За прословутите граници в отношенията ни с хората

• 10 778
  • 262
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Злобата и агресията, с които реагирате на примера са ми достатъчни като илюстрация. Вече мога да го изтрия.

# 106
Всъщност, никой не те агресира. Simple Smile
Опитахме се да ти кажем, че кой как емпатира и как преработва емоциите не е строг механизъм.
Но, ок.
Като Дренка, която тръгна да обяснява, че комуникацията се учи.
Учи се, да.
Но, самата тя е наясно, че в главата е каша. И кой, как не подлежи на заучаване.
Но нищо, де. Това дава относителна сигурност в собствената ни психика. Че можем да контролираме в известна степен нещата. Wink

# 107
  • София
Изобщо не стига до мен това дали ме агресирате, само констатирам. И на хипотезата, че съм се почувствала зле се хилиш, жестоко. Важно е вие да си го видите, което очевидно няма да стане. Много по-лесно е човек да си каже "аз съм си такъв", вместо да осъзнае какво прави и да промени нещо.

# 108
противоречиш си- един път те агресираме- ще триеш поста, втори път- агресията не те стига

хората се променят, всеки ден.Точка.
това е констатация
ако не се променят- влизат в графа патология
а ти, заемайки твърда позиция, че и убеждавайки ни, че сме грешни в нашата...какво постигаш?

# 109
  • София
противоречиш си- един път те агресираме- ще триеш поста, втори път- агресията не те стига

хората се променят, всеки ден.Точка.
това е констатация
ако не се променят- влизат в графа патология
а ти, заемайки твърда позиция, че и убеждавайки ни, че сме грешни в нашата...какво постигаш?
Това, че агресията ви не стига до мен емоционално причина ли е да не мога да я отчета и да не поощрявам други с подобни наклонности да се хващат за коментар, който вече си свърши работата и ви илюстрира колко сте чувствителни. И не съм тук да постигам нещо, а да си разписвам моливчето, че на други места ми плащат, за да пиша и не е лошо да съм позагряла.
Коментираме тема, излагам аргументи. Ако имах амбиции да ви просвещавам щях да стана учителка, а ако исках да ви променям щях да стана терапевт. А аз съм писателка и просто си пиша. Wink

# 110
Терапевтите нямат за цел да променят.
Но ти го знаеш.
Мерси за вниманието.
И, всъщност, постът ти не е релевантен.
Емпатията към истински близък и към Пенка от Шемшево няма нищо общо.
Нали говорим тук за гъвкавост на ума. Или?

# 111
  • София
Терапевтите нямат за цел да променят.
Но ти го знаеш.
Мерси за вниманието.
И, всъщност, постът ти не е релевантен.
Емпатията към истински близък и към Пенка от Шемшево няма нищо общо.
Нали говорим тук за гъвкавост на ума. Или?
Не, бе, ние тук не говорим. Има хора, с които е по-добре да не се говори. Никога.

Приятен ден Wink

# 112
Разбира се, особено ако са емоционални насилници.
Точно ти трябва да си наясно с контекста на всяко казано нещо.
Все тая.
Приятен да е за всички ни. Идват мили празници.

# 113
Всички автори от последните страници сте ми много симпатични, може ли да сменим темата, моля ви Flowers Hibiscus

Няколко пъти изпадам в ситуация, мога да помогна на не много близък човек, но имам чувството че ще прекрача неговата граница. На мен помощта не ми коства никакво усилие. В добри взаимоотношения сме. Предложих веднъж помощ, човекът не каза нито да, нито не. Какво значи това?
Не искам да давам подробности, прекалено специфично е.

# 114
аз не бих
първо, защото не е дал ясен сигнал, че  иска
 ти си предложила първа- може да не иска да те обиди с отказ
второ, защото, ако е вярно, че си предложила първа, става малко като непоискано добро...

# 115
И аз така си мисля, по-добре да не бях предлагала. Ама ми дойде спонтанно, не помислих, защото "нещото" е дреболия, бих го направила и за непознат.

# 116
  • Melmak
Щом не е приел с охота, бих се въздържала. Не искам да правя непоискано добро.

# 117
  • USA
Човекът знае, че може да разчита на теб при нужда, изчакай го да стане готов...иначе е "непоискано добро", което не е много ОК.

# 118
Всъщност, никой не те агресира. Simple Smile
Опитахме се да ти кажем, че кой как емпатира и как преработва емоциите не е строг механизъм.
Но, ок.
Като Дренка, която тръгна да обяснява, че комуникацията се учи.
Учи се, да.
Но, самата тя е наясно, че в главата е каша. И кой, как не подлежи на заучаване.
Но нищо, де. Това дава относителна сигурност в собствената ни психика. Че можем да контролираме в известна степен нещата. Wink

Еехх, Бази, Бази….
Емпатира не е като симпатизира…

# 119
Не е, Дренче. Хич. Wink

Общи условия

Активация на акаунт