Издръжка на студент

• 4 515
  • 86
  •   1
Отговори
# 45
Колкото пъти ми излезе нов отговор в тая тема се сещам за две неща.
Едното е за две мои състудентки. Едната, дошла в Бургас, за да учи. Правеше си сметката за всяка стотинка, живееше скромно, и не ходеше по купони. Всички я смятаха за задръстена. До толкова си правеше сметката, че си позволяваше да си купи един шоколад седмично. Толкова можеше да си позволи с парите, които й пращаха родителите й. Другата - беше дошла не толкова да учи, колкото да купонясва и да харчи парите на майка си - разведена жена, която ги беше отгледала сама двамата с брат й. Купуваше си всеки ден шоколад, който дори не винаги изяждаше, и се присмиваше на другата, която си го позволява веднъж седмично.
Втори случай
Синът на наши близки завърши Оксфорд, като това си му беше в плановете за развитие. Какво, и колко е струвало на родителите, не знам, и не ме е  интересувало, но  няма да е било никак евтино.  В момента си е в България, и работи в БАН, като смятам, знаете какви са заплатите там. Не са го упрекнали, че може да има по-добра работа, поради ексклузивното си образование.

Последна редакция: сб, 21 дек 2024, 22:31 от Без цел

# 46
  • София
Познавам човек, чийто син беше изхарчил 30 000 паунда за месец в Лондон. Студент. Колкото им дадете, толкова ще изхарчат. Когато аз бях студентка само 5 човека от курса бяхме от София и само ние работехме. Другите получаваха пари, буркани и прочее. Мен дори не са ме карали да работя, но са ме възпитали в чувство на отговорност и нужда от самостоятелност. И синът ми от 13 годишен през лятото работи като помощник и сърф учител, също никой не го кара. Не мога да си представя, че сега като завърши пролетта и влезе в университет, ще ми иска постоянно пари за щяло и нещяло без да се съобразява. Всяко семейство има различен стандарт, но познавам хора, които учеха не стоматология, а медицина, и то в престижни европейски университети, и работеха през цялото време. Други завършиха бакалавър в неясни специалности в световно неизвестни учебни заведения в Холандия и струваха по един апартамент на родителите си, за да клатят крак. То както ги научи човек тия деца.

# 47
Бояна, да ама "детето" е завършило в Холандия. Това и аз имах предвид, някога са били други години, децата студенти, моделът пращат пари, буркани, издържат, работата е ясна после, все ще го назначат някъде,  в още по-далечно време е имало и разпределение, комунистически модели. Днес времето и живота е друг, новите реалности изискват, нов начин на мислене, поведение, адаптация. А и някак си в България богатия човек и не толкова богатия, счита, че трябва ей така да се дава и това е добре и правилно. С едно учене, велика инвестиция, дипломата е всичко. Сещам се завършили право в Испания, върнали се в България и какво работят в кол център. В Италия завършено Право на английски да уточня, какъв е смисъла, ама друго си е да кажеш детето завърши  в Италия. Теглят се заеми, родителите изнемогват, но "наливат" и вярват, че това е най-доброто и после идва разочарованието и натякването, как това им струва един апартамент. Къде по света дори продавачите в магазина са дипломирани висшисти, куп професии за които няма нужда от висше, та камоли магистратура е учено 5-6 години.

# 48
Значи 900 лв делено на 30 дни са по 30 лв на ден за всичко останало - храна, лекарства, неща за дома, за лична хигиена и прочее... Ако зареди и бензин в колата, съвсем няма да има. Да не говорим за дрехи и обувки.Това колко е минималната заплата в България, тя отдавна е много под прага на бедност.
Да не говорим колко ядат мъжете на тази възраст. Не дай боже и да пие кафе с колеги някой път или да излезе уикенда и да иска да си купи бира на заведение. Големият лукс, дето го пратихте да носи чували по цяла нощ.
Да ви кажа аз съм видяла хората с големи лишения какво става от тях и все дивиации дават. Не може човек цял живот да се стиска и да живее на минимума. Напротив, по-нормално е да свикне на един стандарт и като започне да работи да се старае да го покрива. По-добре да свикне с качествена храна, отколкото и като има пари да търси кремвиршите - защото така е свикнал.
А момчето и да искат родителите му, няма как да го разглезят, защото с 900 лв на месец не може да купува бутилки във вървежните заведения. Не е като да се къпе в лукс. Има си необходимото, живее нормално.
В тези пари се очаква само да яде и да пие кафе, ако много държи. Затова пуснах темата, за да се ориентирам дали е много рестриктивен режима. Ми оказа се, че не е. Установихме, че нашето съкровище пуши Айкосче. Значи определено парите му стигат, а аз го съжалявах, пък се притеснявах.. Изключително неприятно ни стана, ако трябва да съм честна. Направо съм в ужас как ще ги опазим от нещо по- сериозно от тютюнопушене..Благодаря на всички, които писаха в темата.

# 49
Направо съм в ужас как ще ги опазим от нещо по- сериозно от тютюнопушене..Благодаря на всички, които писаха в темата.

Виж, то, моите думи няма да те успокоят, но не е задължително щом е пропушил Айкос, да посегне към нещо друго.
Дано никога не го направи! Но за всеки случай го наблюдавайте! Доколкото помня се прибира често, така че когато се прибере - отваряйте си очите на четири!   Вече има много информация за наркотиците, може да прочетете, за да сте в час кое-как се отразява и по какво може да познаете, че евенуално е залитнал. Пак казвам, дано никога не го направи!
По въпроса за Айкоса, мисля в тукашната, форумска тема за него, съм чела, че на хора, които са минали на Айкос са започнали да им кървят венците. Не е зле да хвърлите едно око на темата.
темата  https://www.bg-mamma.com/?topic=1061661;all

Последна редакция: вт, 24 дек 2024, 18:11 от Без цел

# 50
Значи 900 лв делено на 30 дни са по 30 лв на ден за всичко останало - храна, лекарства, неща за дома, за лична хигиена и прочее... Ако зареди и бензин в колата, съвсем няма да има. Да не говорим за дрехи и обувки.Това колко е минималната заплата в България, тя отдавна е много под прага на бедност.
Да не говорим колко ядат мъжете на тази възраст. Не дай боже и да пие кафе с колеги някой път или да излезе уикенда и да иска да си купи бира на заведение. Големият лукс, дето го пратихте да носи чували по цяла нощ.
Да ви кажа аз съм видяла хората с големи лишения какво става от тях и все дивиации дават. Не може човек цял живот да се стиска и да живее на минимума. Напротив, по-нормално е да свикне на един стандарт и като започне да работи да се старае да го покрива. По-добре да свикне с качествена храна, отколкото и като има пари да търси кремвиршите - защото така е свикнал.
А момчето и да искат родителите му, няма как да го разглезят, защото с 900 лв на месец не може да купува бутилки във вървежните заведения. Не е като да се къпе в лукс. Има си необходимото, живее нормално.
В тези пари се очаква само да яде и да пие кафе, ако много държи. Затова пуснах темата, за да се ориентирам дали е много рестриктивен режима. Ми оказа се, че не е. Установихме, че нашето съкровище пуши Айкосче. Значи определено парите му стигат, а аз го съжалявах, пък се притеснявах.. Изключително неприятно ни стана, ако трябва да съм честна. Направо съм в ужас как ще ги опазим от нещо по- сериозно от тютюнопушене..Благодаря на всички, които писаха в темата.
900 лв да яде и пие кафе??? Изплискахте легена, наистина. Значи съгласявам се със съфорумките. За другото, айкосчето го пуши сигурно от ученическите си години още. Така или иначе вече от нищо не можете да го опазите, голям човек е. Поставете му някакво условие, да продължавате да му давате пари. Да има успех, да си намери практика, и да, ако не може да се хваща нещо да работи.

# 51
900 лв да яде и пие кафе??? Изплискахте легена, наистина. Значи съгласявам се със съфорумките. За другото, айкосчето го пуши сигурно от ученическите си години още. Така или иначе вече от нищо не можете да го опазите, голям човек е. Поставете му някакво условие, да продължавате да му давате пари. Да има успех, да си намери практика, и да, ако не може да се хваща нещо да работи.
Ма как ме оправихте. Изплискан леген. Хайде малко да се съобразявате.

# 52
Bory Ana, мисля, че тя имаше предвид, че парите би трябвало да са му достатъчни. А ако не му стигат - да намери начин да си увеличи дохода, без да крънка от вас. В момента  положението за много хора е тежко с постоянно нарастващата инфлация, но 900 лв за сам човек само за ядене и кафета са напълно достатъчни!
Пак ще ви го кажа, просто "вашето съкровище" (не го казвам  подигравателно, вие го нарекохте в предишния си пост така ) не е научено да си прави сметката. Почти съм сигурна, че и преди да отиде студент е харчил повече пари, отколкото сте можели да си позволите, но просто не сте обръщали внимание, защото е бил до вас, и ви се е струвало в реда на нещата.  900 лв на месец са си 29,03 лв на ден. Еми, и аз като работеща не изхарчвам толкова пари за храна и кафета на ден само за себе си.
Вашият, т.е. твоят, ако позволиш на "ти", проблем е че не виждате признателност от него. Можете да работите над това. Сама или с психолог, но е важно някак си да приемете, че той не е вече вашето момченце, което е било преди. Той се развива, и това е нормално. Но не е нормално да иска постоянно пари от вас под предлог, че не му стигат. Както и не намирам за нормално да лъже, че тези пари му трябват за материали.
Нещо някъде се е объркало, но къде и какво - вие трябва да намерите. Желая успех!

Последна редакция: вт, 24 дек 2024, 19:52 от Без цел

# 53
Bory Ana, мисля, че тя имаше предвид, че парите би трябвало да са му достатъчни. А ако не му стигат - да намери начин да си увеличи дохода, без да крънка от вас. В момента  положението за много хора е тежко с постоянно нарастващата инфлация, но 900 лв за сам човек само за ядене и кафета са напълно достатъчни!
Пак ще ви го кажа, просто "вашето съкровище" (не го казвам  подигравателно, вие го нарекохте в предишния си пост така ) не е научено да си прави сметката. Почти съм сигурна, че и преди да отиде студент е харчил повече пари, отколкото сте можели да си позволите, но просто не сте обръщали внимание, защото е бил до вас, и ви се е струвало в реда на нещата.  900 лв на месец са си 29,03 лв на ден. Еми, и аз като работеща не изхарчвам толкова пари за храна и кафета на ден само за себе си.
Вашият, т.е. твоят, ако позволиш на "ти", проблем е че не виждате признателност от него. Можете да работите над това. Сама или с психолог, но е важно някак си да приемете, че той не е вече вашето момченце, което е било преди. Той се развива, и това е нормално. Но не е нормално да иска постоянно пари от вас под предлог, че не му стигат. Както и не намирам за нормално да лъже, че тези пари му трябват за материали.
Нещо някъде се е объркало, но къде и какво - вие трябва да намерите. Желая успех!
  И аз разсъждавам като вас, но малко средата на Съкровището май, май е богаташка. Миналата седмица 10 тина негови колеги заминаха за Унгария, така на разходка, единия колега има Порше от мама и тати. Какво да ви кажа. Не съм сигурна, че лъже за материалите. Преди време му бях дала една моя карта, с която да плаща, и да ви кажа наистина се купуваха материали. Той се събира с негов колега, пазаруват си заедно. Не е като да си купува за себе си. Ясно ми е защо не му стигат парите.

# 54
Ами вижте, в случая хубавото е, че винаги можете да кажете - дотук, не смогваме за още пари. Примерно. Иначе сега му е момента и да прави грешки, глупости ако щеш. Нека види как е с този или онзи да дружи, а пък вие следете разходите и не му пращайте повече от договореното. Поне ще свикне да си прави сметката. Той иска от вас, защото знае, че ще му дадете.

# 55
Мисля че е добре майката на студента с издръжка от 900 лева на месец, вместо да пита във форуми вече месеци наред, да си направи една консултация с психолог за това как да общува с детето си. Явно съветите тук не ѝ помагат, отдавна търси някакво решение, но май самата жена не знае как да общува с този млад мъж, който е неин син.
Имат възможност да заплащат такава сума за издръжка, иска да има нормални отношения с него, тогава няколко разговора с психолог няма да навредят, дори мисля ще помогнат.

# 56
Чета и се чудя аз каква сума трябва да давам от февруари.  Досега съм давала за учебници и сума от порядъка на 100, 200 лв. Студентът работи на заплата от 1200 лв и с тях си плаща квартира,  ток, вода, гориво за колата . От януари трябва да напусне заради натоварена програма втория семестър.  Сега като беше тук каза,  че има спестени пари за да си купи яке. Колата е с него,  защото е в град без удобен транспорт за да се прибира насам. Обикновено пътува като взема и други студенти с него.

# 57
Елена, аз си посещавам психолог. Благодаря иначе за съвета. Опитва се да помогне жената, но нашия все едно кара късен пубертет. Толкова се гордее сега с тютюнопушенето. Вика така съм решил. Ние сме трима непушачи вкъщи. И нашия се заврял да пуши в тоалетната, при положение, че му казах да не пуши вкъщи. Няма авторитети, няма дяволи. Въобще не сме ок да ни осмърдява къщата и да дава лош пример на брат си. Кво да го правим вече не знам.

# 58
Елена, аз си посещавам психолог. Благодаря иначе за съвета. Опитва се да помогне жената, но нашия все едно кара късен пубертет. Толкова се гордее сега с тютюнопушенето. Вика така съм решил. Ние сме трима непушачи вкъщи. И нашия се заврял да пуши в тоалетната, при положение, че му казах да не пуши вкъщи. Няма авторитети, няма дяволи. Въобще не сме ок да ни осмърдява къщата и да дава лош пример на брат си. Кво да го правим вече не знам.
Виж, психологът не е за сина ти. Той си е на ред. Според мен на теб ти трябва, за да свикнеш с новото положение. А именно, че синът ти вече е до голяма степен самостоятелен и ти нищо повече не можеш да направиш.
Кара късен пубертет, защото са му казвали досега точно какво да прави и не прави. Замисли се обаче, че той е вече голям и е на една крачка от това да започне сам да се издържа. Има си причина да е искал да отиде от София в Пловдив. Иска да е самостоятелен и да се откъсне от вас. Което е в реда на нещата. Помисли, че засега му давате пари, но скоро той може и да няма нужда от тях. Накрая ще вземе сам да дойде на идеята да си намери работа и ако вкъщи само му се налагате, може и да спре изобщо да се връща. Тогава ще ти се иска да има някой да пуши в тоалетната, ама няма да има.
Като родител е нормално да се притесняваш, но реално твоят ангажимент по налагане на правила вече е приключил. Вместо да се втелясваш за дребни неща и да му дуднеш, вземи го питай как е, какво му харесва там, какво не му харесва. Опитай се поне през празниците да имате някаква връзка и да ти разказва за живота си. Ясно е, че после като го грабнат лекции и студентсво, няма да има време и желание да ти звъни постоянно. Но ако имате изградени навици, ще ти се обажда с любов и винаги ще те държи в течение на важните неща в живота си.

# 59
Подкрепям последното мнение. Плюс ми направи впечатление в пост по-назад, че вие сте му звъняли и той заобяснявал, че закъснява за лекции и бърза т.е. вероятно се случва сутринта /или все през деня/. Странно ми стана, защото по спомен аз като учих в друг град сме се чували вечер или почивен ден. Не би ми хрумнало да ме търсят сутрин когато нормално съм в университета ако няма нещо сериозно. При вас обичайно ли е или е било изключение, колко често го търсите? Не се засягайте, но дали не прекалявате и не го задушавате с внимание и контрол? Още една причина за поведението му, все едно е закъснял бунт и стремеж към самостоятелност  /харчовете, пушенето, искането на кола/.

Общи условия

Активация на акаунт