Сега ще споделя и аз какво знам, та да мога и аз да съм полезна. Ние сменихме квартала в София и скоро записах детето при нов ЛЛ. Предишната лекарка беше педиатър, сега тази не съм сигурна дали е педиатър, поне в интернет нищо не пише за специализацията й, но нямам друг вариант в този квартал. Ще запишем и бебчо като се роди при нея. Та тя ми каза, че задължително трябва да им извадя синя книжка на двете деца. А също така някакъв специален детски картон. Сега детето е с обикновен картон, в който реално се записват болнични, дори ми беше странно, като го искаше такъв картона предишната ЛЛ. Предишната ЛЛ дойде в рамките на 48 часа след прибирането вкъщи и обясни обработката на пъпчето, обличането и къпането на детето, после ходихме на първия месец директно за ваксина. Сега нивата ЛЛ каза, че няма да дойде, защото ми било второ дете и съм знаела какво правя 😁 Мисля, че е заета и затова така каза, но и не се притеснявам, че няма да дойде. Имайте предвид бременните, че тези прегледи преди да в излязло ЕГН на детето се заплащат (не са по ЗК, защото реално детето няма още ЕГН). Честно казано, ако ми беше първо дете бих си запазила такава патронажна грижа каквато предлагат в Надежда и не се сещам още къде. Да дойде лекар или акушерка на първата или втората седмица след раждането, да види какво се случва с кърменето, с жълтеницата и възстановяването на родилката. Това като съвет ви го давам. Сега с второто още се чудя, но засега май няма да запазвам такива прегледи. Може би като родя, ще запазя час за Ася Демирева за всеки случай.
Относно раждането в държава болница не знам защо толкова се притесняват жените от условията. Не е толкова лошо. Аз родих в Шейново 2022, беше чисто, топло. Бях във вип стая (70 лв на ден), стаята беше малка, но с хладилник, телевизор. Делях тоалетната с още една стая, никога не се засякохме с момичето в другата стая за тоалетната. Чистеха боклука по два пъти на ден. Чистеха с парцал банята и стаята. Можех дори стерилизатора да си занеса, имаше помощна маса. Единственото, което не беше най-доброто нещо, беше храната. Закуската беше тестена, обядът и вечерята обикновено картофи 😁 Но за гладна родилка си изяждах картофите. Мъжът ми веднъж ми донесе нещо вкусно отвън, има и Вендинг автомати на етажите, ако искаш кроасан или друго нещо. Изобщо останах доволна от условията там.
Това е от мен засега 🙂