Августовски бебета 2024 - Тема 3

• 18 581
  • 743
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте, и аз минавам да се разпиша как е и около нас.

Ние започнахме захранването 10дни след 4-тия месец, след обсъждане с педиатър, защото децата ядоха прекалено много мляко и кърма съответно и се будиха на всеки 2 часа да си търсят за ядене. Говорих с педиатъра тогава и ми каза, че вече мога да пробвам. И двамата вече си имаха някой от изброените признаци за готовност за хапване. 
Аз също като Lallzz изобщо не следя схеми и го карам по усет.
Започнахме с по няколко лъжички, като захраних с картоф, тиква, пъщърнак, тиквичка и круша. Още от първият ден им се подслади адски много, но аз не посмях да им дам повече от няколко лъжички. Постепенно увеличихме количеството като вече си похапват по 130, 150гр. пюре, а даже онзи ден Лео беше много гладен и изяде около 250гр.пюре, да знам, че е адски много, но се случи веднъж, а и детето си искаше и при опит да спра ставаше страшно.. таа всеки ден си хапват различно количество, което отбелязвам за нормално, защото като нас хората всеки си има различен апетит всеки ден и не е нужно да се блъскат децата с определено количество, всичко с времето си. Вече си похапват: картоф, морков, пъщърнак, тиква, тиквичка, круша, ябълка, авокадо, банан, слива, цвекло, броколи и сладък картоф. За сега най-любимото е пъщърнака и тиквата, и вече останалите неща, но най-малко предпочитаме броколи, тези дни ще вкарам и карфиол. Аз лично известно време изчаках да давам плодове, защото съм чувала, че детето свикне ли на сладко после е трудно за зеленчуците, както се и случи с моята комшийка...  Всичко си готвя аз с уреда на Philips 4in1 и съм супер доволна от него. Бях видяла, че сте писали за него. Аз лично нямах книжка с рецепти, а в инструкциите пише кое и как на колко време се готви. С изключение купувам на ХИП, например круша или някое сладко пюре, а също и тиква, която в прочем им действам супер разхлабващо. Вече имаме напълно заместен обяд, след обяд си пийват водичка. . Онзи ден им давах и закуска, след млякото разбира се, авокадо и авокадо с банан на следващият ден и двата дни си изядоха всичко. Един месец след захранването на обяд, вкарахме и следобедна закуска, която им давам към 17ч. понякога се случва и към 18ч., общо взето като стане време за вечеря ще видя как ще я избутам за по-рано, защото те напоследък към 19:30 си заспиват за нощен сън. Онзи ден даже се притесних, защото не бяха яли мляко, а направо след кашата и водата си заспаха. Вече обмислям дали да вкарвам месо и жълтък към обедното пюре или да се въздържа още малко и ще видя да го обсъдя с нашият педиатър сега на 22-ри, когато сме на У5 [преглед за мерки и развитие], но те немците са си малко по странни и незнам какво да очаквам. Но, може и на моя си глава отново да си вкарам жълтъка, едва ли ще навреди.
Двамата си гукат и издават звуци, понякога и пищят, но при нас това "АГУ" си го има вече от 2 месеца. И двамата се въртят като пумпали по корем и по гръб, като даже немога да ги накарам да стоят по гръб винаги искат по корем.. надигат вече ръчичките, а от няколко дни застават на колене вдигат дупенце и се клатушкат. Днес даже ги поставих седнали и двамата успяват да стоят без упора за по 1/2 минути, което отчитам за напредък при нас и се радвам като дете от сутринта 😅🫢, от сега техните постижения са мой радости... Зъбите при нас вече са по 2 долни и си беше мъка докато избият, но сега изглежда почнаха и другите да се активизират и е по-страшно и от първите, вчера беше някакъв кошмар вкъщи..., като се замисля и новите умения, който си придобиват и зъбите и съня им вечер е малко така сещате се 😂 разпокъсан, но какво да се прави и това ще мине.... закалявам си психиката всекидневно.. все пак всичко при нас е х2 и няма кой да помага и това все пак си ме прави силна и горда едновременно. Вчера станаха на 6месеца 🥰 иии така, това е от нас. На 22-ри ще се включа да ви кажа как е минал прегледа и колко са ми тежки и високи. Поздрави!

# 346
Не съм писала отдавна, прочитам ви и като дойде момента за писане, става нещо и почват занимавки покрай децата.
Захранвам от 4 дни, добре се приема за сега. Аз ще си следвам схемата на Владимирова, най-научно обоснована ми е, дъщеря ми е захранена по същата.
Двигателните му умения са:
Обръща се от гръб по корем и от корем по гръб и в двете посоки, опитва да се избутва с крачета и вдига дупе, като е по корем се опитва да достигне играчки пред него, и се избутва като червей. Не пълзи за сега, но скоро и това ще стане. В сравнение с кака си тези неща ги прави месец по-рано, до други нейни умения на същата възраст все още не е достигнал. Тя си държеше шишето сама от 4 месечна…тука сме “хранят ме, добре ми е!”

# 347
При нас сънят е ок, като изключим, че става в 5 и малко… дайте съвет как да го преместя към 7? Не иска пак да заспи, и да легне по-късно ..пак същия резултат..
В приключението с консултантите не искам да се вкарвам. Споделям мнението на NadezhdaML. Пробвах и ми образуваха нерви. Да не говорим, че цялата информация която ми дадоха беше от интернет и преди това сама си бях намерила. Подход - нулев. Суха общодостъпна информация. Имах късмета да ми е безплатно…ама и за безплатно ми скъсаха нервите.

NadezhdaML Колко трябваше да дадеш за месец? Интересно ми е какви са цифрите - чувала съм 400-500лв за една консултация и проследяване.
При мен консултацията беше по чат 🙈 Можете ли да си представите как се описват всичките подробности, които искат по чат… кой ти го има това време..

# 348
Надежда , сподели кой ви беше консултант?
Може и на лично , ако не искаш да пишеш тук.
Надявам се да не ударим ма камък , аз като цяло следя интервали на будуване и будя , защото опита ми с големите е бил положителен.Но добре го каза , всеки си познава детето.
При нас основните проблеми със съня са , че никой не успява са го приспи освен мен и често изпада в истерии от това , че друг се опитва да го приспи.Само в количката могат , но на 40-та минута се буди и пак не знаят как да го до приспят.
Почти на всеки сън се събужда на 40-та минута и е зор да го удължа.
Вечер се буди 2-3 пъти , като само 1 път е за мляко.
И ранно ставане , независимо кога си е легнал.5:30-6 почва да ми гука , с като го взема на ръце заспива за минутка , но оставя ли го пак се събужда.
Пробвах да го оставя и направо след час-два да го легна пак , сми плаче спи му се.И съм изтощена вече.

# 349
Днес дадох пюре от тиква (пак с гхи и кърма), определено повече му хареса от картофа 😅 Макар че пак сигурно 1/2 отиде къде ли не (имаше пюре в ушите!).

Хващате ли ръчичките на бебето докато го храните? Момчил веднага хваща лъжицата (ама където е пюрето!) и целите му ръце стават в пюре. Или като му подавам лъжичката в устата и тръгва да си лапа и ръката и става страшно. Ако му държа ръцете да не взима лъжицата няма да става чак такова мазало, но ми се струва малко жестоко 🤨 Та как се държат вашите бебета?

# 350
Много набързо да кажа бяхме на педиатър, но сложиха само ротавирусната втора доза....с У 5 ще ни сложат още две ваксини и те са последни, до колкото разбирам едната е шествалентна ако въобще правилно съм разбрала немската система.
 За колсултантите за сън мисля всеки в някакъв е в отчаяние че не се справя добре и уж търси специалист. Ама какъв ти специалист като ние си познаваме най-добре децата. Та при нас след месец мъки съня влезе в норма, но определено започнаха по силно да акцентират зъбите,тъй че пак нема се спи...вече изтръпнах, буквално ходя като пияна.
След една доза супер захранване, човекът или не му харесва тиквата , която въведох и бях на 100% ,че ще го впечатли или зъбите го болят и от два дни не иска да яде  пюре и клони да суче. Ръцете ги държа иначе пипа и ме замерва с храна и отделно като кихне и аз и той сме за пране ама целите. Ще си взема уреда 4в 1 защото определно искам да имам контрол какво яде и по колко , готовите пюрета са резервен вариант ,а и като застана пред рафта се чудя кое да купя с коее захранен ,кое е вкусно...само се обременявам.
Малко ми тежи че искам да има ред и що се отнася до бебето искам всичко да е по режим ,а ММ малко го кара спокойно-толкова спокойно та чак ще се разведа с него Simple SmileУж имам помощ от него и каката ама като са вкъщи не мога да седна и за минута,а като ги няма си свършвам всичко, че и малко си отдъхвам.

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 15:15 от Pilala

# 351
Герка, опитай да му дадеш да те държи за показалеца на ръката, която не ползваш. Ако го храниш с дясната, дай на детето да те държи за лявата. При мен това помогна.

Лалз, сънят е физиологична необходимост - хората спят когато и колкото им е нужно. Тази потребност се променя с времето. Можеш да си помогнеш в определени граници като сама по усет определиш какво е нужно на детето, за да спи по-добре - повече тихи игри преди сън, по-топличка порция мляко, масаж по коремчето... Различно е. Но вероятността детето ти да се успокоява от нещо, което успокоява теб или таткото е голяма - силно вярвам в генетиката Simple Smile Сега, когато моето дете го мъчат зъби, най-добре действа да заспи по корем върху мен - точно както беше при коликите.

# 352
Когато бебето не иска да яде пюре, как разбирате дали не е заради зъбите или пък лъжицата не и харесва или самия зеленчук или  марката пюре.... ?
Имам въпрос и за кошарата понеже е дървена и постоянно си удря главата в кошарата. Не искам да слагам обиколник понеже искам да я виждам, какво бихте ми препоръчали?

# 353
  • София
Лалз - 445 лв. за месец. Чат и размяна на гласови съобщения. Нямам нерви и време да обяснявам толкова много.
"Лека нощ мило зайче", Ани. Разговорът първоначално проведох с Ирина, после подробно с Ани и още тогава нещо не ми хареса в разговора.
Човек с едни си пасва, с други не. Вярвам, че са помогнали на доста хора, не казвам лошо за тях.

+ Доста информация има в интернет, просто трябва да си събера мозъка и да почета.

# 354
Наде, напълно те разбирам. Не искам да омаловажавам нито една професия, но това Консултант по детски сън лично аз не го разбирам. Луди пари за съвети, а не за практика. За мен лично би било полезно не тези таблици, а физически да дойде да види как стоят нещата и да направи това, което ми развива, като теория в реалната ситуация.
Това с не сменянето на памперса също не го разбирам. Моят син (оплаквах се скоро,че става по нощите) винаги го сменям. Не си представям да стои с напиканите си “гащи” .
Ядосах се, за това може би звуча малко крайно Smiley

# 355
На всички консултанти все им е много дневния сън. С такова впечатление съм останала.
Ами не всички деца са по калъп. Дъщеря ми спеше от бебе по много, когато мина на една дрямка тя беше с продължителност поне 3 часа. Всеки консултант ще каже..”Абсурд! Много е!” Е да ама за нея не беше много. Сутрин ставаше в 8, вечер лягаше в 20-20:30часа и заспиваше от раз сама без да се буди до сутринта.

С Явката обаче не можем да влезем в режим да спим нощем..буди се да яде в 2 и после в 5-6часа отново. Сестра му продължава да си става в 8 сутрин, а той тъкмо е заспал. Аз как функционирам още не ми е ясно.

# 356
  • София
Аз не сменям памперс нощем, но при моето бебе рядко е пълен през нощта. Ака и пишка обилно веднага след събуждане сутрин. Ако сменя през нощта обикновено е леко напишкан, а тя се разсънва и мрънка, та просто при нас няма смисъл. Но ако се случи да чуя да ака през нощта моментално я смянам, колкото и да е недоволна.

Герка, първите дни го правеше тоя номер с лапането на ръката докато я храня. ММ ѝ я държеше (даваше да го стиска), а след това започнах да ѝ давам да стиска другата лъжица от комплекта на ezpz, понеже са дебелички и доста пасват на бебешката ръчичка. Това ни е стратегията тези дни и не си е бъркала в устата. Grinning

Днес изяде 150гр пюре и пак я докърмих, но този път сякаш не беше особено заинтересувана от гърдите, по скоро си играеше. На половината пюре се размрънка и беше жадна, ама как да стане като не приема шише Unamused С триста зора ѝ давах вода от една супена мерителна лъжица (кръгла и дълбока), та пийна малко и после си доизяде пюрето. Голяма мъка с тая вода.. Не се цапа с пюре, само около устата и малко по лигавника, но я преобличам, защото се олива с вода.
Поръчала съм ѝ чаша с накрайник, неразливаща, и шише на марката на залъгалките ѝ и ще пробвам всичко.
През първия и втория месец е пила от шишета на филипс авент, но сега дори не си захапва. Пробвах вода, бебешки чай и дори кърма да ѝ дам.. няма и няма. Animal See No Evil

От 8-мия ден на захранването правя пюретата без кърма, няма разлика. Пробвам всичко преди да ѝ дам и прясно приготвените пюрета даже на мен са ми вкусни. И аз съм много доволна от утре а 4в1. Много бързо, лесно и гладко пасирано.

# 357
Мами, как смятате да процедирате с местните пюрета и тези с риба? Питам тези, които сами си ги приготвят. В чуденка съм за закупуването на уреда на филипс, обаче не съм много сигурна, че ще се справя с местните пюрета.

Относно актуалните теми, и аз не сменям памперс нощем, но и при нас не е необходимо. Ако нещо надуша, естествено ще го сменя.

Надежда, съжалявам, че само е разстроила детето тази консултантка. И аз не разбирам как се дават онлайн съвети, при положение, че дори нямаш контакт с това дете, а всяко си има индивидуални потребности.

За захранването и аз се водя горе долу по Ирина Владимирова, но гледам общо взето Лъчезар какво и как предпочита. Добавянето на рапичното олио, което тя изисква, не ми се нрави. Беше споменато нещо по-напред в темата, но в крайна сметка някой добавя ли го? Чета, че в съставите на някои пюрета се добавя слънчогледово, в хип основно са с рапично, но аз не съм им фен. Като цяло не може ли от някъде другаде да се добавят тези мастни киселини, рапичното олио се ползва в производството на горива знам ли и не се абсорбира изобщо от човешкото тяло. На какво мнение сте?

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 22:30 от Stiliana16

# 358
То трябва да е био студенопресовано рапично олио от сорт рапица, подходящ за бебета Simple Smile

# 359
  • Пловдив
И двете ми деца много са спали през деня...и нямам нощ, която да съм будувала, освен нещо инцидентно. Не следя нито будуване, нито сън. На принципа съм, че организма най-добре си знае колко сън му е нужен. Аз също има моменти, които мога да спя по 20 часа примерно.

Днес предложих пащърнак, не е готов още за пюрета, бута с език съдържанието и започва да реве юнашката. Утре леля му продължава, че ние ще отскочим до Одрин.

Много е жилав, но не си дава зор, най-обича някой да му говори и да му обръща внимание.
Две деца по един и същи начин ги гледам, но от сега се виждат разликите.

Като вкарвам месо/риба ползвам заготовки, след това вече месо от консерва и риба от някое заведение.

Общи условия

Активация на акаунт