Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 11

• 35 388
  • 754
  •   1
Отговори
# 510

Здравейте,
Може ли мнение? Имам умора, но я отдавам  на непълноценен сън. Други симптоми като температура или нещо подобно нямам. Причината е следене на чернодробните ензими понеже стойността преди беше 52. Виждам че спада, но холестерола е почнал да играе.

# 511
Здравейте! Имам следното притеснение:
Днес пуснах профилактично изследвания на урина на 5-годишния ми син.става въпрос за урина седимент, не за урокултура. Изследванията са добри-всичко е отрицателно, но не знам доколко съм спазила правилата, защото изпуснахме първата сутрешна и му взех след 1 час втора сутрешна. За урокултура знам, че е задължително условие да е първа сутришна, но при обикновена урина, която не е взета точно според инструкциите не знам как би могла да повлияе на белтък, еритроцити, глюкоза и другите.

Благодаря Ви!

# 512
От седмица имам тъпа болка в сърцето.. Моля за разчитане на резултати при кръвна картина : еритроцити 3.90-5.15 [moi zavisheni 5.28], hemoglobin 120-154 [zavisheni 158] i hematokrit 0.355-0.405 [zavisheni 0.462] i trombociti 150-370 [rezultat 424 zavisheni].i
8.5-11.5 sreden broi na 1 trombocit [nisko 8.2]. Имам ли основание за притеснение?

# 513
Може ли някой да ми каже как са

# 514
Здравейте! При профилактични прегледи на баща ми на 75 год. излезнаха тези резултати за простатата. Притеснява ме завишената стойност на Total PSA. Преди няколко години беше ходил на профилактични изследвания за простатата, и тогава му бяха казали, че има леко увеличение, но нищо абнормално за възрастта му. Личната лекарка днес каза, че това е незначително увеличение и нямало място за притеснение. Ако го пратила на уролог, щял да предпише антибиотик, но защото неговото ГГТ е над норма, каза, че не било препоръчително да пие такива лекарства и предписа някаква хранителна добавка за черен дроб и сашета за бъбреци, за 30 дни. Общо взето не обърна внимание.

# 515
Как така ще пие антибиотик? Той се изписва за бактериални инфекции, а не за увеличена простата. Тази докторка наред ли е изобщо? Иначе стойността е съвсем малко над норма. Според мен няма повод за притеснения, може да пие хранителна добавка за подобряване здравето на простатата. Баща ми пие простамат протект. Без рецепта е.

# 516
Той пие от години лекарство за простатата вечер преди лягане. Няма кой знае, какви оплаквания. Дано наистина да няма нищо притеснително.

Как така ще пие антибиотик? Той се изписва за бактериални инфекции, а не за увеличена простата. Тази докторка наред ли е изобщо? Иначе стойността е съвсем малко над норма. Според мен няма повод за притеснения, може да пие хранителна добавка за подобряване здравето на простатата. Баща ми пие простамат протект. Без рецепта е.

# 517
На тези години е нормално РSA да е леко увеличен, особено ако има уголемена простата. Да отиде на уролог за всеки случай да го види с ехограф, но това с антибиотика е пълна глупост.

# 518
И аз мисля, че наистина за всеки случай е добре да се посети уролог (независимо, че ЛЛ казва, че нямало нужда на този етап - все пак е края на месеца и направленията са ограничени). Благодаря много за бързия отговор.

На тези години е нормално РSA да е леко увеличен, особено ако има уголемена простата. Да отиде на уролог за всеки случай да го види с ехограф, но това с антибиотика е пълна глупост.

# 519
И аз мисля, че наистина за всеки случай е добре да се посети уролог (независимо, че ЛЛ казва, че нямало нужда на този етап - все пак е края на месеца и направленията са ограничени). Благодаря много за бързия отговор.

Ако трябва отидете платено. Аз така процедирам, ако ЛЛ се прави на важен и не иска да издаде направление. По-добре дайте едни 50 лв. или колкото там е платения преглед отколкото да има нещо сериозно и да не се хване на време.

# 520
Извън темата е, ама защо отказва направление личният лекар? Сякаш с лични средства го плаща?
Спомням си преди време, че имаха някакви лимити. Звъняла съм на моя личен, никога не ми е отказвал, но ме е питал - спешно ли е, че е краят на месеца и са му останали 3 и си ги пази за “наистина сериозни и спешни”, и ако не съм на зор - да ида след няколко дни, да минело 1-во число. Сега доколкото знам няма лимити, т.е. какъв мотив може да има един лекар да не уважи резонното желание/нужда на пациента си? И дали ще му остана аз пациент, ако за подобни неща ми се прави?

# 521
Ох, не знам. Моят ЛЛ дава направления все едно са скъпоценни камъни. Винаги гледа да те убеди, че си добре и нямаш нужда от преглед при специалист. Отказала съм се вече да се занимавам. Плащам за частен преглед и ми е мирна главата.

# 522
За децата нямат лимити... Май и за диспансеризирани за някои заболявания. Другите са им с лимит според броя пациенти Thinking

# 523
Има лимити.

# 524
Без плеврални изливи. Малък перикарден излив в съседство с дясната камера, с дебелина на слоя до 7мм. Калцификати по диафрагмалната плевра в дясно. Белодробен паренхим-дискретни субплеврални фиброзни промени в дясно върхово. Плоскостна ателектаза в 3-ти, 4-ти и 5-ти сегменти в дясно. Нодул с размери 9х6мм в 8-ми сегмент в ляво субплеврално. Мозаична плътност на белодробният паренхим двустранно базално, както при air trapping. Медиастинум-долни паратрахеални ЛВ с размери до 16х9. Преваскуларен ЛВ с размери 14х6мм. В условията на нативно скениране не се визуализират уголемени хилусни ЛВ и паренхимни формации в областта на двата хилуса. Уголемени хилуси- за уточняване с КТ с к.м. Не се визуализират уголемени хилусни, аксиларни и супраклавикуларни ЛВ. Коремни органи на скенираните нива - удебелена до 10мм стена на жлъчния мехур с калциноза на голяма площ. Както при "порцеланов жлъчен мехур". Окръглена лезия с размери 10х9мм,със средна плътност минус 44ХЕ, с характеристика на аденом. Костни структури на скенираните нива - дегенеративни изменения на телата на прешлените. Няколко малки костни острова в главите на раменните кости и лявата скапула. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт