Августовски бебета 2024 - Тема 3

• 18 557
  • 743
  •   1
Отговори
# 375
А кога въведохте каша следобед?
След всички зеленчуци ли?
И плодовете кога?
Аз хем давам всяко нещо по 2 дни и имам чувството , че в много далеч периода с кашите.
Леле как се забравя.. а уж още две деца съм изгледала 🤦♀

# 376
Щях да попитам същите неща като Marbella 😃. Аз въвеждам 3 дни нова храна и след това добавям нова, вчера и днес сме на броколи, наистина се хареса много и направо трепери за още. Аз винаги приготвям пюретата в следния ред -
 Първия ден на въвеждане на нова храна винаги към стария (вече въведения) зеленчук добавям 2,3 кубчета/стръкчета от новия зеленчук.
Втория ден ги правя на равно. 50/50.
Третия ден давам само новия зеленчук, но съм подготвена и с 20-30 гр. от друг въведен зеленчук, защото има вероятност да не се хареса в самостоятелен вид нещо и просто добавям и него към новия, като се получава 70/30 и се хапва добре.
Не съм въвела още пащърнак, защото не ми хареса предния път, но поръчах днес от един плод и зеленчук и ще ми доставят утре доста “пресни” зеленчуци и то реално ми остава само пащърнак за въвеждане и карфиол. След това ще минем към кашите, демек Февруари, тъкмо ще е точно на 6 навършени месеца на 01.02.
На фотосесия сме на 26.01 за 6 месечинката ѝ, но познайте моя каръшки късмет… Бях поръчала много сладки неща от Шиин за снимки, но ми отказаха поръчката, което никога не беше се случвало, а тоя нямам никакво време. Поръчах от Reserve една синя рокличка с панделка, но малко ѝ е дълга почти до глезена, а аз така не харесвам. Купих друга от едно детско магазинче “Maria”, но като я изпрах се боядиса на места (карирана е). Ще се побъркам от каръщина…

# 377
Привет и от мен! Момичета, иде ми да се гръмна Weary Нещо пощуря това дете, от няколко дни спи през деня спи 3 пъти максимум по 40-50 минути, а вечер е някакъв ад - става през час и половина, винаги само на гърда се успокоява. Сега се приспивахме точно 2 часа и половина. Тя заспива в кошарата и след 2 минути започва да плаче истерично (заспала) и докато не я взема не спира. Имам чувството, че сякаш се извива, нещо я боли или мъчи… не знам и аз какво. Зъб все още няма. Аз от 10 дни спрях бързите въгрехидрати ( вафли, бял хляб, шоколади) и ми излезнаха страхотни обриви ( кето обрив) и сега се чудя е ли възможно нещо да се разбута по кърмата и дали отива към бебето?  Реално не съм на някакъв строг режим, просто спрях така или иначе вредните храни, не знам защо се получи така…. И точно сега от няколко дни и детето започна да криви….

# 378
Marbella и Mom to be кашите въведох преди седмица и половина някъде. Аз реално захранвам от средата на декември и вече съм въвела почти всички зеленчуци, освен карфиол и спанак от тези за месеците, като тази седмица ще въведа и тях полека. Кашите в интерес на истината въведох първо ориз полека и към обяда, че ми се наложи да сгъстя едни много редки домашни пюрета с по една лъжица и така реших и до седмица поетапно започнах да давам следобяд. Не знам дали е правилно, но се получи. Плодови също давам някои вече, понеже чиста каша не иска да яде. Вече яде круша, ябълка и банан и от понеделник ще давам по някоя лъжица чисто  плодово на междинната. Уж се водя по Хип, но карам по-бавно и по мой си начин, който да работи за детенце и засега всичко е наред. Вече съм заредила пуешко и пилешко някое друго пюре, че като гледам как текат лиги като се храним, а пък и е 0+ кръвна група и ще търси месце😁.

# 379
Здравейте, момичета.
Минавам и аз да се отчета... Йоана вчера стана точно на 5 месеца. 7 килограма е, 63 см. Завърта се само от корем по гръб и то в едната посока. За сметка на това го прави непрекъснато до изнемощяване и после започва да плаче защото е уморена.
Още не сме започнали захранване. Не ми се струва готова. Отделно се местим и в ново жилище и съвсем не виждам как и с това бих могла да се справя точно сега.
Личната каза, че следващия път освен за кръв и урина ще даде и направление за нефролог. Това стандартна практика ли е или си е приумица на нашата? Не видях да е обсъждано назад в темата.

# 380
Да, стандартно е. На 6 месеца се дава направление за ортопед, нефролог, кръв и урина. ☺️
 Аз вчера се усетих как изпадам в паника (хаха!) за вземането на кръв. Хем знам, че е капилярна, хем по време на бременността, като ходех повечко в лабораторията се нагледах на пищене на деца и неудържането им и се притеснявам дали ще се справя, за да не го боцкат няколко пъти. 🫣

Герка , Pampers premium care night pants 5ти размер, въпреки че пише от 12кг, му стават. Тази сутрин обаче и те пропуснаха отстрани на около 8-9 часа сън. Абсорбентът не може да се справи, отпред препълва, а пък отзад си остава сух. Но той си спи все настрани, тази нощ за малко и по корем.

Давате ли нещо за зъбките?

# 381
Споделям мнението за броколите и карфиола- мен на дърти години ми дразнят корема, въвеждайте по малко и в комбинация с нещо друго, да сте сигурни че не дразнят.
Аз я завъртях да спи и през нощта по корем и беше сравнително ок, в пъти по-добре. Пак се буди сто пъти да яде, айде не са сто, но поне 4ри, но поне през останалото време не трябваше да е залепена за мен.
За приспиването на ръце има много информация в интернет, влезте и в групата “недоспалите майки”, ако търсите по ключова дума ще намерите много съвети без да се занимавате с консултанти. Общо казано делят асоциациите за приспиване на леки(биберон,галене,пеене,шъткане) и силни (гърда/хранене,люлеене,раница) и трябва да замените една силна с две леки, плавно преминаване от люшкане в носене, в седене на леглото в същата поза и накрая премахване, като през цялото време включвате и леките асоциации(в началото си ги люлеете и им пеете/галите или гам каквото сте решили). С големия успешно махнах люлеенето на ръце с галене и биберон по тая схема, без консултант. Сега обаче не успявам да махна гърда/носене в раница, защото тя не взима биберон.. и не виждам как ще стане. Притеснението ми е, че ако работя с консултант ще ме карат да правя неща, които на теория и аз знам, че работят, но на практика при нея не вършат работа.

# 382
Буболечка, възможно е да сънува някакъв кошмар (макар и ум да не ми побира какво толкова може да ги уплаши на тази възраст, но при нас лошите сънища са си факт). Като се събуди с рев му давам залъгалката, хващам го за ръчичката и го галя по главичката. Бързо се успокоява, но същественото е да те вижда и да не го пускаш докато не се унесе добре и не заспи. Напоследък като че ли зачестиха тези епизоди при нас и все по едно и също време - 20:45.

# 383
Минавам да измрънкам. За пореден ден в София НЕ СЕ ДИША! Отворя ли прозореца за 2 минути, пречиствателят показва ужасни стойности на ФПЧ, работи на макс и пак не смогва. Излизате ли? Според мен навън е нездравословно за здрави възрастни, пък какво остава за бебета. 😭

Пак ще простирам в хола защото навън няма никакъв смисъл. Чудя се за схеми как да сменя пералнята ни, която си работи прекрасно, с нова със сушилня…Преди бебето никога не е било проблем, просто слагахме сушилника в неговата стая…

Взех и аз нощни памперс гащички, размер 4ка. Първата вечер всичко точно, но днес пак са пропуснали. Яко пишка и явно няма как да издържат, слагаме ги в 21:30, сутринта се събуди в 08:30.

Нашата педиатърка ще ни даде направление за нефролог на следващата консултация, т.е. на навършени 6м. Стандартна практика е.

И моето бебе понякога реве насън, без да се буди. Според мен или е кошмар или дискомфорт от зъби. Успокоява се като го гушнеш и поносиш.

# 384
Герка много е неприятно това с лошия въздух. Аз пък се разболях , не знам настинка или грип е и детето още няма симптоми, но съм притеснена да не се разболее. Покрай него съм с маска и чакам отговор от докторката дали можем да даден нещо превантивно. Лошото е , че и в момента е в период в който освен мен и от време на време ММ , на друг не дава да го гледа, даже ако дядо му или баба му сменяват памперса почва да плаче. Като прегазена от влак съм и освен да се грижа за него за друго нямам сили. Да е жива и здрава свекървата, че насготви и донесе.

# 385
Споделете вашите бебета спят ли по цяла нощ?
Как ги приспивате като цяло у като се събудят как успявате пак да ги унесете?
Събирам идеи , че на моето дете и консултантката по сън да дойде да го гледане знам дали ще се справи 😂

# 386
Излизам за малко с раницата, че баткото не се спира, иначе в кофти въздух/време и мен ми се седи вкъщи.

Jess, вземи си тест от някоя аптека, но грипа е с много висока температура, ако нямаш си е вирусче. Ние с баткото ПАК сме хремави, издържа два дни на ясла.. аз нищо не давам и на него, само физ разтвор инхалации, да втечни секрета, на бебето капя сутрин и вечер в носа и това е.

Марбея, с гърда успокоявам или ако съм станала и таткото е близо - носене изправена все едно е в раница и после гушкане докато заспи хубаво. Баткото с биберон и галене по челце/веждички успокоявах, но тук не работи.
Да ви питам данъчното облекчение като е подадена декларацията от работодател, очаква се че той ще ми го изплати, нали? Счетоводството ни е външна фирма и е МНОГО зле..

# 387
Не мога да пиша често, но ви чета. Та по темата с грубата моторика: всеки е различен. Първият ми син беше от типа на Герка - на 6 м пропълзя, изправяше се на планк преди това,а на 10м проходи. Вторият ми син си се движеше по таблиците- пропълзя на 7м, проходи на годинка(даже на рождения си ден). Стефан сега е 5+++ и се върти н всички посоки, мъчи се да се избутва,ако му сложа опора зад крачетата и се придвижи напред е много щастлив. Вчера успя да застане на коляно за кратко,после пак си полегна.
  Със съня е и добре и зле: добре, защото го научих да заспива сам, но пък заради зъбите съвсем започна да се буди с плач(или липсата на биба,не съм установила със сигурност още,защото като се събуди - мажа зъби и давам биба Grinning)
Относно консултациите,още с първия ми син имаше само няколко консултанта,после наизлязоха 200,та тогава от Нани,нани,бебе си бях закупила един семинар,който ми беше много полезен,не съм използвала услуги на консултант. Та съветът там беше,че ако майката е ок с нещо,не трябва да го променя. Примерно, както тук сте писали: ако е ок с нощното кърмене,няма причина да го маха(самата консултантка каза,че и тя е кърмила през нощта,защото е искала така и не ѝ е пречило,докато други нямат търпение да махнат тази асоциация и съответно там се работи в тази насока). Или ако детето се чувства добре с по-дълги дремки и майката също с даден режим,не е нужно да се променя нещо,за да влезе в някакви рамки. Тук гледам,че точно обратното са тръгнали да правят тези консултанти.
Утре сме на нефролог, на 01.02 прави точно 6м.
И последно, понеже мернах да се коментира за месеци и съдържание на пюре:
Месеците на пюрето са свързани с това колко гладко е пасирано пюрето(на 4м е най-гладко, 12+ е с парченца), не е свързано със съдържанието и дали може да се даде в даден месец.

# 388
Снощи при нас беше ад,постоянно се будеше аз съм болна и малкия спа при таткото,но днеска той е с дрезгав глас и сякаш леко запушен нос. В 17:30 сме при педиатърката.

# 389
Данъчното облекчение се  изплаща от НОИ, на мъжа ми вече го изплатиха, подаде документи през работодател края на декември.

Моето бебе не спи по цяла нощ, буди се да яде по 2 пъти, след 2рото будене будува около час, а след първото яде и заспива. Сменям памперс на всяко хранене(нощем), иначе пропуска.

Общи условия

Активация на акаунт