Августовски бебета 2024 - Тема 3

• 18 574
  • 743
  •   1
Отговори
# 360
Stiliana16 рапичното олио/мазнини/ се добавят при зеленчуковото пюре, когато е с месо,но не риба. И то ако в самото пюре няма добавена мазнина.

# 361
  • София
Наде, относно консултацията за детски сън, любопитна съм дали сред препоръките, които дават е да се премахнат нощни кърмения?

Мама, не съм ти видяла коментара, нещо ми се бъгнал браузърът.

Останах с впечатление, че според консултантката е проблем, че се е будил да яде, докато ние нямаме изобщо проблем с това и не целим да премахнем хранене. Откакто им казах, че спираме, камък ми падна от сърцето.

Някои майки можели да стиснат зъби, други - не, било и до човек. Не искам да стискам зъби, но и виждам как се отразява на детето, но какво друго да ми кажат като аргумент.

Последна редакция: сб, 18 яну 2025, 09:40 от NadezhdaML

# 362
  • София
Аз следвам принципа на детето да му е добре. Ако видя някаква промяна в поведението, или състоянието, тогава почвам да търся проблема и как да го разреша. Дъщеря ми на 2 годинки и 2 месеца, наскоро спря да спи на обяд. Около 2 седмици пробвах какво ли не, не ще и не ще. Спрях да се боря. Чувства се добре, спи си добре през нощта, не е кисела. По някое време сигурно пак ще почне да спи на обяд. И с тримата като бебета не съм очаквала да спят по схема, нито съм си налагала да ги будя в определен час, че да спят после. Сара вече си спи през нощта, буди се само да суче. Понякога суче много, друг път само 2 пъти. Но изобщо не очаквам да продължи така за постоянно. Очакват ни зъби и най-различни промени и скокове в растежа, нормално е това да се отрази на съня ѝ. Спи до мен, на голямото легло, и не виждам нищо грешно в това. И на двете ни е добре.

# 363
  • София
Аз добавям рапично олио към домашните пюрета, взела съм на green organics, има и на хипп, но някак не съм им фен.
Всички уебинар и книги, по темата, които съм срещала препоръчват добавяне на мазнина. Най-често това е рапично олио/масло, както Маги е отбелязала био, подходящо за бебета,  непреработено, но дават като вариант и студенопресован зехтин или орехово олио. Омега 3 са изключително важни за развитието на мозъка и аз съм избрала да добавям. Ясно ми е, че майка ми и баба ми не са слагали подобни неща, но сега сме информирани и имаме достъп, затова се възползвам.

За месото също има минути за приготвяне в книжката на 4в1 уреда. Имаме домашни заек, пиле и патка (няма я в схемите, но какво пък) Grinning Имаме роднина, който гледа зайци без антибиотици и тн, което си е рядкост. За риба мисля да взема био сьомгата от Балев. Срещала съм и био телешко, за свинско направо ме е гнус да дам на детето и ще го мисля. И така до първата годинка, после ще трябва да свиква с мръсните меса. Unamused

Бебката си спи през нощта в next to me, защото все още има нощно ядене, а през деня в кошара в нейната стая. Скоро планираме да я преместим и за през нощта в нейната стая. Ще има време да се гушка при нас, след 2-3 години, сега много ни е страх да не я задушим или затиснем. Даже през нощта, когато я кърмя ММ насън вече е свикнал да отива в другия край и да се свива, да не я натисне случайно. Много е смешен, защото леглото остава направо празно. Sweat Smile

Последна редакция: сб, 18 яну 2025, 10:01 от kuklichka_

# 364
  • София
"Кофтито" при консултантите е, ако мога така да се изразя, че те наистина нямат достъп до детето. Нито го виждат, нито нищо. Една суха теория и практически насоки. Заучени фрази. Всяко дете си е различно и доста от нещата например за нас не са приложими.
Трябваше да пратя снимка как точно спи в мен.

Не може да ме убеждават, че детето ми не се чувства добре с много дневен сън. Ми напротив, точно както Деси е написала организмът си знае най-добре. И факт - детето е супер жизнено като си спи през деня. Та той е още бебе. После вече нещата ще се променят, има време. И какво като спи в мен? Толкова го чакахме и цяла бременност едвам изкарах, че да го имаме. Ще си спи в мен на този етап и толкова.

Снощи Вики се събуди точно веднъж, цокна кърма и заспа директно. Направо изпадна в млечен делириум. 😀

Събуди в 7 ч. без да събуждам - вдига крака нагоре надолу и блъска с ръка в кошарата си. 😀Успях да подготвя пюрета - тиква, морков, морков + тиква. Решила съм, че и тук ще си следвам моя схема, най-вече детето ще ме води. Имаме вече лъжичките на EZPZ.

Ще го оставя първоначално да погледа пюрето, ако иска и да се поомаже, да си поиграе, да ближе лъжичка, после ще дам да си пробва. Само дано не е пак провал. 😮‍💨

# 365
Включвам се и аз. Днес Андрейче беше на последна ваксина, край с това до годинката 🥳 Мина добре. 69см и 9.280кг. Много го дразнят горните венци, подути са, надявам се бързо да избият и тези зъбки.

Със захранването започнах с пащърнак, хареса се. После тиква, ммм така така, вчера и онзи ден моркова е почти неуспех. Ще пробвам и с купено пюре. Действам по схемата на Владимирова ( съвпада и с насоките от педиатърката).

За спането, тези дни се будеше през час, явно много го дразнят зъбките. През деня си спи в мен. И да се опитвам да го оставя, веднага се събужда, така че действам си така. Ползвам времето да си чета, гледам нещо.

Обръща се от гръб по корем и се вдига с изправени лакти.

Сменям памперса през нощта, ако се наака. Последните две нощи спи с гащички. Засега е овладян проблема с протичането. Ще видим докога. 😀

# 366
Наде, предварително ли си подготви пюренцата - със стерлизация или? Аз засега правя ново пюре всеки ден, само вчера сварих малко повече тиква и остана и за днес. Но просто го сложих в един буркан в хладилника.

И аз си поръчах от споделените тук лъжички, защото мисля, че тази, с която храня, е прекалено голяма. Иначе днес баща му му подаде палчета и той ги държеше през цялото време на храненето и съотвено беше доста чистичко, само по лицето се омаза. Но ако съм сама няма шанс да не хване пюрето с ръце Grinning

ПаниКа, на коя марка са памперс гащичките? И кой размер? Искам и аз да пробвам за през нощта, защото нашият доста пишка и почти всяка нощ протича, а ако сменям на нощното хранене се разбужда.

Тази нощ се събуди с рев в 01:30 и беше гладен, това не се беше случвало доста време...и в 5:30 пак. Кърмене и приспиване  поне 30 мин...И двамата с ММ сме недоспали, направо не мога да си представя как издържате. Особено с това отвратително време навън, доста ми е криво.

# 367
Гери, ние просто затваряме домашното пюре в бурканчета от купешкото и в хладилника. Доколкото разбрах, домашно пюре може да изкара в хладилника 2 дена. Тоест правим 3 порции - за днес, утре и другиден. Нека ме поправят момичетата, ако се бъркам.

Днес дадохме чист картоф и после малко тикма. Нарочно не ги смесих, защото нали опитва вкусове. Ако му бие все на тиква и е все оранжево, какви вкусове ще опитва? Не одобри картофа, но после хапна малко тиква.

Той е нервен вчера и днес, май защото го тормозя да се обръща, май от зъбките, май от ваксината...

А бе, наистина много неща учат и им се случват, май след раждането 5 и 6 месец са най-наситени  с новости Simple Smile

# 368
Привет!Да кажа мина нашата консултация с консултанта по сън.Ще поддържаме връзка.
В рамките на няколко дни ще пробвам леко да му удължа интервалите на будуване , тъй като е възможно заради тях да будува нощем.
Другото важно е , че ще се опитаме да премахнем асоциацията с люшкането постепенно , за да стигнем до момент на самостоятелно приспиване или поне с минимална помощ.

# 369
  • София
Гери, не съм стерилизирала нищо, правя го и директно в бурканче в хладилника. Обаче сложих кърма и утре за мое спокойствие ще направя ново.

Иначе човекът се оказа, че много харесва тиква. 😀 Отваряше устенца за още и се приближаваше към лъжичката. Направо си е празник вкъщи. 😀

Лъжичките са топ!

# 370
Аз също започвам от утре да водя дневник 5 дни с консултант по сън. Дамата се казва Ралица Иванова - детски сън, цената е 450 лева за 1 месец с ежедневни разговори. Дано вършат работа тия консултанти.
Днес въведохме и броколите, всички се изяде. Мисля от другата седмица по150 грама да й давам.
Храните ли бебетата в столчето за хранене. Аз започнах в люлката шезлонг, но не е особено удобно. Сложих я в стол за хранене като облегалката се регулира.
Давате ли вече каши и по колко грама? Дали запичат?

# 371
Здравейте,
Следя ви постоянно, но нямах възможност да пиша и затова съжалявам за дългия пост.
Тази седмица и ние минахме консултация. Мира е 69 см и 7 кг. Предния месец е качила около 500 гр. Лекарят каза, че избързва и много добре стъпва на ходила и е стабилна с крачетата си, но има време докато започне да стои и по този начин😊 Постоянно ги движи и рита и са доста силни. Все още не се обръща самичка, нито от гръб по корем, нито обратно. Тепърва започна да стои малко повече време по корем, без да се изнервя.
Утре става на 5 месеца и ще започнем и ние захранването😊 Чета ви с огромен интерес по тази тема и много се вълнувам за този момент. Ще започнем с домашно пюре от тиква, като съм решила засега да не добавям кърма или АМ, за да може да опита и свиква с истинския вкус на зеленчуците. Ако не ни се получи така, тогава ще добавя. Купила съм силиконова лъжичка на Canpol  и мисля, че е достатъчно мъничка, за да й е удобно. 
Исках да ви попитам кога започнахте да ги поставяте в полуседнало положение? Както и по колко време ги държите така? Постоянно се опитва да сяда, когато е в шезлонга или в нас. В количката въобще не иска да стои легнала вече и плаче.
Относно съня, вече успявам да я слагам за нощен сън към 21:30, но се събужда няколко пъти, докато заспи дълбоко и почти през цялото време трябва да съм до нея, за да я доприспивам. Не плаче, а просто си играе с одеалото, докато не я взема и заспи отново.
 Марбела много ще се радвам да споделиш по какъв начин ще работите за премахване на асоциацията за люшкане, тъй като ние също се приспиваме на ръце винаги.
Отделно през деня дремките й са по 30 минути… ако искам да удължа съня й, трябва да спи в мен и постоянно да я люлея.

# 372
Момичета, бъдете внимателни с дозите броколи и карфиол - силно газообразуващи са и рязко може да ви се актуализират спомените от коликите. Давайте ги като добавка към нещо друго или съвсем малко количество самостоятелно. Нямам идея защо ги има в серията "Моето първо пюре" на Гербер, но за мен не са подходящи да са сред първите храни. Иначе се харесват и ядат с апетит. Просто имайте едно наум.

# 373
Днес бяхме на ортопед и доктора потвърди, че и ставички и всичко му е наред и вече може да седи и да обърнем количката спокойно. Доктора е от София, но прави посещения в града ни- д-р Олег Младенов. Много внимателен и подробно всичко обясни и разясни. Препоръча 7-8 месец пак да уговорим час и вече да го слагаме на земята да започва да пълзи и да се изтласква.
За рапичното олио се чудехме, но заедно с ММ решихме направо към 6м да започна да си слагам по малко масло в пюрето.
На храненията с пюре и каша и нашето момче изяжда повечко от схемите, но пък сутрин на млечните не си изяжда количествата, вечер след кашата вече само едно млечно има преди лягане и не се буди за храна, така че не мисля, че трябва да имаме строги мерки по количества. Пюретата му се услаждат и вече ме добавям АМ към тях, свикна и с вкуса и с по-гъстата консистенция. На плодовите и като добавя в кашата направо примлясва от кеф и е мрън на всяка хапка да кусам по-бързо и ми пълни душата. 😁

# 374
  • София
Джеси, нашият ортопед е точно доктор Младенов. Страхотен е.

Да нзаете, че имам час за Фурлакис - 4 февруари, 16:00 ч., който няма да ползвам. Ако някой го иска, пишете ми на лично, за да се свържа с Надежда и да кажа, че ще е за друго детенце.

Общи условия

Активация на акаунт