Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

• 29 577
  • 782
  •   1
Отговори
# 15
Припомни ми каква стойност носят тези бизнесмени?

Първо, за да бъде нещо бизнес то трябва просто да прави пари. Толкоз. Нищо не е казано за полза. И второ, дейности без смисъл не биха съществували, та явно има нужда от тях.

# 16
Дани, ние се намираме в крайна фаза на капитализма. Можеш да се запознаеш как работи той. Капитализма е толкова изкривен, че повече прилича на социализъм и скрит комунизъм. Къде го видя видя тоя риск? Кой ти мери риск? Не виждаш ли че от години мантрата е “всичко само и единствено нагоре”. Риск буквално няма. Банката дава пари на всеки, който има трудов договор според големината на заплатата си на 3% лихва. Условията са така изкривени, че при 20% инфлация лихвата ти е 3%. Това ли ти е капитализма? Grinning това си е чист социализъм приятел.
Всеки закон, всяка политика, всичко в Европейския съюз и щатите крещи социализъм, а ти ми говориш за капитализъм. В момента има много повече хора на помощи, много повече субсидии, много повече държавна намеса, много повече изкривени финансови и икономически условия, много повече печатане на пари, много повече контрол, много голям държавен сектор, много повече ценови комтрол от колкото по време на комунизма. Без всичко това, капитализма ще се срине, а запада не може да позволи това, защото ще рухне и ще изгуби влиянието си. Именно заради това се толерира и промотират некапиталистически практики.
За спекулантите - няма лошо. По принцип има практики, които да обезкуражават спекулата. И това не е комунизъм. Но техните действия при гореописаните условия, объркват търсене/предлагане. Да припомня ли че мечките спекуланти са възпирани и блокирани със закон, щото са опасни за финансовата система. Това пак елиминира риска. А като няма риск everything goes up.
Малко примери от нашата действителност. При нормално работещ капитализъм не следва да имаме проблем с вик мрежата, ел мрежата, храни, овце, недостиг на имоти, инфраструктура, здравеопазване, образование и тн. Но ние имаме, точно защото никой участващ в тези сектори няма риск за работното си място или капитала си (too big to fail) и никой не си дава зор. Звучи познато поведение от комунизма, нали?

# 17
Омесваш ги нещата.
Има частичен социализъм в ЕС и Америка, но не заради причините, които изтъкваш.
Високи данъци и соц помощи, да, това е социализъм
"Все нагоре" и "няма риск" не е.

Освен това, инфлацията се поражда от правителствата. Едната причина, да се финансират скъпи проекти, като зелена сделка, ковид и тн.
Но 2та причина е да се стимулира икономиката.
А точно следствието на горното е, едни хора да теглят кредит за 3% и да купят жилища, които ще генерират 100 (изброявал съм) вида дейности, които СА икономика.
Т.е. тия, дето купуват с парите си не са спекуланти, а напротив! Те са инструмента на държавата. И вършат нейната работа.
И аз искам да няма инфлация и цените и труда да са от 2005та. А защо не и от 1985та. Ама няма.
Реално не че, един апартамент е станал от 100к Евро, 300к евро и "спекулантинът" е "спечелил".
Просто парите са обезценени 3но и "спекулантът" просто си е запазил парите и е отказал да бъде ограбен от държавата. Че не всеки може, къде е било мярка за разрешение и позволение. Само в социализма за всички е по равно. (то и там не е, де)

# 18
Все нагоре и няма риск са в следствие от соц политиката на държавата. Ето например случая с овцете. Там риск няма, защото има субсидии. Никой не може да загуби, защото държавата покрива риска. Но се навъждат лоши лица, които се възползват от ситуацията. Например избиват здрави овце вероятно за лична изгода. Звучи до болка познат стил на далавери от времето на комунизма. Това винаги е водило до инфлация.
При капитализма и свободния пазар има конкуренция, оптимизация, защото има риск и защото няма подкрепа от държавата. Който не е конкурентен е пътник. Аз не съм видял някой да фалира в днешно време, не съм видял конкуренция, която да събори цените. Просто защото всичко се субсидира, а това са нови пари, които влизат в системата. Защо цените не падат както при здравия капитализъм? При все че се и построиха 20-30% нови жилища за 5г. Защото не живеем в капитализъм. Да, инфлацията се поражда от правителствата, които се месят в частната икономика и я смаляват за сметка на държавната икономика. Това какво е ако не е соц. А спекулантите подклаждат огъня. Строенето и обзавеждането на имот е полезна икономическа дейност. Но първо вероятно над 70-80% от жилищата стоят на шиз и второ вероятно има много обзаведени, които ще стоят празни. Това е полезна икономическа активност за кратък момент от която няма смисъл. Всички знаем че правителствата прибягват до огромни инфраструктурни проекти от които няма смисъл, за да поддържат икономиката. Например магистрала до на майната си. В нашия случай това са жилища. В случая с Русия това може да е война.
Ясно е че няма явен соц. Но няма и явен капитализъм. Има някаква смесена гротестка.
Да не споменавам, че всеки кредит е взимане от бъдещето.

# 19
Пшеницата 2022 г. беше 700-800 лв. за тон...
Сега е наполовина....Нещо от хранителният сектор да стана по-евтино?
Месо,мляко,тестени изделия?
Напротив- хляба от днес е 20 процента нагоре...Заради ДДС....
За храната по ресторанти и заведения да не говорим....
За ЧНГ, ток,вода,газ- всичко нагоре.....Така се прави инфлация и парите губят стойност...
Иначе за всичко има оправдания...

# 20
Държавата не субсидира строежа на жилища.

Виж, строеж на магистрали, да. Които се печелят от мастити фирми.

Защо не обложат посредниците на обществените поръчки?

Инфлацията не е еквивалентно на социализъм. Тя е СЛЕДСТВИЕ на него Simple Smile
Между 80 и 90та като са се яли заеми и са изяли накрая парите, през 95-98 имахме хипер инфлация.

През Ковида като са се яли заеми и са са изяли накрая парите, през 23-24 имахме инфлация.

Не си чул за фалирали строители, защото цените се вдигат.
Я, да тръгнат надолу и ще има фалирали.
Не е вярно, че риск няма. Аз 4г чаках на дупка, с 300к+ капаро. Цените скочиха 2но. Бития бит. Пих 1 студена вода и се включих 24та на 2ни цени. Ако бях избрал друг строител щях да съм забравил.
И пак не е гаранция, защото има строители, започнали тогава, строежите до никъде, обявили фалит, а изсмукали 80% от цената и прехвърлили го в други фирми и проекти. А аз си взех и капарото даже.

Сега като продавам с акт 16 други имоти някой пита ли ме, че играя тото и някой пита ли да си купи от "дупката". Идват да купят, където има акт 16. И питат на колко съм го купил.
Купил съм, ама съм купил и на места, дето не са построили. Що не си купят от тях?
То и баба знае да чака победителя на финала. Ама тогава цената е друга.

# 21
Ей ще се препотите в тоя капиталистически спор. Купувачът контролира нещата, ако иска разбира се. Има пари, дава пари, значи всичко е наред.

# 22
Честита Нова Година!

Гого гледа в чуждите портмонета и вижда само плюса 😃

# 23
За много години и от мен!
Дано не се приеме това ... даже не знам какво е, с ДДС-то. Щом са го приели дружно на първо четене, значи някой яко ще се наслади на резултата. А това, че ВСЕКИ, който си купува къща (със земя към нея), ще трябва да се регистрира по ДДС, даже не знам дали не е някаква шега. Тогава купуването на къща ще се оскъпи с 25 процента ПОНЕ. Защото и да се от регистрираш от ДДС след като мине сделката, ще ти струва пари да ти направят данъчна проверка. Ще ти струва пари да си внасяш осигуровките. Ще ти струва пари да се регистрирал, че после да се отпишеш. А, да, и 20 процента ще струва отделно. Тоест, или продавачът ще преглътне всички ужасно много неудобства и ще се съгласи да намали с 25 процента цената, или купувачът ще ги плати тия 25 процента отгоре. А те, в момента, къщите понеже са евтинки. По 2 за лев са ...

# 24
Не го мисли. Купувачите винаги имат едни 25% отгоре да извадят. Ако нямат банките ще им дадат. Цената е имагинерна и се плаща винаги. А дърветата растат до небесата.

# 25
Ами, да ти кажа, това никак не е добре за бизнеса и за икономиката като цяло. Цените ще се вдигнат шоково с 25 процента (може да не е утре, но след няколко месеца, когато започне работата по следващите парцели). И щом НС скача с 25, то и СС ще скочи с толкова. Ще имаме основание да казваме, че са вече "недостъпни" имотите. От друга страна, наемите ще станат по-търсени, понеже семействата едва ли ще си купят лесно жилище. Та, и наемите ще скочат. И така, приемането на еврото у нас ще ни направи по-бедни. Аз прочетох основните причини за искането на промяна на ЗДДС - приемането на еврото било причината. Simple Smile

# 26
Дано не се приеме това ... даже не знам какво е, с ДДС-то. Щом са го приели дружно на първо четене, значи някой яко ще се наслади на резултата. А това, че ВСЕКИ, който си купува къща (със земя към нея), ще трябва да се регистрира по ДДС, даже не знам дали не е някаква шега. Тогава купуването на къща ще се оскъпи с 25 процента ПОНЕ. Защото и да се от регистрираш от ДДС след като мине сделката, ще ти струва пари да ти направят данъчна проверка. Ще ти струва пари да си внасяш осигуровките. Ще ти струва пари да се регистрирал, че после да се отпишеш. А, да, и 20 процента ще струва отделно. Тоест, или продавачът ще преглътне всички ужасно много неудобства и ще се съгласи да намали с 25 процента цената, или купувачът ще ги плати тия 25 процента отгоре. А те, в момента, къщите понеже са евтинки. По 2 за лев са ...
Ще се регистрира по ДДС всеки, който ПРОДАВА имот, не по-стар от 5 г. от издаване на Акт16.
Много е възможно осигуровки да няма, защото те се плащат за положен труд, а еднократна сделка с нов имот не е трудова дейност. Продавача трябва да прибави 20% към нетната стойност, която иска да получи от имота. Купувача ще трябва да ги плати.
Сигурна съм, че както и при други безумия на държавата хората ще намерят начин да елиминират негативния ефект от подобен закон.

# 27
Значи 3-4г дъвчем, дали има нужда или няма нужда от имоти и с каква цел се купуват - за живеене или спекулативно. 3-4г тук разни хора обясняват, че се купува с цел живеене и семеен дом, нямало много спекуланти и тем подобни. Сега вече се говори как шепа спекуланти ще избутат пазара нагоре с 25% от днес за утре.
Моля ви хора, следвайте си тезата и мислите. Купилите семеен дом нямат намерение да продават. Това сддс не ги засяга. Как може хем да няма спекуланти, хем те да препродават и бутат пазара? Противоречиво е. Няма логика. Освен ако масово купувачите са спекуланти. В този случай пазара също е обречен на замръзване.

# 28
Ти семейно виждал ли си как се купува дом?

Почва се едно, ама тоя строител не ми харесва, ама оня не го чувствам, ама 3я ме съмнява, 4я може да избяга, страх ме е, ти целия живот ли ще ни заложиш на карта.
И бум, отиват при спекулантина, дето купил, взел акт 16, че и ремонтирал.
И ще кажеш, че ги ограбил, ама те си живуркат и обикалят малдивите, а той си троши нервите с лъжливи и неспособни майстори и строители.

Тезата ти, че семейните купуват директно от строители винаги не е валидна.ю

Има предложение 100% от парцелите да се облагат с ДДС. А там няма ни срок, ни акт 16. Вечни са.

Непредвидимо е, но се надявам да не мине това.
Изсмукано от пръстите е, от измислени хора.

От друга страна, това е трик на мошеници, виждал съм го при майстори и не само.

Атакува те със 100 искания, кое от кое по-безумни. Накрая след отпор "кляка" и си прибира 50 от исканията, ама другите 50 остават. И той е доволен.

# 29
  • Вече на светло в София
Какъв е този закон или проектозакон за ДДС и имотите? Къде мога да го прочета?
Винаги съм се чудила защо в обявите на някои имоти цените са обявени без ДДС. Мисля, че такива обяви са за фирми, които купуват имот на фирмата. Иначе за обикновения купувач цената е с ДДС, нищо че по правило ДДС си е на държавата.

Общи условия

Активация на акаунт