Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №31

• 37 474
  • 736
  •   1
Отговори
# 345
Иска се да ги има и двете, не да се приемат задължително двете добавки заедно в смисъл на един прием. Повечето хора вземат магнезия отделно вечерта, особено който го приема и заради крампи. Пак зависи и от това какъв е, де.

# 346
  • Стара Загора
Аз ги пия заедно сутрин магнезиев цитират и витамин Д3 с К2, комбинирани на капки. Но магнезия го пия като разхладително по-скоро. Крампи и мускулни проблеми нямам.

# 347
Ако пиеш и кафе, имай предвид че магнезия бива да не е близо до него. Не съм сигурна за черен чай важи ли същото.

# 348
Желязото също се усвоява по-добре с вит. Ц и магнезий, но не приети заедно. Затова са ми много странни тия бъркочи с комбинираните витамини и минерали. Ми то нищо не се усвоява така.

# 349
Аз пък се бях зарадвала, че всичко отива към приключване, понеже лятото нямах менструация. Обаче ноември, декември и от днес отново си имам. Не пия никакви добавки към момента.

# 350
Желязото също се усвоява по-добре с вит. Ц и магнезий, но не приети заедно. Затова са ми много странни тия бъркочи с комбинираните витамини и минерали. Ми то нищо не се усвоява така.
Те са странни но докато има кой да ги купува, ще си се продават. Те и в комбинираните също и дозите на всяко са такива че гарантирано да не предобриш с него, разбирай дори и да нямаш дефицит. Та смятай ако имаш, дали нещо правиш с такава добавка...

# 351
Те са странни но докато има кой да ги купува, ще си се продават. Те и в комбинираните също и дозите на всяко са такива че гарантирано да не предобриш с него, разбирай дори и да нямаш дефицит. Та смятай ако имаш, дали нещо правиш с такава добавка...

Странното е, че никой лекар не казва да не се комбинират. Изписват си ги и ако искаш пий.
Аз като човек с желязодефицитна анемия от много години също сама разбрах, че желязото не се усвоява добре когато има прием на млечни продукти и кафета и още какво беше там. Ходила съм при хематолози и всички дават желязо, вит. Ц и фолиева киселина. Ама заедно ли по отделно ли не казват. За магнезият също съм чела, че пречи на усвояването на желязото. Изобщо се чудя кога да го пия през деня.

# 352
Желязото си е тегаво, то май най-чиста работа да е самостоятелено като прием и далеч от кафе и неща с калций, цитк и какво ли не още. Другите добавки пак що-годе се наместват но поне на мен то ми звучи по-капризно.
А защо ги предписват комбинираните... Едното е че нито лекарите, нито фармацевтите учат кой знае колко за храненето и за хранителните добавки. Другото е че биват поощрявани немалко от съответните фирми.
Моята ЛЛ се случи веднъж да тръгне да ми пише мултивитамини като бях с ковид. Изхилих се и я порязах че това няма да го взема ами да ми каже освен Д и Ц дето си ги имах вкъщи какво и как да комбинирам. Грам не ми възрази, каза ми според нея от тези по колко и да добавя цинк. Но тя не е от лекарите дето са коне с капаци и мога да имам продуктивна приказка с нея, други биха се разсърдили.

# 353
  • София
Навремето много пишех и четях в темите за анемия. Та имаше една теория, според която приемът на желязо не върши никаква работа.
По-скоро трябва да се приемат витамини от група B.

# 354
Имах база за сравнение между два препарата - единият много евтин, буквално 3 лева, другият скъп. С евтиния вдигнах за 2-3 месеца прием 10 пункта. После продължих със скъпия, защото тогава ми го препоръчаха. И нищо, почна да пада.

# 355
Не са еднакви и те,а и май няма универсално и там а да се открие "твоето". Освен и че някои предизвикват запек и хората се отказват да ги вземат или пък не да редовни заради това.

# 356
Момичета, срам не срам, да питам. Като ви закъснее, не се ли чудите дали не сте бременни? Този месец за пръв път ми закъснява цяла седмица и много съм се притеснила. То зависи и от контрацепцията де, колко е надеждна. В крайна сметка днес си купих тест за бременност. Дано е от ЕГН-то, че не ми се мисли на тези години какво ще ми дойде до главата.

# 357
  • Б
А не е ли по -точно да се търси причината за желязото, защо пада? Защо пада, когото се спре приема му? Аз имам изписано желязо заради желеюзодефицитна анемия, без да  е установено причината и.  Няма проблем докато приемам желязо, стойности  му се натрупват в организма, но спра ли го  феритин, желязо и т.н .. започват да падат.  Доктора каза, че не знае защо, аз сама си стигам до разни изводи

# 358
Тя нека се търси, но междувременно да стоиш и страдаш с ниско ли? Ако се открие и подлежи на оправяне - супер, ще спрат да ти трябват добавките. Ако не стане така, си ги продължаваш ако това е което е нужно за да не си в дефицит.
Това си важи и за всяка друга добавка де.

# 359
Навремето много пишех и четях в темите за анемия. Та имаше една теория, според която приемът на желязо не върши никаква работа.
По-скоро трябва да се приемат витамини от група B.

Да, по принцип ако има недостиг на вит. Б12 колкото и желязо да се приема то не се усвоява.
Факт е, че аз докато го пия се покачва до някакво ниво и след като го спра след месеци пак пада.  Изследвала съм Б12 и бях в латентен дефицит.
Ама аз и за него не зная колко се усвоява. Майка ми е мед.лице и в миналото когато е учила са им казвали, че се набавя единствено чрез храна. А то най-много има в карантиите, които аз не съм вкусвала и едва ли вкуся някога.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 13:29 от Lotus32

Общи условия

Активация на акаунт