Медицински университет - тема 2

• 48 113
  • 738
  •   1
Отговори
# 210
И преди е имало такива идеи. Няма да успеят да ги реализират!

# 211
  • София
https://www.pariteni.bg/novini/obrazovanie/obvyrzvat-chast-ot-dy … v-stranata-252082
Имагинерна идея без никаква конкретика. За да задължат завършил лекар да се реализира в България, трябва и да му осигурят специализация по желаната специалност.

# 212
Е те ще му осигурят, ама в някоя болница в дълбоката провинция,която за нищо не става, но ще лапне с радост всеки завършил,за да се спаси от затваряне.  Що се отнася до нашите студенти- софиянчета смятам,но може и да греша,че никое от тях няма да поиска да работи в провинцията, дори в големи градове като Пловдив и Варна,даже и при висока заплата.

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 22:06 от mam

# 213
  • София
https://www.pariteni.bg/novini/obrazovanie/obvyrzvat-chast-ot-dy … v-stranata-252082
Имагинерна идея без никаква конкретика. За да задължат завършил лекар да се реализира в България, трябва и да му осигурят специализация по желаната специалност.

това е невероятно малоумна и анти-работеща идея. просто недоумявам как може такова нещо да им хрумне и да го обсъждат сериозно такива мастити личности...

нелогично, непрактично, неефективно, неадресиращо реалния проблем, несправедливо, мога да изброявам още много епитети...

а и защо се сетил сега за това министърът, след като "Випускът за 2024 г. е третият, който устойчиво обръща дългогодишната негативна тенденция абсолвентите да желаят да продължат развитието си извън България" и "74,3% от завършващите планират да работят в България" ???

отделен въпрос е защо с дефицита на лекари се занимава точно МОН.

# 214
  • София
То и сега има подобно нещо за специализантите. По Наредба, специалист, за чиято специализация държавата е плащала субсидия, е задължен да работи минимум 3 години в лечебно заведение с дефицит на кадри от списъка на Министерство на здравеопазването, като в противен случай е длъжен да върнат субсидията. Реално не съм чула масово завършили специализация да ходят да работят в провинцията, а още по-малко някой да е връщал субсидията.

И, да, МОН няма работа тук. Министерство на здравеопазването е надлежният орган.
Съвсем отделен въпрос е дали подобни разпоредби не нарушават конституционното право на свободен избор на местожителство.

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 23:33 от sanaka

# 215
Аз не намирам нищо странно във това. Даже го подкрепям, просто не виждам и кой знае какъв смисъл, тъй като всички от последните випуски си остават в страната. Като в статията споменават за 75% Сетила се мара да се побара. Преди 5 години щеше да има наистина смисъл от такава политика.

Държавата плаща приблизително 70 хиляди лева за следването на един студент по медицина в Пловдив държавна поръчка. Несериозно е целия тоя разход да се прави с нашите данъци за да може после някой веднага да напусне страната. Това трябваше да се направи отдавна, но може би вече като са се нормализирали условията на труд и специализация, няма да бъде прието толкова зле.

Който иска да ходи в чужбина, да запише платено, толкова ли е трудно. Защо трябва с нашите данъци да субсидираме някакви западни държави и тяхната нужда от лекари?

Нима академията на МВР не задължава завършилите да работят в системата, ако не да плащат неустойки? Не е прецедент това което предлагат за медиците.

Иначе според мен, това което предвиждат, е да направят по-широкоразпространено същеструващото в момента- договор с лечебно заведение в по-малък град, с което получаваш стипендия през следването и се задължаваш за същото време да работиш при тях след завършването.

А доколкото за договорите, половината частни болници взимат специализанти само срещу договор за работа при тях няколко години след взимане на специалност. Всеки иска да си пази инвестицията.

# 216
  • Пловдив
Болни има не само в големите градове, все пак. Разбирам, че всеки иска лъскав кабинет, облечен в марков екип в центъра на София, но да си лекар е нещо съвсем друго. Всъщност скоро съвсем лекарите ще забравят защо са лекари.

# 217
  • София
Болни има не само в големите градове, все пак. Разбирам, че всеки иска лъскав кабинет, облечен в марков екип в центъра на София, но да си лекар е нещо съвсем друго. Всъщност скоро съвсем лекарите ще забравят защо са лекари.
Би трябвало да го забравят ( ако въобще са го знаели) само тези, които не са учили това по своя воля- няма значение дали под родителски натиск при собствено желание за нещо друго, дали по инерция от един момент нататък  (въпреки началното желание и положените усилия за прием) след осъзнаване, че  това може би не е търсеното/очакваното/тяхното.. В една друга тема дама (стар и сериозен потребител)  разказа в ролята си на придружител на болнолежащ за  скорошен случай от частна болница в София. Стажуващ (даже още незавършил значи) предложил на всички да даде някакво успокоително извън изписаните от лекуващия лекар медикаменти, че  да спят всички нощес. Преди това пък й дал телефона си във време, в което трябва да е в отделението, и казал, че възнамерява да мръдне до МОЛ-а за няколко часа, та ако имало нещо спешно, да го потърси.  Закъснял  със слагането/даването на някакъв медикамент и при отбелязване от страна на дамата, казал, че можело и доста по-късно, спокойно. При разговор в друг момент пък  изразил мнение, че хич не му се учи точно това, но все някак щял да го "избута". Такъв лекар какво има да забрави с подобна нагласа още през следването..

А иначе идеята, ако бъде  добре обмислена, може да има и позитиви. Всички се оплакват от несъобразените бройки. Ми щом така или иначе са големи, може точно на платеното да се намалят чувствително  таксите, но за сметка на това да има някаква обвързаност - не  за това каква да е специалността, все пак човек цял живот това ще работи и е в правото си да избира, а не да му налагат - просто избраната от младия лекар  специалност къде да се упражнява за определено време, а не непременно в София, Пловдив, Варна....  Хем мотивацията за учене ще е по-висока (особено ако има неустойки и за успех под някакъв минимум в хода на следването, и за наспазване на договореностите след завършаване),  хем ще има кадри и за по-малки болници. Няма ли подобна зависимост и сега за военните лекари или греша? Да, не е съвсем същото, но май пак не могат  да отидат  за определен брой години в болница извън системата. Тоест ограничение има.

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 08:21 от Просто русалка

# 218
На управляващите проблемът им е,че въпреки многото медици,оставащи тук след завършване,в по-малките населени места никой не иска да работи и здравните им заведения неминуемо хлопват кепенци в един момент. Под по-малки населени места да се разбират и градове като Благоевград и Сандански, където проблемите с липсата на здравни кадри  доскоро се размятаха в медиите.

# 219
  • Варненска клюкарка
Русалка, тенденцията за таксите на платеното образование е към повишаване, не биха се лишили от тях.. Значителна част от този прием са деца на лекари, които не биха позволили след завършването някой да ги засили към Родопите - примено. Тъй като в статията се споменавше думата "някои" вероятно и логично би било да го приложат за приетите в държавна поръчка след определен номер в класацията, да си знаят предварително, приети с договор, че влизайки на 29-тото класиране с номер след 150 (примерно) и успех под....след като се дипломират, подлежат на волята на министерството. Както е с Военните лекари, с които даде пример- те предварително сключват 10 годишен договор и си знаят че подлежат на волята на военното министерство, където ги изпратят, там отиват. Но понеже сме известни със стила ни на работа във всички сфери, че и поговорка си имаме - хубава работа, ама българска, вероятно ще направят приема непрозрачен, на когото трябва ще закръглят колкото е нужно и пак ще си къдрят нещата както им изнася. Погледнете лакърдиите на най-високо държавно ниво, та тук ли няма да си ги наместват както си искат.
Аз пък се чудя как ще направят задължително разпределение/настаняване, нали трябва да осигурят безплатни квартири, начални заплати от поне 5-6 минимални че да има поне една идея компенсация, затова че лишават някого от възможности. Навремето в отдалечените болници е било пълно с персонал, поолющени плочки е имало  насвякъде в т.ч. и в средностатистическите болници в големите градове, техника също подобна- рентгенови апарати, ЕКГ, операционни оборудвани еднакво....Сега от кой биха се учили в някое затънтено място, техниката там отговаря  ли на техниката другаде?

Пак някакви безумия замислят, но се чудя защо никой не смее да бръкне там, където е истинския проблем.

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 12:21 от Беллора

# 220
  • София
Пак някакви безумия замислят, но се чудя защо никой не смее да бръкне там, където е истинския проблем.

истинският проблем е, че лекарите нямат възможности за специализация и че са лошо платени. затова бягат в чужбина и затова бягат от малките населени места. и този проблем няма да се реши като ги приковеш с пранги на краката съм селската болница и никъде по света не се решава по този начин.

а това дето държавата трошала пари да ги учи... държавата троши пари да учи какви ли не студенти по какви ли не специалности и после никой не работи това, което е учил. около 70% от завършилите ВУЗ не работят това, за което са учили, а държавата е трошила пари, нали?
нима държавата няма нужда от учители по математика ,примерно? има! защо не задължава част от студентите да работят като учители след завършването? или инженерите-химици?

подобни крепостнически изплесъци показват абсолютната управленска немощ на хората, които са турнати да управляват здравеопазването и образованието.

# 221
Пресметни колко струва обучението по медицина (13 хиляди по 6 години) спрямо други специалности (3 хиляди по 4 години). Разликата в инвестицията е огромна. И колко да бягат в чужбина. Аз от моя курс не знам за нито един. Явно не е толкова зле в бг, колкото го изкарвате.

# 222
  • Пловдив
Дядо ми е завършил медицина, в Сорбоната, в първата половина на миналия век. Починал е когато съм била на 12. Нямам много спомени, отвен лекарската му чанта. Черна. Няма болници, в които да се учи, интернет, Гугъл, специализации, конгреси...Лекувал е не само в центъра на Пловдив, където е живял, но и диви родопски села. Няма телефони, линейки и т.н. Сам си. Ти и болният. Ама ще кажете тогава и сега е различно. Да, различно е и то не в полза на сега.....Плашаш, когато си излекуван. Поне той е практикувал така. Но, тогава, лекари малко. Сега са повече от пациентите, особено в големите градове. Днес лекар се превърна повече в титла, отколкото в призвание и професия. Ако ти си амбициозен и ти се работи, не е зле. Ако разработиш практика в някои тръни, ще печелиш повече от центъра на София. Имам такъв пример в областта на стоматологията. Жертви изисква тази професия, много жертви особено в началото на кариерата особено ако не си поне трето поколение лекар, че да наследиш семейния бизнес и трябва да стартираш сам. Виждам дъщеря ми, не става за това, но съм казала, ако се подготвиш сама и те приемат, ОК. Сама, сама! От помагала, учене, документи и т.н. Ще се откаже.....😂👍

# 223
  • София
Пресметни колко струва обучението по медицина (13 хиляди по 6 години) спрямо други специалности (3 хиляди по 4 години). Разликата в инвестицията е огромна. И колко да бягат в чужбина. Аз от моя курс не знам за нито един. Явно не е толкова зле в бг, колкото го изкарвате.

аз лично нищо не изкарвам. напротив, чудя се защо точно сега се сетиха да въвеждат крепостничество /потърси какво значи това/ в медицината, след като студентите си остават в родината.

не е правилно да сравняваш колко струва на държавата обучението според това колко пари иска държавата за платено обучение. цената му не се определя само от разходите, а и от търсенето на професията!

освен това, обучават се по макс 1000 медици на випуск. а целият брой на випуск държавна поръчка, неработещ по специалността, надвишава в пъти тези 25% от 1000, които уж напускали страната. и сумите се изравняват, а липсата на кадри си остава. така че - няма логика да се предприемат такива мерки само в медицината.

# 224
  • София
Оу, не бих била убедена в последното на база личен опит, dazel...Последният доктор у нас е бил дядо ми, рентгенолог.Опитвах се всячески да разубедя дъщеря ми с доводи, че няма гръб, връзки, че ще й е трудно, че вероятно ще й дотежи по пътя, че като характер/темперамент не ми се вижда в ролята на лекар....Нищо от това не се случи.Мотивацията не я пусна 5 години и за секунда. Сега в шестата е всеки божи работен ден по 8 часа в униклиниката за практическа година, събота и неделя работи почасово в неврологията, обикновено нощни дежурства.Вчера разбрах, че си е взела 5 от не знам колко полагащи се общо дни отпуск от практическата, че да ходи на някакво обучение в неврорадиологията Някога сама си действаше по всички направления покрай приема..Та не  бъдете сигурни кой за какво става или не..Убедих се, че дори и с опит родителите не са винаги прави в преценката си/опасенията си..

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 15:30 от Просто русалка

Общи условия

Активация на акаунт