КГБ = Клуб на Готините Баби - 226

• 25 143
  • 722
  •   1
Отговори
# 120
  • София
БОРЯНЧИЦЕ, трябваше по-рано да ми скръцнеш със зъби. По участието ми в седенките личи, колко много не ми се пише. Ама няма да ми се размине. Мислех, че утре е срока за отчет, а се оказа, че може и на 23. До тогава ще смогна. Сега е зор, защото пациентите цяло лято не се появяваха. Ша са опра'им. Не е за пръв път. Grinning

# 121
  • Вила Великула
Яжке, как реши проблема с интернета - с голяма бухалка в офис на доставчик или това, което те посъветвах?

# 122
  • София
Пипи,оказа се,че има техническа възможност за сателитен интернет с рутер с карта.но,никой не ми го беше предложил.Вдигнах скандал и заявих,че отивам в друг оператор.Още преди да се прибера ми се обади техник за стационарния телефон.Както бях ядосана му заявих,че не им искам нищо повече.След един час пристигна друг,направо от портата ми позвъня и ми донесе безплатен апарат с карта.Беше много разбран и свестен човек.Оказа се,че нямат техници,заради ниските заплати и не смогват.Той ми даде информация за сателитния интернет и съвет да настоявам за него.Вчера отидох в един техен офис и получих устройството с картата.Въпреки това ще сключвам договор за оптичен интернет с телевизия/пакет/,защото се оказа,че сега минават на нов сателит ,а моята антена не може да се насочи към него,заради един голям смърч в двора.Не се знае кога ще изключат старият сателит и аз ще се окажа ненадейно и без телевизия и без интернет.Та сегашното ми положение е временно.

# 123
Борянка питаше нещо за коледни подаръци. Ето малко отговори.

Яге, ако е шип, мога да ти споделя моя, така да се каже, терапия. Просто убих шипа с ходене. Може би месец стъпвах нарочно силно на петата. Болеше много и не знам как издържах, но го убих

# 124
  • София
ТАНУ, разсмя ме. Joy Аз съм по-благосклонна към шиповете - поя ги с ракия и за разкош - зелева салата. Joy
БОРЯНЧИЦЕ, не ми се карай - в междучасие съм.Stuck Out Tongue Winking Eye Къде да се скитам немила, недрага?
ЯЖКЕ, а честито ти временно положение. После ще го мислиш другото. Grinning
ПИПИ, радвам се, че добре сте си изкарали.
Свърши ми междучасието.
На вас лека нощ. Kissing Heart

# 125
Появявам се набързо да ви прочета.   Днес скиторих. Сутринта приятелка ме събуди и ме изръчка да ходим на центъра. Добре, отидохме.  Търсих подаръци за децата, но  почти нищо не купих. Само книжка с пъзели за най-малките и разни сладкишчета за пликчета. Други дребни неща за у дома и тук  20, там 10, там 5 и накрая равносметката показа - 105 лв. А кажете къде изхвърчаха?!
Вечерта бях на концерт на Градския духов оркестър + младежки такъв. И пак приятелка ме извика да отидем.  Та днес съм много социално-културна.
Фло,
Скрит текст:
чула съм, че Бенковски е харесвал Райна. Когато е обявено въстанието, той  е наредил тя да носи знамето,  качена на кон редом до него. Тогава въстаникът Крайчо Самоходов направо се  разплакал, че жена го е изместила и станала знаменоска, вместо него.  Когато панагюрци видели Райна, започнали възторжено да викат:  "Българската княгиня", с което прозвище остава в историята. След въстанието, Райна е заловена и откарана в турски затвор в Пловдив. Там е бита, изнасилвана и тормозена . После известни руски дипломати я изискват, откарват я в Русия и там дълго я лекуват. В Русия е учила за акушерка. Тя е първата дипломирана акушерка в  България. След това се връща в родината. След време се оженва за панагюреца Васил Дипчев, който става  кмет на града. После се изселват в София. Тя е родила 5 сина. Някои от тях са били военни и са участвали във последващите войни.  Всеки е имал трагична съдба. Знам, че има живи наследници правнуци. Малко известен факт е, че Райна Княгиня е основателка  на Майчин дом, който открива със собствени средства и  съдействие  от известни българи.  Работила е като акушерка в Орландовци и Малашевци.
 По спомени на  известни българки е била много грижовна и всеотдайна в професията си. Живяла е много скромно. Умира през 1917 г.
Бенковски е убит след предателство в Тетевенския  балкан  малко след потушаване на въстанието.
Ако и той беше останал жив,  личната им  история може би да е била друга. Но пък  са останали в българската история.

Това за днес. До скоро със здраве!

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 23:23 от К.А.Г.

# 126
  • Вила Великула
КАГ, тази история за Райна Княгиня ни я разказа като ни разхождаше из Панагюрище и ми се е запечатала в главата. Толкова увлекателно разказваш, а и познаваш доста добре историята.
Аз пък нали съм лудото Ленче, преместих част от нещата, които трябва да махна от стаята, оставих другите за утре, но ме прихвана в 9,30 да правя меденки. Вече са опечени и утре ще ги украсявам ако остане време.

# 127
  • София
Добро утро!
Много красива, но и трагична история, КАГ!
Аз пък съм на мнение, че е шип, и мен така силно ме боляха краката, сега съм на инжекции и съм по-добре, но като свършат пак очаквам болката да се върне. Помните ли, че ви разказах, че единия доктор ми препоръчва кортикостероиди, а другия ги отрича? Е, за този проблем е. Обаче аз имам снимка и е сигурно при мен. Ще правя и физиотерапия, почвам след празниците. Другата терапия е да се вземе кръв, да се извлече плазмата, да се добавят лекарства и да се инжектират на болното място. Лошото е, че една процедура струва 300 лв, а трябва да се направят поне 3.
Спирам за болести, вчера получихме коледен бонус , днес очакваме още дребни подаръци и да ни пуснат по-рано. Освен това успях да си договоря увеличение на другото заплащане.
Красива Бела, дано да намериш нещо по-добро като тръгне детенцето на ясла. Или смяташ вече да почиваш? Каквото и да решиш, успех! КАГ, хубаво е, че си се поразходила и си похарчила малко пари за празниците!
Оставям ви и ви желая слънчев ден!

# 128
Добро утро!
Игнажден е !
Започват празничните дни, къщата не ми е пълна, както съм си мечтала, но пък съм здрава и ми е спокойно.

Мериан, ти  първа ,,пристъпи "' прага на нашата къщичка Simple Smile . Добър човек си, влезе с добри новини  за бонуси и подаръци Simple Smile  - все така да е, да се множат добрите новини и хубавите емоции - и твоите, и нашите.

Чакам си другарчето да се събуди да го извеждам на разходка. Не смея да гъкна да не го безпокоя. Много е смешен, когато му се наруши спокойствието и го стресне нещо - започва да се върти и джафка страшно Simple Smile .
Не смея да мръдна и кафе не съм си направила, но има време.

# 129
  • София
Ау, въобще не го съобразих това, че е важно кой ще пише пръв днес. Даже не съм гледала дали написаното, което чета в метрото е от снощи или от тази сутрин. Явно е било от снощи. Дано да съм ви на късмет! Прегръщам ви!

# 130
Ооо, Мериан,
хич не си го туряй на сЪрце Simple Smile , кой, какво.
Важното е да сме добри хора, а ти си  такава, и да сме в мир със себе си .
Вълшебни дни са, но понякога сме твърде много пораснали и не вярваме чак толкова във вълшебствата ...

Друго си е, когато вече има кафенце Simple Smile .
Ето и на вас - CoffeeCoffeeCoffee .

Вън е малко мразовито, но прогнозата е да е слънчево и приятно през деня.
Пък дано следващите дни познавали снежец, че тези дни си беше направо пролетно време. От седмица и отоплението съм спряла в къщи и през деня часове държа врати и прозорци отворени. Не се оплаквам, ама точно сега му е времето да замирише на зима Simple Smile .

# 131
  • Вила Великула
Добро утро на Игнажден и от мен.
Трябва да заместим Нинка и да сервираме кафе, както и да дадем информация за деня и за празнуващите / Клечи го е направила/.
Сега и аз да се включа.

Освен, че е петък е и Игнажден. Според народните обичаи на Игнажден започват Коледните празници.
Характерен за празника е обичаят полазване. По това кой човек (полазник) пръв ще влезе в дома сутринта, се гадае за здравето, плодородието и имането през годината. Ако се случи първият гост да е добър и богат, и годината ще е плодоносна.Дали ще има плодородие, хората гадаели и по "въглен на секира". Добър знак за това е, ако изгори докрай въгленът и стане на пепел върху нея. На Игнажден стопанинът избира и отсича в гората Бъдника - дъбово или крушово дърво, което ще гори в дома на Бъдни вечер. На този ден се приготвят колаци и се прави кръст от замесено тесто, с който стопаните се предпазват от зло. Повечето обичаи са свързани с вярването, че на Игнажден започват Мръсните дни, които траят до Нова година. Според християнските представи от Игнажден започват родилните мъки на Божията майка, които продължават до Коледната нощ. Дните през този период се наричат "Мъчници". Жените тогава не трябва да похващат никаква домашна работа, за да забременяват и раждат лесно.
На този ден празнуват Игнат, Игната, Игнатий, Пламен, Огнян, Пламена, Оги, Огнемир, Огнемира и др.

# 132
Добро утро с едно пожелание и  от мен на Игнажден!

Heart Eyes

# 133
  • София
Привет, скъпи дами!
Голям и благословен ден е днес и ви поздравявам:
Трудно ми е да пиша от телефона, чета ви, но сега се притече на помощ внучката ми. Тя също ви поздравява.
Всичко добро и бъдете здрави.

# 134
Честит празник, дами! Здраве и благополучие в домовете ви!
Купонджиите станахме късно и още се размотаваме, ама не е сън, та да се размине. Започвам с чистене и после украсата. Снощи пя Керана, не е точно моето, но беше добре. То като си имал на тези събития БТР или Обичайните заподозрени, очакваш Пърпъл примерно. Та беше хубаво, сега малко ме треска главата, ама ще си трая.
Прегръщам ви, момичета и си надигам мързеливия задник!

Общи условия

Активация на акаунт