КГБ = Клуб на Готините Баби - 226

• 25 162
  • 722
  •   1
Отговори
# 135
Добър ден!  Добри полазници в домовете ви!
Ако се чудите какво да сготвите, ето идеи:
Скрит текст:
РЕЦЕПТИ ОТ ГОТВАРСКАТА КНИГА НА ДЯДО СЛАВЕЙКОВ
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Знаем Петко Р. Славейков като поет, писател и публицист. Колко от нас обаче го свързват с първата кулинарна книга на български език?
 „Готварската книга на Дядо Славейков” излиза през далечната 1870 година в Цариград. Томчето събира десетки вкусни рецепти, но и ценни съвети за всеки домошар готвач!
                          Попска яхния от телешко месо
За нея земат тлъсто телешко месо, нарязват го и като го омият, варят го в едно дълбоко глинено гърне заедно с няколко глави бял лук /чесън/, сол, пипер, кимион и 3 чаши оцет. Подире замазват капакът добре с тесто и отгоре залепят книга, за да не излязва никак парата му. Сетне го варят до 3-4 часа на слаб огън или в пещ. Трябва да ся измазва добре съдът, защото инак не става добра яхнията.
                                  Френска яхния
Земат три оки без кокали добро говежда месо, което нарязват надълго, и го завръзват едно връз друго с конци или с канап. Като стане едно цяло, продупчват го с ножът на 15 места и турят вътре чеснови скилидки. Подире с 100 драма чисто масло го турят в тенджерата, на която затварят добре капакът, и го варят на слаб огън три часа. Но в туй разстояние месото трябва да ся обърне 1-5 пътя. Подир земат няколко картофа, обелват корите им и ги турят в тенджерата заедно с водата на ока домати и ги сваряват добре. Картофите, ако са пражени, по-добра става. Тая яхния е прочута между френците.
                                 Економическа гостба
Нарежи на дребно един къс сланина и я опържи добре в тиганя, после я тури край огънят да не изстива, а ти земи та строши няколко картофа, разбъркай ги със зеле или с друг някой зеленчук, тури ги в тиганя, та ги прекарай през огън, па исипвай и яж.
                                  Майданозова яхния
Нарязват на едро месо, което като възври няколко пътя, изваждат, препенят го и като прецедят водата му, отделят дребните кости. Подире нарязват лук на тръкалета, турят го заедно с малко масло върху месото, което варят в прецедената вода. Като захване да увира, турят му малко майданоз и веднъж-дваж като възври, снемат го. На таз яхния може да се излее и да се вари с прецедени през сито или  хастар една ока червени домати. Ако не и ся турят домати, може да се турят едно-две яйца с лимон, още по-добре става.
                                         Куш кебап
Първо нарязват овче или агнешко месо, което размесват с една чаша лукова вода / може и лук, нарязан на едри парчета /, в която турят малко сол, пипер и го оставят 1-2 часа да стои. Подире го набождат на шишът, който въртят полека на умерен огън, и като захване да капи, поръсват го с чисто брашно, додето ся опече добре. Като го извадят от шишът, посипват му малко дарчин /канела/ и го ядат дорде е топъл. Този кебап е много приятен.
                                   От кайма фурун кебап
Приготвят колкото трябва овча кайма. Като посипят каймата със сол, пипер и дарчин, кавардисват я / изпържват я / заедно с малко лук. Сетне земат вътрешната маст / кърпата / на агне или овца, нарязват я колкото една длан, и завиват в нея каймата, която турят в една тепсия в пещта да ся опече. Ако щат, турят фастъци или сухо грозде в каймата, още по-добре става.
                                           Тас кебап
Земат добро месо и го нарязват на късове като орехи, които смесват добре със счукан лук / смачкан със сол между пръстите /. Като ся мине два часа, слагат го в дълбок пръстен съд или чорбян тас, който като затворят добре /обърнат с дъното нагоре/, турят в една дълбока тепсия и го варят до един час и половина. Като изври водата му, отнемат го от огънът, турят малко месна вода с ориз в тепсията и го варят пак. Ако оризът е чест, турят му малко вода, додето стане умерен. Когато ще да го ядът, дигат съдът от средата на тепсията. Този кебап е много прочут и приятен.
                                             Рибя чорба
Земат една ока риба леврек или кефал, която като омият, насоляват я и я турят в една тава. Подир нарязват на ситно половин глава червен лук и го кавардисват /запържват го/ с 40-50 драма дървено масло и малко сол, слагат му една шепа майданоз и една шепа гюзум /джоджен/ и като му турят половин ока лют оцет, варят го добре. Тогаз, като го прецедят чистичко през едно рядко платно, турят го в по-голям съд и го варят заедно с рибата, която като сварят умерено, изваждат я и прецеждат водата и. Сетне отделят костите и я нареждат в съдове. Сетне вземат само жълтъкът на 5 яйца, чалкадисват ги /разбиват ги/ в един съд и ги възваряват твърде малко с прецедената вода, колкото да излезе миризмата на яйцата, и изцеждат вътре един лимон, снемат го от огъня и го изливат върху рибата в съдовете, която посипват с малко дарчин /канела/ и я оставят да изстине 5 часа.
                                                   Крушеница
В тия места дето има горски /дивечка/ круши, сбират ги по това време, когато хванат да зреят. Събраните круши ги изсипват в бъчовка или в каче до половината, наливат вода, в която на всяко ведро турят по една бутилка спирт, и тъй ги оставят да стоят, докато водата получи дъхът на крушите. Тогаз употребяват тази вода за пиене, като доливат на крушите толкоз прясна вода, колкото е източено, което продължават да правят дотогаз, додето ся извлече всичкият сок от крушите.
Не е зле обаче да и ся туря малко синап или хрян.
                                       Калте – шал от черни сливи
Като очистиш черносливите /караджейки сливи/ от костилките и от кожата, облей с вралец и като им туриш толкоз хубаво вино и лимонова кора, вари ги половин час, след това изстуди варението, процеди го и наливай, а чи пий.
Това питие е разхлабително.  

# 136
  • София
Добър ден!
Честит празник Игнажден!
Хубав човек ни е полазил! Хубави пожелания сте направили! Амин,дай Боже!
 Момичета,благодаря ви за споделеното и съветите за шипове!Много сте ми полезни.
Тази нощ не можах да заспя и изчетох всичко,което намерих за шиповете.Заспаласъм чак след 7ч,та откарах до 11,30.Обадих се на ЛЛ и се разбрахме да изчакам да минат празниците,като не стъпвам на петата.След това ще направя снимка.Ако е шип,то той не е в петата,а в глезена.Извинявайте,че ви занимавам с болежки,преди тези светли празнични дни.Млъквам!
 КАГ,много благодаря за рецептите! Не знам защо,но те ми припомниха усещането за Коледа от детството ми.

# 137
# 138
Добър ден,добра вечер на Игнажден!
При нас мъгла.Студена и мокра.
Все пак зима е.Стара приказка от стари хора съм запомнила-мъгла,мъгла и после сняг .
Ха дано малко снежец навали.
За празниците .

Фло,отчете ли се?😀

Яжке,и мен ме болят петите от време на време.Тази година през ранно лято.
Боли ме и като шляпам из двора с чехли точно там ще настъпя нещо,че още повече да ме боли.И аз като Тану явно съм стъпкала болката.Отмина,на почти месец ме боля.

Ениса,ошета ли,украси ли?
Или още си почиваш от купона?
Да не сме от една порода по отношение на музиката?Приоритет ми са рок и метъл .
А Пърпъл-класика.
Преди много години една приятелка на щерките ме прекръсти на мама-метъл😁😃
Така и до сега ме знаят приятелките щеркини.

Ето Пипи вече е започнала със сладките,а аз още се помотавам.Приготвих си продуктите,но първо да смеля орехите.
Първи ще са ваниловите кравайчета.
После 2-3 щолена,тиквеник и май с това ще приключа.Ще съм скромна тази година .
Едва ли ще се размина без меденки.Малката щерка им е фен.Ще видим.Ако ме слуша 🤪😀😃😁
Да изпратя ММ на коледен банкет от бившата му работа и ще действам.

Хайде до после.

# 139
  • София
Да се разпиша на Игнажден, докато Пл. храни мрънчоците.
Те и баща им са ни полазниците днес. Броя ги за 75 % , че биват, основно децата.
Кас, благодаря за рецептите, познати са ми. Това са рецепти от Севлиево и околните села. Баба ми правеше доста от изброените неща. Готвене с много  краве масло и канела на месото.
Шипове и други болки лекувам като Тану - ходя, не се спирам. За сега действа.
За Коледа традиционно няма да правя меденки, рохлички, сълзички и подобни. Имам 1 кутия меденки от Лидл, не ги отразяват за сега. Тиквеника също е замразен от там. У нас се набляга на шоколад във всеки вид - дядомразовци, шок. близалки и евра.
За музиката - култивираме мрънчоците докато са при нас. Вечер заспиваме на монголски рок - The Ho. Случайно ги открих и те ги харесаха. През деня освен детски песнички им пускаме сръбско и малко бг. чалга. При родителите са като при Габката - мама и тати метъл.

# 140
Ооо, Айша, приятна вечер с мрънчовците  Simple Smile . Предизвика любопитството ми  -
,
това ли слушате?

Ползваш ли Spotify, ако - да и ако не е това монголската група,  дай линк, ако не те затруднява.

Моят Мрънчо ми спи на рамото, а скоро и аз ще отмъркам - губят ми се моменти, като уж за малко затворя очи.

# 141
  • София
Клечи, монголците https://www.youtube.com/watch?v=v4xZUr0BEfE
нали са ми слабост от малка, покрай бившия им президент Енхбаяр и сестра му.
Друго се сетих - докато ти гледа филма за Калас аз свалих и прочетох книгата Джаки и Мария. За живота и загаджването с Онасис, преди и след него. Има я във ФБ групите за ел. книги - ако е интересно на някого.

# 142
  • Кубрат/ Пишурка
Добър вечер и от мен на Игнажден!
И аз имах полазник днес. Едно момиче, което дойде да ме пита нещо и така ми стана полазник. Младо момиче, добро и работливо дете.
На бъдни вечер ще имам гости - децата ще дойдат. Искат само содена питка и сиренце. Е, ще има и други неща за хапване, без сладки, че у нас не вървят. Може би само тиквеник, но тази година нямам тиква. Ще минем и без него.
КАГ, уж съм литератор, но дори не знаех, че П. Р. Славейков е бил такъв кулинар, че чак и книга е издал! А рецептите са познати.

# 143
Айша, благодаря.
Аз друго съм отворила, ще ги преслушам монголците  .
Слушам музика много на слушалки, всякакви стилове, особено извън къщи.

А за лав сторито Онасис- Калас  преди време, не помня пролетта или миналата година, гледах мюзикъл на Варненската опера с гръцко участие, фантастичен.

Допълвам.
Янче, здравей.
Пишеш за гости на Бъдни вечер - дали разбирам правилно, че Анджи ще дойде или ,,децата"" , значи Криско и семейство?
Прости ми, за въпросите.
Радвам се за теб и за радостта, която те чака Simple Smile

Последна редакция: пт, 20 дек 2024, 20:58 от Важна клечка

# 144
  • София
Янке, как да няма тикви?
В София се веригите се надпреварват да ги пускат на прИмоция - 0.69, 0.59 лв. Това малките, тип  цигулка. След Хелоуин много намалиха и вносните тикви - тип Хокайдо, маслена и подобни. Аз редовно пека и хапвам солена тиква.
Няма начин в Русе да не продават в Била, Кауфланд и подобни вериги.
Да, много ми личи, че децата и дядо си обръщат внимание, а аз съм изолирана.

# 145
Айша, днес в Лидл нямаше тиквеник.
Утре ще мина през КАМ

# 146
  • Варна
ЧЕСТИТ  ИГНАЖДЕН, МОМИЧЕТА!  Nerd
ЖЕЛАН  ПОЛАЗНИК  ДА  ВИ  Е  ПОСЕТИЛ
БЛАГ,  ДОБРОДУШЕН,  СЪС  СЕКСАПИЛ,
ДА  ВИ  НОСИ  ЗДРАВЕ,  ЛЮБОВ,  КЪСМЕТ  И  БЕРЕКЕТ
ПРЕЗ  СЛЕДВАЩИТЕ  ДНИ-  ТРИСТА  ШЕЙСЕТ И  ПЕТ!   Flowers Four Leaf Clover  

У нас само ДС влиза-излиза, влиза-излиза, друг не е идвал. Дано ни е на здраве и на късмет!!!   Flowers Four Leaf Clover
Малката щерка преди час кацна в Холандия, ще изкара Коледа при Бори и Калина, току-що се чухме, много са щастливи, весели и шумни, че са заедно.  Sparkling Heart
Аз много обичам тиквеник и в понеделник ще го направя, а за Нова година баклава и баница.
Нали ще сме сами на Коледа с ДС, пък и с моята Бяла диета и с неговите липсващи зъби, доста съм ограничена.
Споделете и вашите Коледни менюта, поне с очи да се нахрани човек!  Egg  Fork And Knife

Лека и мека, момичета!   Nerd

# 147
  • Кубрат/ Пишурка
Айша, само Галена и Наско. Криско изобщо не го виждам в картинката. Да дойде с разни дъртаци, когато го чакат купони! Моля, моля Joy  А Анжелка е на работа по празниците - тогава ще имат най - много клиенти. Ще пусна снимка от РД в профила си. Ех, тази Мамма! Как не мога да публикувам само тук!
За тиквата - тук може да се намери само на пазара в сряда, но изпуснах времето. В Русе - бая евтино ще ми излезе! 20 лв за път и тиквата...

Последна редакция: пт, 20 дек 2024, 22:34 от Янче-то

# 148
Ако не се брои ММ, който се прибра сутринта от нощна, никой не дойде у дома. Кой работи, кой учи... Здраве да е. ММ отиде на село а аз цял ден се мотах като муха без глава. На лице е само един сменен светещ гирлянд с друг. Бях купила нов преди десетина дни, но кабелът смърдеше много гадно. Та се наложи да купя друг вид и, слава богу, не смърдеше. Утре - повече.
Специално за Гъбката една песничка, която се надявам да ѝ хареса, въпреки, че не е е твърд метъл.

# 149
  • София
Ето ме и мен! Привет, красавици!
ГЪБКЕ, отчетох се. След като БОРЯНА ме строи в две редици, запретнах ръкави и цяла нощ писах, Започнах снощи в 23.00 и завържих днес в 11.00. Занесох документите и въздъхнах с облекчение. . По улиците беше ад. Коли, свирки, светлини, пешеходци, ужас. След обяд добре поспах, след като 30 часа не бях мигнала.
КАГ, благодаря за разказаната история.
ТАНИТКА, менюто за празниците ми е традиционно. За Бъднивечер -постните ястия и содената питка, тиквеника и ошафа. За Коледа - капама и баклава, за Нова година - пуйка със зеле, а за децата пържолки и кюфтета. И задължително Добуш торта. Другите вкусища са руската салата, Баницата с късметите, а поняякога правя и сельодка под шуба. Абе гладни няма да умрем. Здрави да сме, сговорни да сме, да живеем в мир!
Пак ми е време за спане.
На вас - лека и спокойна нощ! Hug

Общи условия

Активация на акаунт