Обсъждане на имотни обяви - 37

• 48 001
  • 784
  •   1
Отговори
# 105
10% са нормативно признатите разходи.
Но тъпото е, че са % от наема, а те не бих казал, че зависят директно от наема.
Особено амортизацията (която по нормално водено счетоводство е най-големия разход) зависи от покупната цена на актива, а не от получавания наем.
Но те тук както ги купуват на данъчна, няма да могат и да я докажат амортизацията повечето хора, вероятно.

# 106
  • София
10% е нормативно признатият разход.

Това е добро решение за физически лица, за да не се занимават със счетоводство, фактури, признаване, непризнаване на разходи и т.н.

На който не му е изгодно и мисли, че разходите са повече, може да си направи фирма и да отчита всякакви разходи. Вероятно е да е по-изгодно, но си е занимавка.

# 107
Не е особено изгодно за малки обеми (т.е  случай в който едно ФЛ дава един имот), трябва да плащаш на счетоводител, декларации, годишно приключване и тн.

# 108
Именно, който не е доволен да си направи фирма. Но хората масово предпочитат нормативните разходи.

# 109
Здравейте, искам да ви ако съм одобренен за 200 хилияди за жилищен кредит и започнем да прави покупка на имота. През тези един, два месеца съм получил увеличение на заплата дали мога на базата на това увеличе да искам да получа по голяма сума? Или като съм одобренен за конкретна сума няма да мога да искам повече?

# 110
  • София
Здравейте, искам да ви ако съм одобренен за 200 хилияди за жилищен кредит и започнем да прави покупка на имота. През тези един, два месеца съм получил увеличение на заплата дали мога на базата на това увеличе да искам да получа по голяма сума? Или като съм одобренен за конкретна сума няма да мога да искам повече?
chao , взели са те в МВР значи, а честито. Сега увеличение с 50%, пак честито. Можеш да искаш, няма да ти откажат Hands Thumbsup

# 111
Именно, който не е доволен да си направи фирма. Но хората масово предпочитат нормативните разходи.
Е защото данъкът е само 10%.
В западните страни също започва от 10% за по-ниските доходи, но ако имаш добра заплата плюс доход от наем, това може да те вкара в 30-40% пределна ставка.
И тогава вече си струва да си отчиташ реалните разходи, които особено с амортизацията могат да те изкарат на почти нулев данък (за дохода от наем).
Какво има да ти признават или не признават - таксата за входа нали ти дават документ за нея? А най-големият разход е амортизацията - купил си жилище за 200к, има признат срок 25 години, по 4% на година си приспадаш, това са 8к евро, и вероятно ще излезеш на нулева печалба за данъчни цели.
Но трябва да можеш да покажеш ако те проверят данъчните, че си го купил за 200к документално (което в нормалните държави не е никакъв проблем).
И не е нужно да си правиш фирма - в данъчната декларация за физически лица си има едно приложение за наем, там си попълваш приходи/разходи.

# 112
С това ДДС дето се задава, купувай по-бързо ако ще е ново строителство, да не замразят и одобрените кредити докато обмислят как да реагират.

# 113
Той от 2 месеца само леко модифицирано задава този въпрос..

# 114
Нали казаха, че банките ще искат обезпечение и за стари кредити до 5г от покупка. И да бърза и да не бърза, банката ще му го поиска ако се приеме.
Човека иска да вземе максималния си кредитен потенциал. Ще споделиш ли дали купуваш за инвестиция или лично ползване? Или чиста спекула?

# 115
  • София
Младо момче е, мисля за лично ползване ще е, затова е толкова предпазлив. Вече разгледахме нещо от неговия таргет. Няма лошо, кредитния му потенциал рязко се изтреля нагоре, банките обичат такива клиенти.

# 116
Само че ДДС се отнася само за ново строителство и т.н., НЕ и за имоти с УВЕ от преди 5+ години. Далеч не всички кредити са отпускани за такива имоти...

# 117
Нали казаха, че банките ще искат обезпечение и за стари кредити до 5г от покупка. И да бърза и да не бърза, банката ще му го поиска ако се приеме.
Човека иска да вземе максималния си кредитен потенциал. Ще споделиш ли дали купуваш за инвестиция или лично ползване? Или чиста спекула?
За лично ползване искам да купя.

# 118
Здравейте, някой има ли опит или мнение за този инвеститор:

https://pav-bg.com/2024/09/10/%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d1%80%d1%82%d0% … 0%b4%d0%be%d0%bc/

# 119
  • София
Младо момче е, мисля за лично ползване ще е, затова е толкова предпазлив. Вече разгледахме нещо от неговия таргет. Няма лошо, кредитния му потенциал рязко се изтреля нагоре, банките обичат такива клиенти.

Не само ги обичат, а ги обгрижват. Имат преференциални условия и лихви за държ. служители - МВР и подобни.
Дано си купи нещо читаво младежа и да няма проблеми с плащането после.

Общи условия

Активация на акаунт