Ако се чудите какво да сготвите, ето идеи:
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Знаем Петко Р. Славейков като поет, писател и публицист. Колко от нас обаче го свързват с първата кулинарна книга на български език?
„Готварската книга на Дядо Славейков” излиза през далечната 1870 година в Цариград. Томчето събира десетки вкусни рецепти, но и ценни съвети за всеки домошар готвач!
Попска яхния от телешко месо
За нея земат тлъсто телешко месо, нарязват го и като го омият, варят го в едно дълбоко глинено гърне заедно с няколко глави бял лук /чесън/, сол, пипер, кимион и 3 чаши оцет. Подире замазват капакът добре с тесто и отгоре залепят книга, за да не излязва никак парата му. Сетне го варят до 3-4 часа на слаб огън или в пещ. Трябва да ся измазва добре съдът, защото инак не става добра яхнията.
Френска яхния
Земат три оки без кокали добро говежда месо, което нарязват надълго, и го завръзват едно връз друго с конци или с канап. Като стане едно цяло, продупчват го с ножът на 15 места и турят вътре чеснови скилидки. Подире с 100 драма чисто масло го турят в тенджерата, на която затварят добре капакът, и го варят на слаб огън три часа. Но в туй разстояние месото трябва да ся обърне 1-5 пътя. Подир земат няколко картофа, обелват корите им и ги турят в тенджерата заедно с водата на ока домати и ги сваряват добре. Картофите, ако са пражени, по-добра става. Тая яхния е прочута между френците.
Економическа гостба
Нарежи на дребно един къс сланина и я опържи добре в тиганя, после я тури край огънят да не изстива, а ти земи та строши няколко картофа, разбъркай ги със зеле или с друг някой зеленчук, тури ги в тиганя, та ги прекарай през огън, па исипвай и яж.
Майданозова яхния
Нарязват на едро месо, което като възври няколко пътя, изваждат, препенят го и като прецедят водата му, отделят дребните кости. Подире нарязват лук на тръкалета, турят го заедно с малко масло върху месото, което варят в прецедената вода. Като захване да увира, турят му малко майданоз и веднъж-дваж като възври, снемат го. На таз яхния може да се излее и да се вари с прецедени през сито или хастар една ока червени домати. Ако не и ся турят домати, може да се турят едно-две яйца с лимон, още по-добре става.
Куш кебап
Първо нарязват овче или агнешко месо, което размесват с една чаша лукова вода / може и лук, нарязан на едри парчета /, в която турят малко сол, пипер и го оставят 1-2 часа да стои. Подире го набождат на шишът, който въртят полека на умерен огън, и като захване да капи, поръсват го с чисто брашно, додето ся опече добре. Като го извадят от шишът, посипват му малко дарчин /канела/ и го ядат дорде е топъл. Този кебап е много приятен.
От кайма фурун кебап
Приготвят колкото трябва овча кайма. Като посипят каймата със сол, пипер и дарчин, кавардисват я / изпържват я / заедно с малко лук. Сетне земат вътрешната маст / кърпата / на агне или овца, нарязват я колкото една длан, и завиват в нея каймата, която турят в една тепсия в пещта да ся опече. Ако щат, турят фастъци или сухо грозде в каймата, още по-добре става.
Тас кебап
Земат добро месо и го нарязват на късове като орехи, които смесват добре със счукан лук / смачкан със сол между пръстите /. Като ся мине два часа, слагат го в дълбок пръстен съд или чорбян тас, който като затворят добре /обърнат с дъното нагоре/, турят в една дълбока тепсия и го варят до един час и половина. Като изври водата му, отнемат го от огънът, турят малко месна вода с ориз в тепсията и го варят пак. Ако оризът е чест, турят му малко вода, додето стане умерен. Когато ще да го ядът, дигат съдът от средата на тепсията. Този кебап е много прочут и приятен.
Рибя чорба
Земат една ока риба леврек или кефал, която като омият, насоляват я и я турят в една тава. Подир нарязват на ситно половин глава червен лук и го кавардисват /запържват го/ с 40-50 драма дървено масло и малко сол, слагат му една шепа майданоз и една шепа гюзум /джоджен/ и като му турят половин ока лют оцет, варят го добре. Тогаз, като го прецедят чистичко през едно рядко платно, турят го в по-голям съд и го варят заедно с рибата, която като сварят умерено, изваждат я и прецеждат водата и. Сетне отделят костите и я нареждат в съдове. Сетне вземат само жълтъкът на 5 яйца, чалкадисват ги /разбиват ги/ в един съд и ги възваряват твърде малко с прецедената вода, колкото да излезе миризмата на яйцата, и изцеждат вътре един лимон, снемат го от огъня и го изливат върху рибата в съдовете, която посипват с малко дарчин /канела/ и я оставят да изстине 5 часа.
Крушеница
В тия места дето има горски /дивечка/ круши, сбират ги по това време, когато хванат да зреят. Събраните круши ги изсипват в бъчовка или в каче до половината, наливат вода, в която на всяко ведро турят по една бутилка спирт, и тъй ги оставят да стоят, докато водата получи дъхът на крушите. Тогаз употребяват тази вода за пиене, като доливат на крушите толкоз прясна вода, колкото е източено, което продължават да правят дотогаз, додето ся извлече всичкият сок от крушите.
Не е зле обаче да и ся туря малко синап или хрян.
Калте – шал от черни сливи
Като очистиш черносливите /караджейки сливи/ от костилките и от кожата, облей с вралец и като им туриш толкоз хубаво вино и лимонова кора, вари ги половин час, след това изстуди варението, процеди го и наливай, а чи пий.
Това питие е разхлабително.

. Предизвика любопитството ми -
,



А Анжелка е на работа по празниците - тогава ще имат най - много клиенти. Ще пусна снимка от РД в профила си. Ех, тази Мамма! Как не мога да публикувам само тук!