ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 2

• 22 723
  • 755
  •   1
Отговори
# 645
Аз също кърмя със силиконови протектори, ще видя и аз тях какво ще каже консултантката. Между другото размерът на протекторите има голямо значение - аз съм със С размер и по погрешка онзи ден купих М размер (постоянно си губя моите протектори, не знам как успявам), та засукването беше много неефективно с тях и веднага ги замених със С размера.
Harmony, аз съм сменила сигурно 4 вида от тези протектори, с надеждата някои от тях да не са така силно стимулиращи за небцето. Все се връщам на Nuk M размер. Купих си и S, които също стават, но ми струва обратното, че понеже са по-тесни стимулацията е по-слаба. Ще ги пробвам пак все пак. Имам във всеки джоб и всяка раница по две вече, защото като паднат са толкова невидими, че и аз все ги губех.
Предложиха му да ги подрязвам постепенно леко отдолу, за да им намалявам размера, но не знам как точно трябва да стане.

# 646
  • София
Роден в 33г.с., с месец и половина назад и беше 1370гр. Сега вече е над 3700гр. Ваксини тепърва февруари ще слагаме,  ЛЛ педиатърката каза по кор.в.
От къде мога да следя етапи на развитие?
Той много добре се развива,  държи главичката вече доста стабилна,  гледа чб карти, забавлява се с активната гимнастика.
Още има всички хранения на ден,  малък е за раница или слинг,  за люлката също. Почна много да гука от седмица- десет дни, смее се, има повече будно време през деня.

# 647
Аз етапите на развитие ги гледам по американското CDC и в други подобни сайтове, но видях, че и на български излизат материали по месеци, като се напише е гугъл.

# 648
Мама мишка, аз се водя по Wonder weeks. Имам книгата в електронен вариант. Имат платена апликация, но на страницата им може да се следят скоковете също с кратко описание. Учудващо точно ги предсказват и описват. Сега сме горе долу на третия скок.
https://thewonderweeks.com/blog/leaps/babys-mental-leaps-first-year/
Тук казват, че трябва да се гледа термина на раждане, а не рождената дата, но в интернет срещам и други мнения (нещо средно): https://thewonderweeks.com/blog/leaps/wonder-weeks-due-date-vs-birthdate/

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 08:48 от D_ana

# 649
Аз също ползвам приложението на Wonder Weeks, наистина е полезно, има и предложения за игри, с които да развиваме уменията на бебчетата. Стана ми интересно, че следят скоковете в растежа от деня на термина, да. Сега бебето е в мнооого дълъг скок в растежа, остават още 29 дни според приложението.

Dana, а пробвала ли си протекторите на Avent? На мен ми се струват по-тънки от тези на Нук и сякаш са ми по-удобни.

# 650
Не пречи да пробвам, Хармони. Не бях чувала за тях. Минах през Нук М, Медела, Ардо, МАМ, Нук S и досега все се връщах на Нук М. Ардо уж са по конусовидни, но ми се струват по-твърди отпред.
Снощи като каза, извадих пак Нук S размера пак. И те стават, но може би беба се дразни, че са различни и доста изпуска мляко отдолу и се омазва. Ще ги пробвам известно време и ще видя и на Авент да поръчам.
Пиши как е минало с консултантката.

# 651
Роден в 33г.с., с месец и половина назад и беше 1370гр. Сега вече е над 3700гр. Ваксини тепърва февруари ще слагаме,  ЛЛ педиатърката каза по кор.в.
От къде мога да следя етапи на развитие?
Той много добре се развива,  държи главичката вече доста стабилна,  гледа чб карти, забавлява се с активната гимнастика.
Още има всички хранения на ден,  малък е за раница или слинг,  за люлката също. Почна много да гука от седмица- десет дни, смее се, има повече будно време през деня.
Ние сме родени 32 г.с  1.850 кг и 42 см.Вече е 55 см и последно беше 5.200 кг.За ваксините аз си мислих че е по коригирана възраст ,но моята педиатърка каза че това е отпаднало вече и св водят по Реална възраст (когато няма някакъв др пробелем)Аз не и повярвах на педиатърката и не отложих малко първите ваксини .Заведох Алекс при доцента който беше в неонатологията за преглед за лов спокойствие че всичко е наред.Та доцената ми обясни че ваксините вече наистина са по реална възраст щом няма проблем с детето.За развитието забелязвам че има леко изоставяне да го кажа но ми обясниха че било нормално .Те първа от няколко дена започна са си държи главичката изправена когато е по корем иначе като е легнал на мен или изправен я държи ,от месец вече се заглежда в играчките  и му са интересни ,гука ,усмихва се вече даже се мъчи и да св обръща.По повод захранването ние ще започнем от 5-ти месец по препоръка на педиатърката и защото рефлукса отшумя при нас.Забравих да добавя че вече има първите две ваксини който му ги сложиха на навършени 4 месеца реални ,забавихме ги защото нослето му доста време прехъркваше и имаше сополки.

# 652
Включвам се да споделя как мина консултацията за кърменето - за увеличаване на кърмата препоръча по-често сучене и 3-4 пъти през деня да изцеждам след кърмене, но само по 5 минути на гърда. Консултантката каза, че по-добре по-начесто изцеждане за кратко, отколкото веднъж за 20-30 минути.
Като усетя, че намалява струята, да хващам гърдата с едната ръка и леко да я натискам. Да следя бебето да засуква добре, не само зърното (или както тя определи - не сучене тип дърпане на спагети, а с цяла широка уста). За протекторите - сподели, че е по-добре без тях, разбира се, но и с тях могат добре да се получават нещата. За чайовете - тя не е привърженик на Хип чая, а директно препоръча да се купуват билки от билкова аптека (билките, които увеличават производството).

# 653
А овес препоръча ли?

При нас таткото откри нов начин за Tummy time - слага я по корем в дланта си, основно на гърдичките я държи и тя любопитката иска всичко да огледа и се надига. Разнася я из стаята, показва и всичко, тя е запленена от щорите и от хладилника. И пред огледалото я слага.

# 654
И ние сме големи фенове на огледалото. Голямо смеене пада.

По колко време на tummy time прекарват  вашите бебчета? Прочетох, че тримесечно бебе трябва да има 1 час на денонощие и ние сме доста далеч от това. Държим си главата, но като имаме предвид, че се ядосва когато се опитам преди хранене да я оставя така, после след хранене би повърнала доста, а през останалото време спи, се чудя кога трябва да събера този един час?  Реалистично ни се събират 15тина минути така в добрите дни. Гледам да я държа от новородена насам максимално на гърди, но и там след няколко минути се започва мрънкане и ритане. При вас как е продължителността?

А овес препоръча ли?

При нас таткото откри нов начин за Tummy time - слага я по корем в дланта си, основно на гърдичките я държи и тя любопитката иска всичко да огледа и се надига. Разнася я из стаята, показва и всичко, тя е запленена от щорите и от хладилника. И пред огледалото я слага.

# 655
Аз пробвах да засичам, но напоследък не съм. Не знам дали се събира един час. Някой път като я кърмя реално става по корем, защото иначе се сърди. Но да, трудно е да се намери време, в което хем да не е тъкмо яла, хем да не е кисела

# 656
И на нас ни се насъбира около 20тина минутки макс, в които трябва да го убеждавам всякак да не заплаче, доксто е по корем.
Сега новият ни номер е да плачем, когато сме в коша на количката, защото иска да го носят на ръце и да клюкари. Да де ама вече за 3ти път се прибирам като Спийди Гонзалез с ревящо в количката бебе.

# 657
Мисля, че бебеносенето също се брои, и то развива тези мускули, та ако друго не работи - повечето бебета обичат да ги носят в слинг или раница

# 658
Аз да попитам при вас мънинките мъчат ли се още като акат или пръцкат? Нашия миличкия понякога стига до рев. Не е само напъване ами гърчене, свиване, а е и доста продължително понякога... И по колко пъти акат при вас тези, които ги кърмят?

# 659
Моето кърмено бебе ака по 5-6 пъти на ден. Някой път си ака и пръцка щастливо, някой път с рев

Общи условия

Активация на акаунт