ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 2

• 22 846
  • 755
  •   1
Отговори
# 600
Милата се събуди няма и час след помпата и иска да цицка. Стоя на гърдите, не знам какво изсмука, но беше и битка с цицките, а аз се чувствах виновна, че съм и взела млекцето.

Evelyna, благодаря. Засега имам тези 20мл за през нощта.

Dana, буди се мрънкайки, знам, че е гладна. Биберонка да какво? Да заспи, без да яде ли? Моята я смуче само навън в количката и то рядко.

# 601
D_ana Няма да си забравя първите пъти, където събирах някакви малки милилитри от двете гърди  и обърнах единия контейнер, направо лошо ми стана...
Dr. brown’s anti colic използваме, ама са ужас за миене с точно анти колик приспособлението, то е едно ръчкане с една малка четчица. Ужас, ама не знам дали на тях да го отдам или по принцип, но не е имала колики милата.
Maya, и при мен нощем заспива лесно понякога, ако е много сънена. Тя събужда ли се с рев, че е гладна преди това? Ако я побутваш, галиш по брадичката, не се ли раздвижват нещата?
Аз лично бих ти препоръчала да не се обезокуражаваш от 20 мл. И при мен беше така в началото, но бързо се стимулира по-голямо количество, ако решиш да продължиш да се цедиш. Ако има отстояние от половин-един час след последното хранене, би трябвало да имаш пак достатъчно. А и цеденето в началото не е толкова, за да изкараш количество, а да стимулираш производството. Даже съм чувала, че някои акушерки закриват помпата с хавлия, за да не виждаш колко излиза и да се стресираш. 20 мл след кърмене са едно нормално количество.

А да, за буденето като я сложиш в леглото ѝ, аз пробвах съвета на Mommy да ѝ давам биберон и действително работи като е толкова сънена.

Evelynna, и аз пробвах с такава помпа, но ми издърпваше много малко в сравнение с настолната и най-вече все успявах да разлея и малкото събрано количество като я разглобявах. Поздравления за напредъка. Беше полезно да се видят количествата през деня и как сутрин са много, а вечер в 21 най-ниски.
С какво шише храниш?

# 602
Dana, буди се мрънкайки, знам, че е гладна. Биберонка да какво? Да заспи, без да яде ли? Моята я смуче само навън в количката и то рядко.
Нали казваш, че се разбужда след кърмене и не можеш да я сложиш обратно в леглото. Затова да пробваш с биба, ако се разбуди при слагането след хранене.
И моята не искаше биба освен в количката.

А питах дали се буди или се водиш по график на часове.

# 603
Гледам, че и при вас е на дневен ред кърменето. Стискам палци да потръгне, иска си търпение и дни наред разочарование по спомени.

Аз като бях болна сега много намаля млякото, давах постоянно да сучат заради антитела, но и размразих едно-две шишенца.

Потръгнаха отново нещата, но три дни се ядосвах - цедях постоянно, за да не изпуснем нещата. Двамата се хранят много различно. Малката яде често и по-малко, а брат и вечер изяжда много и си спи до сутринта. Не ги разбутвам да ядат заедно, защото не знам кой от какво има нужда.

Бяхте питали за яслите - тук казаха, че ако не подадеш документи преди да забременееш (разсмяха ме) винаги се чака много. Ние сме с малък приоритет, защото са двама и няма да ги разделят, но все още не сме приети. Не е и проблем, и двамата с приятеля ми сме с добра работа за гледане на близнаци - аз съм по софтуерите и работя вкъщи, а и голямо майчинство, той пък работи за себе си и определя кога е възможно. Може и да си струва повече да си работим и да си ги гледаме, а ясла само, когато наистина се налага.

Вие говорихте и за почивки, при нас сигурно първо ще бъде събирането с братовчедчето ни Рей - който чакаме да се пооправи с рефлукса, а и ние да стабилизираме някакъв режим. Вълнуваме се, а и за мама ще е страхотно, с трите бебета!

С ротавирусните ваксини тук е на два пъти и при нас си беше екшън. Първият път малката я повърна първата доза - много й беше сладка и не й хареса и хайде наново. Втората доза я взе, но.. малкият я повърна и хайде наново. Нещо хич не обичат вкуса им. Къде къде по-добре си е млекце…

Онази сутрин трябваше сама да ги водя на преглед в -10 градуса. Разглобявам колички, багажника замръзнал, бързаме, моля хората да ми отварят врати.. правя цял спектакъл!

А те за да ми разтопяват и без това полудялото от любов сърце си държат ръчичките постоянно… малкият се протяга да ми хваща носа и да ми стиска бузата, малката пък всичко в устата. А обожават да се гледат в огледалото. Ухилват се веднага, защото хем са гушнати в мама, хем и тя се вижда. Не знам дали ги занимавате с огледала, но много обичат.

Вече снежните ни разходки често ги прекарваме будни и с любопитство се оглеждаме..

# 604
Нали казваш, че се разбужда след кърмене и не можеш да я сложиш обратно в леглото. Затова да пробваш с биба, ако се разбуди при слагането след хранене.
И моята не искаше биба освен в количката.

А питах дали се буди или се водиш по график на часове.

Dana, не спазвам часове, тя си се буди. Не знам за нощта, но сега мрънкаше и както я сложих в космическия кораб (люлка 😁) и внезапно се сетих какво предложи и набързо и мушнах бибката 🤣 Ококори едни очички от изненада, обаче засмука, изплю я след минута и откърти 😁 👏🏻👏🏻👏🏻

Джу, любимци сте ми в този сняг 🤣😘😘😘…аз тук на 4 градуса треперя от страх 🤣

# 605
Mommy, пробвах днес да смеся кърма с АМ имаше някакъв ефект, но пак не изяде всичко и после кърмата се хвърля. Май е рисковано.

Harmony, цедя по цели нощи и давам да суче, не знам защо, но при мен не се случват нещата. И сега се цедя, той в осем хапна имах 40 мл изцедена и сука (но не вярвам да е успял повече от това да е изсукал) и заспа. Когато му предлагам АМ как ли не пробвам, закачам го пея му, резултата е, че и той с усмивка изплюва биберона и ми гука. За мен съня стана пълен мираж, ММ се разболя и се изнесе в отсрещния ни апартамент при големия ми син и останах без помощник.

.Тази сутрин памперса беше пълен със зелено изхождане и то тъмно-зелено. Пуснах чревните изследвания и чакам да видя резултата. Урината ще я пусна в понеделник, той милия не пиша много, защото и не се храни толкова и днес когато се пробвах се изпишка върху мен докато му поставам пликчетата за урина и после вече стана късно да чакам за друга проба.

Сега навсякъде говорят за грипни вълни, епидемии, вируси… вече ми се иска да взема бебчо и да се изнеса в някоя затънтена вила в гората. Ние сме с две големи каки вкъщи и особено пълнолетната не се спира. ММ и той ходи на работа и общува с много хора. Всъщност ме спира това, че не знам сама няма ли да ми дойде в повече.

Изчетох коментарите ви за кърменето бяха много полезни!

# 606
Включвам се и аз за кърменето. С първото дете се цедях на 2-3ч, не сучеше ефективно и затова само се цедях, без да го слагам на гърда. Имах много малко кърма, без сучене, от двете общо например 40мл и дохранвах с АМ.

Сега с второто пак същата работа. След един вирус обаче, той беше много крив и само на гърда искаше за успокоение, суче ефективно и успя да ми стимулира лактацията. Така че спрях да се цедя, слагам го често да суче - на поискване. Не дохранвам, ами имам друга схема, когато усетя, че са ми празни гърдите и виждам, че реве гладен след сукане, правя 150мл АМ и той хапва колкото иска. Има дни пие 2-3 шишета АМ, някой път пие половин и не иска, явно зависи колко е сукал. Например от вечерта до обяд все суче и към 13ч шише, надвечер и преди лягане нощем. Нещо такова. Сега например  вечерта само сука и днес е изял 2 шишета АМ.

Имайте предвид, че шишенце АМ дават много майки, защото бебето не наддава, реве след кърмене от глад, просто кърмата е малко, уж суче, но само се успокоява.
На моя позната така детето свалило кг., по 2-3ч плачело, не искало да заспи, оказало се гладно, кърмата не ѝ стигала, но тя въобще не разбрала. С първото имала много кърма, но сега не.

Maya, нали бебка не наддаваше преди, внимавай с тия съвети за 1 гърда само.
Давай и  от двете и предложи и АМ (или изцедена кърма ако имаш в повече), че да не стои гладна, тя ще откаже ако се е наяла със сукането.
Нощем дали ще дадеш да суче или шише, все си е будене. Слагай я по-често на гърда е моят съвет.

Бибата е добро решение ако просто бебка си мърмори след хранене, но не е решение ако е гладна след хранене и затова мрънка.

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 01:02 от *Sweety*

# 607
Включвам се и аз за кърменето. С първото дете се цедях на 2-3ч, не сучеше ефективно и затова само се цедях, без да го слагам на гърда. Имах много малко кърма, без сучене, от двете общо например 40мл и дохранвах с АМ.

Сега с второто пак същата работа. След един вирус обаче, той беше много крив и само на гърда искаше за успокоение, суче ефективно и успя да ми стимулира лактацията. Така че спрях да се цедя, слагам го често да суче - на поискване. Не дохранвам, ами имам друга схема, когато усетя, че са ми празни гърдите и виждам, че реве гладен след сукане, правя 150мл АМ и той хапва колкото иска. Има дни пие 2-3 шишета АМ, някой път пие половин и не иска, явно зависи колко е сукал. Например от вечерта до обяд все суче и към 13ч шише, надвечер и преди лягане нощем. Нещо такова. Сега например  вечерта само сука и днес е изял 2 шишета АМ.

Имайте предвид, че шишенце АМ дават много майки, защото бебето не наддава, реве след кърмене от глад, просто кърмата е малко, уж суче, но само се успокоява.
На моя позната така детето свалило кг., по 2-3ч плачело, не искало да заспи, оказало се гладно, кърмата не ѝ стигала, но тя въобще не разбрала. С първото имала много кърма, но сега не.

Maya, нали бебка не наддаваше преди, внимавай с тия съвети за 1 гърда само.
Давай и  от двете и предложи и АМ (или изцедена кърма ако имаш в повече), че да не стои гладна, тя ще откаже ако се е наяла със сукането.
Нощем дали ще дадеш да суче или шише, все си е будене. Слагай я по-често на гърда е моят съвет.

Бибата е добро решение ако просто бебка си мърмори след хранене, но не е решение ако е гладна след хранене и затова мрънка.

Като цяло не мисля, че цеденето ще ми е от основените инструмент за хранене, Sweety. Не стига всичко, ами и тотално ме изхабява. Дет викаш, ако ще съм изморена, по-добре да сме си били двечките заедно по време на кърмене.

# 608
Здравейте
Може ли да споделите бебенцата, които бяха с грип как го изкараха? ММ от вчера е с много висока Т, от днес е изолиран в другата стая, но преди това си спахме в една стая с бебка и вече съм се филмирала.

# 609
Цял ден само ви чета и едва сега успявам да се включа.

Мая, на мен ми бяха дали същия съвет като на теб, при това в моментите, когато бебето имаше проблеми с наддаването, които се опитвахме да разрешим. Та една препоръчана "консултантка" тук ме посъветва да предлагам само по една гърда и да не се цедя през нощта. Резултатът беше оток на гърдите няколко дни и бърза регулация на кърмата - надолу!, преди да се усетя каква глупост е това. Та за мен лично този подход не беше ок.

Ако имаш сучещо бебе,и според мен е най-добре да я слагаш максимално често на гърда. Освен всички чудесни съвети, които са дали и другите момичета, може да опиташ да побутнеш допълнително нещата с билки като сминдух например (ако щитовидната ти е ок). Но най-важно си остава редовното изпразване на гърдите.

Евелина, много вдъхновяваща история! Може ли да споделиш в кой момент осъзна, че кърменето няма да сработи и се насочи към ексклузивно цедене?

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 04:20 от Moonlit

# 610
Аз май съм в ретрограден Меркурий. Станах да се цедя иии заветните 20мл от двете гърди общо 🥺 започвам да се отчайвам, имам чувството, че колкото повече кърмя и цедя, толкова повече ми намалява кърмата и до там. Все едно съм с предварителен резерв и той се изчерпва. И понеже това не ми стига, вчера без никаква причина ми излезе голям хемороид. Боли ме, от едната страна, от кръста до коляното. Такова нещо май до сега не ми се беше случвало. Дори започвам да се чудя дали да търся лекар утре или в понеделник, ако не намалее.
Moonlit успя ли след това да възстановиш количеството?

# 611
Cutie-pie, така и не потвърдихме точно грип ли беше или друг вирус, но ние с бащата бяхме с доста висока температура и доста зле. Малките качиха до 38.4 и я свалихме с бебешки парацетамол, докато при нас големите отне повече време и симптоми. Мерете температурата честичко и ако бебче суче да суче често за антитела и за да е хидратирано. Стискам палци да се разминете! Heart

Leylah, много неприятно, да минават бързо тревогите и главоболията. Болката звучи доста силна, за да резонира чак така, ако не мине е добре да се консултираш. Аз съм имала подобен проблем, който мина сам, но с време (от нередовно хранене и недостатъчно вода). Има доста мазила и свещички, които са ефективни срещу дискомфорта през това време.
За кърменето, в близначешката група имаше една мама, която успя след 3 месеца мъки да мине на кърма (там беше доста по- трудоемко още от раждането), усилията й бяха много, но се овенчава с успех. Надявам се да потръгнат нещата. Никой не разбира каква отговорност чувства майката да произвежда и кърма и да върти всичко останало.

Аз установих пряка връзка между буденето през два часа и по-малкото кърма вечер. Винаги гледам да додавам изцедена преди сън, защото като цяло увеличих доста производството, но вечер по принцип си е по-малко и предлагам за дояждане. За капак вечер бебетата също търсят повече преди лягане, така че е дпбре да се пробват с малко. Мисля, че така минаха на дълъг сън през нощта.

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 04:59 от Джу06

# 612
Лейла, честно казано не знам. Дълго време си мислех, че нямам достатъчно, но започвам да подозирам, че всъщност основният проблем е неефективно сукане. Ние от началото се борим с това, всъщност, и има напредък, но има още много какво да се желае. Та може би има достатъчно или потенциал да има достатъчно, но не мога да съм сигурна в момента. Цедя и дохранвам с изцедена, това ми е решението в момента.

# 613
Аз май съм в ретрограден Меркурий. Станах да се цедя иии заветните 20мл от двете гърди общо 🥺 започвам да се отчайвам, имам чувството, че колкото повече кърмя и цедя, толкова повече ми намалява кърмата и до там. Все едно съм с предварителен резерв и той се изчерпва. И понеже това не ми стига, вчера без никаква причина ми излезе голям хемороид. Боли ме, от едната страна, от кръста до коляното. Такова нещо май до сега не ми се беше случвало. Дори започвам да се чудя дали да търся лекар утре или в понеделник, ако не намалее.
Moonlit успя ли след това да възстановиш количеството?

На някои им помага овесът. Може да пробваш под каквато форма го харесваш - овесени ядки, овесено мляко, гранола...

# 614
+1 за даването на кърма вечер. И при мен е по-малко количеството преди сън и бебчо си хапва едни 40 мл допълнително от шише и се буди два само пъти през нощта. Изкарва 5-6 часа без кърмене след като му дам допълнително.

Но това е нормално явление, така че не се чувствайте зле, ако вечер бебето не се наяжда. То ще се буди и ще си търси още, ако не достига, ама въпросът е, че нас това не ни урежда. Grinning

Чувала съм, че на други мами подходът вечерно време е да държат бебето през половин-един час на гърда, т.нар cluster feeding, за да си вземат дажбата преди съм и да спят по-добре. Но това на мен не ми допада, предпочитам да додам изцедена кърма.

Общи условия

Активация на акаунт