Догодина, до амина, в "Искам бебе" бебета ще има

• 23 935
  • 752
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте, момичета, много неща сте коментирали и то пак важни неща. Наистина сте златни, всеки дава хубави съвети. Благодаря, че ви намерих тук в бг мама.

Сега ще споделя и аз какво знам, та да мога и аз да съм полезна. Ние сменихме квартала в София и скоро записах детето при нов ЛЛ. Предишната лекарка беше педиатър, сега тази не съм сигурна дали е педиатър, поне в интернет нищо не пише за специализацията й, но нямам друг вариант в този квартал. Ще запишем и бебчо като се роди при нея. Та тя ми каза, че задължително трябва да им извадя синя книжка на двете деца. А също така някакъв специален детски картон. Сега детето е с обикновен картон, в който реално се записват болнични, дори ми беше странно, като го искаше такъв картона предишната ЛЛ. Предишната ЛЛ дойде в рамките на 48 часа след прибирането вкъщи и обясни обработката на пъпчето, обличането и къпането на детето, после ходихме на първия месец директно за ваксина. Сега нивата ЛЛ каза, че няма да дойде, защото ми било второ дете и съм знаела какво правя 😁 Мисля, че е заета и затова така каза, но и не се притеснявам, че няма да дойде. Имайте предвид бременните, че тези прегледи преди да в излязло ЕГН на детето се заплащат (не са по ЗК, защото реално детето няма още ЕГН). Честно казано, ако ми беше първо дете бих си запазила такава патронажна грижа каквато предлагат в Надежда и не се сещам още къде. Да дойде лекар или акушерка на първата или втората седмица след раждането, да види какво се случва с кърменето, с жълтеницата и възстановяването на родилката. Това като съвет ви го давам. Сега с второто още се чудя, но засега май няма да запазвам такива прегледи. Може би като родя, ще запазя час за Ася Демирева за всеки случай.

Относно раждането в държава болница не знам защо толкова се притесняват жените от условията. Не е толкова лошо. Аз родих в Шейново 2022, беше чисто, топло. Бях във вип стая (70 лв на ден), стаята беше малка, но с хладилник, телевизор. Делях тоалетната с още една стая, никога не се засякохме с момичето в другата стая за тоалетната. Чистеха боклука по два пъти на ден. Чистеха с парцал банята и стаята. Можех дори стерилизатора да си занеса, имаше помощна маса. Единственото, което не беше най-доброто нещо, беше храната. Закуската беше тестена, обядът и вечерята обикновено картофи 😁 Но за гладна родилка си изяждах картофите. Мъжът ми веднъж ми донесе нещо вкусно отвън, има и Вендинг автомати на етажите, ако искаш кроасан или друго нещо. Изобщо останах доволна от условията там.
Това е от мен засега 🙂

# 136
  • Замък сред облаците
Все още се слагат стикерите от ваксините в синята книжка. Но въпрос на ангажираност на лекаря, какво да ви кажа.. отделно да имате предвид, че масово чета за бъгове в системата на НЗОК и за неотразени ваксини, затова гледайте да имате записано поставянето в амб. карта и стикера в книжката. Ако някъде нещо се загуби да имате поне едно под ръка като доказателство.
Детската амбулаторна карта е различна от тази на възрастния, да.
А ЕГН на детето по закон излиза най-късно 7 дни от раждането, ако не бъркам; аз като раждах преди почти 3г точно бяха излезли някакви постановления в тази връзка и реално ние си взехме удостоверението на акта за раждане 4 или 5 дни след изписването. Мин година също имаше някакви промени, бях видяла от ИГ профила на Ани Карамфилова (Ерготерапия с Ники), ама в момента ми бяга от акъла какво беше точно.

# 137
Нашата стикерите ги лепи в картон като моя от едно време. Ама е на близо 70, та може би така е свикнала. Ама иначе е страхотна, разбираме се бързо и се съобразява с мен. Какво ще правим като се пенсионора не знам.
Сега като АА писа, се сетих, че е крайно време да си активирам Е-здраве, за да видя какво има нанесено там.

# 138
  • Замък сред облаците
Активирай го. Аз нямам ПИК и ползвам електронна автентикация през Евротръст, безплатно е за физ лица и не знам си колко сесии.
На детето всичко му е ок в еЗдраве, каквото минава през ЛЛ. На мен масово не са ми отразени прегледите направени при специалисти в други болници мин година (дори пише изтекъл срок на преглед), а на направленията пише че са изпълнени, а аз лично съм присъствала на тях хахаха. Та, въобще не е добре онлайн системата още и не може да й се разчита.

# 139
Стикерите от ваксината се лепят и в едни зелени листи, които си стоят при личния лекар в досието на детето, и които всеки път ми дава да погледна да видя какво е записано и залепено , един вид за доказателство. Като се лепят в синта книжка, в моята защо също няма? Последно стара или нова практика е?

# 140
  • Замък сред облаците
Сините книжки ги въведоха около 2000г, а стикерите на лекарствата горе долу по това време също. Освен ако не си набор след 2000 как да ги има? Правих тетанус реимунизация миналата година. Стикерът ми е в синята книжка.

# 141
Имам ваксини след 2000 г, нямам стикери.

# 142
В моята синя книжка са написани всички ваксини, но нямам стикери. Също имам поставени ваксини след 2000г. Този детски картон и синята книжка от личния лекар на детето ли се взимат? След това трябва да се върнем в болницата, в която е родено детето и да бъдат вписани ли? Би трябвало да дават картон с ваксини, мерки на детето още в родилното.

# 143
Не знам на кое викате синя книжка, тази за НЗОК ли? Нямам такава за детето, но в картона му (който вече седи при нас) има всички стикери.
В детската сме занесли един лист от ЛЛ на човечето, който е изваден от ел. системата, която ползва. Не знам дали си е негова или официална.

# 144
Специално за Бургас ме посъветваха да си запиша детето при общопрактикуващ ЛЛ и той да ми дава направления за педиатър. При над няма добри педиатри, които да са и ЛЛ. Но имаме добри педиатри, които работят с направления.

# 145
Кактус, личният лекар вписва ваксините от родилното, възоснова на епикризата от болницата.
Явно нещата са се променили - дъщеря ми и аз нямаме стикери за поставени ваксини, и на нея й търсят синята книжка. Тя обаче няма картон, за който вие обяснявате.
Една приятелка ми обяснява, че и имунизационният календар са го променили - има наборче на дъщеря ми и по-малко дете и със сигурност за 7 години, доста неща се сменят.
Иначе нашите лични лекари са двама - едната е педиатър, другата хомеопат. Общо взето не бяха много запознати с проблемите със захранването и сме посещавали и педиатри. Ползваме и услугите на частна детска клиника, към която плащаме абонамент заради денонощното обслужване.

# 146
Вярно ли е, че ако запиша бебенцето при ОПЛ докато навърши 18год., няма да има ограничение на издаваните направления? Т.е. ЛЛ не може да откаже направление за педиатър или друг специалист с претекст, че са свършили. Безплатно ли е издаването на направления за специалист и издаването на болнични? Аз като запиша бебчо на ОПЛ(моят) и той трябва да ми издаде направление за педиатър, а който да имам предварителна уговорка да дойде у дома, така ли 😅 Трябва ли пак да имам уговорка с този педиатър, че с направления ще водя детето всеки месец. Той не е ЛЛ, но май пак трябвало да се предупреди.
Аз имам това картонче и не знам дали да го нося с мен в родилното 😅 Ще трябва да питам АГ.
Скрит текст:

# 147
Кактус, няма ограничения за педиатри. Иначе понеже за детето ми се наложи често да му правим кръвни изследвания, половината ги платихме, че ЛЛ се запъваше за направления. Половината специалисти в Пловдив започнаха да работят само на частно. Така че е много сложна работа. Иначе има лекари, които са специалисти в дадена област и са педиатри и за тях няма ограничение. Примерно наскоро ходихме при детски гастроентеролог, който е и педиатър.
Тази книжка е само за твоя информация - в родилното си знаят.

# 148
Кактус, вярно е. Дъщеря ми е при моя ЛЛ, който не е педиатър. Направленията са неограничени (освен, разбира се, направление за един и същи специалист в рамките на 1 месец).
Случвало се е да ми издаде за педиатър, педиатърката да прецени, че сме за нефролог и тя да пусне направление за нефролог.

Ние практикувахме така.
ЛЛ издава направление за педиатър на 5ти януари (например) и в същия ден водя детето на преглед. С педиатърката се разбираме следващия преглед да е на 3-4 февруари, за да обхване това направление 2 прегледа. Не,че е проблем да се издаде ново, просто си спестявах уговорки с ЛЛ.

Това картонче не ти е нужно. На мен педиатърката ми даде,след първия преглед и там си записвахме данните на детето.

Ваксините, или по-точно стикерите, си седят в картона, който е при ЛЛ. В синята книжка няма нищо, тъй като тя е извадена, когато детето беше навършило 4 години (преди 2 месеца всъщност).

# 149
Толкова много благодаря за полезната информация 🤗❤️ Добре ли е все пак да говоря предварително с избрания педиатър, че всеки месец при него ще водим бебчо? Преди малко една колежка ми писа, че при нейното детенце, което вече е на 6 год. е било задължително първите 3 години да е при ЛЛ педиатър, а след това може при всеки. Само не разбрах дали са безплатни направленията за педиатър, за да не се редя с бабите 😅 Нали вече са онлайн 😁 Това е много добра идея с едно направление да се обхванат два месеца. Реално с първото направление се обхваща домашното посещение и посещението при навършени 30 дни. ☺️ После за 2ри и 3ти месец и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт