Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

• 29 880
  • 782
  •   1
Отговори
# 120
Последно от мен по темата ДДС

Примера с цената на хляба
3.45 Х 0.2 + 3.45 = 4.14
Цената "удобно" закръглена на 4.15
Това става като е калпава държавата. Когато стана 0% не намалиха, никой от великите "мислители" за народното добруване не направи и една проверка, къде отива отстъпката в данъка. Сега и закръглят нагоре.
Да видим колко масово ще е (увеличението на цената) .

Впрочем това закръгление нагоре ще се случи и при влизане в Еврозоната при превалутирането.

# 121
  • Бургас
Тя процедурата е дълга и скъпа, но и цената на имота се вдига много, а времето за продажба се намалява.

Точно така. Дълга, скъпа, съгласовки в безброй институции, всяка от които гледа да те спъне или по-точно, гледа те в ръцете. За ПУП директно ме "посъветваха" да го прави студиото на главния архитект в общината, защото по-лесно после се минава комисия по утвърждаването му - т.нар. ЕСУТ.
Проблем имаше и с ВиК, защото там няма водопровод и всички са с едни отклонения, които сами са финансирали... Абе побеля ми косата. А сега е още по-сложно.

# 122
Помните, когато намалиха ДДС на ресторантите покрай Ковид, от 20 на 9. Всички реваха, реваха  - ама пак плащаха на същата цена, както при 20 процента. Ресторантите НЕ намалиха цените за крайния клиент, само си прибраха разликата от 11 процента. Но пък при всяко покачване на тока с 2 стотинки, всичко скача с 25.
Това е любимото обяснение на политиците - че цените се вдигали, защото алчните търговци и спекуланти надували цените.
Всъщност процесът протича наобратно - хората имат определено количество пари за харчене, което се определя от БВП, ниво на заплати и т.н. Могат да си купят толкова хляб, толкова домати, толкова пъти да ходят на ресторант, толкова коли, апартаменти и т.н. колкото им позволяват паричните средства.
Ако нямат повече пари, търговците не с 25 стотинки, а с 2 стотинки не могат да вдигнат цената - защото няма да има кой да я плати.
Когато обаче се напомпи нова парична маса, хората веднага имат повече пари за харчене и търговците просто се възползват от ситуацията, за да спечелят - за което не можем да ги виним.
Парична маса се създава предимно от нови дългове - по-назад някой беше дал обема на новите ипотечни кредити, другите видове също растат, държавния дълг и той расте. Съответно има и инфлация. Вижда се паричната маса (М1 и М2) колко много е пораснала последните години. Това е целенасочена политика, която е изключително вредна, но за съжаление повечето държави в днешно време я карат така, а да му мислят утрешните поколения.

# 123
кажи сега, ти и Гого не сте ли политици Simple Smile ... нали, алчните хазяи и спекуланти Simple Smile

# 124
Че от мен кога си чула нещо за алчни хазяи и спекуланти?
Даже самият аз съм бил хазяин известно време (немалко). Сега не бих станал, защото като виждам колко трябва да вложа в имота и сметна колко наем трябва да искам, за да имам доходност, ще ме обявят не за алчен хазяин, ами за изедник - и едва ли ще има много хора, готови да плащат такъв наем, като гледам покупателната способност.
Способността за покупка обаче е по-различна, тъй като тя зависи от наличието на възможности за кредит, а те са изобилни в момента. Но тъй като не знам колко още време ще са такива, не бих затворил голяма сума пари в имот в БГ, тъй като след време ще трябва да го продавам и да му искам още повече, а не мога да преценя тогава ще има ли достатъчно платежоспособни купувачи (ако достъпността на кредити намалее).

# 125
Добро утро, имотни спекуланти и рентиери, честита да ви е новата 2025та Simple Smile
Не бях писал от месец и гледам темата затихнала. А аз преглеждайки пресата се сетих за вас. Каква разлика само в рамките на два месеца:

11.10.2024 Бългapия и Πoлшa нe мoгaт дa бъдaт нacтигнaти пo pъcт нa цeнитe нa жилищaтa oт ocтaнaлитe члeнĸи нa EC

https://money.bg/property/balgariya-i-polsha-ne-mogat-da-badat-n … hlenki-na-es.html

09.01.2025 Дpacтичeн cпaд: Зaпитвaниятa зa ипoтeчни ĸpeдити в Πoлшa ca нaпoлoвинa, ĸyпyвaчитe чaĸaт пo-дoбpи цeни

https://money.bg/property/drastichen-spad-zapitvaniyata-za-ipote … -dobri-tseni.html

Та в резюме, само нашата рОдина остана европейски стожер на стабилност и просперитет. Предполагам през 2025та НИ ще растат не само с обичайните за страната 10-20 процента, но и допълнително прочетох с още 20%, защото щяло и ДДС то, което досега мутрите на плащали, да бъде прехърлено на ипотечните рибоци. Това за територията е нормално, естествено строителната мафия и бамките няма да се навият да им намалеят свръхпечалбите. Та казано просто (по български), стандартният апарт в София, който го коментирахме да струва 300 хил евра, тази година ще чукне 400 К. Страшно няма, ще формират отново тройна коалиция да лапа и крадне и те така .. да видим до кога?

# 126
Познати наематели в момента са точно по средата на тотален ремонт на новото им жилище - горе долу това е сумата, която са предвидили за 100 квадрата, очаквана продължителност - ок. 12 месеца до влизането им. Междувременно, както разбирате, са под наем.
Та не виждам причина за подигравки точно в тази посока.

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 09:30 от EmmaT

# 127
Жената никъде не е казала и загатнала да се държи “като бедняк”, напротив дала дори кратко обяснение кое колко струва. Обърнато в евро - 75 к за 90кв тотален ремонт на старо жилище не звучи ужасяващо много.
Колко е избрала да дава за ипотека си е изцяло и само нейна работа.

А тук се говори за среден размер на заема, тоест нито най висок, нито пък е 100% от плащаната сума.

# 128
А като изляза на улицата и като видя цените на имотите, реалността е съвсем друга.
Аз пък, като изляза на улицата, първото нещо, дето виждам, след като се прокашлам от смока, са едни олюпени мазилки, полусанирани съборетини или ново строителство, залепено като гащи на съседите. Цените съм ги виждал рядко, например като отида в имот.бг да изкарам обява на някоя съборетина и реша да се майтапя с колегите ми от чужбина, за това как такова нещо в моята мила рОдина струва повече от готови апарти в техните по богати рОдини Simple Smile Ако реша да купувам тук, трябва поне два пъти да намалеят цените и да подходя с по-голямо чувство за хумор, отколкото дори при писането ми в Темата Simple Smile
Моля другарката Ема и мен да не докладва. Аз само отбелязвам, пък както вие обичате да казвате, всеки сам си прецЕня, дали това е подигравка или пък си се припознава.
Бях за малко в Италия,
там в момента да си купиш нещо от пекарна е по-евтино отколкото  да речем в София....
За разликата във вкуса и използваните материали, дори да не говорим.... Толкова по въпроса....За цените....

# 129
  • София
....

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 12:42 от Exter

# 130
100 квадрата апартамент, ако е без общите части това, се предполага, че е с три спални. Само мебелите и матраците за трите спални са минимум 2000 евро на спалня. И това са "евтините" от към обзавеждане стаи.

# 131
  • София
...

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 12:41 от Exter

# 132
Материалите 5 пъти по-скъпи от труда.
Какви са тия материали!
Не се подигравам, да не ме репортне някой сега Simple Smile

# 133
Оносно цената на труда, без да знам как стоят нещата при Екстер - теоретично цените на ремонтите (+трудът на майстори) вероятно са много високи (75 хил евра ?!), но на практика заради това мои ИТ колеги смениха фитнеса и станаха майстори и се оказва, че абсолютно всичко могат сами да си направят, всекиму според желанието и свободното време. В някое село може и 1000 лева да ми искат за СПА нощувка, но това не означава, че ще я платя и че толкова си струва. Явно има голямо разделение в държавата и дори тук не говорим за непременно бедни хора, а просто за такива, които отказваме да участваме в тази лудост. Дори чужденци се чудят на тукашните цени и според мен или ще дойде момент на отрезняване (за някои изтрезняване) или ще настане хиперинфлация, но последното не зависи от БГ, а от ЕУ, така че на този етап си мисля, че първо в БГ ще се приземят нещата, пък дългосрочно никой не знае. Но парите и имотите в БГ си приличат по това, че и двете могат да се множат неограничено, дори бих казал, че докато сме в борд левовете по-трудно могат да се увеличават от имотите.

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 12:14 от MarioSuper

# 134
  • София
Чуденето на чужденците идва от необоснованите им очаквания да живеят в центъра на Европейска столица на цена като в покрайнините на средноголям испански/италиански град.

Някой някога им е казал, че тук е супер евтино и те очакват Куба отпреди 30 години. Да, ама не. Няма как София да е изолиран остров в ЕС, при положение, че световни столици като Париж и Рим са на два часа път. И още имаме да догонваме с цени.

Общи условия

Активация на акаунт