - на Звездев и се чудя за нея.
Вижте тази в линка. Приятели правят по нея .
 https://domashnakunyasdani.com/2025/09/03/%d0%bf%d0%b5%d1%87%d0% … o#google_vignette

# 277
  • Мнения: 955
Благодаря за линка. Малко ме смущава наличието на вода в рецептата. Ще помисля още малко

# 278
  • Мнения: 9 458
Момичета и момчета помагайте, моля.
Бяхме на Видин и ядохме в един ресторант страхотна салата с мариновани чушки, нямаше магданоз и чесън. Бяха едни хрупкави, леко кисели, леко сладки. Та някой ако знае рецепта да помага.
Благодаря ви предварително.
https://pep-4o.blogspot.com/2012/08/blog-post_30.html?m=0
Просто не слагай магданоз и чесъна

# 279
  • София
  • Мнения: 1 231
Е сигурна бях, че някой ще помогне. Благодаря пеппчо.

# 280
  • Мнения: 5 802
Благодаря за линка. Малко ме смущава наличието на вода в рецептата. Ще помисля още малко
мама_съни, разтворете ги в сокът, който са отделили опечените и обелени чушки.Някои го прибавят към маринатата.

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 12:44 от niljaniljo

# 281
  • Мнения: 4 909
Пуснали са български електрически казани за варене на консерви - два размера и две мощности - с диаметър 30 и 47 (ако не греша) см. Дали някой има впечатление и кой вариант е по-добър (голямата мощност освен по-бързо нагряване на водата има ли други предимства?)?

# 282
  • Sofia
  • Мнения: 5 034
Пуснали са български електрически казани за варене на консерви - два размера и две мощности - с диаметър 30 и 47 (ако не греша) см. Дали някой има впечатление и кой вариант е по-добър (голямата мощност освен по-бързо нагряване на водата има ли други предимства?)?

Бихте ли дали линк да ги погледнем?

# 283
# 284
  • Мнения: 9 458
Хайде готова съм с лютеницата Simple Smile
В

Общи условия

Активация на акаунт