За прословутите граници в отношенията ни с хората

• 10 857
  • 262
  •   1
Отговори
# 15
  • София /Абсурдистан
С времето и възрастта, с житейския опит, сложих не само граници, но и издигнах високи стени.

# 16
Много приказки, много! Кажи го с прости думи - дразнят ме хората, но проблемът е в мен Simple Smile
Аз лично допускам да минават граници, но после ластикът ги шибва, оттам - откъдето сами са си го разпънали. Не било готино, но не ми го казват, срамуват се в ъгъла. Какво да се прави, всеки сам си преценя.

# 17
Аз се научих по трудния начиндаси поставям граници. Видях какво е ако неси ги поставяш. И хич не ми хареса. Затова си ги поставям и грам не ми пука кой кво си бил помислил. Аз не съм кошче за душевни отпадъци. Аз съм личност, единствената, която имамв тоя живот и ще си я браня, с каквото мога. Simple as that.

# 18
  • София
В мен е, нали затова пускам темата, Дрънче. Дишай Hug

Интересно ми бе да прочета, най- много ми импонира мнението на Базила. Аз нямам проблем да се озъбя, имам проблем да защитя граници спокойно и с благ тон, а нали казват, че това са реално добре поставените граници, в които няма комплекс.

И понеже не искам да съм рязка и груба, понякога си замълчавам. Но може би така е по- добре от нищо. Мисля, че кроткото отстояване говори за баланс, а в озъбването има подтекст "как смееш..", което е фокус върху другия, а не върху себе си.

# 19
  • София
В мен е, нали затова пускам темата, Дрънче. Дишай Hug

Интересно ми бе да прочета, най- много ми импонира мнението на Базила. Аз нямам проблем да се озъбя, имам проблем да защитя граници спокойно и с благ тон, а нали казват, че това са реално добре поставените граници, в които няма комплекс.

И понеже не искам да съм рязка и груба, понякога си замълчавам. Но може би така е по- добре от нищо. Мисля, че кроткото отстояване говори за баланс, а в озъбването има подтекст "как смееш..", което е фокус върху другия, а не върху себе си.
Кой е казал, че ако си рязък нещо с теб не е наред? Има ситуации и хора, с които се налага да си рязък иначе продължават да нахалстват, защото изобщо не те чуват.

# 20
Човек отговаря за това, което е казал, не за това, което другите са възприели от казаното, така е.

# 21
Принципът на ластика и при мен важи при даването на толеранс. Давам широк диапазон на границите. И като се стигне до крайно опъване на ластика, резонно той се връща. Преди това съм дала достатъчно време и пространство.
И, да, някои хора не разбират нито от игнор, нито от подминаване. Сега, ако е някой, който само това чака – да му подадеш и да си отвори устата и се затръшка като жертва, тогава го оставяш да се тръшка и игнорираш. С такива нищо друго не помага.
Но, ако е сравнително нормален човек, ще разбере от рязък тон и проявеното нахалство/арогантност/минаване на граници.

# 22
Доста съм толерантна, така да кажем. Но някои хора толкова много прекаляват с прекрачването, че се налага да ги отрязвам като горчиви краставици, в момента, в който се самозабравят.

# 23
Много съм търпелива щом мълчах 4 месеца на колежката , която от 9 - 7 часа ми се разхождаше дори когато идват клиенти или работя .. Много търпелив човек съм ще стискам зъби , ще се ядосвам , но ще търпя , докато не прелее чашата . Тогава казвам , каквото имам и спирам да говоря с този човек . Много бързо поставям стени около себе си и трудно ги свалям .

# 24
С времето и възрастта, с житейския опит, сложих не само граници, но и издигнах високи стени.
и аз така

намирам го за крайно-за себе си
не го харесвам
но колкото и да е цинично - не виждам много добро у хората
предпочитам , вече, да си завоюват доверието, вместо да си вдигам нервите, и да моря мишци за издигане на прегради, в последствие

на принципа съм- не показвай всичко, каквото знаеш и можеш
както в положителен, така и в “отрицателен“/ в смисъла на темата- способността да си отстояваш границите/ план
условно разбира се, слагам отрицателен знак, защото самото  поставяне и отстояване на граници, носи много негативи за околните, в моя случай
не знам да действам меко
бих искала да мога, но досега съм го докарала до игнориране, докато не ме настъпят по мазола...

# 25
  • Най-красивата страна
Поставила съм граници в отношенията си и с приятели и с роднини много отдавна и си ги отстоявам.
Не избухвам,не се зъбя,говоря бавно и спокойно,обяснявам веднъж и после следват действия.
Понякога действията трябва да се повторят..
И на третия път се получава.

# 26
  • Между гори и планини
Ами аз съм си борсук, чепата , крива, не си оставям магарето в калта. С една дума - дзвер!
Само давам вид на мила, усмихната и бъбрива. Съученик на сина ми, му казал че съм страшна. Мога да бъда страшно готина, но ако някой ме настъпи по кутрето, наистина ставам страшна. И цедка на езика нямам. Ей, така, около мен има много пространство, а хората с които контактувам са малко и калени с лошотията ми

# 27
хубаво е да си борсук Sunglasses
имам гръцко и македонско от татко, и гагаузко от майка, ама как не съм взела най- важното Close

# 28
Аз май съм от тези, дето в първия си пост казваш, че просто са си така Grinning
Никога дори не съм разбирала как хората имат проблеми с границите, до такава степен това ми е чуждо. И всъщност, никога не се зъбя, границите си ги пазя с усмивка, обикновено се шегувам с хората, които нещо се опитват да ги прекрачат, досега винаги е работело.
Преди години работех в една фирма, бяхме десет човека на кръст, едно голямо семейство, в което всеки си споделяше всичко и така си бяха свикнали. Излизам в обедната почивка - Моски, къде отиваш? Отговарях им (аз тогава омъжена и с деца), че имам едно старо гадже и сме си чукнали среща. Повече не питаха. Но дори и да попитат отново няма ли да им кажа, аз нямам проблем с това да им кажа Не. Не се сърдя, не се ядосвам, не ме дразнят. Хората са любопитни и обичат да си врат носовете, да прекрачват границата и т.н. Приела съм, че са такива и просто ги игнорирам.   Аз съм супер търпелива, някой може да поиска от мен нещо 100 пъти и аз 100 пъти мило, с усмивка и с някой майтап да му откажа. Знам, че изцяло от мен зависи и е акт на свободна воля да кажа или да не кажа, да направя или да не направя нещо.

# 29
Аз изчетох всичко, което намерих за лични граници, видеа, текст и т.н. и не е въпрос т да се изграждат "бетонни стени", а да се поставят граници с любов. И първият проблем е винаги в нас, защо допускаме, защо някой си позволява да се държи така, да говори, да минава границата с обида. И за мен стигнах до извода, че първо е важно да държим по-голяма дистанция, защото така е здравословно, да не даваме информация и да не се обясняваме. Любезност, добронамереност, но съхранение на нас самите, не е нужна грубост, повишаване на тон, "рязане през кръста" някой беше написал, има ли здравословна дистанция, не се стига до ескалации.

Общи условия

Активация на акаунт