Догодина, до амина, в "Искам бебе" бебета ще има

• 24 824
  • 752
  •   1
Отговори
# 105
Да, търсете педиатър (ЛЛ) за децата от сега.
Иначе има два прегледа по ЗК на втори месец при ортопед, на 6ти при нефролог.
Всеки месец има профилактичен преглед първата година, като на тези прегледи поставят и ваксините, вит К май на един месец му го даде нашият.

# 106
Благодаря и аз, записах си препоръките и ще търся. Засега сме имали само една среща с педиатъра, на която ни спомена единствено за ортопед.

# 107
Кактус тия имена едва ли я вълнуват, защото нито ще ражда в София нито личния на детето ще е в София, и едва ли ше го води по профилактични прегледи в София (както ние правим например, защото нямаме специалисти) Та ше трябва да си търси отзиви за местните лекари.
По здравна каса личния на детето ще даде направление само за ортопед, и на 6 месец за ехография на коремни органи, кръвна картина и урина. За останалите, които се препоръчват, но не са задължителни според ЗК, ако решиш да го водиш, ще трябва да си платиш

# 108
Али, лошото е, че някои ЛЛ са толкова смотани, че нямам думи. На близка бебето е недоносено и я пратила при кварталния ортопед, защото какво толкова може да има... нямало защо да плаща на известните имена. Човекът дори няма ехограф, може да е добър.

# 109
Много ви благодаря за полезната информация 🤗 Имаме един от най-добрите ортопеди в България тук, но не мисля, че преглежда бебета. Футболистите ходят при него 😁 в момента не мога да се сетя за името.

# 110
Нашата лична няма специалност педиатрия, ОПЛ си е. За някои прегледи може да ни издаде директно направление, но за други първо ни издава за педиатър, а той вече ни дава за друг специалист (например - може да ни даде за уролог или кардиолог, но не и за дерматолог).
По принцип след раждане се полагат 2 прегледа в рамките на 30 дни в болницата, където е родено детето, но почти никъде не го споменават, някъде директно ги отказват. Аз родих октомври, т.е. в активен вирусен сезон, а заради малко по-ранното раждане почнахме с ваксините месец по-късно и ЛЛ ме посъветва да си ги търся тези прегледи и вместо да се редим при нея с бебе на месец, да си отидем там където родих. Така и направихме. На преглед на 15ти ден установиха шум в сърцето (който личната беше пропуснала при домашно посещение), на преглед на 30ти ден- атопичен дерматит. Така че ако можете, ползвайте си ги, особено ако не сте намерили личен лекар преди да се е родило детето.

Има календар детско здравеопазване: https://www.namama.bg/article/spisak-na-deynostite-po-programa-d … aveopazvane-nzok/ Тук е описано кое е задължителното по месеци. Всичко друго е препоръчително и пожелателно. Голяма част от лекарите не работят с направления или имат малко часове за такива, така че почти всичко сме го минавали на платено.

За витК зависи дали е бил на капки в родилното или инжекционен. Доколкото знам във втория случай няма нужда от повторен прием. Ако е на капки трябва да се следи концентрацията и броят капки и се дава обикновено 30 дни се раждане. При мен си го пишеше в епикризата.

# 111
Всъщност вашият личен лекар ли идва в дома 24 часа след изписването на бебчето или ЛЛ на бебето? Знам, че се полага по ЗК, но не съм сигурна дали е задължително и как става уговорката.

# 112
Чак 24 часа 😁 идва в първите дни след изписването личния лекар на детето, твоя няма за какво да идва освен ако не ви е един и същ. На моете дете личния лекар си му е педиатър, моят си е джи пи и не преглежда лица под 18 г, както е и редно да бъде. Не може един лекар  да е специалисти за всяка възраст.

Последна редакция: сб, 04 яну 2025, 21:07 от AlisonParker

# 113
Kactus, ние избрахме личен лекар (педиатър) и се записахме още преди да се роди малкия. Около месец преди това.

След като се прибрахме в къщи, на посещение ни дойде медицинската сестра, която работи с тази ЛЛ.

# 114
Всъщност вашият личен лекар ли идва в дома 24 часа след изписването на бебчето или ЛЛ на бебето? Знам, че се полага по ЗК, но не съм сигурна дали е задължително и как става уговорката.
Моята ЛЛ е със специалност педиатрия, и преди да родя я уговорих да запиша малката 😂 Иначе преди да ни изпишат от неонатология ѝ се обадих, за да се разберем кога да дойде вкъщи.

# 115
При нас дойде ЛЛ на бебето, в първите 3-4-5 дни след изписването беше и се постара човека и насоки да дава.

# 116
  • Замък сред облаците
Нашият ЛЛ е и педиатър. Посетихме го ние седмица след раждането. Два дни в седмицата има “зелен коридор” само за здрави деца до 18г. Практиката е в негов кабинет, не в ДКЦ, чакалнята е само негова и всички са длъжни да носят маски независимо от сезон и дали си здрав (без малките деца). Съответно за нас това е ок. В болницата не бих ходила за полагаемите прегледи (и без това едвам се дореждаш за тях със зор), предпочитам педиатърът да определя нещата от началото - примерно от кой ден да се почне даването на вит Д и в каква доза, на кой ден да се дойде за вит К и за ваксини и т.н., тези неща се случват в рамките на първите 30 дни.

# 117
С първото дете свекърва ми ни уреди педиатър в деня на раждането. На мен всички лекари, на които звънях, ми отказваха. Тогава беше 2020г.Ковид периода и не се ходеше ей така, та се обаждах на телефони.
Второто ни дете отново при нея записахме. Всеки месец до годината се ходи на прегледи и ваксини.  След годината се ходи на тримесечие веднъж. На втория ден след изписването дойде и двата пъти вкъщи при бебетата. На големия ни син тогава му падна пъпа, точно като ни обясняваше как да го третираме.

Но се случи така, че прекрати практиката си и сега сме при нова педиатърка също много добра.

На Вит. К първата доза е в болницата , а втората на 30-тия ден от раждането, ако си спомням добре. Вит. Д по 1-2 капки на ден.

Хубаво е вече да разпитате за педиатър, че е голяма лудница с местата...

# 118
  • Замък сред облаците
Първата доза вит К е в деня на раждането, втората на третия ден, третата на 30 ден. И аз мислех че са 2 ама наскоро стана въпрос в друга тема и си погледнах епикризата - 3 са си.

# 119
Да, може би беше така. Права си, АА.
Но 2023г.си спомням, че имаше някакъв проблем... В аптеките нямаше наличности от този вит.К, който изписваха педиатрите, та се доуточнявахме какви и колко капки се дават от другия вид, за да се приравни дозата....  Някаква такава история имаше

Общи условия

Активация на акаунт