Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 11

• 34 575
  • 754
  •   1
Отговори
# 60

Здравейте, може ли някой да види моите. Има съмнения за кисти в яйчниците, изследването е правено на 5.ден от идване на МЦ.
Също така TSH преди месец беше 1.79, сега е повече, не знам на какво се дължи промяната.

# 61
Моля за мнение ,става въпрос за баща ми на 64г 😔

Така, първо - има ли някакви оплаквания, по какъв повод са пускани?
Вие сами виждате, че чернодробните ензими са повишени. Омазнен черен дроб? Гледан ли е на ехограф, гастроентеролог? С наднормено тегло ли е? Пие ли, как се храни?  Холестеролът ми подсказа, че отговорът на горните въпроси е ясен.
Не са трагични резултатите, но ще пие лекарства и ще се наложи да се ограничава.

Здравейте, може ли някой да види моите. Има съмнения за кисти в яйчниците, изследването е правено на 5.ден от идване на МЦ.
Също така TSH преди месец беше 1.79, сега е повече, не знам на какво се дължи промяната.
Човешкият организъм е жива система. Ако през 2 часа пускате изследвания - резултатите на едни и същи показатели ще се различни, защото просто така сме устроени. Природа и биология. Иначе - ТСХ не е оптимално, но за да се види работата на щитовидната жлеза трябва да се видят антителата и ехограф на самата жлеза. ЛХ и ФСХ виждам, на кой ден от цикъла са изследвани? Техните стойности варират и са показателни в определени моменти. Почивахте ли в лабораторията преди пробата за пролактина?

# 62
Гледан е на ехограф ,каза ли че имал 12мм камък в жлъчката...... пуснаха му и тези изследвания и му дадоха талон за хоспитализация направо..... че си има жълтеница има я, притеснявам се дали има някакъв хепатит..... заразно ли е .....🤷‍♀️

# 63
Здравейте, ще се радвам на малко помощ в разчитането на тези изследвания. Профилактично съм ги пуснала.
Жена, 30г, 3 раждания в рамките на 5 години и кърмеща в момента.

Не мога да открия как да прикача в скрит текст, извинявам се.

# 64
Здравейте,
Отдавна не съм пускала изследвания и днес реших да видя как се движат показателите ми, на 27г., скоро съм качила килограми, както и имам придружаващите симптоми на ИР косопад, нощно изпотяване и тн. Бихте ли ме насочили дали ще са ми нужни допълнителни изследвания, или тези са достатъчни за диагностициране от ендокринолог?
Скрит текст:

Благодаря Ви предварително!

П.п. редактирах линка

Последна редакция: чт, 02 яну 2025, 18:32 от @georgia

# 65
Достатъчно е за диагноза според мен. Вижда се много ясно ИР и то сериозна, иначе щитовидните са добре. Хубаво е витамини да провериш - В12, желязо и Д

# 66
Достатъчно е за диагноза според мен. Вижда се много ясно ИР и то сериозна, иначе щитовидните са добре. Хубаво е витамини да провериш - В12, желязо и Д

Много благодаря за бързата реакция!
 Ще запиша час при ендокринолог веднага.

Понеже съм чела, че са сходни симптомите при диабет тип 2, както и при други заболявания свързани с щитовидната, според Вас, как би било най-удачно да постъпя? Да изследвам витамините преди посещението при специалист или да изчакам прегледа, или другояче?  
(Приятелка ме съветва да повторя изследването с по-голям интервал между последно хранене и провеждането му, но едва ли такова ще даде по-добри резултати, предвид КЗ, която е в интервала за референтните стойности)

Благодаря Ви още веднъж! Nature Sunny

# 67
Ендокринологът би могъл да пусне по каса Д и желязото, но не знам дали ще го направи. Ако ти ще си платиш всичко, може да ги пуснеш и преди това. А В12 не е по каса въобще, но в предвид че вероятно ще ти изпишат метформинов препарат заради ИР, те много пречат на усвояването на В12 и който ги пие, често е в дефицит, затова е хубаво да се видиш още преди да си почнала, че много хора са с дефицит без да знаят и ако се задълбочи лошо.
Инсулинът е много висок, не гледай посочената граница, сутрин на гладно трябва да е около 5-6-7 най-много, в нормалните лаборатории горната граница е 10. Така, че ако приятелката ти смята че като направиш по-голяма пауза и той ще падне в под 25 и ще е в граница не е така...

# 68
Здравейте. Това са резултатите на мъжа ми за полови хормони, които той пусна профилактично по предложение на личния ни лекар, тъй като скоро навършва 50 години и според доктора мъжете в тази възраст масово карали андропауза. Както и да е, не коментирам думите му. Сега е в отпуска и не може да ни помогне с разчитане на резултатите.
Всичко наред ли е според вас? FSH не е ли малко ниско и ако да- каква може да е причината?

# 69
Здравейте, може ли помощ с разчитане на резултатите от натоварване с глюкоза, дали са в нормални стойности, правени са на гладно.

# 70
По това тук, изглежда, че сте почти в норма

# 71
Може ли при вирусна инфекция с висока температура или при грип да има понижен хемоглобин и еритроцити в ПКК.
На долната граница - 140. Предните 2 дни е ползван нурофен.
   А преди 3 месеца всичко  в  ПКК е било наред. Хемоглобинът е бил 160 тогава.

Последна редакция: пн, 06 яну 2025, 20:31 от kristinia

# 72
По това тук, изглежда, че сте почти в норма

Благодаря ви!

# 73
Може ли при вирусна инфекция с висока температура или при грип да има понижен хемоглобин и еритроцити в ПКК.
На долната граница - 140. Предните 2 дни е ползван нурофен.
   А преди 3 месеца всичко  в. ПКК е било наред. Хемоглобинът е бил 160 тогава.
Може. Все пак е на долна граница, не под.
Може от боледуването, може и в по-високи дози Нурофен ако е приеман, Стопколд 3х2. То се пие 2-3 дни в такива дози, но може да понижи хемоглобина. Еритроцитите се движат с него.

# 74
Как ви се струва този резултат И има ли място за притеснение бременна съм в 33 гс.

Общи условия

Активация на акаунт