Обсъждане на имотни обяви - 37

• 48 017
  • 784
  •   1
Отговори
# 150
На мен ми излиза бул. Патририарх Евтимий № 8, втората кооперация след Нотариата. На мансарден етаж на № 14 живееше Дим Дуков, но в неговата кооперация има асансьор.

По обявата - действително липсата на асансьор е най-големият минус. Но локацията компенсира, така че много е относително. На мен това, че е мансарден етаж със скосявания не ми пречи, в природата правилни паралелепипеди рядко се срещат. Но трябва сериозна проверка на документите, за законност на вдигането на покрива.

# 151
  • в пералнята
Един от моите апартаменти е на тобо, ако те са добър строител, закъсали сме го.
Кабелите в апартамента все едно на око са слагани, абсолютно никаква логика.
Отделно в договора имаше клауза за нещо, което не изпълниха и сега всички се бръкнахме и се занимаваме с довършване.

# 152
  • София
Аз съм им гледал от любопитство строежа диагонално срещу Мега мол. Не останах впечатлен въобще.

# 153
Значи съм се заблудила. Мислех, че са към добрите строители. Иначе сградата им до МегаМол е ужасно грозна. Вярно, че беше тяхна. Това сиво и черно, извисено насред голямо кръстовище изглежда доста депресиращо.
Иначе мисля, че преди години гледахме техен обект в Мусагеница и не беше лошо строителството, та от там съдя. Може и да са понижили качеството.

# 154
Според мен Тобо груп са от рода на Контракт сити, до колкото съм влизала и разглеждала апартаменти и на двете фирми. Средна работа, но ако локацията и разпределението са ок, не мисля че е проблем.

# 155
Здравейте! Отдавна гледаме тази обява, извън бюджета ни е засега, но пък е изцяло готово за нанасяне. От около половин година се продава от различни брокери, дали само цената е проблемът?
https://enchante.bg/2024/05/27/%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0 … -3-2-3-4-2-2-2-2/

Аз бих отишъл да го видя на място, изглежда добре на снимки, но е старо строителство. Там винаги има компромиси, въпроса е че като го правиш за продажба/наем правиш едни компромиси ако живееш други…
Например ако го правиш за продажба ще сложиш камък за гръб , но само един отвор за контакт на плота. Не те бърка , че ако сложиш кафе машина и мелачка и вече нямаш контакти в кухнята. Ще сложиш Миле ама най-евтината с пиролиза  за 1600, не тази за 9000 с пара .
 Пералнята ще я сложиш върху сушилнята , но всички връзки ще са зад нея, а не примерно от ляво на тях където лесно могат да се обслужват. Сушилнята ще е вързана за канал да не трябва балансираш всеки път казанчето , но само ако се сетиш и ти е на лесно.  Няма да сложиш сушилнята на рафт и да сложиш плъзгащ се рафт отдолу да е удобно..Ще боядисам всичко в нюанси на бяло да изглежда слънчев апартамента ако е тъмен …
По време на строеж има десетки такива решения , които флипъра взима вместо Вас с идея да спести.
Така че идете, вижте го да сте сигурни че “не изпускате”. Целевата група според мен на този апартамент е двойка с доходи над 10 хил , които не готвят вкъщи, купуват първо жилище без опит ,с ипотека..

# 156

Например ако го правиш за продажба ...Ще сложиш Миле ама най-евтината с пиролиза  за 1600, не тази за 9000 с пара .

Сушилнята ще е вързана за канал да не трябва балансираш всеки път казанчето , но само ако се сетиш и ти е на лесно. 

Интересно ми е колко потребител(К)и в темата, а и в бг-мама са си сложили фурна за 9000 лв.  И какво точно прави фурна за 9000 лв.?

А за сушилнята не разбрах въобще - за какъв канал е вързана?

# 157
В обявата пише , че всичко е Бош и Миле, все едно е абсолютен топ.
Сушилнята може да се закачи за канал и да не се ползва контейнера за вода където се събира
Ако правя за лично ползване или за под наем аз винаги гледам да има канал отдолу в случай на авария, два отделни уреда ,да мога лесно да спра водата и да мога да ги вадя лесно за профилактика.

# 158
Аз пък, като жена-потребител, смятам контейнера за вода на сушилнята за изключително удобен. Направени са глупакоустойчиво, трудно ще го разлееш. Дори да разплискаш малко, не е повече от половин-една чаша, така че лесно се забърсва. А самите сушилни си имат защита, ако си забравил(а) да излееш водата - просто спират работа.
Така че за сушилня вода и канал не е необходим и това й е хубавото, можеш да я сложиш и извън сервизно помещение. И поне моята, която не е някакъв супер-дупер модел, се обслужва само отпред, отзад няма за какво да бъркам. На пералнята филтърът също е отпред, не отзад, за обслужване.
Виж, пералнята е друго нещо - може да се спука захранващият маркуч за водата. Затова предпочитам да е в банята, ако е възможно. Но пък доста хора си слагат пералнята в кухнята, а там канал няма.

И нали сушилнята се слага върху пералнята, а не обратно?

# 159
А не е ли по добре да не вадиш контейнер? Конкретният пример е за “висок “клас жилище със сервизно помещение и от  къде се спестява понякога. По принцип може и на терасата да ги сложиш , но в случая говорим за 720 хил лева жилище .
 Какво правим като Aqua stop , не засече теча и тръгне вода и намокри паркета? Или ако беше на горен етаж и ти намокри паркета и ти наводни комшията? Изведнъж тези 100-150 лева за авариен сифон не изглеждат толкова много като така и така си разбил всичко го правиш “ново”.
Не казвам , че е мястото не е хубаво, но трябва да се види и прецени дали човек го устройва. Аз от няколко снимки виждам неща , който мен лично ме дразнят, но това не означава , че не добро за 99% от хората.
Ето ти и пример за гардероб с малко повече мисъл:

# 160
Чакай сега, американското мокро помещение/перално помещение няма нищо общо с европейската традиция в жилищата. Не знам защо хората масово се влияят от масовите американски филми за предградията/селата/малките градове с еднофамилни къщи? Наистина ли сме толкова лесно манипулируеми? Че тези хора с перално помещение живеят в мини-мини градчета или села/махали. А в градовете, в центровете и широките центрове с многоетажни сгради да имаш въобще място за пералня и/или сушилня в ню-ню жилището е голям късмет. Дали българските жени масово не работят, за да са Гинка-домакинка като средностатистическата американка от предградията, която ражда всяка година-година и половина и не работи и си гледа децата повече от 25 години. Та има време да пере и готви по цял ден.
В старото строителство мокро помещение има рядко, примерно аз имам в едното жилище, но кооперацията е ЖСК и е проектирана индивидуално, не е масов проект. В НС т.нар. мокро е 1 кв.м. в коридора пред банята и няма канал. Място има само за сушилня с пералня в колона.
Мога да коментирам и картинките, които си сложил, откъм ергономия/удобство, но не виждам смисъл да се отклоняваме толкова от темата.

# 161
Отнасяме се от темата.. нямам време да гледам картинки на апартамент направени от хубав ъгъл ,пипнати с Фотошоп и да критикувам на някой работата.
Гледната ми точка беше към потребителя , който си мечтае  за това жилище да отиде да го види на място. Аз силно вярвам, че човек като желае нещо позитивно то се сбъдва, може да не е това жилище, но ще стане.
Да отиде да го види защото най-малкото ще има база за сравнение.
Не съм запознат с ремонтите в Бг още( след два месеца ще споделя впечатления), но бих гледал за това конкретно жилище колко контакта има в стая, сменени ли са ел. кабелите , ниско волтово окабеляване, дали са сменили щранговете на ВИК-то , колко място имаш в кухнята , има ли изолация на тавана( изглежда са сложили гипсокартон да го изправят)защото ако дадеш топ цена с ипотека и трябва да влезеш в приключения  за основен ремонт може да е пагубно за първо жилище.
По въпроса за сушилнята и пералнята визирах дребни неща , който говорят за функционалност и внимание към детайла. Мисля гардеробите са доста сходни, разликата е две релси за 30 лв , две рафтчета и малко да ти пука.  Когато са една върху друга имаш канал за пералнята, струва мисля 3 лева за маркуче да се прекара от сушилнята заедно с маркуча от пералнята. Така направихме на майка ми , която е ниска и въобще не се занимава с контейнери.

# 162
За жилището на "Попа": Едната стена има долу прозорец и горе още 4. Колони посред жилището. Добре, че поне някакъв паркет са му сложили, че иначе няма да  прилича на жилище. Нещо като тераса  ли е това, или излиза на покрива? Опасно е да се купуват такива боядисанички в стара сграда от 1937, кой знае какво има като тръби, ако е последен етаж, може и да тече, ама сега не се вижда.
Фирма би ли го взела? Да се качват клиентите пеша?

Последна редакция: нд, 12 яну 2025, 20:26 от Pepina_n3

# 163
E, и моите критики бяха като потребителка, която пере и суши на практика. Практичността на първо място, визията е на второ. Откъм практичност, вярвам, че желанието на повечето жени в България е да си спестят усилия покрай домакинската работа.
Скрит текст:
Ще дам само един пример, общ за двете картинки - тази изтегляща се плоскост между пералнята и сушилнята. Според теб удобна ли е? Явно е така. Според мен е обратното. Пералнята трябва да е отдолу, сушилнята отгоре (обратно на показаните от теб картинки - само един източник - виж т. 7 на https://www.bosch-home.bg/specials/stackable-washer-dryer ). За да сложиш/извадиш дрехите от пералнята (която е отдолу), колко пъти ще трябва да се наведеш и изправиш? И как ще сложиш/прехвърлиш дрехите от коша в сушилнята, ако кошът е пред люка на сушилнята? На втората картинка отляво на пералнята (както би трябвало да бъде) е шкаф/кош за мръсното пране. Пак въпрос - колко пъти ще трябва да се сгънеш, за да извадиш всичко от коша/шкаф, до дъното му (а той е дълбок), за да ги сложиш в пералнята. Представи си не само големи неща като чаршафи, пуловери и т.н., но и чорапи, един по един, гащи, и т.н. Моята пералня се отваря точно в посока на този шкаф за пране в ляво, т.е. при отворен люк на макс 90 градуса, самият люк ще пречи на безпрепятственото слагане. Отделно, че по-голяма част от населението са десничари, а вадене  с лява ръка от шкафа и пъхане в пералнята отдясно ще е некомфортно.

Явно не си в България, явно нямаш и лични спомени от обслужване на пералня и сушилня в България, но пак казвам - мокро помещение със сифон за пералня и сушилня няма в България по правило (с отделни изключения). Дори в масовото ново строителство. В апартамента в Лозенец пералнята и сушилнята са сложени в колона в гардероба в коридора (вижда се на двете снимки след снимката на детската стая (коридор с огледало срещу гардероба). Не е отделно мокро помещение. Вероятно водата и каналът са изведени от банята, с която коридорът граничи/дели стена. Подобно решение - пералня и сушилня в гардероба във входното антре също се среща достатъчно често, обикновено защото няма място в банята или холокухнята. И да, американците масово се учудват на пералня в кухненския ред, в жилища в Европа. Но тук е така, това е положението.

И изолация на таваните не се слага, по правило. Подовете и таваните са бетон, плоча, а не талашит върху скара от летви. Освен ако не е последен етаж под покрив/под подпокривно пространство, тогава изолация е препоръчителна, за да пази от студ през зимата и от жега през лятото. Окачен таван се прави заради кабелите на тези модерните осветителни тела. По проект и в старото, и в новото строителство се тегли един кабел за полилей в средата на стаята, в замазката, по диагонал от някоя стена. За новите осветителни тела, понеже имат май някакви трансформатори, се прави окачен таван, т.е. гипскартон върху метален профил, някъде до към 10 см. сваля тавана това.
И още разлики има със САЩ - примерно е забранено да има баня или тоалетна над кухня, спалня, хол. И това съм виждала по ТВ-то в САЩ - банята е върху кухнята, пък протекла банята надолу и става мазало.

# 164
същото си помислих за този изтеглящ се рафт между пералнята и сушилнята - обаче много ме домързя да пиша Simple Smile Не, не е удобен.По-удобо е в легена да издърпаш всичко - и всичкото да падне в легена/коша или каквото имаш под ръка. А не да ги вадиш някакси, и да ги слагаш в коша - понеже не можеш да ги издърпаш директно в легена.
Това за прахосмукачката-робот ми хареса, обаче не знам дали е ОК като цяло. Защото те нали умните прахосмукачки отиват да спят при зарядните си? Значи ли това, че там отдолу има зарядна станция също? Ако има - тя как се слага и маха за поправка?

Общи условия

Активация на акаунт