Медицински университет - тема 2

• 48 068
  • 738
  •   1
Отговори
# 195
  • Варненска клюкарка
Здравейте, искам да попитам каква е учебната програма в МУ, например кой ден какво се учи, има ли свободен ден и въобще какви са настроенията на студентите и отношението на преподавателите към тях? Благодаря предварително!
Дори да не може да ви се даде еднозначен оговор, винаги уточнявайте за кой университет е питането ви.

Накратко най-общия пример, който може да се даде е за качеството на човешкия фактор - както в училище сте имали страхотни учители отдадени на професията и децата, готови да обясняват едно и също за пореден път, така сте имали и такива, които просто са си изпявали урока и кой-разбрал - разбрал. И в университета е така, едни много се стараят, други не. В първи и втори курс е по-рехаво откъм предмети, и някои студенти си позволяват да поработват почасово. До миналата година в групата на моя студент имаше 2 момичета които работеха почасово във вериги за хранене. И на двете не им се отразяваше добре на успеха. Повечето си спестяват някои лекции и така си осигуряват и един свободен ден. Понякога  се е случвало да ги викат и в събота, основно за тестове.
За графиците мога да кажа за Варна, синът ми е 3-ти курс но за втория семестър им треснаха някаква малоумна времева схема и не знам как ще се оправят, но това се очакваше с тоя огромен прием, дето не им е по силите. Не знам как се очаква от упражнение в университета, след 15 минвути да са на упражнение в болницата, която е на 3 км от там + време да преминат 5-6 светофара по натоварени булеварди с непрекъснати задръствания, време да намерят място за паркиране на паркинга на болницата и поне още 5 минути да се преоблекат като за упражнение в болница. С автобуса още по-зле, защото в сметката влиза и няколко спирки.... Както и да го мислят, на този етап е ясно че ще си изпускат половината упражнение в път и преобличане. И обратен вариант има, примерно в петък ще имат едно упражнение преди обяд и следващото е след дупка от 4 часа, ще се наложи да се прибират по домовете си, а големите ядове са за онези, които не са от града и не могат да си тръгнат за родните си места.
Накратко не може да се каже каква ще е евентуалната ви програма, на някои групи са по-добре структурирани,  отделно програмите през зимните и летните семестри се променят, понякога завъртат асистенти и през зимния студентите може да са доволни, а през летния да се окаже че са изтеглили късата клечка.

# 196
И в Софийски университет е така.
До 14 ч упражнение в болница Лозенец.
В 14:15 упражнение в биологически факултет.
А разстоянието е около 4 км. С градски транспорт няма как да стигнат за 15 мин.

# 197
  • София
няма ли студентска организация да протестира? тези неща би трябвало да се комуникират и изглаждат.
абсурден е такъв график и не би могъл да бъде защитен по никакъв начин от администрацията...

# 198
  • София
Програмата на МУ, ако става въпрос за МУ-София, е публична, но освен да е ориентир какви са по вид часовете, какво и по колко се учи не виждам как това ще донесе информация как ще е в следващите години.

mainadp, ако не им се заяждат за малко закъснение, за 20-25 мин се стига от Болница Лозенец до Биологическия факултет, имайки предвид, че трамвая не се задръства, а и 10ките (вече има и 15) са доста редовни на ~4 мин са.
Синът ми като ученик имаха часове там и не помня да е имало брожения за закъсненията им - горе долу за същото време се придвижваха, без да ползват транспорт (при тях се обезсмисляше ползването за 1-2спирки)

# 199
Беллора, а тези които ходят с кола имат ли пропуск за паркиране в болницата, имаш ли представа?
Иначе моят син е един от тези, които си позволяват да работят почасово все още, но основно събота и неделя, ако вземе смяна през седмица гледа да е в ден в който няма лекции и упражнения.  Определено му идва в повече, натрупва се умора, но не му се отразява на ученето. За догодина не знам ще му се получат ли нещата, времето ще покаже.

# 200
  • Варненска клюкарка
Беллора, а тези които ходят с кола имат ли пропуск за паркиране в болницата, имаш ли представа?

Имат пропуски, 5 лева за семстър, или на година им беше таксата за паркиране.

# 201
  • Бургас
Програмата в МУ София е различна за всяка група, както и се сменя всеки семестър Естествено. Първо започвам от там, че на лекции не се ходи масово, което все още неразбираемо за мен 😁, не че някой ме пита.
Втори семестър, втора година - всеки ден по 3-4 часа упражнения, а в предходния семестър - съсредоточени в три дни от седмицата. Закономерности няма... Например новата програма в друга група, в която са повечето приятели на сина ми - почват в понеделник и всички упражнения се минават до сряда, четвъртък и петък са свободни за подготовка и учене.
Също има  няколко колежки, които работят в Токуда на половин работен ден и явно и това е възможно, като не знам как успяват да се подготвят, но сигурно се налага.
Асистентите, които провеждат упражненията били млади и много забавни.... Но каквито и да са, ученето е на гърба на студента.

# 202
Програмата в МУ София е различна за всяка група, както и се сменя всеки семестър Естествено. Първо започвам от там, че на лекции не се ходи масово, което все още неразбираемо за мен 😁, не че някой ме пита.
Втори семестър, втора година - всеки ден по 3-4 часа упражнения, а в предходния семестър - съсредоточени в три дни от седмицата. Закономерности няма... Например новата програма в друга група, в която са повечето приятели на сина ми - почват в понеделник и всички упражнения се минават до сряда, четвъртък и петък са свободни за подготовка и учене.
Също има  няколко колежки, които работят в Токуда на половин работен ден и явно и това е възможно, като не знам как успяват да се подготвят, но сигурно се налага.
Асистентите, които провеждат упражненията били млади и много забавни.... Но каквито и да са, ученето е на гърба на студента.

Неходенето на лекции иронично може да е едно от най-продуктивните неща, които студент може да направи поради няколко причини:

1. Някои лектори не ползват микрофони и ако си след третия ред не можеш да чуеш абсолютно нищо, ако имат микрофони много често бучат, пищят и пак е гадно.
2. Не всеки може да води лекция, случвало ми се е след лекция да съм по-объркан спрямо материала отколкото преди нея.
3. Някои лектори буквално само четат това, което е в презентацията.
4. За да се справяш добре в МУ трябва да си организираш времето изключително добре на някои студенти пътят до МУ им е 30+ мин. това са 60 мин. отиване и връщане само за да отидеш и в повечето случаи да слушаш някой как си боботи под носа или просто чете от презентацията. Заслужава ли си тази огромна инвестиция от време?
5. Много често графиците са много зле направени и има големи дупки между лекции/упражнения в които просто стоиш с колегите с ръце в джобовете - отново загуба на време.

# 203
  • Бургас
Съгласна съм за липсата на чуваемост по време на лекция, безмислено е и ако някой просто ти чете и не дава допълнителна стойност на нещо, което и ти самия може да прочетеш от презентации, които така или иначе ползваш.
А дали е графиците са направени удобно - амииии то сигурно няма как да е удобно на абсолютно всички 200+ души, единия семестър е по-щадящо откъм време , другият - не чак.

# 204
Имам миналогодишни сборници за МУ-Пловдив по химия и биология, както и разработени теми по химия и биология.
Миналата година синът ми учи по тях и го приеха от раз.
Ако някой се интересува да пише на: dnesegadno@gmail.com

Сборниците са физически, темите са електронни.

Поздрави и успех на кандидатите!!!
Иска се обаче здраво учене..., единственият истински прием за студенти в България..., за съжаление...

# 205
Съгласна съм за липсата на чуваемост по време на лекция, безмислено е и ако някой просто ти чете и не дава допълнителна стойност на нещо, което и ти самия може да прочетеш от презентации, които така или иначе ползваш.

Точно това се оплаква и моят син, така преминаваха до тук част от лекциите, затова предпочиташе да се прибере и да си научи материала вкъщи.

# 206

Точно това се оплаква и моят син, така преминаваха до тук част от лекциите, затова предпочиташе да се прибере и да си научи материала вкъщи.
[/quot

И моята дъщеря още в самото начало на първи курс установи, че лекциите са безсмислени и ходеше чат-пат само, колкото да не се заяждат после с нея на изпита. Каза ми, че на лекциите по цитология нищо не се чувало, а и лекторът гасял лампите, което сутрин направо ги успивало. Слава Богу, непосещението на лекции не й попречи да си вземе изпитите с отлични оценки, макар аз да недоволствах, тъй като нейната единствена работа в момента е да посещава редовно лекции и упражнения.

# 207
  • Варненска клюкарка
1. Някои лектори не ползват микрофони и ако си след третия ред не можеш да чуеш абсолютно нищо, ако имат микрофони много често бучат, пищят и пак е гадно.
2. Не всеки може да води лекция, случвало ми се е след лекция да съм по-объркан спрямо материала отколкото преди нея.
3. Някои лектори буквално само четат това, което е в презентацията.
4. За да се справяш добре в МУ трябва да си организираш времето изключително добре на някои студенти пътят до МУ им е 30+ мин. това са 60 мин. отиване и връщане само за да отидеш и в повечето случаи да слушаш някой как си боботи под носа или просто чете от презентацията. Заслужава ли си тази огромна инвестиция от време?
5. Много често графиците са много зле направени и има големи дупки между лекции/упражнения в които просто стоиш с колегите с ръце в джобовете - отново загуба на време.
Все едно слушам моя студент. В началото на първия семестър имаха голямо желание да посещават една от лекциите, но след няколко нещастни опита да разберат какво ломоти с монотонен глас лекторът, го оставиха да си чете пред 10-на души. Новия семестър има желание да посещава лекциите по Фармакологя, но времето отново е проблем - няма как за 15 минути да се телепортират от университета до болницата, а лекторите се дразнят когато започнат да се точат един по един. През годините са пробвали да се оплакват, но както се вижда традицията с дупките и наблъсканите едно върху друго упражнения си продължава, а с допълнителния прием последните 2 години не вярвам да стане по-добре....
Да са живи и здрави асистентите, в повечето случаи добре си гледат работата. Досега само във втори курс нашите изтеглиха късата клечка с една. За "късмет" втория семестър им я оставиха същата и на няколко пъти синът ми отсъстваше от упражненията и, и си ги взимаше с други групи. Каква полза че в края на годината им пуснаха анкета тип обратна връзка с катедрата, когато всичко беше минало и оставаше само да се явят на изпита. Моя успя да се подготви и получи много добра оценка, но мнозина не успяха да си вземат изпита.
Тази година проблемът е с асистента по хирургия, но няма каво да се направи, защото и други групи се оплакват от техните.

# 208
Ще има репортаж по новините, но не знам дали днес ще се излъчва.
Част от местата държавна поръчка за спец. Медицина ще се обвържат със задължителен трудов договор с лечебно заведение.

# 209
  • София
Направо да връщат разпределенията Angry

Общи условия

Активация на акаунт