Египет /Тема 17/

• 43 359
  • 717
  •   2
Отговори
# 675
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Където и да сме пътували, и в Истанбул, и в Дубай и в Атина, Рим,  Виена... не са разрешавали течости и запалки.
За мен е странно, че вземат запалките, а оставят кибрита, но предполагам, че газта е проблем.
Има правила и те трябва да се спазват - за безопасността на всички.

# 676
Нямам никаква драма с мерките за сигурност. В крайна сметка идеята е безопасността на пътуващите. Това е абсолютно достатъчен довод за мен.
И колкото по-стриктни, толкова по-добре.
Съгласен съм за стриктността, само дето не мога да разбера каква вреда ( освен финансова на магазините на летищата) може да донесе на пътниците и екипажа моята половинка вода. И защо в София вреди на сигурността и ми я изхвърлят, а в Истанбул или Дубай, или Доха не вреди и ми я оставят.

Преди 15тина години хванаха атентатори с течна бомба - някакви течности, които да смесят на борда и да направят бомба. Оттогава е това с течностите. А защо в Дубай не гледат - щото гледат отгоре-отгоре, затова. И в Южна Америка ако ходиш, можеш да носиш колкото си искаш течности, обаче ако летиш към друг континент проверяват.
Това обаче няма абсолютно нищо общо с темата за Египет.

# 677
  • Beyond the Frontiers
Надценките на летищата са съвсем отделна тема.
Правилата за безопасност в някаква степен се регулират и от правилата, които конкретната държава има. Т.е. всяка държава има право на нейни си такива. Има някакви общоприети базови.

Както в Египет минаваш проверка със скенер още на входа на летище, че има и на изхода пак. И ръчните проверки на всеки пътник са доста чести.

# 678
Вчера, в Абу Даби, в ръчния багаж имах 500 мл. вода и кенче кола. Минаха без проблем. Но пък ми взеха 100 мл. патронче с водка, което винаги е в чантата ми и е минало десетина проверки в Европа през последната година.

# 679
Здравейте пътуващи.
Тази година решихме за първа година да почиваме в Египет,в периода около началото на м.октомври.Доста изчетох ,и съвсем се обърках вече.Ориентирала съм се към 1 нощувка в Кайро и 6 в Хургада.Не мога да си избера агенция .Харесала съм си няколко хотела -Pickalbatros Dana Beach Resort ,Bel Air Azur Resort (Adults Only),Arabia Azur Resort,заглеждам и Swiss Inn Resort Hurghada. Моля за съвет към кой да се насочим.Двама възрастни сме.Иска ни се да има хубав плаж/без отлив/а също и коралов риф,чистотата да е на ниво.Доста агенции предлагат Десерт роуз,но някак си не ме влече към него.Отворена съм на помощ в избора на хотел и агенция

# 680
  • Beyond the Frontiers
Е те са на доста различно ниво и цени.
Ако ще се целите в по-висок клас (Дана държи цени) - погледнете Sunrise хотелите, Jaz в Макади, Титаник Роял.

# 681
Относно Кайро, може ли някой да ме ориентира за облеклото, какво е подходящо и има ли строги ограничения за нещо? Не можах да си намеря някаква дълга бяла памучна рокля както исках. И всъщност 5 дни не знам какво ще обличам изобщо, което да ми харесва за снимки. Къси панталони, ако сме с група удачно ли е, или предизвиква силно неудобрение и разбразнение у местните?
Също вечерното шоу по Нил обикновено в колко часа е? Или всяка агенция е различно. Дали ще има нужда от връхна дреха тогава края на май месец?

Последна редакция: сб, 10 май 2025, 21:10 от Tanya Valcheva

# 682
  • София
Облечете се с нещо, което е прохладно, защото жегата е много уморителна. Повечето местни хора, които срещнахме в Кайро бяха облечени съвсем европейски- дънки и тениска.

Една препоръка за закупуване на сувенири:
1. В района на пирамидите са най- евтини, но ако екскурзоводът ви препоръча сергия не се хвърляйте веднага. Обичайно до препоръчаната веднага подбиват цената с по- ниска.
2. Във фабриката за папируси снимайте какво ви опаковат. Ние бяхме избрали папирус светещ на в тъмното и едва в България видяхме, че са го заменили с обикновен. А съвсем обикновени за по 2-3 долара има при Сфинкса.

# 683
Дълги широки панталон и риза от лен/памук в светъл цвят неслучайно са класика в жанра.

# 684

2. Във фабриката за папируси снимайте какво ви опаковат. Ние бяхме избрали папирус светещ на в тъмното и едва в България видяхме, че са го заменили с обикновен. А съвсем обикновени за по 2-3 долара има при Сфинкса.

Здравейте 🍀 ! Изложете папируса на светлина (например под лампа) за няколко минути. След това изгасете осветлението и той би трябвало да започне да свети.

# 685

Може ли отзив за тази агенция? Надеждни ли са ?

# 686
  • Beyond the Frontiers
Дълги широки панталон и риза от лен/памук в светъл цвят неслучайно са класика в жанра.

Че и пак са на мода.

Varnagirl8, агенцията си е ОК. Те не са туроператор. Трендъуей са организатора, малко по-назад сме го коментирали.

# 687
  • Стара Загора
Здравейте, днес пристигнахме вШарм ел Шейх. Нямаме забележка от нищо , на летището сменихме американски долари за местна валута. Курса беше много приличен. Утре ще мислим кои екслурзии да изберем. За сега сме се ориентирали 2 морски с гмуркане и една целодневна в Синайския полуостров. Имам въпрос отностно дайвинга. Имам страх от дълбоки води въпреки това мисля да се пристраша . Подходящо ли е за напълно начинаещ ?

# 688
  • Sofia
Не знам за Египет, в Гърция правихме дайвинг на 12м аз и сина ми на 9г. Абсолютно начинаещи. Преди това минахме 1 час обучение и тренировки на плиткото. Той изкара повече от половин час без да изплува нито веднъж. Аз бях малко паника😁

# 689
  • Beyond the Frontiers
12 метра не е ли много? До 3 е за неопитни.

Общи условия

Активация на акаунт