Августовски бебета 2024 - Тема 3

• 18 581
  • 743
  •   1
Отговори
# 330
Идвам и аз на отчет. (Често съм в темата в някаква странна поза между двете бебета и за жалост много лесно ми се изтрива текст или затваря страница...) тази сутрин пробвах да публикувам, но не успях.

Относно направленията, ще напомня, че имаме право на физиотерапия за бебетата, особено тези, за които споделяте, че не се обръщат или друго притеснение. Първо се минава през д-р и след това назначава терапията (също като за големи, с разликата че) после следват 5 посещения всеки ден в една седмица. Упражненията се записват с телефон и се правят и в къщи, а след месец се взема ново направление. Светослав се справя доста добре, Давид също, но е много скован. Свети си държи двата крака с ръце, става на коленца, а в леглото и на 4 крака. Направи веднъж планк, върти се, подават си играчка от ръка на ръка и двамата, Давид стърчи на крака една идея по-устойчиво и с повече кеф, и гледа победоносно. Свети казва инцидентно мама и мам (със свидетели 😊), когато е уморен или гладен. И двамата издават разни звуци, а Давид се е научил от татко си да бръмчи с уста и е много горд от това. Целия в слюнка и балони, бръмчи ли бръмчи. Светослав се опитва, но не му се получава. Двамата разпознават, когато свирукам мелодиите от въртележката и да ухилени до уши, а ако им пея познати песнички и ги кърмя, спират и се втренчват в мен ухилени, за да разбера, че им харесва и знаят песничката. Имах една вечер много запомнящ се разговор с Давид. След една песничка, в която има думата обичам, започнах да му казвам разни неща и спред мен мен разбира думичката. Казах му, че мама обича Давид, мама обича Свети, мама обича тати( особено много грейна), мама обича бати, после и други неща в този стил. Не го бях виждала толкова спокоен и доволен. Нея вечер заспа блажено и не се е будил с плач.

Днес ми дойдоха възглавничките за столчетата, единия стол още го чакам, но нямах търпение да захраня вече. Слагах по едно човече в столчето и резултата беше следния: купих червени картофи от Лидъл (имам пюрета с домашни, но станаха някак плътни, а и ги пазя за по-натам, сега исках да дам топли и прясни), сварих ги с кората и после ги обелих. Кората на картофите придава повече вкус, а домашните по принцип ги готвя с корите, много са полезни. Намачках картоф около 100гр и доливах кърма, в зависимост от това дали яде човечето. Давид не можеше да свари да лапа. Категорично нямаше как да го оставя на 2 лъжици, макар че и той малко избутваше храната на моменти. Изяде почти 80г картоф. Аз му казвам картофено пюре. 😁 Светослав също яде, но доста по-малко. Не можах да разбера при него дали беше по-силен рефлекса на избутване. Правеше и някакви гримаси, та спряхме за днес. Днес бяхме в движение до обяд и правих картофа в движение, не можах да ги оставя гладни да реват, затова бяха сукали. Утре ще ги пробвам гладни как ще бъде. На 5,5 + месеца са и готови за храна. Много голямо внимание проявяват към нашата храна. Много се вълнувам да се хранят заедно с нас на масата макар да знам, че ще е яко мазане.

Ходихме за трети път на бебешко спа. Голям фурор за Светослав, който овърша ваничката от край до край и няколко пъти се мяташе със все поясче, главата му стана мокра. Давид този път изглеждаше по-кроткия, но той като че ли е постоянна величина. Очертава се такъв характер.

Искам и още неща да коментирам, но ме е страх, че няма да успея да публикувам.

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 22:28 от Mama2288

# 331
Милива, не сме го обсъждали с педиатъра. Детето не се буди нощем - като легне просто заспива. Сега е по-нервен заради зъбите, но откак започна да си спи по цяла нощ, по-късно заспиване от 22:30 се случва инцидентно. Компенсира ме със спане по- до късно. През деня спи в количката. Ако не е в нея, дремките са инцидентни и кратки - точно като мен. За сега нямам притеснения за храненето и развитието му.

# 332
Втори ден захранване при нас е една идея по-добре, сигурно изяде 4 лъжички..но почна да хваща лъжицата и мазалото беше страшно! Баща му непрекъснато го бършеше, иначе и ръцете му, и лицето в пюре..сигурна съм, че повече пюре отиде къде ли не, отколкото в устата. Обличам го специално за хранене, нарочила съм един ромпър само за това, но ме притеснява шезлонгът защото е от плат. Ако го омаже прекалено много, няма как да го изпера ☹ Ако беше в столчето, ще го забърша, но той не може да седи.

Иначе двигателно е страшна фурия. Не лази класически, но с избутване е вече доста бърз. Държа го само на пода като е буден. Шари из целия хол. Върти се като агне на шиш, непрекъснато, вече без проблем и на ляво. Планк правеше преди, вече прави гледащо надолу куче. А от съвсем скоро се е научил даже да си вдига едната ръка като е на 4 опори. Даже се опитва да се покатери на долното ниво на една ниска масичка (на около 10 см от пода е най-ниското ниво), успява и с двете ръце да се покачи…Според мен ако му сложа там играчките, нищо чудно да успее и да се качи целият 🫣  Много иска да ни изяде пантофите, който лежи на дивана вече си вдига пантофите 😂 Като вечеряме идва при нас под масата.

И нашият бръмчи с уста и хвърчи плюнка навсякъде. Днес и с пюрето го направи веднъж…😱

От няколко дни му преместихме кошарата в неговата стая и вече през нощта си спи сам. На отворена врата , така че да го чуваме ако се разплаче, но да не чуваме как се върти и мрънка насън - много шумно спи и ни будеше по 100 пъти.

# 333
  • София
Здравейте, момичета.  Не съм писала от много време, но гледам да наваксвам с четенето ,когато мога.
Отдала съм се напълно на майчинство и се наслаждавам на всеки един момент ... като знам колко бързо минава всичко Heart

Искам да ви кажа ,че имам час за
д-р  Фурлакис (няма да го използвам ). За 3.02.,ако някой го иска, може да ми пише на лично съобщение, за да съм сигурна, че ще го видя.

Вики ,мила ,вчера прочетох какво се е случило! Искрени съболезнования  ! ❤️

# 334
Адеан все още не се обръща от гръб по корем или от корем по гръб,а само наляво или надясно се завърта. Когато е по корем,е като риба на сухо,завърта се понякога в кръг и до там.

# 335
Дами , аз ли нещо не съм в час?
Моето бебе ли изостава? И предишните ми деца ли?
Хващам се за главата , някои бебета аха да проговорили, други лазят, обикалят жилищата и гимнастика изпълняват.Други са на 4 степенно меню.
Не ме разбирайте погрешно.Знам , че всички деца се развиват различно , но за 5 месечни тези изброени неща са много, ама наистина много!

Аз го захранвам от няколко дни .. мазаляк , гука докато яде и навсякъде хвърчи.
Обръща се от гръб по корем главно , наобратно го е страх.
Мъчи се да се “придвижва” , по -скоро е като гъсеничка, избутва се по малко със стъпала.
Сънят е кошмар!
Няма шанс да спо сам в друга стая , не знам по колко пъти ставам и до приспивам.Никой не помага в тази част, никой освен мен не успява да го приспива и това ми тежи.
Утре ми е консултацията с консултанта по сън и ще споделя.
Като цяло е будно и усмихнато дете , но иска цялото внимание на света за него , даже като си играе да съм до него.Съответно всичко друго е на заден план.

# 336
Марбея, мисля, че моят избързва двигателно, даже се чудя дали е нормално 😳 Защото някои неща не трябва да се случват и твърде рано, това също създава притеснения или поне на мен ми минават такива мисли през главата. Една приятелка, чийто син също така много бързо беше “пролазил” (войнишки) пък само ме плаши, че като проходи ще стане страшно защото такива деца имали енергия като за трима и “дупе да ви е яко” 😟

Не знам дали има някакво значение, че баща му се занимава много активно със спорт, когато забременях беше бягал планински маратони и ходеше на състезания по крос фит. А вкъщи всеки ден пред бебто прави йога, а то го гледа с огромен интерес 😃 Имам чувството, че се опитва да му подражава (оттам кучето, гледащо надолу)?

# 337
Marbellaa, не мисля, че има повод за притеснения. И аз виждам значителни разлики между моето дете и тези, които посещават КиндиРу например - явно гимнастиката и упражненията, които се правят дават сериозно отражение в тази възраст. Аз до голяма степен съм несериозна и хаотична в това отношение. Трудно намирам и начин да му привлека вниманието и да го стимулирам към двигателна активност - харесва най-много една играчка, още една му е компромис, а към останалите (може би вече над 30) няма никакъв интерес. Ако искам това дете да се раздвижи трябва да му напълня ваната и да го оставя да пляска в нея. Иначе е изключително енергоспестяващ - седи си и си разглежда. Обръща се, колкото да ми покаже, че може. В известен смисъл се напрягам като чета, че децата на останалите се въртят като пумпалчета, а моето за да се завърти се правя на бесен клоун. Вече обмислям дали да не го запиша на някоя активност за бебета, но точно сега нямам нужда от допълнителен стрес в живота.

Колкото до храненето - за мен то стои в основата на живота и излишното усложняване на една толкова базова потребност мога да определя само като изкуствено създаване на бизнес - нито Маги Пашова, нито Ирина Владимирова или която и да е има за цел да помогне. Има за цел да изкара едни бързи пари от хора, които са приучени към перфекционизъм и искат "да направят всичко правилно". Заслушвам се единствено в педиатъра и двете баби Simple Smile

# 338
Marbella, посмях се да знаеш Joy и аз си го мислех, ама по-меко го казах. Кой консултант избра?

Гери, не е фактор сегашната активност. Синът ми можеше всичко, но любимо му беше да се излежава и да наблюдава, а от както е проходил не се е спрял и най-много седи 5мин да играе с кинетичен пясък и после пак вършее из всички стаи. Навън хвърчи с едно колело в студа, често мен не ми се излиза в гадно време, но той си иска движение.

За мен достоверни източници относно захранването не трябва да са схеми на търгаши от сорта на ХИП(щото те какво са?) и педиатри с хорариум от 15 учебни часа за хранене, които са се състояли преди 20-30 години.. или баби със знания “една жена ми каза” и “по мое време” пак от същия период.

# 339
Свързах се с Детски прозявки , записвам 5 дни съня подробно , помолих я за още 2 , че тази седмица беше необичайна.
Консултацията е 90 лв , което на фона на всички други чак ми се видя нереално ниска.Дано помогне!

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 10:11 от Marbellaa

# 340
Относно разликите в активността, според мен има и скокове в развитието, освен тези в растежа. Често забелзвам, че някои неща ей така изведнъж започват да ги правят или изведнъж показват много умения накуп. Също така за някои неща се разменят или гонят и догонват. Като съм две, виждам повече да се случва. Характерът също играе огромна роля. Давид е по-спокоен (уж) и има малко по-набита структура, та той не си хваща крачетата още, не се опитва да се изправя на коленца или на 4 крака, но си държи главата изправена по корем почти от самото начало. По ирония на съдбата се свързах с физиотерапевт заради Светослав, който на 3,5 месеца по корем не можеше да се изправи на ръце и клюмаше дощ легнало положение. Малко по-късно сам не само че завакса в това, ами и изпревари брат си в почти всички двигателни активности, вкл. във фината моторика с ръце и пръстчета. Та, имайте предвид тези неща и просто продължавайте да помагате на бебето си да се развива оптимално. Това със сигурност ще се случи. Аз се впечатлявам пък от растежа и от нашето на всеобщия фон изоставане, но това също са индивидуалности и вярвам, че всичко им е наред на моите момчета, макар че още нямат 7 кг, 66 и 67 см.

Наде, относно консултацията за детски сън, любопитна съм дали сред препоръките, които дават е да се премахнат нощни кърмения? Аз също обмислям по-натам да се консултирам (не се препоръчва да се работи за тежим на съня, докато се стартира захранване), но премахването на нощни кърмения определено ще ми е неприемливо на този етап, а може би и по-късно. При нас ситуацията е такава, че за да кърмя възможно най-дълго, което аз искам, нощните кърмения ми помагат. Накрая ще останат само сутрин, вечер и през нощта по някое време. Та, не знам дали има с какво да са ми полезни. Те зъбите ще никнат до 2,5г. и много неща няма да можем да, избегнем... А и бебоците ми засега не ги виждам да могат да се откажат лесно, то просто им е нужно. Между другото вчера от много време насам за пръв път заспаха до мен, но без да е сучейки. Бяха ме опасали с телцата си от двете страни буквално в огледална поза, аз още полуседнала. Много емоции бяха във вчерашния ден.

# 341
Марбела, и на мен ми минаваха такива мисли през главата, защото Лъчезар сам не може да се завърти, само с моя помощ като леко трябва да го бутна и от там насетне се завърта. Но е много зор, трябва да е в настроение иначе се връща наобратно. Той до онзи ден изобщо не искаше да седи по корем, с триста зора се лъжехме. Никога не е имал проблем да си държи главата, но всичко се случва, когато иска той. Страшен характер. Отделно, че от време на време ми се прави на новороден :д. Единственото, което му е сила е да издава различни звуци и да вика.

При нас върви горе долу добре захранването, надявам се да стигнем порция до другата седмица. Аз го храня в полулегнало положение на стола за хранене и пак ми се струва, че не ми е удобно. Изобщо не го виждам скоро да просяда това дете.

При нас сънят е сложен, има добри и лоши дни, за това за сега ще почакам с консултантите.

# 342
  • София
Сара се върти на всички посоки, но не обича много да го прави. Все още не може от корем по гръб и не пълзи, нито се търкаля. Много обича да играе с неща, които шумят при стискане. Като я мия на мивката постоянно се изтласква с крачета и стои някак стегната. Опитва се да сяда, но не ѝ позволявам. Отскоро почна да “ изнася реч” - почва с дададада и ги реди, все едно наистина говори, убедително и с патос. И тя се кефи да бръмчи и плюе.
Всяко бебе се развива със собствен темп и още е мнооого рано да се каже дали има изоставане. Всички описани бебета са здрави, което е най-важното! Другото се нарежда.

# 343
Момичета, благодаря ви за окуражителните думи. Наистина е хубаво да получиш позитивно окуражаване. Simple Smile

Иначе в духа на общата дискусия, да не забравяме, че тук има бебенца с 1 месец разлика. Няма какво да ги сравняваме. Те те първа ще се разминават в нещата, които правят, и просто заради различната си натура и заради различната стимулацията, която получават. 

Ето аз си дадох сметка, че моето изостава в двигателно развитие. Не защото го сравнявам с друго бебе, а защото на тази възраст не може определени неща, които се очаква да може. От вчера до днес го осъзнах, говорих и с кинезитерапевтка близка, и започвам да полагам повече усилия в тази посока.

Просто нещата са мноого. Докато се мъчим със захранването, и се радваме на развиващата се реч, ето че този аспект - грубата моторика, ми е останал на заден план...

# 344
  • София
Вятър и мъгла - много точно го описа, напълно съм съгласна.

Бях споменала, че ще работим с консултант по сън. Ами отказахме се след 2ри ден.
Не ми допада подхода, мисля, че и жената не ми допада. Постоянно гледане на таблици, следене, изчисления колко да му е будното време като минути, колко спокойно, колко не знам си още какво. Да измислям ритуали, мостчета, преходи, да въвеждам нейротехники (вид масажи). Така се фрустрирах, че не мога да се позная тези два дни. Плаче ми се от напрежение да и се обяснявам - като съм го оставила до мен и реагирал ли е, мръднал ли е, след това докосвала ли съм го.
Опитаха се да ми обяснят, че е по-добре да не сменям вечерта пелена - е детето ще е мокро, ако не го направя. Все пак си е моето и го познавам. При други може и да е ок, за моето дете - не.
Дневният ни сън бил много, уж се нанесе някаква корекция и хоп - две последователни нощи се събужда, а скоро не се беше случвало. Не, мерси!

От всичко това едва имах време за бебето, а това, което искахме да е фокус, не беше и се наблегна на нещо, което НЕ желаехме и казах няколко пъти, че не искам да се коригира, а после се чувствах длъжна, защото някак си подходът към мен не беше особено ок. Някак си се опита консултантката да ме убеди, че дневният сън ни е проблем и се отразя на продължителността на нощния - познавам си детето, виждам какво се случва и смело казвам, че няма нищо общо при нас.
Даже имаше препоръка да не го слагам седнал, защото било противопоказно според Ема Хъбърт. Да и аз я следвам, но си слушам ортопеда, който е прегледал хиляди бебета, деца и възрастни. Не ми е адекватно консултант по сън да ме съветва за неща, които само лекар може да разреши.

С мен се свърза собственичката и напълно влезе в положение. Дори ще ни възстановят част от сумата, че бяхме платили за месец.

Това, което аз си следвах като мой си режим за Вики беше супер, не знам защо бях решила, че ни трябва консултант. В крайна сметка няма мъж, който продължава да спи в скута на майка си. Принципно не ми пречи, просто исках да видя има ли опция да не е така.

За пореден път разбирам, че не съм на фен на това и детето ми да следва някакъв график и отклонение от "3 до 5 минути не е проблем". Колкото иска да спи, ще си спи.

И така, когато избирате какъвто и да е консултант, специалист по нещо си, много добре проучете, но и след това
има шанс да не е вашето или да не си допаднете с човека.

Сега като прочета много измрънках.

ПС. Днес не съм будила детето и е в супер настроение. От сутринта си пищи сладко, а сега се смее на килимчето с някаква игра.

Marbellaa, всяко дете е различно, дали някоя майка лъже, дали наистина е така - нямаш никакви поводи за притеснение, всичко си му е наред.

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 13:25 от NadezhdaML

Общи условия

Активация на акаунт