Догодина, до амина, в "Искам бебе" бебета ще има

• 24 227
  • 752
  •   1
Отговори
# 90
На мен не ми се видя никак по-малък, поне външния, сега вътре какво е не знам. Възстановяването си зависи от това какво ти е по принцип физическото състояние и както каза Диди много зависи от хемоглобина. Моят беше перфектен. Човек с наднормено тегло и залежал начин на живот няма как да се възстанови бързо по който и метод да го оперират.

# 91
И аз исках по Щарк, в крайна сметка секциото ми е по Пфаненщил и имам бързо и добро възстановяване. Но да, и движението е важно за това да влезеш навреме в кондиция.

И малкият вървеше напред с една седмица цяла бременност, на феталните морфологии също го водехя с по-ранен термин. АГ-то обаче ми изчисли секциото по ПРМ, като то беше 12 дни преди термин. Според нея това показва, че плодът се развива добре, но поне при мен не беше причина за корекция на термина, въпреки че го коментирах с нея няколко пъти. В крайна сметка преценката й беше правилна, иначе можеше да го извадят  по-рано от необходимото.

Редактирам се, за да ви питам за препоръка за ортопед. Педиатърът ни каза да запазим час между 6-8 седмица. Видях супер отзиви за Фурлакис, но има час чак за юни месец, а трябва да запазя за края на януари-началото на февруари.

Последна редакция: сб, 04 яну 2025, 17:07 от Le Strange

# 92
При този ортопед ходихме на профилактичен по касата, на два месеца е бил малчо - https://superdoc.bg/lekar/ivo-stoyanov, много добре се отнася с бебетата, но предупреждавам, че в Неоклиник ни взеха допълнително за ехографа, нещо 30 лева беше преди 3 годинини.

Аз бях с ГД и от 17та седмица вървеше по-голям, над 70% все и в девети месец изведнъж в 40-50% взе да излиза, чак се бях притеснила, че не наддава Grinning. Роди се 3400, секциото ми беше 8 дена преди термин.

# 93
Детски ортопеди освен Фурлакис - Мишо Филипов,  Олег Младенов.
На кардиолог и на ТФЕ също е препоръчително да се отведат новородените бебета 😉

# 94
Фурлакис е супер прехвален.не знам какъв е тоя хайп по него. Върти си едно и също като на касетка 🤣. Чак се потресох последния път колко много се е променил от преди 5г., когато преглеждаше голямото ми дете.
Аз бих препоръчала д-р Ефремов и доц. Алексиев, Венелин.

# 95
Фурлакис е супер прехвален.не знам какъв е тоя хайп по него. Върти си едно и също като на касетка 🤣. Чак се потресох последния път колко много се е променил от преди 5г., когато преглеждаше голямото ми дете.
Аз бих препоръчала д-р Ефремов и доц. Алексиев, Венелин.

Кое му се е променило?  По-глупав ли е станал? Забравил е какво е учил, или...?
Аз съм запазила час при него отрано (с термин април съм), защото почти никога няма часове в близките месеци.

# 96
  • Замък сред облаците
При д-р Димов в 14 ДКЦ ходихме ние. За бебета не се запазват часове, отиваш на място и ги приемат с предимство (никога не сме чакали реално опашка, прави втори преглед пак по ЗК и след прохождане). Между 8 и 14ч преглежда. Той е ортопедът на “златните момичета” също. По ЗК преглежда с направление от педиатъра/ЛЛ. Много е внимателен и обяснява, ако има въпроси.
Там ходихме и при др Филипова за ехография на бъбреци и коремни органи, също по ЗК преглед. Доста ЛЛ “забравят” за тези профилактични бебешки направления, искайте си ги. Нашият е от тези, които настояват да се ползват и си следи стриктно всички прегледи на бебчета слава богу.

# 97
Аз отново като паднала от Марс Simple Smile След раждането се препоръчва консултация с ортопед и ТФЕ?

За Маринов вече разбрах от него, че след 2рия месец е добре да минем при него. Но както казах, като паднала от марс не знаех, че още прегледи се налагат. Благодаря за споделянето. За ТФЕ къде е добре да се отиде? За ортопед не съм сигурна кога ще се роди, за да нацеля тези 6-8 седмица. Но ще си запиша за да запиша час.

# 98
Аз от д-р Фурлакис също не съм възхитена. Имах чувството, че детето му пречи. И двата пъти само повтаряше колко плачело бебето и не ни чувал... все едно за пръв път вижда бебе.
Но е по-добре от ортопеда, при който ни прати ЛЛ за първи преглед - беше в МЦ, който се намира в поликлиниката на ВМА - д-р Николай Драганов. Подписвам се под това мнение от 2007: https://bg-mam.ma/p/210544/4586917
Скрит текст:
През целия преглед ни повтаряше към нищо няма да стане от детето и на 40г ще живее с нас, защото жените само това правим, съсипваме си децата; било ОК да се ползва кенгуру според него, не ми трябвало нищо ергономично, дали детето ще е хванато за ръце или в бънджи с дъно било едно и също. Да не говорим за изказването, че Бог ако искал да ме накаже щял да ми даде бебе 4кг, не 2.5кг...с моята история - да, чудесен коментар просто. Та, при него не ходете в никакъв случай. И амб. лист от прегледа е бледа, принтирана на обикновен принтер снимка от УЗ с надпис на гърба "здрав" и печат.

За ТФЕ ние ходихме при д-р Масларска в Токуда. Правихме я в последния възможен момент почти, детето беше на 3м, но се наложи по препоръка от невролог. Нея я препоръчам с две ръце. Беше изключителна внимателна, успокои ни, обясни ни. Недостатъка е, че се чака час за преглед, чака се и пред самия кабинет. Иначе знам, че се предлага и в Щерев, но нямам отзиви.

Le Strange, със закъснение - честит да ви е Теодор! Да расте много здрав, щастлив и безгрижен! Blue Heart

# 99
Пълнолуние, като решиш, в коя болница ще раждаш, питай какво влиза в пакета.

Аз съм от Стара Загора и още преди изписването минаха ортопед и специалист по слуха с едно апаратче, за да прегледат синът ми. Нямаше показания, просто беше включено към раждането.
Вторият ни преглед при ортопед беше вече в периода на 3-6 месеца ако не се лъжа, пак профилактично.

# 100
Аз нямам лошо мнение за Фурлакис, но сякаш наистина е прехвален. Влизаш, грабва бебето, размотава го 10 мин във всякакви пози (безумно е да ги запомниш всичко) изтрелва си репертоара и си пробутва възглавниците с дупката, дори при твърдение че главага на бебето си е чудесна 😁 Но той е единствения детски ортопед, който идва при нас и преглежда веднъж месечно без обичайната лудница и чакане за час както е в София, та съм доволна общо взето.
За ТФЕ или Масларска да, или по-предпочитаната от мен Петрова-Маринова (съпругата на Маринов) също толкова страхотна като него
Тест на слуха се прави на всички новородени във всички болници.

# 101
В някои болници ТФЕ е част от неонатологичния пакет, може да проверите . Софиямед е една от тях, Токуда също доколкото видях.

# 102
Благодаря Ви, момичета. Повече от златните сте, особено за човек, който няма на идея какво да прави. Записах си всичките неща и ще предвидя всичките прегледи, които споменахте. За жалост някои ЛЛ забравят или просто не смятат, че са важни за всички деца. Ние още и ЛЛ за детето не сме избрали. Нямаме насоки и ще питаме нашият ЛЛ за съвет.

# 103
Всъщност кои са задължителните изследвания и преглед при специалисти след раждането? Безплатни ли са? Трябва ли направление от ЛЛ? Този вит. К задължително ли се дава седмица след изписването или навсякъде е различно? На колко време се ходи до личния лекар за претегляне на бебчето и измерване обиколка на главата и коремчето. Задължително ли е това да става при педиатър? Много въпроси, но изобщо не съм наясно.

# 104
Кактусче, ходи се всеки месец, като може да е ЛЛ, но със специалност педиатрия. Повечето добри специалисти /поне тук/ не работят с направления и всичко се плаща. Аз лично на случайно име, само защото работи с направление не бих се доверила де.
Най-трудното от всичко е намирането на личен лекар за бебето, че добрите не приемат нови пациенти.

Общи условия

Активация на акаунт