Обсъждане на имотни обяви - 37

• 47 451
  • 784
  •   2
Отговори
# 720
# 721

И изолацията е нормално да влиза в сметката - твоя си е все пак, нали?  Навсякъде влиза, никъде не е подарък.

Нормално е да платиш част от нея, но да влиза външната изолация на фасадата като жилищна площ, съжалявам, това е чиста проба заблуда на купувач.

# 722
  • София
Каква част е нормално да плати купувачът?
И кой трябва да плати външната изолация на фасадата?

# 723
Каква част е нормално да плати купувачът?
И кой трябва да плати външната изолация на фасадата?

Не говорим за това, кой плаща фибранчето (при сегашните цени и реалната себестойнст на строителството, има кой да го плати... но това е друга тема).

А за това, дали е нормално, не тухлите, а фибрана отвън на тухлите да бъде калкулиран в реклмамирната жилищната площ. И след това да добавят и част от площтта на стълбището.

Е, според Вас е. Не мога да споря. Предполагам бихте били ОК да ви продават сиренето, като включват и водата и пластмасовата кутия в грамажа... Нали и тях някой трябва да ги плати.

# 724
Другото е с общи части и чиста площ е пакета с ВиК тръби, удишници и комини които преминават през апартамента не зависимо дали ги ползваш кли не те са включени в квадратурата на жилището, но са общи части. Аз имам 5 ( или повече)такива пакета, но ползвам 3 общи и тяхната площ е включена в площообразуването на апартамента ми.

Последна редакция: нд, 27 апр 2025, 00:07 от Не се сърди, човече

# 725
Абсолютно, не само, че добавят въпросните ОВИ площи и изолацията към площта на жилището. Ами и всъшност начисляват общи части допълнително върху тях. Т.е. плащме си общите части на изолацията... звучи нелепо просто, но явно хората са ок с подобни мошенгии.

Последна редакция: нд, 27 апр 2025, 00:08 от Анонимен

# 726
Аз не мога да разбера станица след страница - какво влиза в квадратурата при продаване, какво не. Ако реша да продавам - имам НА, с посочена квадратура, така съм го купила,  ама включвала това или онова, купувачът идва, мери си светлата площ, преценява си дали го устройва или не и това е. Един продавач какво трябва да направи - да почне да изчислява колко са терасите, дебелината на тухлите или бетона, шахти, комини и т.н. общи части. Той може да направи компромис, т.е. да свали малко от цената, ако апартамента се нуждае от основен ремонт, или ремонт на баня /пример/, ако обзавеждането е много остаряло, уредите морално или физически също са стари. Но, от друга страна има и локация, изложение, разни други екстри като паркиране и т.н. Това е многокомпонентно ценообразуване.

# 727

И изолацията е нормално да влиза в сметката - твоя си е все пак, нали?  Навсякъде влиза, никъде не е подарък.

Нормално е да платиш част от нея, но да влиза външната изолация на фасадата като жилищна площ, съжалявам, това е чиста проба заблуда на купувач.

Никой не е казвал, че това е жилищна площ. Това е просто твоята част от сградата. Различно е. Ако имаше еднофамилна къща нали всичко ще е твое - и стени, и изолация, и боята даже.

# 728
Още по- интересно става с покривните тераси (хит в последните години, но са всъщност прахосъбирачни за София конкретно).

# 729
И след голямото прехласване по тези покривни тераси преди и при покупка, след 2-3-4 години реално обитаване надделява живият живот. С прах, листа, потоци вода при дъжд, снежни преспи и т.н. И се почва с покривни конструкции с всякакъв дизайн. Защото животът е различен от красивите картинки в Пинтерест.

За вратите да добавя - в панелките и СС също са правени и отворите, и вратите по стандарт. Реално, обаче, вратите (светлите отвори)  в тези жилища са по-широки от НС. Самите врати с касите вече са по-дебели, така да ги нарека, от сегашните и съответно светлият отвор намалява. Това го изпитах при смяна на врати на баня/тоалетна, но си го знаех, от една "стандартна" врата. Съответно на втората много смятах и изчислявах, и сигурно бях смешна за майсторите, които взимаха размерите. За балконска врата при смяна на дограма беше същото, но пък съм доволна от това, което получих.

Последна редакция: нд, 27 апр 2025, 08:58 от man_darin_ka

# 730

Никой не е казвал, че това е жилищна площ. Това е просто твоята част от сградата. Различно е. Ако имаше еднофамилна къща нали всичко ще е твое - и стени, и изолация, и боята даже.

Не, не.

Говорим затова, че започнаха да вкарват И изолацията към площта на апартаментите. Външният зид и досега влизаше изцяло в квадратурите, но като 25см тухла, сега някои строители го добавят като 40см тухла+изолация.

Това се добавя към чистите площи, и чак след това се умножава като коефициент за да се изчислят общите части:

(чиста площ + външна стена + изолация ) * коефициент = чиста площ + общи части.

Друга "хитрост" от скоро, добавят се заходите към подземния паркинг към общите части, т.е. плащаш част от паркинга, дори да не се си купил паркомясто, а паркоместата и без това се продават отделно.

И се получава така, че едно жилище, което в Германия, Франция, Румъния и тн е 80-85м2... у нас е 130м2.

Това, съжалявам, ама е абсолютно аналогично на това да ти продават водата и кутията като сирене. И е заблуда.

# 731
  • София
Каква заблуда, какви 5 лева, какви индианци във влака?
Нали има документи, нали се правят огледи и всеки може (и трябва) да си носи ролетка и да премери каквото го интересува. А и не е като да не се знае, че в последните вече над 10-15 години общите части влизат в обявената квадратура и всички се стремят да наблъскат колкото може повече квадрати, за да докарат по-ниска цена на кв.м.

Това е точно все едно да си купиш тенекия сирене и да не правиш разлика между бруто, нето и тара. Даже е по-наложително да си наясно с това какво да гледаш при покупка на жилище. Недвижим имот е това, не сирене.

# 732
Това е заблуда само за този, който не знае как стоят нещата. Който е наясно гледа какъв е апартаментът и колко струва. И си решава, а не купува по показател "цена на квадрат".

# 733
1. На огромна част от обявите е показана само площта, която включва общи части, изолации и прочие. Звъня на брокерите да ги питам за чисти площи и размери и почти никога не ги знаят, та трябва да ги проверяват или да ги мерим. Ако в Кауфланд сиренето беше обявено само с брутното си тегло, щяхте да оревете света. Ама за имоти за половин милион лева сте ОК.

2. Един от основните аргументи, че жилищата не били скъпи е, че видиш ли било по-евтино от други европейски страни. Само, че случайно забравяме, че сравняваме чиста жилищна площ и то завършена и готова за живеене, с чистата площ+изолацията+паркинга+стълбищата и то в този вид:

# 734
Аз не сравнявам нищо. Нито отричам, че е скъпо, ама какво от това? Каквото е такова, на когото му е скъпо не купува. Какво друго искаш?
Иначе дъщеря ми се оглежда за апартамент в Лондон и да ти кажа, с общи части или без, с просто око се вижда, че е по-скъпо Wink

Последна редакция: нд, 27 апр 2025, 15:17 от Черна станция

Общи условия

Активация на акаунт