Частни училища -информативно - дискусионна тема- 66

• 43 948
  • 775
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Да, аз никъде не съм оспорила това  за качеството на обучение, просто казах, че има и на англиийки. Не се споменават много -много, особено у нас,  най-вече заради таксите. Това са 6 години по 30 000 евро..Видно е, че И  германците, неуспели с приема в  държавните, не избират тях, а отиват някъде навън..

Кой момент визираш като клинична работа с пациентите?   Клиничната част от обучението в Германия примерно е още от 5 семестър. А практическата година, в която всички студенти в 11 и 12 семестър са  само с пациенти по 40 часа на седмица, си е  официална част от обучението. И ако на такъв етап се иска италианският, значи не е изцяло на английски. Ако е  вече при специализация чак, това е без значение, не е задължително да специализираш в  Италия все пак, дори и да си завършил там. Тогава, да, всичко е  било на английски от -до.

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 20:56 от Просто русалка

# 256
  • София
Обучението е изцяло на английски до завършването - преподаване, изпити, всичко. Италианският се иска, за да могат да контактуват с пациентите, да снемат анамнеза... Затова и В1 е достатъчно. За учене на езика - съвсем не е. Клиничната работа принципно започва в трети курс.

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 21:03 от sanaka

# 257
Тоест до трети курс трябва да знаят поне на някакво ниво италиански?

# 258
А коментирана ли е някъде из темите възможност наши ученици да учат медицина в Румъния? Първата година учат език и ако са учили френски, е доста по-лесно.
Това беше възможно за деца от някои дунавски градове преди мноого години...

# 259
  • София

Точно това имах предвид, Дъждец пита същото. Simple Smile Да,  за лекции, упражнения,  семинари, изпити и сие може да не трябва, понеже са на английски, но работата с пациенти е  официална част от следването все пак. И не трябва да   се разглежда като нещо съвсем отделно.  Тоест  не е  всичко на английски. Да, явно е  по-добре от Нидерландия, понеже там от един момент нататък и  обучение, и работа с пациенти вече не са на английски. Освен това и исканото ниво  на местния език е много по-високо от исканото в  Италия.

На база  тази дискусия оставам с впечатлението, че е най-добре  да си учиш медицина или тук на бг, или в  Германия/Австрия на немски, или във Франция на френски,  тоест  на езика на съответната държава.

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 21:11 от Просто русалка

# 260
  • София
Да. Аз това го казах още в първия си пост по темата. В потвърждение на това, че не за всичко става само с английски.

Русалка, не е една идея по-добре от Нидерландия, а много идеи. Едно е да можеш да размениш няколко думи с пациент, съвсем друго е да учиш изцяло на съответния чужд език сложна материя. Едното изисква В1, другото С1.

# 261
  • София
Поправих почти веднага "едната идея", понеже видях поста ти за В1. Но пак, точно в работата с пациенти  се научава много. И  е малко тегаво комуникацията с тях да е на език, който владееш  на не  особено високо ниво. Стресиращо ми изглежда лично на мен  с посредствен (конкретно за целта)  италиански на ниво  В1 (че даже и В2 за подобна комуникация не  е  върхът на сладоледа) да се чудя  кое по-напред да направя - да разбера пациента,  да имам време да осмисля казаното от него, че и да се включа аз самата после що-годе разбираемо. Може и да греша, де. Просто мнение.

В този смисъл Нидерландия е  по-добре, всъщност, макар и не за нас конкретно. Да, става невъзможно за бг студент примерно да научи холандски на такова ниво до искания момент, но пък единиците чужденци, които го знаят, пълноценно ще комуникират с пациентите. В1, дори и заложено като минимум, е  ниско ниво за целта. Проблемът в  Нидерландия е и друг, въпросната езикова  схема, дори и някой да се справи с нея, е само в един-единствен университет май, та е   твърде голям риск човек да гледа натам.

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 21:41 от Просто русалка

# 262
Каквото и да си говорим, това как само с английски става, не работи винаги и няма как човек да знае какво ще иска да учи след 5-6 години и какво ще му трябва.
След вдигането на таксите в Англия възможностите с английски не са чак толкова много. Нидерландия освен всичко има огромен проблем с квартирите, а таксите съвсем не са толкова ниски.

# 263
  • София
Те и приемът на чужденци ще намаляват по принцип.
Точно това казвам и аз от самото начало и именно заради това се включих в дискусията - повече езици дават по-широки възможности. Програмите на английски в Европа са ограничени и като специалности, и като университети. Медицината беше само пример за това. Може и наистина да не ти се наложи да ползваш друг език, освен английски. В моята професия например, няма нужда. Но допълнителните езици по принцип отварят повече врати и нищо не се знае предварително.

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 21:42 от sanaka

# 264
  • София
А коментирана ли е някъде из темите възможност наши ученици да учат медицина в Румъния? Първата година учат език и ако са учили френски, е доста по-лесно.
Това беше възможно за деца от някои дунавски градове преди мноого години...

И сега е възможно, програмата е подобна на нашата за българи от територи извън България, там е за румънци/власи извън Румъния (или обявили се за такива). Приемът е със същата трудност като за българите от извън България, т.е. никаква. Имат някакви стипендии. Обучението е на румънски, то и това е смисъла.
На приятелка роднина е студент там, 4-5 курс.

Дописвам: Преди няколко години вариант имаше за медицина на английски (изцяло) и в Кипър, като по спомен таксата бе около 15000 лв/г., опция бе местене към САЩ някакви свързаност на университетите. Инфото бе от изложение на Интеграл, но не съм задълбавала в него.

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 21:47 от Desem

# 265
  • София
Преди години Украйна се ползваше като опция за българи, неприети тук. Отиваха да учат там година-две и после се прехвърляха в България.

# 266
Аз имам позната с фармация от Харков. Не се е прехвърляла обаче. И тук държа някакви допълнителни изпити за да работи.

# 267
  • в страната на чудесата
Само да попитам при тези възможности тук кому е нужно да ходи в Украйна или Румъния?
И според мен е несериозно да учиш медицина на език, различен от този в държавата, в която си. Ако ще работиш клинична специалност разбира се. Има куп неща, в които не е нужно да говориш с пациента…

# 268
Ами все на някого е нужно, щом ходи и учи и работи и става добър лекар.

# 269
  • София
Leika_moja, някому който ще бъде приет без  изпит, като чужденците у нас, но няма такса за обучение, а издръжка за него от държавата (това за Румъния, за Украйна не знам условията). Учи се език за 1 г.

Общи условия

Активация на акаунт