КГБ = Клуб на Готините Баби - 226

• 25 168
  • 722
  •   1
Отговори
# 150
Айша, погледнах тез монголски музики. Не е моето.
Яне, и аз не знаех. Случайно го видях в Нета и го копирах да ви го постна за майтап.
Танитка, моето  меню за Бъдни вечер е  стар фасул по рецепта на един попски син и жена му , които ми бяха колеги. Може би и няколко пълнени чушки с ориз, гъби, доматки и подправки. Баниците са тиквеник и зелник, но от един пакет кори за  двете. Ще има и питка, но аз я правя с мая, масло, мляко и яйца. Децата не обичат содена. Все пак за традицията може да направя и такава. Прибавям  туршия, плодове и стават 7 неща.
На Коледа за обяд ще е канапе от кисело зеле, отгоре пълнено пиле с ориз и кайма, около него ребърца, увити в зелев лист и пак всичко завито  с кисело зеле, метнато  във фурната на бавно печене. 
За Нова година, по -точно за 1-ви, когато идва домочадието, ще го мисля допълнително, но обикновено правя традиционната руска салата,  пържоли и торта. На 31-ви съм сама и не готвя. Ям, каквото има останало от предните дни.
Лека нощ!

# 151
Хе, хее, аз изкарах един сън и пак съм тук Simple Smile
У наше село лошото време дойде - сигурно от три часа дъждът тропа по перваза, та ме приспа. Сега да очакваме и прогнозата за снежец да се сбъдне. Ще видим утре как ще е ...

За подготовка на празниците си говорите. Ще имаме и ние с кучето празнична вечеря на Бъдни вечер, поканени сме на гости. От мен се иска да занеса само зелеви сърми, другото домакина домакинката ще си приготвят. На Коледа ще сме си в къщи, сами и може би ще сме без тържествени приготовления. Към 28-29 . ще дойдат внуците и ще сме заедно до след  Нова година и тогава ще ми е празника.
Внучката е вече на 13 години и може догодина да празнува с приятелчета, а не с баба си,.
Оффф, пак заспивам.
Лека нощ.
Последния да загаси лампата Simple Smile .

# 152
  • Вила Великула
Преди да загасите лампите да кажа, че ми дойдоха мебелите и след 20 опита да се свържа с човека, с който имам уговорка да ми ги монтира, за да ми потвърди, накрая се обадих на друг и ще може чак в понеделник. малко ми се объркаха плановете, но ще се справя. На Бъдни вечер вместо да готвя ще подреждам. Може би ще си подготвя всичко от предния ден, а тогава само ще извъртя една содена питка. Ще сме сами с ММ, така че няма да се престаравам. На 25 ще дойде кандидат снахата, като още не знам само за обяд за Коледа ли или ще остане да спи тук. Още не съм съгласувала менюто с ММ, но ми се иска да сложа в гювеча малко кисело зеле, пуешко филе и суджук за скара, който е малко по-сух от обикновения. Няма да се престаравам, защото пак сме само трима, а аз нали много не налитам на меса.
На 26-ти идват другите деца и с тях ще сме около седмица заедно. Там основно разчитам на зетко. Той много обича да готви, така че ще видим какво ще измисли. Заредих фризера с всякакво месо, има достатъчно продукти, каквото решат, защото те са със сложни режими на хранене и на мен сега ще ми е паднало да не кулинарствам. Дано само да не са напразни надежди и да се наложи да дежуря в кухнята.

# 153
Добро утро.
Наспани сме, разходени сме, сега е време за кафепиене и игра с топка Simple Smile .
На вън е мокро, но не е студено, все още.
А аз през нощта на няколко пъти ставах и опитах нос в прозореца да видя дали вече вали сняг Simple Smile , много ми се иска да е бяло.

Пипи,
съжалявам, че и в почивните ти дни от работа пак ще ти е напрегнато. Ти си организиран човек и ще се справиш, но пък заслужаваш тези последни дни преди празниците да ти е по спокойно и лежерно .Стисни още малко зъби, хубавите дни предстоят Simple Smile .

Танитка,
радва ме да те чета, пиши по- често.
Как ти е болежката, след колко време ще ходиш на контрола ?

Красива Бела,
ти тези дни покрай празниците ще ходиш ли при притурката или ще си в обгрижват родителите? Четох и се възмущавах за нерегламентираните им  искания.

Айша,
Ако не те затруднява, моля, сподели линк към фб групите за Ел. книги и дали приемат нови членове?
Нещо не съм фен на четене на книга на устройство - преди 5-6 години си последен модел Киндъл и след като поне две години отлежава в кутията и не можах да си го пусна да работи, го дадох на децата - те много четат на такива.

Еее, време е да започваме деня и да се измъквам от леговището Simple Smile .
Нищо , че на вън е тъмно - днес е най- късия ден, първия от зимата - да ни е спокойно, уютно и лежерно.

# 154
  • Вила Великула

Добро утро и с моето кафе. В момента изглеждам точно така, само че халата ми е розов.
След малко ще се разходя до града, че ще има Коледен базар и ще занеса от моите меденки на една жена от селото, която участва винаги в такива мероприятия с приготвени от нея баници и т.н., продава ги и си изкарва добри парички. Пакетирала съм индивидуално около 20-30 меденки, които съм нарисувала с айсинг. Разбрах се с нея да ги продаде и да остави паричките за дечицата и, които имат някакво заболяване.
После ще бързам да се прибера и да подам за три години от смъртта на татко. В понеделник е, но нали започват празници, а знам, че не трябва на празник.

# 155
  • в сърцата на любимите ми хора
Добро утро и от мен. Покрай мен нищо ново. Легнах си към 1.30 и се "ококорих" в 6. Това за мен си е направо постижение! По план днес трябваше да правим с децата сладки, но още съм с болки и се чудя как да се организираме. Леля трябва да удари едно рамо, аз ще се правя на главнокомандващ. Може да го оставим за утре.
За празничните трапези ще сме съвсем семпли, но ще спазим традициите. Важното е да се съберем, да поговорим, да се повеселим и да се порадваме на децата. Гладни няма да останем.
Виждам, че и вашите планове вече са готови. Нека всичко се сбъдне, това, което сте си пожелали.
ПИПИ ме изпревари 🙂. Много благороден жест. Поклон за това, че покрай всички твои ангажименти успяваш да бъдеш добър и милостив човек. 🥰

# 156
Добро утро и от мен!
Вчера ни пуснаха рано от работа и аз реших да направя репетиция, да спретна една питка и да се съберем всички за една вечеря. Купих и шайби толстолоб. Направих го на фурна, осолен и овалян в галета върху хартия за печене без никаква мазнина. Много се хареса, става почти като пържения. Прясна салатка, чеснов сос и готово. Без много търчане. Питката замесих в хлебопекарната, после само оформих и наредих и тя стана, такава ще направя и за НГ.
Момичета, споделете как правите содената си питка и капамата. Аз няколко пъти съм правила капама, но нещо не ми харесва.
Ставам и отивам да направя една супа да има да свекитата.
Да ви покажа питката и ви пожелавам хубав ден! 🥰

# 157
Притърчам за малко в къщичката ни Simple Smile .
Айша,
благодаря!
Малко съм на ,,вие'' с ,,онова място", но ще се опитам да го разцъкам довечера, па дано се справя и го ползвам.

Да нагушкаш мрънчовците от нас с Чарли Simple Smile Wink.

# 158
  • София
Здравейте момичета!
Пипилота, прекрасен човек си! Респект!
Аз вчера се почувствах много изморена, сага съм по-добре и вече с внуците печем сладки балеринки.
Капама у нас правим със три вида сарми, свинско, наденица, пилешко и зеле. В глинен гювеч да се готви дълго и месото да пада от кокала. Содената питка нищо особено, но и тя като е топла е вкусна.
Изчезвам, че ще изгорят сладките

# 159
Добър ден!  Станах преди малко, но  тази сутрин се събудих още в тъмно, гледах филм, после придрямах, после пак  гледах сутрешните блокове и най-накрая се измъкнах от креватЯ.
Тук вали лек дъжд. Няма изгледи за сняг.
Трябва да отида до млекомата, но първо да се отбия при вас.
Касс, поздравления за питката!  Моята капама:
Скрит текст:
най-напред си правя плънка от кайма, кромид лук, ориз, чер и червен пипер, кимион, сол. Разделям я на две части, но едната е третинката, а другата част две третинки. В по-малката част доливам вода, за да стане оризът готов. С тази плънка пълня голямо пиле. На дъното на съда( в моя случай голяма тенджера с огнеупорен капак, защото после не ровя и ми е по-лесно за сервиране) слагам кисело зеле, което  поизпържвам  леко, ръсвам червен пипер, чер пипер и кимион. Върху него напълненото пиле, а около него зелеви сърми с другата част от плънката.  Между тях различни на  не много големи, но не и съвсем малки парченца месца - шарена сланинка, кървавички, по- крехко свинско, сурова луканка, ако има може и телешко. Доливам топла вода да покрие пилето.  Всичко завивам с листа от кисела зелка и във фурната поне за 2, 5 часа на бавен огън.  
За тази Коледа ще правя по-лесен вариант- без сърми и разни месца, а само със зеле, пълнено пиле и около него  ребърца, които първо леко "запечатвам" и после  завивам в листа.  
За сега толкова. Отивам за мляко.
Приятен следобед!

Последна редакция: сб, 21 дек 2024, 12:34 от К.А.Г.

# 160
  • София
Пак съм при вас, но за кратко.
Снощи милите съседи заминаха при другата рода, за Коледа. Живи и здрави ще се върнат сутринта на 31, за рождения ден на деди, за Новата година и за да са заедно с брат'чедите.
Сутринта пристигнаха варненските внучета. Забърках сместа за палачинки и сега пека кокосовия сладкиш. Все любими неща. GrinningСлед обяд ще дойдат.
Изчезвам, че трябва да си пазя сладкиша. Започва да ухае в къщурката ни на питка ( браво, КАССС, супер е станала!) и на сладки балеринки ( МЕРИАН и ние ще ги правим с внучката )

# 161
  • Вила Великула
Ето ме пак при вас. Кой питаше за содената питка? Аз я правя с газирана вода. Ето примерна рецепта:
газирана вода - 160 мл
кисело мляко - 250 г
сол - щипка
сода бикарбонат - 1 к.л. (равна)
бакпулвер - 1 к.л. (равна)
брашно - 640 г

# 162
Привет за днешния дъждовен ден.
Време само за в леглото или диваната.
Няма време за тях.
Приключих с ваниловите кравайчета.Кратка почивка с кафе и продължавам с щолените 3 броя.
За Бъдни вечер приготвям зелеви и лозови сърми,пълнени чушки,фасул препечен в тавата,тиквеник,сладки.До тук с постните ястия.Тази година за хапващите месо ще са джолани в огромния ми гювеч.Нещо с пилешко месо.Всеки ,който идва у дома носи по нещо.И става олеле-мале ле🙂🤭
Содена питка не правя.Не обичам тесто със сода,а и не само аз.
На големия зетко майка му ще донесе питка.
Тя им е майсторка.
Това е менюто ни.

Адашче,питката е чудесна!🌸
Ставам да си правя кафе и после продължавам.

Дописвам.
Забравих,че варя жито и го приготвям със смлени чаени бисквити,орехи,ванилия,пудра захар и кора от лимон.

Последна редакция: сб, 21 дек 2024, 15:10 от Gabkata

# 163
За Айша -
Видяла ли си новината, ,,твоите хора"" идват в София Simple Smile .

И цената на билетите е ,,прилична"".

П.п. Айша, много си иновативна Simple Smile .
Мерси, че ме ,,светна"",фен съм ти Simple Smile

# 164
  • Вила Великула
Аз пък да ви покажа допълнителна част от коледната ни украса - Кюфте, аранжиран около елхата.

Нямам идея как са другите подобни домашни любимци, но нашия няма никакъв интерес към играчките и елхата. Дори на верандата обича да ляга на шкафа, на който е сложен телевизора, точно под висящи гирлянди от лампички и дори не им обръща внимание. внимателно се намества между тях.

Общи условия

Активация на акаунт