Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №31

• 37 354
  • 736
  •   1
Отговори
# 120
Fran, не е някаква специална, просто ми е тамън на височина и твърдост...мама ми я подари за една Коледа ли, рожден ден ли...не помня. В рамките на няколко години винаги имах възглавница в подаръците. У дома имам от по 5, 10, 15, 50, 100лв...всякакви цени и марки. Тази е на Парадайс, с алое вера, не е анатомична от тези, които  в едната част са по-тънки, в другата са по-дебели. От такава ми беше най-зле. Сега мъжа ми спи с нея Simple Smile)) Обикновена форма и я нося навсякъде, където може. Ако не- правя си от хавлии
snejna, да не правиш някаква алергия към нещо вечерно, нещо в леглото? Козметика?
Иначе аз съм от 4-ти клас с очила, носила съм твърди лещи, меки лещи, цветни с диоптър...всякакви щуротии. Даже ме тъпчеха със сурова коприва и кисело мляко цяла 1 година за да махна очилата, но цъ. За щастие, покрай лещите си изградих навик, когато гледам ТВ или работя на компа да мигам. Това е много, много важно. Сега се опитвам да науча децата, ама те ми се подсмихват...младички са още. На мен изкуствените сълзи ми действаха пристрястяващо и и бързо спрях да ги ползвам. По-добре е натриев хлорид в ампула. Тя върши работа и ако нещо влезне в окото.
Така, изчетох аз за изпускането и в една от статиите имаше общо с лекарствата за сърце ( пия бетаблокер) , злоупотреба с храни със захар (покрай празниците ядох доста), вит. Ц и кисели плодове ( покрай настинката ми хапнах доста). Тресът, естесъвано, но мисля, че с него се справям засега. Отделно, нали ми намериха слуз в урината...може да не се окаже от дебелото черво, а от някаква инфекция на уринарния тракт. Пиша си тук, като в дневник, ама така ми олеква и разтоварвам психически. Ако ви натоварвам не ме четете.

# 121
tridigi, мен не ме натоварвамш, нали затова сме тук, да си споделяме. Това с мигането и аз съм си го мислила, но досега никога не съм си го налагала да го правя съзнателно, не е имало и нужда, но явно в тази възраст ще се наложи да променим доста свои навици.
Възглавница, от която да не ме боли врата се отказах да търся, след 6тия модел, нито един не пасна и по едно време и аз само възглавници пробутвах я на мъжа, я на сина, бабата. Сега спя без възглавница и често заспивам по корем, по някое време се обръщам нощем, но като цяло много рядко като се събудя и съм свежа или тялото ми е отпочинало. Имам си сколиоза, но и упражнения не правя кой знае колко.
Както каза Арвен, аз съм по 10-11 часа на компютъра всеки работен ден и може би това допълнително утежнява проблема с лигавицата, пък и врата, гърба.
Но ще пробвам комбинацията натриев хлорид + съзнателно мигане. 🤗
Де да знам за алергия, от какво би могла да бъде, чистя прах често, верно, в стаята е бая топличко, редовно парното ми е на 5, ще има да разгадавам тепърва, но сутрините с подути очи съм още по-грозна. 🤔😵

Последна редакция: сб, 28 дек 2024, 18:11 от snejna

# 122
Момичета, навлязоха уреди за трениране на тазовото дъно при изпускане на урина. Разгледайте предложенията им. А у дома може сами да тренирате докато чишкате- почвате и се опитвате да стиснете и да спрете струята. И така няколко пъти.

# 123
mariat, в интерес на истината аз стискам много...просто, мога да не пишкам цял ден, а пия по много, много вода. От обяд кихнах поне още 2 пъти и нищо нямаше. Ако не се окаже нещо от това, което предполагам, вече ще гледам по-серизно за гимнастики,  уреди, операции...но пък това, което предлагаш не ми пречи да го правя, така че след малко ще го пробвам. Звучи лесно. Simple Smile

# 124
Сега, през зимата, пия ли една чаша вода сутринта, лелеее, едвам смогвам да устискам, докато стигна до работа. След това 3-4 пъти тичам в тоалетната. Ужас. Затова и избягвам да пия много вода. За емоциите - най разнообразни са. Често си поревавам без да се стеснявам, особено като чуя някоя любима песен. За шума в ушите - преди време бях намерила някакви упражнения, трябва да ги потърся и да ги почвам, че в някои моменти не се търпи.

# 125
Ох чета ви тук и се успокоявам ,че не съм се смахнала и не си внушавам. Моите проблеми започнаха преди около месец с високо кръвно,130 до 150 вдигах даже и едно зверско главоболие и световъртеж.  Веднага отидох на кардиолог, връчи ми лекарство за кръвно и каза до няколко дни ,ако не се оправя да ги почвам. И не знам какво стана, след седмица кръвното ми спадна, ей така от нищото. Поръчах си хубав апарат за кръвно,сега го меря сутрин  и вечер, но принципно го усещам. Шипове и аз имам от преди 15 години, възглавницата и упражненията помагат за световъртежа. Преди 15 години обиколих сума ти лекари и изследвания и хапчета, нищо не помогна , има едно хомеопатично лекарство Вертигохил, помня че само то ми помагаше. Но при мен световъртежа и главоболието много се влияят от хормоните,като ми идва цикъла все ми се вие свят и ме боли глава. Сега имам едно сърцебиене, след храна особено. И едно стягане в гърлото,понякога ме стягат гърдите или ме боли задгръдната кост. А черешката на тортата беше едно чувство като че ли ми гори хранопровода, гърлото ,та чак и лигавицата в носа. Три дена бях така, все едно нещо пъпли по лигавиците ми. Четох ,за някакъв burning mouth syndrome,   май нещо такова ме е нападнало. Пуснах си изследвания за микроелементи,желязото ми е на долна граница, витамин Д само е много нисък. Не знам, не съм предполагала че има толкова странни симптоми на Предменопаузата. Нищо от тези странни мсимптоми не ми се беше случвало преди, не знам и на лекар как да ги обясня,ще ме сметне за луда. Вчера ми дойде след 40 дена ,когато ми дойде обикновено спя като пън. Не и този път , заспах в 2.00ч. И се събудих в 6 ч.свежа като маргаритка.

# 126
Задължително направи нещо за D-дефицита, препоръчително е и за желязото, а пък половината симптоми, които описваш, са на ГЕРБ (болестта, не партията Stuck Out Tongue).

# 127
Задължително направи нещо за D-дефицита, препоръчително е и за желязото, а пък половината симптоми, които описваш, са на ГЕРБ (болестта, не партията Stuck Out Tongue).

Аз по принцип имам гастрит от млада и си познавам симптомите. Ама до сега нищо не ми беше причинявяло подобни симптоми. В смисъл имала съм болка след киселини, но пия няколко дни Нолпаза и минава. А това сега е все едно някакво мравучкане, та чак и в носа ми. Мускулите в гърлото и гърдите ми все едно имат собствен живот. Но да и това четох,че хормоните влияят и рефлукса се усилва. Като минат празниците ще отида на гастроентеролог, ще ми се да направя една ендоскопия,защото хапчетата явно не ми помагат. Пия витамин Д.

# 128
То си има и хормонална компонента, ама просто възрастните хора почваме да боледуваме от това-онова, да не работи оптимално по нещо тук-там. Не може всичко да се приписва на перименопаузата.  
Сега друг е въпросът кой лекар как ще разчете симптоматиката и дали нещо адекватно ще направи. Но и не може да очакваме здравето ни да е като на 20, без да полагаме никакви усилия.

За симптомите с устата и гърлото мога да препоръчам няколко часа след ядене да държиш нещо за смукане и дъвкане, което предизвиква овлажняване в устата - има много за рефлукс от сорта на Необианацид и Ксанацид, но за да не се прекалява с тях, можеш да редуваш с билкови пастили без захар или дъвки с мастиха.

# 129
От два дни кръвното ми си прави каквото си иска. От високо до ниско през 10 мин. Стягане в гърдите и висок пулс.
Усилена перисталтика, която по принцип ми липсва. Ту ми е топло, ту не, лигавиците на нос, гърло са ми сухи от около година, през нощта държа чаша с вода не толкова да пия, а да се намокря, така да се каже..
Ами май това е, преимено...

# 130
Andi_B, е точно и аз съм така. Добре, че ме насочиха към тази тема, за да видя, че не съм ненормална и всичко, което изпитвам го изпитват и други.
Предстои и на мен да ми правят гастроскопия и колоноскопия. Няма да скрия, че много ме е страх, но тази ежедневна болка под реброто и киселини след храненене ме побъркват.
Наваксвай с вит.Д, че прави големи бели. От опит- само от Вигантол не ме боли корема. Започна ли да пия на хапчета и ми се появява болката в корема.
malika$, когато всички други причини се игнорират, тогава идва примирието, че е от перименопаузата...моят съвет е да отидеш на кардиолог и ендокринолог за да те погледнат.

# 131
Andi_B, е точно и аз съм така. Добре, че ме насочиха към тази тема, за да видя, че не съм ненормална и всичко, което изпитвам го изпитват и други.
Предстои и на мен да ми правят гастроскопия и колоноскопия. Няма да скрия, че много ме е страх, но тази ежедневна болка под реброто и киселини след храненене ме побъркват.
Наваксвай с вит.Д, че прави големи бели. От опит- само от Вигантол не ме боли корема. Започна ли да пия на хапчета и ми се появява болката в корема.
malika$, когато всички други причини се игнорират, тогава идва примирието, че е от перименопаузата...моят съвет е да отидеш на кардиолог и ендокринолог за да те погледнат.

Не се тревожи , аз съм правила колонископия заради раздразнените  черва. Не е страшно, но задължително с упойка. Ендоскопия не съм правила,но искам да видя дали наистина има причина за тези странни усещания. На кардиолог ходих, гледа ме на ехограф,всичко беше ок. Искаше и Хотлер да ми слага, но каза че трябвало са съм в почивка ,а не на работа. И двамата ми родители бяха хипертоници, най- вероятно си нося гена.На ендокринолог не съм ходила,пусках само ТСХ,беше 2.84. Уж е в норма,не знам друго трябва ли да изследвам за щитовидната жлеза. Утре ще пускам естрадиол и FSH по мое настояване към гениколожката. Не знам има ли смисъл,но...Иначе пия Oilesen за витамин Д, Б12, фолат, сега си поръчах и магнезий и желязо, само с коя корем не знам как ще ги понеса. А най -странното е ,че до преди 2 месеца нямах нищо от тези странни симптоми. Просто един ден вдигнах кръвно и като че ли някой отключи кутията на Пандора. А парадокса е ,че сега кръвното ми е нормално. Факт е ,че през последните години цикъла ми се скъси,  а моя е на около 30 дена по принцип. Аз имам и три ин витро  процедури и е факт ,че още преди 7-8 години стана ясно,че яйчниците ми не работят вече както трябва. Така ,че процеса си е вървял ,просто не съм го усещала.

# 132
Освен ТСХ,Фт3,Фт4,ТАТ,МАТ.Ето оптималните стойности

Хубаво е да си пуснеш кръвна захар ,инсулин и гликиран хемоглобин.

# 133
Не е хубаво да се задържа и пуска урината при пишкане, защото може да стане. бактериална инфекция.Така някой оекар ки бе казал.Иначе упражнения на Кегел е ок да се правят, аз забравям.Има и пакети за профи уреди за стягане на тазовото дъно.При мен, обаче, има отпускане на влагалищна стена заради нормално раждане на големи бебета.Препоръчват ми аблативен лазер.

# 134
  • Бургас
За съжаление лазерът не е чудодеен, май е ефективен  главно при по-млади жени, чиято кожа е по-еластична

Общи условия

Активация на акаунт