Медицински университет - тема 2

• 48 031
  • 738
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Дъщеря ми ползва iPad pro. Освен за писане, го ползва и по много други начини в учебния процес. Например има мнага хубави приложения по анатомия.

# 151
  • София
Още един глас за iPad pro.
Аз ползвам графичен таблет Remarkable, но ми изредиха "100+" аргумента колко не е ОК Joy, но на мен си ми е супер за "бележник".
Приятелче е инженерна специалност и също е с iPad.

# 152
Да попитам учащите тук- на лекциите какво използвате за писане -тетрадка, граф.таблет или лаптоп?
Нищо не ползвам, не съм стъпвал на лекция от първи курс. Ако имам нещо важно си го записвам и пращам на мейла или ползвам Apple Notes или една тетрадка за всичко.

# 153
Да попитам учащите тук- на лекциите какво използвате за писане -тетрадка, граф.таблет или лаптоп?
На лекции лично аз много рядко записвам, по-скоро снимаме самата лекция. Използвам iPad Air за упражненията, там си водя най-много записки, когато обсъждаме нещо. Освен това на него съм си качил 90% от учебниците и по време на семестъра и сесията уча от него. По този начин и много по-бързо се намира нещо, когато ти трябва справка в учебника. В упражненията, които трябва да се правят протоколи използвам тетрадка. Накрая на семестъра ни ги проверяват и подписват.

# 154
Моят първокурсник си пише на хартия. Има и лаптоп, и таблет, но предпочита олд фешън системата. От колегите му по-голямата част също били с хартия. Прочетох му какво се говори в темата и той  каза, че тука се бил събрал рекламният отдел на Apple под прикритие Joy Приложенията по анатомия са едни и същи за iOS, Андроид и Уиндос, той си ги е качил на телефона и компютъра.

# 155
  • София
На лекции лично аз много рядко записвам, по-скоро снимаме самата лекция. Използвам iPad Air за упражненията, там си водя най-много записки, когато обсъждаме нещо. Освен това на него съм си качил 90% от учебниците и по време на семестъра и сесията уча от него. По този начин и много по-бързо се намира нещо, когато ти трябва справка в учебника. В упражненията, които трябва да се правят протоколи използвам тетрадка. Накрая на семестъра ни ги проверяват и подписват.

имам 2 въпроса -  откъде снимате лекцията? а тези протоколи задължително в тетрадка (която проверяват) ли трябва да са или може на отделни листове?

# 156

имам 2 въпроса -  откъде снимате лекцията? а тези протоколи задължително в тетрадка (която проверяват) ли трябва да са или може на отделни листове?
От телефона снимаме лекциите. За протоколите зависи от катедрата и асистента. Някои катедри примерно по Физика, Цитология и Хистология си имат издадена протоколна тетрадка, която се закупува и се попълва. По Биофизика и по Биология ни искаха протоколите на отделни листа. Във факултета по дентална медицина в катедрата по Дентална, орална и лицево-челюстна хирургия ни ги искат на тетрадки, за да може по всяко време, ако влезе хабилитирания по време на упражнение да види ние какво сме правили от началото на семестъра, а и за по-бърз и систематизиран преговор преди изпита.

# 157
  • София
От телефона снимаме лекциите

Simple Smile имате предвид, че заснемате на видео самата лекция, предполагам? аз грешно разбрах, че отнякъде можете да преснимате текст/записки по лекцията...

благодаря, много полезна информация давате!

# 158
Аз пък не мога да разбера с какво тази информация е полезна на някой, който още не са го приели - в смисъл въпроси от този род:

имам 2 въпроса -  откъде снимате лекцията? а тези протоколи задължително в тетрадка (която проверяват) ли трябва да са или може на отделни листове?

Като го приемат студента (ако го приемат), веднага ще му стане ясно задължителна ли е тетрадката или не .
Такава информация не може да се обобщава дори в рамките на една специалност в един ВУЗ, а камо ли както се дават мнения в тази тема - един пише за денталния факултет в МУ-София, друг за медицинския в МУ-Пловдив, трети - за фармацията във Варна

# 159
  • Варненска клюкарка
Не се палете толкова, отсега, не бързайте да купувате нищо, студентите ви сами ще си организират нещата както им е най-удобно. По принцип тече голям обмен и неразбрали няма да останат, дали от асистентите си, дали ще намерят откъде да теглят и свалят информацията, сами ще си изградят системата. Не техниката ще им напълни главите. Ай падите в университета  вършат раабота в първи курс докато посещават лекциите редовно и разглеждат дигиталните атласи, но това могат да го правят и с други таблети. На упражнение в болницата таблетите няма къде да ги оставят, когато асистентът им каже да хващат стетоскопите - нищо не може да се остави на леглото на пациента, още по-малко върху шкафчето му, примерно в белодробно отделение където по някои тоалетки стоят чаши, в които пациентите събират храчки.... Отделно че в болницата задължително са и с ръкавици, някои от упражненята продължават по 3 часа.... В този момент когато са край леглата на пациентите най бързото което могат да направят за да свалят анамнеза, да чуят гърдите на пациента, да хванат ръката му да измерят пулс, е да мушнат в джоба си малкия тефтер и писалката с които набързо отбелязват някои неща и най-вече акцентите в анамнезата, нова терминология и т.н.. Когато асистентът ги пита нещо, няма да ги чака да мажат с ръкавиците по таблетите, които нямат право да оставят на ниокя повърхност в стаята, нито могат да  подадат на някой колега който също е зает с писане, или със стетокопа , най бързо става да хвърлят един бегъл поглед на нахвърляното  в това което по принцип държат в джобовете си, за да са им свободни ръцете. И така е поне на 2-3 от упражненията в болницата.
Разликата не е просто от университет до университет, или отделните специалности в МУ,  от лектор до лектор има космос разлика, едни говорят много, други си мънкат под носа, колкото да мине времето и в залите с лоша акустика нищо не се чува, та трябва да си теглят лекциите от някъде, но най-важното нещо е асистентите да си гледат съвестно работата.

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 20:13 от Беллора

# 160
  • София
Аз пък не мога да разбера с какво тази информация е полезна на някой, който още не са го приели

аз пък не виждам какъв проблем имате вие с това, че някой пита в темата нещо, което вас лично не ви интересува или намирате за безсмислено.

# 161
Здравейте! Синът ми сега е в 11 клас и му предстои подготовка за КСК, ще се готви за кандидатстване в МУ София. Тъй като не живеем в София, търся повече информация и мнения за online курсовете по биология, които учебен център "Родина" провежда? Ако някой има опит и информация - дали са достатъчно изчерпателни за отлична подготовка,  ще се радвам да я сподели Simple Smile

# 162
Не, не стават те. Лоши учители и подготовка.
Изберете друга фирма.
Има лоши отзиви навсякъде за тях.

# 163
Не, не стават те. Лоши учители и подготовка.
Изберете друга фирма.
Има лоши отзиви навсякъде за тях.

Имаме нужда от уроци по биология, но не можем да се спрем на учител от нашия град. Пътуване до София би ни затруднило, въпреки че не сме го отхвърлили като опция. И пак опираме до избор на учител, било то и в София...

# 164
  • София
Имаме нужда от уроци по биология, но не можем да се спрем на учител от нашия град. Пътуване до София би ни затруднило, въпреки че не сме го отхвърлили като опция. И пак опираме до избор на учител, било то и в София...

а защо да не можете да намерите учител от вашия град? в сборника на МУ София за подготовка пише по кои учебници трябва да се готвят кандидатите, има конспект, подготовката е основно заучаване на темите. чак пък да не можете да намерите способен да се справи с това учител...

аз бих предпочела индивидуални уроци пред групови занятия, ако има възможност. а да губите време в път - зависи колко ви е пътят...

Общи условия

Активация на акаунт