ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 2

• 23 666
  • 755
  •   1
Отговори
# 510
Давам по 160 мл АМ 5 пъти на ден и си ги изпива. Давам допълнително вода към млякото.
Главата бебка си държи изправена, сгъваем ръчичките и лактите и малката така лежи по корем. Иска и се да пълзи, но не знае как.

И аз като дете бях много злояда.

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 19:16 от Фрида

# 511
Моми, в 10-ката си с въпроса за яслата. Особено ми е на дневен ред темата в момента - тъкмо излезе класация, че сме приети. Кандидатствахме когато бях 8-ми месец и много хора ни казваха, че сме закъснели.

Бебка тръгва от септември. Ще е на 10 месеца и половина и още не мога да си го представя. Много ми се свиди и от сега мисля, че трябва да я свиквам да заспива сама, примерно.

Вие как ще подготвяте бебоците и от кога?

# 512
Ох, той моя няма да има 1 годинка още. Не ми се иска да го пускам толкова рано. Но с майчинството за втората година няма да мога сама да се оправям. А и искам да се върна на работа, за да може да ми се актуализира заплатата, за да може ако забременя пак да ми се актуализира и майчинството.
Най-вероятно ще си изразходя цялата насъбрана отпуска, за да си го гледам поне зимата. Не знам какви са изискванията за пускане на ясла - без памперс, с едно спане и т.н.
mommy22, може ли да споделиш коя е книгата?

# 513
sway, това е втората книжка от поредица “точната книжка”. Това са книжки с картинки, подбрани за конкретната възраст на детето, подобно на контрастните карти. Ето линк: https://emasbooks.com/product/tochnata-knizhka-3-6-mesecza/

Аз се чудя за градината много, защото 1. Има шанс да имаме бонус точка в градината на каката, но още не е ясно дали ще отварят първа яслена група. 2. Не знам какво ще стане с плановете ни за трето бебе и ако се върна на работа, няма да оптимално финансово следващите две години да излизам пак в майчинство. А и аз искам да сменям фирмата, когато малко поотрасне детето/децата.

Иначе ако не е тая точка, няма шанс да влезем където и да е.

# 514
Шапка свалям на майките с второ, че и трето дете. Не знам как се оправяте с бебе и с малко детенце.

# 515
Благодаря. Аз ги имам не знаех, че има текст вътре. Показвам му картинките само.

Ей тоя кът му направих днес... Колко ли време ще изкарат играчките покрай кучетата се чудих днес докато го правих. Ще му взема и кошара за игра скоро време.

# 516
  • Sofia
Момичета да питам и тук. Търся втора кошарка по компактна която да сложа във втора стая. Основната ще оставим за деня, нещо с по-малки размери търся и да не е до 6 месеца. Ако имате идеи пишете.

# 517
Точно и при нас днес дойде една социална педагожка да обсъждаме кандидатстването за ясла. Moonlit, поздравления че сте приети!
Аз също подадох докато бях бременна за май месец (от което подаване нито една държавна ясла не се обади, само една частна), но в последствие решихме, че ММ ще остане вкъщи от май до декември, след като аз се върна на 60%. Така имаме поне малко месеци да си я гледаме сами. Срокът за ново подаване е сега март, с идеята да започне с привикването ноември за около 2 месеца. Тогава ще е точно на 1 година, милата.
Шансовете за прием в държавна ясла не са големи. Въпросът е и колко е реалистично, ММ да си е вкъщи по цял ден с нея до тогава  и да не лудне.

Mommy, беба също не обичаше по корем до преди два дни, ако я оставям на легло или на пода, затова и не се опитвах да я мъча, а само върху мен. Аз не се притеснявах много много, защото остеопатът, при който ходим, каза че не е поддръжник на tummy time преди 10 седмици, защото чувствителни бебета трябва да са по-скоро свити в ембрионална поза. Продължавай да го държиш по корем върху теб след хранене и да му помагаш като изкарваш лактите напред да се подпира. Беба преди два дни изведнъж имаше неочакван напредък и започна сама да седи така без да ѝ държа аз лактите. Другото, което правим от скоро е както е легнала в скута ми с лице към мен, краката са ми леко повдигнати, тя е полулегнала, хващам я за ръце и бавно я повдигам нагоре до седнало положение, като внимавам главата да не ѝ виси назад разбира се. Но на нея толкова ѝ харесва, че сама се набира и нищо не виси. Това е от книгата Wonder weeks за тези седмици и скок в растежа. Но в крайна сметка всяко бебе е различно, както пише в същата книга. Някои гукат повече, други ритат, трети предпочитат да гледат като минават през скокове на растежа. По този повод ето едно клипче за очакванията към бебетата (тази физиотерапевтка предлага ѝ много съвети за стимулиране на физическото развитие, включително и при тортиколис): https://www.instagram.com/reel/DEw_hhIO3yN/?igsh=MW5kdmp2OTN1emwxNQ==

Проблемът, който си остана при нас, е повръщането. Има ли още мами, на които бебето връща мляко? Вчера и днес като я оставя по корем си връща цяла локва пред нея. Знам, че казват, че уж не е много като количество, но понякога се омазва до косата отзад, ако лежи по гръб. Всеки ден сменяме тоалет, понякога по няколко пъти, защото мирише на повръщано, колкото и да я дебнем с лигавник. На нея привидно изобщо не ѝ пречи. Само нощем не повръща след шишето. Но снощи се кърмихме, минах на шише, наака се, отидох да я сменям и се започна едно връщане, направо похаби храната. Като чета, че може да отнема до 1 година да премине и ми става лошо. Чудя се дали пак да не спра млечните, въпреки че предишния път за две седмици нямаше някаква промяна.

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 00:39 от D_ana

# 518
Моята вече по-малко връща, но пак си повръща. Качва доста стабилно, та не се притеснявам.

Тя последните няколко дни не спря да яде. По цял суче. И днеска гледам май дрешките и изведнъж са и малки, та май ще минаваме на следващия размер

# 519
...Давам допълнително вода към млякото.
Главата бебка си държи изправена, сгъваем ръчичките и лактите и малката така лежи по корем. Иска и се да пълзи, но не знае как.

И аз като дете бях много злояда.

И при нас така, бебо му се иска да пълзи, набира се с ръце, изтласква се и мята краката, ама рано му е.
А като е върху мен с гръб към мен, прави нещо като коремни преси в опит да сяда, но и затова е рано.

По принцип за 3 месечни трябва да ядат около 150мл по 5-6 пъти на ден, но всичко е строго индивидуално.
Ама като сучат не е ясно колко точно ядат.

Янинка, казваш, че нямаш опит и имаш нужда от съвет. Моят съвет е да не махаш още нощното хранене и да има поне 4-5 хранения. Коремчето не е нужно да почива на бебетата.
Не е редно да се залъгва, ако реве нощем от глад с биба.
Или пък с вода или чай, както някои съм чувала да правят.

Дава се Панадол, а не Нурофен при темп.

На ясла не смятам да го пускам, но ще видим.

Купих си блендер и съм готова за захранването. 🤣🤣 Подариха ми и купички, лигавниче.

Ние сме на размер 72, бебо е 71см.

Moonlit, честито за яслата.

Leylah, не се ядосвай. Аз също бях злояда, ела ме виж сега как имам апетит. 😁
И моят батко е злояд.
Иначе в училището смятам, че нарочно го правят това със социалните, но пък от една страна дори на 1 дете в риск да помогнат (не за вашето), пак ще си е заслужавало цирка.

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 23:16 от *Sweety*

# 520
Съгласна съм, че е редно, когато смятат, че има проблем в семейството, да вземат отношение. Това, което ме вбеси е, че тази жена не ме извика за диалог да разбере всичко наред ли е, а директно започна да ме напада и обижда. И това, че децата са достатъчно големи да знаят какво говорят, но не се замислят изобщо. След срещата ми с директорката, говорих с хлапето и той започна веднага - ама аз не съм казал това, оказал съм онова, те не са ме разбрали и т.н.
Днес за първи път с малкото излязохме с кенгуру. Взех едно най-обикновено, колкото да ходим до магазина, заради мъките с изкарването на количката. Също и суичър за носене на бебе. Много съм доволна, достатъчно широк, даже май трябваше да взема по-малък размер, ватиран и топъл. Бебчо се разплака, когато го сложих в кенгуруто, защото май го беше страх, че ще падне. Беше се хванал за дрехите ми като маймунка 😄 но когато излязохме навън и започна да си зяпка, му беше добре. Ама нали съм страхлива с този студ и метнах едно широко палто отгоре, та се сварихме за 15мин навън.

И аз вече се подготвям психически за яслата. При нас няма кандидатстване и класиране, просто го записвам. Но все пак трябва да отида и да попитам какви са изискванията. Днес пък ми казаха, че яслата, която е на 5 Мин пеша от нас не била добра. Не давали никаква информация на родителите. Казват на всички, че децата спят, ядат и играят, дори и да не е така. И сега не знам какво да правя, другата ясла е в другия край на града. Не е такава драма, но си трябва все водене и взимане с кола. Той ще навърши годинка в началото на Октомври и това, което ме притеснява е, че ще трябва да го изпратя точно в сезона на вирусите. Ще използвам колкото имам отпуск и болничен, но няма да забавя връщането на работа повече от 2 месеца, като през този период той трябва да свикне и да се адаптира. Много ме страх, имам чувството, че ще бъде твърде малък и все едно го зарязвам. Ако и 2-рата година майчинство се заплащаше % от брутното възнаграждение, щях да си го гледам вкъщи.

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 01:28 от Leylah

# 521
sweety, как 71 см?! Той колко се роди? Grinning Вие високи ли сте? На нас размер 68 ни е точен, скоро ще го сменяме, обаче бебето го измериха 58 см миналата седмица. Аз си гледах картоните от каката и тя е била 68 см и 6 кг на 6 месеца. Малчо сега вече е почти 6, но тя ми вървеше по-дребна, особено на килограми. Но все пак е момиче, а и се роди 2.200 в 35 г.с. Сега пак е 16 кг на почти 6 години, ама не е много по яденето. Grin

И моето бебе доста хапва последните дни, на час и половина плаче за ядене, а гърдите ми пак започнаха да се пълнят много. Явно си регулира количеството.

# 522
Ами не сме високи, знам ли, може пък той да е висок. 🤣 Поне така го измериха, 6кг е. Роди се 51см.

Водите ли децата в молове?А по кафета, ресторанти? Питам поради зараждащата се грипна епидемия. До скоро сядахме на външни маси, но сега е студеничко.
Ние 2-3 пъти сме били в мола, няколко пъти на заведения (където не се пуши и масите не са една върху друга), но често ходим и в хипермаркети, то не е ли същото откъм струпвания и вируси..
 Честно казано, когато е много студено навън, това е начин и за "развлечение" за мен. Сега ще имаме гости и не знам къде да ги заведа, вижда ми се много ветровито за из морската градина например. И след обяд и кафе вкъщи, един мол и ресторант предвиждам за вечерта. Или мола да пропусна? Страх ме е от вируси..ама..

# 523
На мен ми е нервно като го водя в мола в час пик уикенда, случвало се е два пъти досега. Но все пак мисля, че е по-вероятно да се зарази, ако сме вкъщи с други хора или на гости, отколкото ако си стои спокойно в количката в ресторант. Има още поне 2 месеца зима, ще полудеем, ако изобщо не излизаме от вкъщи.

Аз толкова искам да минава този студ, вече си запазихме почивките за лятото. Ще ходим с малките на море в чужбина със самолет. Той ще е на 7-8 месеца тогава. И в България ще направим една почивка, но и на двете места ще сме с по една баба и един дядо, да помагат. Вие планирате ли вече лятото?

# 524
Да, в това студено и гадно време имах нужда вече да запазя, за да чакам нещо готино, които предстои и да ме зарежда, макар и след 6 месеца Joy
За къмпинг в Гърция запазихме, ще си бъдем само четиримата - с бебето, каката таткото. Уреден е и има всички удобства, така ще избегнем хамалогиите с мъкненето на прекалено много багаж и обикаляне с колата по плажове. Ех, колко хубаво и далечно изглежда ❤️

Общи условия

Активация на акаунт