Живот без социални мрежи

• 8 393
  • 238
  •   1
Отговори
# 30
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Threads

Тук се набляга на писане, за разлика от Инстаграм, където са главно снимки/видеа.
Има интересни неща. Много се забавлявам например с това, което пише Михаил Билалов, той е доста активен.

# 31
Имам ФБ откакто имам и регистрация тук. Но между двете неща никакво сравнение не може да става. Тук има много полезни теми, за обмяна на информация, за съвети. По тази причина ФБ ми е безинтересен, особено глупавите картички тип "Добро утро в сряда!"
Харесала съм доста страници, които ме интересуват. Лични снимки качвам малко и за малка аудитория. Даже за 2+ години го бях деактивирала изцяло. Въобще не ми липсваше. Инстаграм и Тик ток нямам, като цяло предпочитам да чета, не да гледам снимки, клипове изобщо не гледам.
Имам Вайбър и WhatsApp, за безплатни съобщения и разговори с приятели. Камера не използвам, за никого.

# 32
Следя в инстаграм няколко фитнес инструкторки, както и известни актьори. Любопитен ми е начинът им на живот, в какви каузи участват. Някои медии публикуват синтезирани новини там. Така имам спорт, известни личности и новини на едно място.

# 33
Нямам социални медии, никого не следя, защото мразя вс телешоп. Никога няма да гледам реклами доброволно, а този "контент", който се създава, е основно реклама.

Нооо липсата на социални медии ме прави парий. Запознавам се с нов човек и рано или късно искат да си разменим фейсбуци/инстаграми. Когато кажа, че нямам, си личи, че не ми вярват, а и подозирам, че си мислят, че нещо ми има. Едва ли не вече е задължително и си принуден да имаш акаунти, където не искаш, иначе пропускаш. Някои сайтове вече примерно не се ъпдейтват, работното време на магазини е качено само в ИГ/ФБ, а не се сещат да си оставят акаунтите свободно достъпни за четене за нерегистрирани. Самите социални медии те натискат да си правиш акаунт при тях, преди беше по-отворено за четене от не-юзъри. Важно им е да отбелязват нарастване на потребителската маса всеки три месеца заради акционерите.

Но най-тревожно е, че се оказа, че е пълно с глупави хора, на които ФБ и тик-ток им е единственото средство за информация, а то не е информация, а пропаганда. И тези хора гласуват според тик-ток. Министерство на пропагандата...

Хората са се зомбирали, в метрото всеки е чучнал на телефон да гледа тъпи клипчета с котки и някакви разчекнати инфлуенсъри, рекламиращи поредната тъпотия.

# 34
  • София
Иначе - сигурна съм, че ако работех нормална работа от 09 до 18 ч. нямаше да съм така активна по социалките,

Надали.
Аз точно след като спрях да работя установих, че нямам нужда от социални.
Въпросът не е в работата, а в свободата.
Бързо оздравяване ти желая, за да нямаш нужда от заместващата реалност!

# 35
Аз работя от 9 до 18 часа и съм постоянно на телефона. Между другото най-много време губя тука във форума. То и за това имах хиляди точки да разменям за ваучери Joy

# 36
Нямам социални медии, никого не следя, защото мразя вс телешоп. Никога няма да гледам реклами доброволно, а този "контент", който се създава, е основно реклама.

Нооо липсата на социални медии ме прави парий. Запознавам се с нов човек и рано или късно искат да си разменим фейсбуци/инстаграми. Когато кажа, че нямам, си личи, че не ми вярват, а и подозирам, че си мислят, че нещо ми има. Едва ли не вече е задължително и си принуден да имаш акаунти, където не искаш, иначе пропускаш. Някои сайтове вече примерно не се ъпдейтват, работното време на магазини е качено само в ИГ/ФБ, а не се сещат да си оставят акаунтите свободно достъпни за четене за нерегистрирани. Самите социални медии те натискат да си правиш акаунт при тях, преди беше по-отворено за четене от не-юзъри. Важно им е да отбелязват нарастване на потребителската маса всеки три месеца заради акционерите.

Но най-тревожно е, че се оказа, че е пълно с глупави хора, на които ФБ и тик-ток им е единственото средство за информация, а то не е информация, а пропаганда. И тези хора гласуват според тик-ток. Министерство на пропагандата...

Хората са се зомбирали, в метрото всеки е чучнал на телефон да гледа тъпи клипчета с котки и някакви разчекнати инфлуенсъри, рекламиращи поредната тъпотия.

Зомбирането е отдавна, хората се поддават, за съжаление.

Сега, по отношение на практичността в ежедневието, WhatsApp поне в чужбина стана това, което беше на времето телефона - дори техници, водопроводчици, бояджии и тн. го използват, също и магазини. Удобно е.
За др социални мрежи аз лично не виждам смисъл, но има хора, за които е първото нещо като отворят очи сутрин.

Някой спомена за университета и ФБ. Университетите по принцип, поне на запад, при записването на всеки студент се създава емайл адрес. Там официално получава всяка информация от преподавателите относно изпити, проекти и др. Не и по ФБ или  WhatsApp. Не може преподавател да съобщава за отсъствието си във ФБ. Всяка официална информация се съобщава от служебния емайл на преподавателя на служебния на студента. Не от личния емайл адрес,  не във ФБ.
Студентите създават група още първия ден на първи курс в WhatsApp, дори поток от повече от 90 души. Тя е за лежерна всекидневна комуникация между тях. Но и там 2/3 от съобщенията са спам, безсмислици на позаспали студенти, уплашени за изпити и какво ли не.

Повечето си правят групи от по 3-4 души или малко повече за комуникация помежду си, някои дори по 2 души, ако правят общ проект примерно. Удобно е.

Зомбиране наблюдавам вече в много магазини - предлагат ти намаление 20 % или 30 % веднага на закупените дрехи, ако "вземеш" картата им. Това означава да ти поискат лична карта, да въведат имената ти и емайл адрес. Иначе не получаваш отстъпката.
Отдавна е, всички дават първо картата си.
Там е сега интереса - личните данни.
Много интересно става, когато кажеш "не, не ме интересува". Съветват те, че е в твой интерес, настояват, че не трябва да "губиш". Дори стават агресивни. Явно така са ги инструктирали шефовете.

От продажбата на личните данни (сега това е големия бизнес) печелят много повече, отколкото от отстъпката върху стоката, която са ти продали..

Последна редакция: сб, 28 дек 2024, 23:44 от Valerie R

# 37
Телефонът е нашият чип.

# 38
Използвам WhatsApp , защото общувам с хора от различни държави и би ни излязло доста скъпо да си звъним . Имам 3 инстаграм профила : бизнес , хоби и тематичен за перипетиите ми около опитите за забременяване - в тези профили няма мои снимки.ФБ имам за да разменям информация в някои тематични групи, но рядко споделям лични неща и не влизам често. Дъщерята на една позната се смята за известна , защото имала над хиляда последователи в тик- ток. Качвала клипчета , където се прави че пее с фон на чалга песни 🤦♀

# 39
  • Melmak
Валери, какво е в чужбина и какво е в България… нали разбираме, че има известна разлика. Уточних, че става дума за СУ. И преподавателя не съобщава за отсъствието си в whatsapp, а не съобщава никъде. И ние имаме студентски мейли, достъп до мудъл, където ни качват материали и провеждахме онлайн часове (заради пандемията). Обаче като преподавателя замине за Кения и не ни осведоми, а случайно един колега срещнал не знам си кой преподавател извън уни дори и е разбрал от него, че две седмици нашия зам. декан е в Кения… то на дали ще седи да се занимава да праща мейли… пише в общата група и готово.

Също общуването между студентите е там. Обмен на материали, информация и тн.

# 40
hechicera ,  разбирам те напълно 🙂
Постът ми беше не за да умаловажи казаното от теб, а напротив, в потвърждение, как би било редно.

Докато някой си размотава топките в Кения, други ще трябва да учат, тоест да не учат. А после и първите, и вторите ще търсят добре обучени кадри, суперспециалисти.
Ама нещо се е загубило по трасето към Кения.

Последна редакция: сб, 28 дек 2024, 23:45 от Valerie R

# 41
За бизнес също стават социалните мрежи. Някои дребни фирми имат само страница във ФБ. Аз понякога търся наематели във ФБ или продавам някои детски неща.

# 42
  • Банско
С приятели с които нямам възможност понеже са в чужбина или в друг град, кумуникацията става по-лесно. Пък и си в час какво се случва с тях и около тях. Иначе бързо се забравят хората и губят контакти.

# 43
От моя опит контакти се губят само с хората, с които и без това не е било истинско приятелство и общуването само пълнеж.

# 44
  • София
На нас голяма част от семейството и приятелите ни са пръснати по света. Не губим контакт. Чуваме се, гостуваме си.
Социалните мрежи дават изкуствено усещане за контакт, защото виждаш какво правят или къде ходят познатите, лайкваш и край. Реално те показват само това, което искат да се види, а контактът се свежда до това да знаеш, че са живи и здрави, но реално не обсъждате ежедневието си и пътуването си. Това са само моментни епизоди и псевдо обратна връзка.
Това е личното ми мнение и не обвързвам никого с него.
Знам за много хора, които уж общуват онлайн, но на улицата (дори и умишлено) се разминават (с бивши съученици, състуденти, съседи, колеги). Правят се, че не се виждат, защото в момента не са в настроението от снимките или пък в подходящия външен вид или тоалет.

Общи условия

Активация на акаунт