Медицински университет - тема 2

• 48 107
  • 738
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Med 123, така и не се разбра кой курс сте, завършил ли сте, специализант ли сте.. Но докъдето и да сте го докарал, е малко  странно, че не знаете, че студенти-медици работят (ако искат или им  се налага), при това не от сега. Наскоро една дама в друга тема беше написала за завършил училището на детето й младеж, който следвал година-две навън и се прибрал тук.  Като разказвал на   заинтересованите, един от доводите му против чужбина бил, че тук студентът може и да работи, а там не можело (не че второто е вярно, де, работят си и още как, при това далеч не само като санитари и болногледачи,  ами взимат кръв, слагат абокати,  следят в по-горните семестри вече  състоянието на лежащоболни на монитори и т.н).  Тоест дори наскоро дошъл да следва в БГ знае, че студентите тук  спокойно си работят. Докато дъщеря ми си караше един от задължителните  стажове в  софийска болница,  две работещи момичета беше видяла - едно от МУ и едно от СУ. Майка ми я  оперираха в   сърдечно-съдовия център на Аджибадем Ситиклиник преди вече повече от две години. Тогава сподели, че и там има работещи студенти. Не знам  какво му е  чудното за Вас. Има позитиви и за двете страни. Нагоре упоменаха, че няма кадри. Тоест болниците печелят евтина работна ръка, запълват тези липси... Студентът пък покрай  по-нискоквалифицираната работа разбира съвсем рано дали това е неговото. А това също е плюс, понеже иначе после се появяват теми във форума за това как студент, взел всичките си изпити досега, иска да се откаже, понеже го било безкрайно гнус във вече клиничната част от допир до пациента и всякакви секрети.  Та по-добре още в 1 курс да го осъзнае това . Отделно по време на престоя си в болницата все пак наблюдава, вижда, чува  лекарите...

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 00:23 от Просто русалка

# 331
  • София
След втори курс могат за работят като медицински сестри. На практика и по-рано.

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 10:34 от sanaka

# 332
Преди 3ти-4ти курс рядко ги наемат като сестри, поне аз от каквото съм чувал. То 3ти курс за пръв път влизаш в клиники, след 3ти курс е задължителния първи сестрински стаж. Точно в нашето отделение идва едно момиче 3ти курс от време на време да гледа, било и казано поне да мине 3ти курс и тогава могат да я вземат на работа.

Иначе в 1ви курс абсолютно никой дето познавам не работеше нещо свързано с медицина.

Кефи ме как тука на единия мнението е че не можеш да вдигнеш главата от 30 часа учене на ден, а на другия е че можеш да почнеш и да работиш от ПЪРВИ курс Grinning Grinning.

Но това, което аз говоря е за работа като сестра (в сивата зона на закона и с трудов договор като санитар/болногледач/здравен), където все пак се занимаваш с медицинска дейност. За асъл работа като санитар да чистиш кенефи и да сменяш памперси не се изисква висше, не се съмнявам че биха взели всеки. Просто аз не съм чувал някой студент по медицина да се навие на това.

# 333
  • Пловдив
Еее, какви 30 часа. По мое време имаш целодневна заетост, посещаваш лекции и упражнения, прибираш се, хапваш, почиваш и то станало 17-18 часа. След това, вместо по кафенца и купони, учиш няколко часа и на другия ден отначало. Събота и неделя имаш повече време да учиш. Изненадана съм, че се налага да го обяснявам толкова елементарно.....но не очаквах такава липса на съобразителност. Какви 30 часа.

# 334
Като какво ще ги назначат? Никой няма да даде на първокурсник да работи като сестра. Най-много като някакъв рецепционист или нещо от сорта, но и това е трудно.

😂 Рецепционист… Това да не е хотел?
И кое му е трудното да работиш като регистратор? Освен ако не си с IQ равняващо се на температурите в момента.
  И естествено, че ще им дадат да работят като сестри, когато има дефицит на кадри.

# 335
Трудно е да се навие някой да те наеме, иначе самата работа не е нещо кой знае какво.

# 336
  • София
В почти всички обяви за регистратор в болница, ДКЦ, медицински център пише, че работата е подходяща за студенти (въобще даже не е задължително  да са бъдещи медици), за хора с малко или с никакъв опит. И е разбираемо да е така - какво  пък толкова специфично трябва да умее човек? Вероятно да е  добре организиран, комуникативен, да е компютърно грамотен заради необходимостта да борави с някакъв  софтуер, да поназнайва на прилично ниво английски вероятно.. Само в единични случаи се упоменава, че предишен опит с работа  с регистрационна система на болница, ДКЦ ,медицински център е предимство. Под повечето обяви стои пресметната средна заплата за длъжността ( конкретно в  момента за София гледах) - 1320 лева. Та колко  да е трудно да се навие някой да те наеме, когато шансът  за свободната позиция да се кандидатира човек с някакъв по-сериозен опит при такова заплащане е сигурно минимален..

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 12:59 от Просто русалка

# 337
И с какво точно ще му е толкова полезна работата като регистратор на бъдещия лекар, че да се лиши от никаквото си свободно време?

# 338
  • София
С нищо  особено освен с осигуряването на  някакви средства..Всеки иска свободно време, факт, ама не всеки лесно покрива разходите си примерно,  та понякога се налага да се лиши, частично поне,  от първото. А и просто се коментираше какво работят студентите- медици и това е една от възможностите. Познавам съученичка на голямата ми дъщеря от гимназията, която по време на следването си в МУ София работеше, на непълно работно време, в кол център.И от това е нямало  особена полза в посока придобиване на опит в областта на медицината, ама го правеше...Доводите тя си ги знае.

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 15:48 от Просто русалка

# 339
Да си жертваш свободното време за пари, без да има полза за следването ти има файда само ако парите са достатъчно. С тия 1300 лв бруто на пълен работен ден, няма никакъв смисъл. Ако редовно ходиш на лекции и упражнения, веротно няма и да можеш да сместиш нещо различно от нощни и съботно-неделни смени.

# 340
  • София
Много е интересно как се обобщава на ангро коя жертва си заслужава и коя не и най -вече в името на какви пари. И то от човек, който определи назад избралите чужбина като гледащи само парите.Приемете, че има хора, на  които,  за да  следват мечтата си, им се налага и да допринасят  поне частично  за издръжката си, понеже са примерно с един родител, с ограничено финансиране дори и при налични двама, идват от семейства с повече деца и т.н..Не за всички нещата са цветя и рози в този аспект.Но пък такива деца  обикновено са мотивирани, добре организирани и успешно носят и двете дини под мишница. Това, че не познавате такива, не значи, че няма.

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 16:03 от Просто русалка

# 341
Спор няма, но в такива случаи по-добре да се търси нещо по-високоплатено. Както беше писал някой по-горе за кол център примерно.

# 342
Ние имахме и колега, който дойде чак в шести курс, а дотогава беше работил като управител на фитнес.
 Така че всеки си взима някакви решения за себе си.

# 343
Именно - ако работиш с цел самоиздръжка, последното място за това биха били болниците. Работещите по болниците български студенти го правят основно от ентусиазъм към професията, а не за да си помогнат финансово. В това отношение примерите с учещите в Германия са неуместни.
И още нещо има значение - да работят по болниците могат да си позволят основно студентите, които учат в родния си град и живеят при родителите си. За тези на квартира/общежитие е много по-трудно. Едно е след учене и работа да се прибереш вкъщи, мама да ти сготви и да ти изпере дрехите, а друго - да ходиш да си напазаруваш, да си готвиш, да си изпереш и изгладиш униформите, както и никакво виждане със семейство и приятелите от родния град месеци наред.

# 344
  • София
Именно - ако работиш с цел самоиздръжка, последното място за това биха били болниците. Работещите по болниците български студенти го правят основно от ентусиазъм към професията, а не за да си помогнат финансово. В това отношение примерите с учещите в Германия са неуместни.
И още нещо има значение - да работят по болниците могат да си позволят основно студентите, които учат в родния си град и живеят при родителите си.
Случаи разни, всеки си знае какво е наложило работата,  каква да бъде тя, къде, както и си преценява съответно дали може да се справи с всичко при положение, че не си е в родния град...Назад упоменах, че по време на стаж в отделение в столична болница дъщеря ми беше засякла две работещи момичета.Това от МУ не беше от София.Това от СУ - да. Няма как да знаем кой какви мотиви има за едно или друго решение за работа по време на следването.

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 17:46 от Просто русалка

Общи условия

Активация на акаунт