Осмокласници 2024/2025 - тема 5 - празнично-ваканционна

• 30 771
  • 771
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Фактите са, че масовото положение с математиката в гимназиален етап е трагично. Сривът започва още от прогимназията и в гимназията вече става неспасяемо положението. Ако не намерят решение на този проблем, въвеждането на задължителен ДЗИ по математика е безумно. А предположението, че с въвеждането на задължителен ДЗИ мат ще решим проблема с дефицита на инженери просто кърти. Joy

# 556
Наистина е така - трагично е положението с математика, с някои малки изключения. Хйде, по БЕЛ по - се справят децата, ама въведат ли математика ще е чудо

# 557
  • София
Съгласна съм за НВО в 10 клас. Голяма глупост е. Аз още не знам резултатът по математика. Разбрах, че го пише на свидетелството за завършен 10 клас, но не мога да го намеря. Явно ще остана в неведение.
А иначе какво обмислят и какво ще стане са две различни неща.
Моето е оформено. Има две петици - по ФВС и по филососфия. Учителят по ФВС беше сгрешил и беше написал 6, но тя го попита дали  е грешка и той промени оценката. Бил много изненадан, похвалил я, че е честна и променил оценката. Аз бих оставила 6-цата, за да поощря да постъпва честно в бъдеще. Така е направил и един от професорите на голямата. Казал е, че грешката е негова, че адмирира честността и е оставил високата оценка. Важното е да сме живи и здрави. Така или иначе хваща стипендия, а това беше основната цел.

# 558
Наистина е така - трагично е положението с математика, с някои малки изключения. Хйде, по БЕЛ по - се справят децата, ама въведат ли математика ще е чудо
Как да не е трагично, като вече няма добри учители по математика! То въобще няма, пък какво останало за добри. Имам чувството, че който преподава добре се е ориентирал към частните школи и преподаване. За какво да стоят в училищата, като търсенето на частни уроци е масово.

# 559
И моето бележкарче хваща стипендия.

# 560
Санака в написала това, което лично мен най-много ме развесели в статията - че матурата по МАТ в 12 клас ще повиши броя на хората, кандидатстващи (сигурно също записващи се, че и завършващи) инженерни специалности...
Иначе моята още не е оформена по всичко. Мислех, че ще загуби стипендията, обаче последния месец изкара високи оценки на тестовете по математика (чак се изненадах, ще излезе, че мога да обяснявам) и все пак има шанс. Зависи точно от ИУЧ.

# 561
Я да питам като пълен лаик - ако приемат тази нова измишльотина, нашите осмокласници ще ги касае ли, според вас? Заварено положение ли се водим или?

# 562
  • София
Не, за ДЗИ не се водим заварено положение. ДЗИ се държи върху материала от втори гимназиален етап.

Но аз не мисля, че ще го приемат. НВО 10-ти клас вероятно ще го махнат - това са едни абсолютно безсмислено изхарчени пари. Но да сложат ДЗИ по мат като задължителен ДЗИ ми се струва политическо самоубийство. И сега има не малко двойки на ДЗИ по БЕЛ, по мат ще са в пъти повече. А и като прочетох различните интерпретации на изказването на министъра, май никъде не е казал, че предвиждат ДЗИ по мат, поне не и скоро. Всъщност е казал, че примерно ДЗИ по мат е по-смислено от НВО 10 клас и после следват свободни съчинения на журналистите. Това, което е казал, че обмислят, е промяна на учебните  програми. Поредното такова.

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 17:24 от sanaka

# 563
Sanaka, дано да се откажеш права, че не знам Grinning

# 564
  • София
Готови ли сте за срещата утре? Само някой да е дошъл с кола или да си тръгне в 8, защото трябва да води баба си на зъболекар сутринта!

# 565
  • София
Жалко , че много малко деца продължават да се занимават с математика в по- горни класове , че и в университетите също. Такава е статистиката. А бъдещето е технологично. Така че това е голям проблем.   В момента, Кастрева по Нова, коментира баш тези идеи с матурите ...

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 20:00 от Cabo San Lucas 40

# 566
  • София
Моят е от тези, които матура по МАТ вместо по БЕЛ би го направила адски щастлив, но не вярвам да го направят по избор (за да не разбутват цялата система).  

И при него 1-я срок приключи. Доволна съм - само по френски има ниска оценка и благодарение на нея не му стига много малко за стипендия. Тъкмо да има стимул втория срок да изкара повече. Да видим!  Wink

Да си изкарате разкошно на срещата момичета! Аз ще чакам следващата и дано успея да се присъединя тогава. Simple Smile

# 567
  • при моите любими
И аз забелязвам отлив от интереса по математика при моето момче. При 15 поредни шестици в 7ми клас тази година беше 5,5,5... Навакса на финала, защото сам се усети, че след толкова математика, сега определено не си дава никакъв зор там, а му се иска да и обърне повече внимание. За щастие учителката му също е готина. Дано си засили интереса с годините. Този 8ми клас определено е голяма почивка. Някак си усещам, че не му се полага никакво допълнително усилие за нищо.
Sanaka,мислех да идвам с колата, но ти така ме стресна, че няма да си го позволя Stuck Out Tongue Winking Eye

# 568
  • София
Готови ли сте за срещата утре? Само някой да е дошъл с кола или да си тръгне в 8, защото трябва да води баба си на зъболекар сутринта!
JoyJoyJoy ММ тъкмо ми каза, че утре ще сме само с едно дете, пък и то е вече на почти 18. Викам му, че е в грешка  - утре точно това дете е на рожден ден вечерта, а и аз ще съм в липса Joy Примири се с ролята на шофьор.

# 569
  • София
Моят направи много приличен резултат. Е, малко ме изненада оценката по фвс, ма като е скаран с лицевите опори - това е положението.
Като цяло е доволен от класа си. А това за мен е важно много.

По математика моят свикна с учителя. Е, ако свикне и да решава малко повече задачи, ще е супер. Ноооо - няма пълно щастие.

Общи условия

Активация на акаунт