Как успяхте да култивирате добри граници, много време ли ви отне?
Давам си сметка, че в доста сфери от живота това ми е рекурентен проблем. Как успявате със спокойствие да ги заявите и най- вече да имате последователност в последиците, ако някой ги прекрачи? При натрупване е ясно, че реакцията в един момент е на избухване, но на мен доста често ми се случва още на първо четене да ме обезема голяммо раздразнение, когато някой се опита да не ми зачита границите. Освен това, считам като съобразителен човек, че не бива постоянно да ги заявяваш (което явно е грешка), защото имам очаквания от околните да покажат поне санитарен минимум на адекватност, без да ги ръчкаш с остена или постоянно да си нащрек.
Имам и съм имала приятелства, в които границите са доста размити, т.е. явно и аз в един момент не зачитам чуждите за определени неща. Друг проблем, който отчитам, е, че понякога ме дразнят някои ситуации и изказвания и ги смятам за неприемливи, но друг път- не. И така не създаваш консистентност, а трудност за околните да ти наваксат дори да искат да се съобразят.
Ще ми е интересно да чуя вашия опит.