ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 2

• 22 711
  • 755
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Sway, може ли линк към килима, че и нашият под е доста студен?

# 721
Sway, може ли линк към килима, че и нашият под е доста студен?
https://kilimche.bg/product-category/kilimcheta-za-igra/ от тук го поръчах. И наистина топли. Аз също лягам там с бебето.
Moonlit забранила съм звучните играчки и детски песнички от рода на арам зам зам. Ама още в началото му подариха една активна гимнастика с пияно и с крачета да натиска клавишите, та само с нея ще си остане.

# 722
  • София
Благодаря много, изглеждат супер Heart EyesHug

# 723
На колко месеца е вашето бебече и първо със сокче ли започнахте захранване?

Моето бебче пие по малко ябълков и морковен сок откакто стана на два месеца.
Тя върви напред и си показа, че е готова. Голямата ми дъщеря започна със сокче в четвърти месец, но не го искаше и всъщност започнахме с пюретата. 

Това, че за някои неща сме на различно мнение и не всеки захранва според съвременните препоръки на СЗО, не означава, че всяко различно мнение е грешно мнение. 🤗🤗🤗🤗🤗

Sway и Leylah, много хубави полезни триколка и килимчета. ☺️

Джу, много хубава кошара. 🙂

# 724

Тя върви напред и си показа, че е готова. Голямата ми дъщеря започна със сокче в четвърти месец, но не го искаше и всъщност започнахме с пюретата. 

Това, че за някои неща сме на различно мнение и не всеки захранва според съвременните препоръки на СЗО, не означава, че всяко различно мнение е грешно мнение. 🤗🤗🤗🤗🤗

Sway и Leylah, много хубави полезни триколка и килимчета. ☺️

Извинявам се, ако сте разбрали въпроса ми като упрек - не е бил такъв. 🩵Стана ми итересно, защото все още не съм обсъдила с педиатър кога да захранвам и с какво да започна. Как се разбира кога бебето е готово за захранване?

# 725

Sway и Leylah, много хубави полезни триколка и килимчета. ☺

Моята ще стане на 3 месеца скоро, абре скоро-скоро, 2 седмици 🤣 един път и дадохме буквално да лизне сок от морков. Защо да лизне само? Ми щото толкова изкуствен, че и сок не пуска 🤦🏼♀ Направо ми се плаче с какво ще ги храним тези деца, не всеки може да избяга във ферма или на село и сам да си отглежда хранта.

Та Juji споделям и аз същото мнение, чисто логично би трябвало да се започне със течна храна захранването (за четящите, на теми “плодова захар” не ми се спори, той целият свят стана един полуфабрикат, те се огледаха в натуралните продукти).
Та хубава ме подсещаш да и взема ябълка и да изстискаме малко сокче…ако има…

# 726
Maya ние живеем в къща, но нямаме двор, в който да садим каквото и да е. Да ми е жива и здрава баба, на село. Наскоро попаднах на група във ФБ за продажба на всякакви храни от производители - ферми, селски дворчета... но все още подхождам малко скептично. Факт е, че става все по-трудно да се открие качествена храна и това е много тъжно. Само до преди 20-30 год във почти всяка къща имаше двор поне със зеленчуци и кокошки. А сега ядем боклуци. Близо до нас има оранжерия за краставици - повярвай ми отглеждат се във всичко друго, но не и почва. Сигурно има цялата менделеева таблица в тях.
Аз станах особено внимателна с храната, от както започнах да работа, свързана с нея и може би малко се вманиачвам. Но забелязвам, че се отразява на децата ми и искам на малкото да спестя поне в началото.
Средното ми дете има начална фаза на затлъстяване - спортува, не пие газирано и сокове, не яде полуфабрикати и не прекалява със сладкото. Съмняват се за хормонален дисбаланс. Наскоро ни насочиха към медицински център, за изследвания, но още не мога да се организирам да го заведа, покрай бебока. Лекарката ни каза, че е възможно да е придобито от храната.
Наслушала съм се и на разкази, на познати, които ми обясняват как се правят соковете БББ /също близо до нас/. Не ги купувайте! Как от пилешко филе 300-400 гр, минава през разтвори и щуротии и излиза накрая 1 кг мръвка в тарелка. Мога да продължа, но няма смисъл, това са неща, които всички знаем и няма как да опазим децата цял живот. Но ми се иска поне сега, докато са още по-чувствителни.

# 727
Maya ние живеем в къща, но нямаме двор, в който да садим каквото и да е. Да ми е жива и здрава баба, на село. Наскоро попаднах на група във ФБ за продажба на всякакви храни от производители - ферми, селски дворчета... но все още подхождам малко скептично. Факт е, че става все по-трудно да се открие качествена храна и това е много тъжно. Само до преди 20-30 год във почти всяка къща имаше двор поне със зеленчуци и кокошки. А сега ядем боклуци. Близо до нас има оранжерия за краставици - повярвай ми отглеждат се във всичко друго, но не и почва. Сигурно има цялата менделеева таблица в тях.
Аз станах особено внимателна с храната, от както започнах да работа, свързана с нея и може би малко се вманиачвам. Но забелязвам, че се отразява на децата ми и искам на малкото да спестя поне в началото.
Средното ми дете има начална фаза на затлъстяване - спортува, не пие газирано и сокове, не яде полуфабрикати и не прекалява със сладкото. Съмняват се за хормонален дисбаланс. Наскоро ни насочиха към медицински център, за изследвания, но още не мога да се организирам да го заведа, покрай бебока. Лекарката ни каза, че е възможно да е придобито от храната.
Наслушала съм се и на разкази, на познати, които ми обясняват как се правят соковете БББ /също близо до нас/. Не ги купувайте! Как от пилешко филе 300-400 гр, минава през разтвори и щуротии и излиза накрая 1 кг мръвка в тарелка. Мога да продължа, но няма смисъл, това са неща, които всички знаем и няма как да опазим децата цял живот. Но ми се иска поне сега, докато са още по-чувствителни.

Leyla, та е страшно преди да е тъжно….Смея се на ММ зарази подкрепата му на конспиративни теории, обаче и онзи ден имаше видео на собственици на ферма в България как световните организации нямат интерес хората да произвеждат храната си, защото който контролира храната, контролира хората…

# 728
Gorgonzola,

Бебка започна да ни гледа втренчено като се храним и  дори като пием вода. Много се слюнчи и като и дам на пръстче или биберон да близне сок направо и е интересно и приятно, засмуква понякога дори настървено и се опитва да дъвче, а не да се мръщи или да е безразлична. Сручвяло се е да хапне 180 грама мляко и докато я оригваме да гледа лакомо и жално нашата вечеря..Всичко пъха в устата, дъвче си ръкавите и играчките, много е активна и енергична. Чела съм, че по-енергичните бебета имат нужда от по-ранно захранване, защото витамините и минералите в кърмата и АМ вече не са напълно достатъчно да задоволят техните увеличаващи се нужди, особено желязото. Разбира се, тук много зависи и състоянието на храносмилателната система на бебчето, повръща ли и колко, и мнението на  педиатъра задължително. След като и дадох купешки сок на Хип и го повърна, няма да повторя. С домашното няма проблеми..Също така аз и давам малки количества  - не повече от 50 мл сокче е по учебник, аз и давам 30, макс 40 и винаги дохранвам с кърма или АМ, а в началото започнах с 5 мл сок. По принцип се дава повече сок или пюре още от първия път, но аз не бързам.
 Сокчето да е току що изцедено,  а при по-кисели ябълки  или повече повръщащо бебе, сокът се разрежда с  малко преварена вода, за да не дразни стомахчето и да няма колики. Имаме отделно шише за сок.
Въпреки всичко това всяко бебе и мама са индивидуални, и аз съм на мнение, че на всяко бебе  точно неговото мамче си знае кое е най-добре и кога Simple Smile Simple Smile Simple Smile  Моята също така се научи освен от шише, да си пие/хапва от лъжичка, дори сока и няма никакви проблеми. Това е доста показателно дали е готово бебето. Ползвам дървена и метална лъжичка, отново в разрез с модерните силиконови и пластмасови лъжички, с които такива храних първата ми девойка и да ви кажа за бебето няма особено значение, а как мама го усеща.... 😃
Но няма да си кривя душата, че с първото бебе почти нищо не знаех, много повече се шашках и не го разбирах толкова добре кога какво иска бебето, както е сега с второто, много я усещам.

Maya_Jane,
Засега се справям с намирането на домашни ябълки, моркови избирам най-приличните и не гигантски на пазара, а не от големите вериги.
Прекрасно би било да си имаме домашна продукция за всичко, да е истинска, вкусна и ароматна, чиста храна.  Simple Smile Какво по-хубаво... но трудно в деншно време. Повечето продукти са направо като пластмасови.  Sad

Moonlite,
Този плач като се прибирате с количката да не е от глад? Моята винаги изгладнява след разходка, от свежия въздух може би, дори и преди един час да е яла, пак се яде....

# 729
Аз веднъж му дадох една трошичка банан, смачкана с пръсти, от любопитство как ще реагира. Беше смешен, нито му хареса, ни то се намръщи. По-скоро му беше странно.
Между другото, преди 10-11 г. се запознах лично с Клаус Хип. Колкото и странно да звучи имаше интерес да купува български био ябълки за сокове от градините на бившият ми шеф. Не успяха да се споразумеят, основно защото не можехме да осигурим количествата, от които се нуждаеха. Но пък ми направи много добро впечатление. Останах с усещането, че наистина се държи на качеството. Остана ми една симпатия и сигурно за това сега използвам тяхната козметика 😁
Решила съм тази година да пробвам да насея моркови и ягоди в сандъчета или кофи, на терасата. Съседите ни гледат домати и кокошки и ни дават от време на време. Абе борба е, но мисля че си струва

# 730
Въобще не се дава никакъв сок на бебе на 2-3 месеца. Всички се плюнчат, гледат, лапат ръце и т н.
Захранването е минимум в 4ти месец.

# 731
Въобще не се дава никакъв сок на бебе на 2-3 месеца. Всички се плюнчат, гледат, лапат ръце и т н.
Захранването е минимум в 4ти месец.

Така е, червата им още не са се развили достатъчно да храносмилат такива неща. Кърмата има всичко необходимо за бебетата (с изключение на витамин Д освен ако майката не поема много, но него в сокчетата също го няма) и със сокчетата се намалява количеството кърма, което бебето приема. Даже и да не е на кърма бебето, АМ е добра алтернатива, за разлика от сокчетата. СЗО и всички останали авторитетни организации не препоръчват неща ей така, защото така им е скимнало

# 732
Така е. И се препоръчва да се захрани със зеленчукови пюрета, каши или плодови пюрета (по-лош избор за начало), не със сок и т.н.
Който не е информиран, има книги по темата, също доста информация в интернет, тук във форума, а също и семинари по тема "захранване" в някои градове.

Ясно е, че повечето продукти в днешно време са бъкани с оцветители и нитрати, за съжаление. Обаче си има начини на захранване, които са щадящи за бебето, доколкото е възможно.
Киселото мляко се въвежда чак към 10 месец например.

# 733
Въпросите с качеството гледам вълнуват всички, много се ядосвам, че почти всичко, което се яде е наблъскано с какво ли не, за да държи и изглежда добре. Няма как всичко да е био, но приятелят ми с малката градина, която имахме направи чудеса. Посади малини, къпини, чери доматчета и босилек. Докато бях бременна ги ядох на воля и замразих много за малките, когато стигнем дотам. В момента има цъфнали две чери доматчета на кухненската маса. Едва ли ще ги дадем толкова рано де. При нас съветът беше да се дава най-вече пюре от морков или нещо такова и то в началото да се вкуси (лъжичка), а за плодовете ни казаха по-натам. Но преди да започнем ще поговоря с педиатърката дали сме готови и как точно - имаме една цяла таблица с препоръки.
Аз и приятелят ми ядем всичко и не сме били трудни деца с храната, дано научим малките да хапват полезно като нас - аз съм много по зеленчуците, но и съм пристрастена към шоколад и ще трябва да го спра (или тайно да го ям в банята) защото хич не искам да започват със сладко от рано. Като с всичко личния пример е най-важен така че бих спряла захарта, пък и за спорта е по-добре!
Moonlit, виждала съм такива кошарки с разни картинки, може да има смисъл, но бебешорите често си харесват специфични неща и може да не обърнат внимание.
Моите обожават книжки и картинки, но имаме и една светеща играчка, в която са влюбени и и гукат.
От няколко дни котките постоянно се натискат да спят в леглото на бебетата и да са до тях. Постоянно ги гоня и сменям чаршафи, но явно са ги харесали хаха. Малките се заглеждат по тях много.
Суей, все се сещам за Кайра като ги гледам!
За времето по коремче има нещо, което много помага на бебчетаъа да се надигнат наистина и да се опитват да се обръщат - с пръсти се придържат раменцата отпред -към ключицата. Първо леко, а после се спира и те продължават да са по-изправени. Това, когато ръчичките са отпред. Пробвайте, ако искате. При нас има голяма разлика - цяло надигане на лакти и главата високо. Мисля, че е от това Heart

# 734
Коментарът ми е към тези, които едва ли не не приемат чуждото мнение и казват може това, не може онова за захранване.
Аз споделям моето мнение и опит,
Без да осъждам вашето различно мнение и без да ви давам насоки как да захраните бебетата и да казвам кое може и не може.. Не казвам, че само моето мнение е правилно.. Вие защо го правите?
Във форума има доста майки, които споделят, че за захранили децата си във втори месец със сок, без никой да ги напада.

И малко тема за размисъл за вас.
Българите слушаха съветската система, когато те ни бяха другари и зависехме от тях.
Майките (някои) захранваха рано бебетата със сок, защото така трябвало, защото те така казват.

После българите слушат Европа, която копира Америка и майките (някои) захранват бебетата късно с пюре, защото те така казват.

Ако утре България дължи пари на Китай и стане зависима от тях, и слуша тях, ще захраните ли бебетата с  торта от пчелни какавиди и  патешки яйца, защото те така казват, че трябва?

Едната ми дъщеря е захранена с пюре, другата съм сок.

Навсякъде по света се гледат различно бебетата и те си растат.
Относно чревната флора и развитие на бебетата, всичко е много относително и индивидуално.
И така както аз не осъждам чуждото мнение, така не искам никой да осъжда мен.
Можете да поспорите и с редица педиатри, които отричат даването на пюре като първа храна на бебето, да се започне с гъста храна без преходен сок.

Аз приемам всички гледни точки, но не ми е приятно да ми казват, че моят подход е грешен, само защото СЗО казва друго.
СЗО не ми гледа бебето, аз си го гледам.
И не е вашият подход единствен правилен.

И да ви питам, когато не е имало АМ, и бебетата са захранвани с кисело мляко, ако и майката няма кърма, дали са чакали 10-ти месец?

Излезте извън ограниченията на СЗО и вижте цялата картинка.

Общи условия

Активация на акаунт