80 лв преглед при лекар на дете ???

• 3 150
  • 99
  •   1
Отговори
# 75
Скрит текст:
Аз пък не мога да разбера, обществеността и болните хора в спешното отделение в частност пъдари ли са, институции ли са, какво са. Как в Бургас всички издават бележки - защото не разчитат на паникьосани хора в нужда да ходят да се разправят, ами им правят проверки. Което е начинът, по който нещата е редно да се случват.
Най-вероятно лекарката е нямала право да прегледа пациента и да му издаде касов бон, защото не е бил спешен и не е бил по нормалната пътека,  обаче го е прегледала от човещина, защото е дете и е болно.
А е поискала пари не да си ги сложи в джоба, а да ходи после да се обяснява с администрацията и да ги осчетоводяват.
Може и така да е, а може и да не е. Дали е щяла да ходи да ги осчетоводи ние няма как да знаем. Това си го знае единствено лекарката. Но при всички положения е длъжна да издаде касова бележка.

Ако е нямала право да преглежда, то да беше препратила пациентката съм спешния център на Александровска. Има такъв, денонощен е и болницата си има ценоразпис, по който, така като гледам първичният преглед е 80 лв, а не 90 лв. Но това са само детайли. Някак имам съмнения, че там са нямали касов апарат и лекарката не е могла да прати жената там, ако не за преглед, то поне за плащането.

# 76
Ами ок, ясно е, че е имало хаос. Може да се пита регистратура, какви са им процедурите и следващ път да се знае. А ако наистина има съмнения за злоумисъл може да подаде жалба. В смисъл варианти има. Аз не мисля, че го е направила докторката нарочно, а просто кой знае и на нея как й пуши главата. Със сигурност няма да се съгласява вече да преглежда така и в крайна сметка кой е ощетен за 80 лв - най-вероятно всички.

Последна редакция: пт, 13 дек 2024, 12:36 от prolet_inchen

# 77
  • София
Ако няма право да преглежда, не трябва да преглежда, защото как точно ще поеме ангажимент при влошаване на пациента.

# 78
Ако няма право да преглежда, не трябва да преглежда, защото как точно ще поеме ангажимент при влошаване на пациента.

Добре, но кой лекар реално някога е поемал ангажимент при влошаване на пациента? Как лекар от спешното ще поеме такъв ангажимент?
Реално по-добре педиатър да го прегледа отколкото да стои не знам си колко часа с тежки случаи в спешното. Тя даже ако е за прием по-бързо ще стане. Така че за пациента се е случило вероятно по-добрият вариант. Ако се дължи плащане при преглед по принцип - родителят е щял да плати така или иначе.
Добре е и за истинските спешни случаи, защото няма да чакат и преглед на дете, което не е спешно.
Лекарката е предложила и утре да дойде да си вземе бележката и документите. Според мен наистина е било недоразумение. Глупаво, неприятно и за двете страни, но не със зла мисъл. Вече пак казвам, ако майката, която най-добре може да оцени ситуацията, защото я е изживяла, не смята така - има варианти. Бг мама не е един от тях.

Последна редакция: пт, 13 дек 2024, 14:01 от prolet_inchen

# 79
За едни 80 лева, вече ще връщат всички, вместо да се разправят, ще ги отпращат. Затова се пита предварително, като не ти се дават пари, обикаляш и където те прегледат безплатно, не при свършен факт, да вадиш вода от 10 кладенеца за да не платиш.

# 80
Преди 2 години една вечер малката болна, но някак изпада в летаргия, не я бях виждала в такова състояние дотогава. И хайде в центъра, който има договор с личната. Оттам ни пращат на детски пулмолог с едно хвърчащо листче. На доктора явно му беше скучно нощна смяна - трябвало да ми вземе 80, ама за мен - айде 50. Флиртуваше му се на човека, та после и още два пъти ни вика, от които отидох само веднъж все пак. Касов бон ли ... нямаше, естествено. Нарочно не пиша къде, но за държавна болница иде реч. В Пирогов никога не са ми взимали пари, никакви, никога. В Токуда таксуват, но поне и бон има.

# 81
Преди 2 години една вечер малката болна, но някак изпада в летаргия, не я бях виждала в такова състояние дотогава. И хайде в центъра, който има договор с личната. Оттам ни пращат на детски пулмолог с едно хвърчащо листче. На доктора явно му беше скучно нощна смяна - трябвало да ми вземе 80, ама за мен - айде 50. Флиртуваше му се на човека, та после и още два пъти ни вика, от които отидох само веднъж все пак. Касов бон ли ... нямаше, естествено. Нарочно не пиша къде, но за държавна болница иде реч. В Пирогов никога не са ми взимали пари, никакви, никога. В Токуда таксуват, но поне и бон има.

Ето това вече е абсолютно възмутително.

# 82
Може да е искал да я успокои и разсее, ако е била в голям стрес, че не му се е получило добре, е ясно.
Аз така като се бях стресирала сериозно преди операция, доста хора от персонала в болницата бяха така мили да се опитат да ме разсеят с някакви приказки - то за зодии, то с майтапи (и жени повечето). Просто ме виждаха, че съм напрегната, и им идваше да ме разговорят, да ме ободрят. На мен ми беше приятно.

# 83
Що за коментари, това да не е фризьорски салон,  да питаш колко струва. Ако се плаща трябва да се информира предварително, да няма платежен документ е абсолютно недопустимо и то ясно, къде отиват парите точно в "джоба й", много е права авторката.
Безумна система, наглост и безпардонност в държава с отрицателен прираст. И що за разсъждения в началните коментари, майките претоварване системата. Ние не сме лекари и ако детето има 38 температура е добре да  бъде прегледано, при децата за часове нещата се влошават, затова са тези лечебни заведения. Защо Здравната каса не работи нормално и постоянно нещо се плаща, доплаща и т.н. Мой познат беше в спешното, защото имаше болки и кръв в урината, трябваше да си плати, защото това не е спешност, как да чака до понеделник в това състояние? Исината е, че това състоание изисква лечение веднага и е спешност, но причината е парите, затова не е спешност, плащай.

# 84
Ако майката вместо в Детско отделение бе завела детето за преглед при дежурен лекар/ в кабинет, с когото/ с който лекарят на детето има сключен договор, нямаше да й искат пари за прегледа. Или да беше извикала педиатър у дома, сигурно в София има такива. Не знам носят ли със себе си касов апарат, сигурно имат. Не е нужно да се чака до понеделник или до другия ден. И самата авторка пише, че и друг път е водила там детето на преглед и веднъж й вземали пари, а друг път не, значи знае какви са условията.

# 85
В джоба им отиват, разбира се. Този нашия точно там си ги прибра, да не мислите че отиде да ги осчетоводи на касата на болницата?
И не, въобще не съм била стресирана, че да има нужда ме успокоява с "айде за теб толкова".
Познат лекар ми е казал да викам линейка за такива състояния и вече така процедирам.

# 86
  • Melmak
Линейка? Това състояние толкова да е неотложно, че чак линейка?

Не бива да се злоупотребява с линейките, защото са малко и да се вика за щяло и нещяло. Може в този момент умиращ човек да има нужда от помощ и да се наложи да чака.

Аз явно съм луда да мисля и за другите. Пия едно лекарство, което го няма понякога или аптеките поръчват малко. Купувам си по няколко опаковки и винаги питам в аптеката колко имат да не ми дават всичките си. За да може да остане ако на някого му се наложи и му трябва. Бъдете малко по-човечни. Лекарите също са хора, и те имат бърнаут, тежки смени и работят до късно.

# 87
hechicera_, като имаш деца след време ще разбереш. Сега може да се удивляваш колкото искаш.

# 88
  • Melmak
Една мантра знаете, като имаш деца ще разбереш.. това да си съобразителен не зависи от това колко деца имаш. Като гледам и мама ру има деца. И явно се грижи за тях, води ги на лекари, но е съобразителна и не очаква в спешния кабинет да се ходи за един сопол.

# 89
Освен ако ти самия не си лекар понякога е много трудно да разбереш дали нещо е "един сопол" или не е. Само преди два дни едногодишно почина във Варна в линейката пред блока и казват че е от пневмония. Не може да се обяснява на родителите да не си водят децата на лекар "за щяло и нещяло щото задръствали системата". Лекарите са тези, които 10 години учат кое е "щяло и нещяло" и те трябва да преценяват. Другото се нарича "затруднен достъп до медицинско обслужване".

Общи условия

Активация на акаунт