Липса на финанси за здраве

• 1 779
  • 44
  •   1
Отговори
Здравейте, според вас вярно ли е това, че ако нямаме пари просто умираме. Всичко е толкова скъпо било то лекарства, излседвания.

# 1
Здравето е приоритет. Ако няма пари за  здраве, трябва да си преподредиш приоритетите.

Последна редакция: ср, 25 дек 2024, 00:28 от Без цел

# 2
Здравейте, според вас вярно ли е това, че ако нямаме пари просто умираме. Всичко е толкова скъпо било то лекарства, излседвания.
Ще вземеш на заем.Ще заложиш имот.
Здравето е най важно, и не би трябвало да се пренегрегва.

# 3
Здравето никъде но света не е евтино, но у нас имаме солидарно здравеопазване - внасяме според заплатите си, а ползваме според нуждите си. Лошото е, че НЗОК се точи безсрамно. Като цяло здравеопазването у нас е достъпно за здравноосигурените.

# 4

В някакъв смисъл е вярно. Например за отделни индивиди, изтеглили късата клечка, е абсолютно вярно. Но от друга страна баща ми получи доста сложни (и предполагам скъпи) терапии в годините преди да си отиде съвсем безплатно. Майка ми обаче си плати за изкуствена става. Та нещата са размити и по цял свят е същото обаче, не е само у нас.

# 5
  • София
Тъжната истина. Преди смятах, че ако човек си направи здравна застраховка , решава този проблем.
Миналата година обаче видях познат, на около 50, който си беше плащал застраховка Best doctors. Плащаше стабилно, мисля че 1000-2000 лева на месец е вноската. Но получаваш обещанието , че ако имаш нужда от болнично или оперативно лечение до 2 милиона евро в избрани най-добри болници в цяла Европа. Звучи като мечта. Обаче, когато се разболя от рак, пусна заявление в една избрана болница и след няколко седмици му отговориха, че места няма. Какво излиза, ако почне да чака по 4 седмици, докато му намерят болница, рака ще го убие.
Наложи се за събира дарения, макар че имаше стабилни доходи и бизнес. Лекува се в Турция.
Бих се радвал, ако някой във форума сподели ползвал ли е някаква здравна застраховка и дали са коректни или всички се опитват да те прецакат.

# 6
Зависи от диагнозата и дали най-съвременното лечение е достъпно в страната. На моя близка с лимфом не се наложи да плати и стотинка за лечението си.

# 7
  • София
Зависи от диагнозата, заболяването, дали може да се лекува в страната, при кой точно специалист решиш да се лекуваш, ако имаш избор...
Не мисля, че чак ще те оставят да умреш, ако нямаш пари, но си здравноосигурен.

# 8
  • Бургас
Ако лечението е скъпо и не може да се мине по касата, ще те оставят, без никой да се трогне. Медицината е бизнес и безплатен обяд няма… заможните хора се лекуват в чужбина, мин. Турция…. Защо ли…

# 9
Почти за всичко се доплаща. Ако нямаш пари ще те отпратят.

# 10
Като нямаш финанси, не ходиш профилактично на прегледи, особено ако си в провинцията, а специалистите и апаратурата са в София. Всяко ходене е няколкостотин лева разходи, дори и да не ти искат пари лекарите, а това при вече затегнат бюджет те изважда от строя. Най-много си патят хората от това, че отиват на лекар, когато вече е доста късно.

# 11
И все пак за здравноосигурените (работещите, децата и възрастните) здравеопазването у нас е достъпно. Има заболявания и състояния, на които никакви пари на света не могат да помогнат, но все пак имаме достъп до специалисти и изследвания и не се налага да чакаме по 6-12 месеца ред.

# 12
Това искам да кажа, че на практика не всички имат достъп до специалисти, освен ако не отидат до столицата. Отиват с някакви оплаквания при личния лекар, казва им, че нищо им няма, успокояват се и така, до следващия път.

# 13
Какво значи достъпно здраеопазване за осигурените?! Достъпни са някакви основни пакети изследвания и лечение, крайно недостатъчни в повечето случаи.
Наскоро ми се наложи да направя допълнителни изследвания за изключване на няколко заболявания, причиняващи много високи стойности на IgE. Струваха ми към 500 лв. Освен това дадох още над 100, за да изследвам вит. В12, фолиева к-на, хомоцистеин и вит. Д, които не се поемат от касата, а ми се налага да ги изследвам периодично. Да не коментирам и колко ми струват ежемесечно лекарствата, които пия. Откакто се разболях през 2017, толкова пари излетяха по лекари, изследвания, лекарства, че направо не ми се мисли, ако ги нямахме. Но все пак оцелях.
Зъболечението пък е адски скъпо за нивата на бг заплати. Касата не поема почти нищо и много хора не могат да си го позволят. А то също е в графата здраве и проблеми със зъбите водят до още много други поблеми.

ПС thedentist, аз също имам лош опит със застраховател преди няколко години. Оказа се, че болница, включена в списъка им за покриване от застраховката, няма договор с тях.

# 14
Беше ми писнало, когато живеех и се осигрявах в България да плащам все нещо +. За баба и дядо, които цял живот са работили и си плащаха  за скъпи лекарства, лечения, операции не ми се пише. За скъпите операции на свекърва ми, няма да отварям и дума. Срамно е! Е майка ми ползва направления, но тя да е жива и здрава няма сериозни заболявания. Тук там някой очен преглед и кръвни изследвания. Да в чужбина се чака дълго за специалист, но когато е спешно, действат спешно! И колкото и да е чудно, още нищо не сме плащали.

Общи условия

Активация на акаунт