Медицински университет - тема 2

• 48 006
  • 738
  •   1
Отговори
# 135
В клиниките отсъствията НЕ се следят изкъсо. Някъде и хич.

# 136
  • Бургас
интересно ми е как протича учебният процес в МУ София /или останалите/ през семестъра. предполагам, че има разлика с останалите университети.

разбрах, че присъствието се следи изкъсо. има ли текущи изпитвания и под каква форма? има ли нещо, подобно на електронните дневници в училищата? сесиите как протичат?

в очакване на новия КСК, не е зле да се подготвим с информация и за тези неща.

Упражненията са задължителни, с допустими до две отсъствия.
Лекциите не са, рядко се посещават според нашия студент, а причината според него е, че нищо не се чува. Предпочита да оползотвори времето в т.нар. дисекционна зала.
Текущи изпитвания има, резултатът от тях има тежест при семестриалните изпити по дисциплината в някакво процентно съотношение с представянето, което за съжаление не запомних, въртят ми се някакви 30 %.

# 137
интересно ми е как протича учебният процес в МУ София /или останалите/ през семестъра. предполагам, че има разлика с останалите университети.

разбрах, че присъствието се следи изкъсо. има ли текущи изпитвания и под каква форма? има ли нещо, подобно на електронните дневници в училищата? сесиите как протичат?

в очакване на новия КСК, не е зле да се подготвим с информация и за тези неща.
Аз ще коментирам откъм Факултета по дентална медицина в София.
Както вече са споменали упражненията са задължителни, като правото на отсъствия съм останал с впечатление, че за различните катедри различни отсъствия допускат. Някои са 1 други са 2, трети пък не допускат отсъствията. За писмените изпитвания/колоквиуми са споменали. В някои катедри се гледат на изпита, в други не.
По правилник лекциите са задължителни, но в ПУЦ (МБК), където са предклиничните общо-медицинските предмети не държат на присъствие на лекции.
Лекциите на специалните дентални предмети обаче са задължителни и се правят редовно проверки. По някои предмети е случайна проверката, когато лекторът реши, при други проверката е всяка лекция, като за извиняването на отсъствие от лекция, трябва да се предостави документ (медицински примерно) на самия лектор. За неприсъствие на лекции се е случвало да не се завери семестър. Във факултета само присъствието  на упражнения не е гарант за получаване на заверка. Трябва да бъде извършена и оценена практическата работа, която е заложена в програмата като норматив. При неизпълнението му (брой обтурации, брой коронки, брой протези, брой извадени зъби, брой лечение на някакво дентално заболяване) не се заверява семестъра.

Относно изпитите, всеки изпит е индивидуален. Във ФДМ изпитите всички се състоят от няколко компонента. Тест, който е стоп при повечето изпити, практически изпит (прави се обикновено в края на семестъра), писмен въпрос и устен (обикновено с две теми).

Последна редакция: нд, 26 яну 2025, 21:29 от epicagotenmoten

# 138
Здравейте, Бихте ли препоръчали курс по химия за 11 клас в София. Дъщеря ми иска следващата година да започне подготовката с курс.
Благодаря!

# 139
Здравейте! Не успях да намеря информация на сайта на МУ-София. Заради планиране на евентуално пътуване около Великден искам да попитам дали знаете да има ваканция около Великден? Официалните почивни дни са ясни, чудя се дали отпускат някой ден допълнително и как е било минали години!

# 140
Здравейте! Не успях да намеря информация на сайта на МУ-София. Заради планиране на евентуално пътуване около Великден искам да попитам дали знаете да има ваканция около Великден? Официалните почивни дни са ясни, чудя се дали отпускат някой ден допълнително и как е било минали години!
Не отпускат повече. Не знам как се пада тази година, но евентуално може се разберат цялата група с асистентите да си “удължат” почивката. Не знам тази година как е, но примерно миналата година по Великден се падаше един работен/учебен ден 2 май. Тогава се разбрахме с асистентите да си вземем упражнението по-рано или онлайн и съответно на 2 май не ходихме. С лекциите, ако са задължителни, също може да се разберат целия курс/поток с лектора да изкарат онлайн лекцията. Асистентите и лекторите са разбрани хора и те искат да починат. Примерно тази година на 30 декември ние трябваше да имаме лекции и упражнения, асистентите ни пуснаха, а лекторите пуснаха лекциите в Classroom

# 141
В МУ-Пловдив изпитите ще бъдат разделени вече и има нов начин на класиране. Не съм чела подробности.
 Някой питаше и за специалност Медицина в Русе - няма още решение на МС и МОН за разкриване на специалността.

# 142
  • София
По-добре и да няма, като знам как се учи (и влиза) дори в традиционната им насока от времето когато бяха "висше техническо училище" (инж. специалности ... че и екстрата покрай тях) по-добре да се ограничат и без Медицина/Фармация.

# 143
По-добре и да няма, като знам как се учи (и влиза) дори в традиционната им насока от времето когато бяха "висше техническо училище" (инж. специалности ... че и екстрата покрай тях) по-добре да се ограничат и без Медицина/Фармация.
Незнам колко назад във времето помнете за приема в техническите специалности, но аз помня,че братовчед ми с 5,75 на изпит по математика не успя да се класира за специалност "Машинен инженер ". Това в годините малко преди демокрацията, когато КТМ в Русе работеше.

# 144
  • София
Ами да кажем след демокрацията и така 5-10 г. бе константа.

# 145
Да попитам учащите тук- на лекциите какво използвате за писане -тетрадка, граф.таблет или лаптоп?

# 146
Определено таблет, не е графичен.

quote author=elf575 link=topic=1721923.msg49237668#msg49237668 date=1738304779]
Да попитам учащите тук- на лекциите какво използвате за писане -тетрадка, граф.таблет или лаптоп?
[/quote]

# 147
  • Бургас

Ако се налага отсъствие има позволение до две и ако не ги е ползвал/а до този момент - може да се оползотворят.
Другото, което може да се случи - личен разговор с асистента и уговорка да се отработи с друга група.

# 148
Mam, ако е обикновен таблет може ли да се пише? Не съм мн в час....

# 149
Да, може, но със специална химикалка за таблети. На Apple е нашият, за ок 700 лв., но от САЩ, че са по-евтини там.

Общи условия

Активация на акаунт