Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

• 29 782
  • 782
  •   1
Отговори
# 405
Всеки район си има предимства и недостатъци. В общи линии, всеки от пишещите тук защитава районът където има имоти и съответно познава добре. При мен например стана така, че се ограничих до райони които са ми близо, за да мога да реагирам и менажирам по-бързо каквото се налага. Например ако живея в Света Троица не гледам имоти във Вади, Ливади, Овча купел и Студентски град по простата причина, че са ми далече. Люлин например не е само панели, има и много добри микролокации около и в близост до метролинията, където са предимно нови тухлени сгради с модерни млади хора, живеещи в тях.

# 406
Не мисля, че всеки сляпо 100 % защитава където е купил.
Очевидно има някакъв афинитет, иначе нямаше да е купил там. Ама не е 100%.
То и аз не споря, че на Докторски Паметник е много добре. Или в Изток. Ама хич не ща да купувам там.
Не споря и, че Люлин е много различен от ОК. Ама и на 2те не ща да купувам. Но е смешно да кажеш "не ща да купувам в Люлин и ОК, следователно са еднакви". или "познавам много хора, дето бягат всячески от Люлин, следователно там е гето"

Напротив, именно понеже е форум и пишат различни хора, които познават добре различни квартали, щеше да е интересно да се прочете нещо специфично и конкретно за даден квартал. Такива неща чета с интерес. Така както аз описах Ст град. Не съм ви канил, напротив, не идвайте (освен на гости). Но ви споделям какво има в квартала и е различно от другите квартали. Точно си е град в града.

# 407
  • София
Вие съвсем избихте рибата и го ударихте на чест и достойнство.

Имаме семеен приятел, който е много известен лекар, но и и крайно предприемчив мъж. Инвестира в Ст. град- има кръчми, баничарници, апартаменти /по-точно нещо като общежитие/, дюнерджийници и всякакви подобни, които работят почти денонощно и са много добра инвестиция, с оглед оборотите, след това си разшири портфолиото в скъпите райони, включително и живее със съпругата и децата си на друго място.
Няма какво да си кривим душата за Студентски град, това е също място с огромна концентрация на млади хора, ври и кипи и съответно там и една стотинка да се вложи, ще носи дивидент.

Иначе мен не ме пускаха в Студентски град някога. Simple Smile Аз, обаче отидох, да не изпусна нещо, случайно и стана тя каквато стана, дойде делегация да ни прибира.

За кв. Витоша- помня пак там в невинните години една среща с един също толкова предприемчив мъж, плод на милиционерската школа в Пазарджик, който ми разказваше как ще построи суперскъп комплекс в полето с овцете под околовръстното, а аз никак не му повярвах тогава. Е, въпросния мъж го построи комплекса, който до ден днешен държи едни цени, непонятни за мен, въпреки липсата на градски транспорт и рейс 67, тогава и Фантастико нямаше, само едно нищо. Комплекса е Макси, мъжът, бог да го прости е Кольо Памперса.

Сега, сравнението с Припят, не е обидно, а само констативно и важи за всички панелни комплекси.
Също така, много ми странна хипотезата, в която се настоява за братство и равенство между различните локации и едно странно упорство, с което се обяснява, че разлика между Шипка и Люлин няма и всичко е едно- все едно. Ами не е. Разликата е шокираща и видима с невъоръжено око. Иначе сме демократична държава и хората могат да се разхождат навсякъде, включително и по Шипка и Оборище.
Моите съболезнования по повод трагичната новина.

# 408
  • Бургас
Жителството ли ще връщаме?
В СГ съм живяла и помня поляните, сред които сега не мога да се ориентирам. За хибрида 294 не знаех, ама двете линии още ги помня Simple Smile
Не ми харесва сега в какво се е превърнал и го избягвам.
Мисля, че инвестицията в района малко ограничава таргета на потенциалните наематели - предимно студенти, затова инвестирах на границата му, че когато ми е изгодно, да казвам, че съм до СГ, а когато не ми е - че съм извън Simple Smile

# 409
Само аз ли не съм фен на Докторската градинка и районът около ул. Оборище? Винаги ми е едно мрачно, тъжно. С гигантските огради около посолствата, а уличките тесни и тъмни. Винаги сенчесто. Тротоарите бяха кошмар за токчета, паркирането още по-голям. Признавам си, не съм ходила скоро, преди години ми се налагаше да го посещавам често по учебни причини.  Отделно станцията за замърсяване на въздуха отчиташе Орлов мост като една от най-замърсените точки в страната. Не съм се интересувала скоро по темата, дано има подобрение.
Та в контекста на имотите, независимо, че там е в пъти по-скъпо от на други места, за мен никога не е било привлекателно нито за живот, нито за инвестиция.

# 410
Аз съм фен само на определени улици в Докторската градинка и районът около ул. Оборище, защото гледам обявите как са разширили квартала, за да излъжат незапознатите...
Ако не си живял там или не си имал приятели, които си посещавал често, нама как да разбереш какво му е хубавото. Същото е и за микро райони в Яворов и Изток. Разликата с другите квартали в София е драстична, все едно не си в един и същи град. Но така е във всяка столица. Има си райони, недостъпни за новодошлите. За новодошлите се строят допълнителни сгради/блокове в периферията на града.

# 411
  • sofia
За Овча купел, ако местоработата и работата ти е свързана с непрекъснато ползване на кола...е кошмар, от много отдавна. Нашите се заселиха в този квартал в ранните 90...ми още тогава пътувах до гимназията в центъра по 1 час. На Красно село винаги е имало тапи...при значително по-малко автомобили.
Към-то 2000-ната отидох на село в източния край. Там рай с кола...по Цариградско пей сърце, като направиха и околовръстното - пак кеф. Само да не ти се налага да ползваш селските автобуси
Сега се върнах в Овча купел, ползвам само метрото. То и до работата ми с кола би било кошмар. До старата ми гимназия стигам точно за 20 мин. и да коригирам предно изказване относно редовността на линията - делник е на 4-5 мин., празник и вечер на 8-9 мин.
Около година живях срещу училището по Телекомуникации под наем. Ами много ми хареса тази локация, ама е супер-микро локация в началото на Студентски град. Малко по-надолу към зоопарка или по-нагоре към Студентски става неприятно и коренно различно като усещане.
Сега зяпам обяви за Овча купел...ми старата час си е тегава откъм градски транспорт. Пеша до метрото или с автобус си е 20- мин. отвсякъде. Все едно съм в източното село, ама с кофти излази за кола.

# 412
Около година живях срещу училището по Телекомуникации под наем. Ами много ми хареса тази локация, ама е супер-микро локация в началото на Студентски град. Малко по-надолу към зоопарка или по-нагоре към Студентски става неприятно и коренно различно като усещане.
Точно за горния район говоря.
Но и ако си по-надолу или по-нагоре в квартала, може да е по-зле, но пак няма големи тапи за придвижване.

Иначе, да, имат си специфики. Надолу, посока хл Вега стават много нагъсто кооперациите и тесни уличките. Но пък излизаш на хл Вега за 1 минута. Оттам или на гм димитров, или на гара Пионер си пак за няколко минути, дори и в трафик.
А нагоре, във вътрешността на Ст град са по-големи отстоянията, има повече заведения, магазини и фитнеси, и пътуваш с една идея повече с кола и автобус. Но пак е с няколко минути повече, не е да откъртиш 15 мин в трафик.
Като отпушат булевардите нагоре до околоврустното и на изток до Кл Охридски ще се подобри трафика. С цялото застрояване на Мал Долина започна да се влошава последните 1-2-3 години.

# 413
  • София
Преди да затъркат темата, се пишеше за Алера. Днес минах и светеше, явно има ток, но не преспиват там Blush

Иначе днес Студентски остана без Umbrella-та Confused Жалко, обичах да ходя там...

# 414
Бутат ли я? Ще се строи ли нещо там? И аз в харесвах.

# 415
  • София
Бутат ли я? Ще се строи ли нещо там? И аз в харесвах.
Пожар, добре че няма пострадали.

Не е смешно, ама първоначално си помислих, на някой му се е подпалило наргилето Grinning

# 416
Оф, дано я възстановят и добре, че няма пострадали.
Не съм видяла снимките, че цъкам от телефона 🙄

# 417
Пишеше в едно заглавие, че един апартамент се изплаща с 200 средни месечни заплати от 2296 и че се очаква ръст на цените нагоре от 7-8 процента.
Цъкнах и аз на този линк и даже пише не "очаква се", а "ръстът ще е 7-8%" - като че ли парламентът вече е гласувал закон и е заковал ръста задължително да е толкова.
Колко трябва да е ръстът на заплатата тогава, за да може средният човек все пак да си позволи жилище - то не че с 200 месечни заплати може, това са 16.66 години, през които трябва да не яде и да ходи гол и бос, за да го изплати.

# 418
  • Out of the Mix
Всичко е до микролокация - улица, каре, ъгълче, какво има около него, шумно ли е, има ли павета, трамвай, яко трафик, магазини и т.н.
Прекарвайки половината си живот в Центъра, реално от там се изнезох, сега не бих живял там, и ми е много добре в момента.
Това за мен е място за култура, офис (въпреки че съвсем наскоро и офиса изнесох), посолства, нощен живот.
Имам много познати, не смеят да извадят колата от Зоната, тесните улички.
Освен цените на квадратен метър и "инвестицията", и "самочувствието", че си в Центъра, да се "фалиш", няма положителни други страни. С Метрото от Сердика, СУ, НДК да разчиташ и само да движиш, не става. Плюс това съм отвикнал и не ми е приятно да се бутам с дечурлига и пенсионери, какво остава автобусчета и тролейчета, нищо, че ги смениха и вече са сравнително нови.

Ази, и аз познавам цяла София и околията.
Около теб все "предприемчиви".
Няма лошо.
Този доктор, както и повечето "набълбукани инвеститори" яко точи НЗОК, сигура, особено ако е директор на болница, или "елитен хирург". Wink
Има ли смисъл да коментираме тези с "прякорите", голямата част от които вече са в гробищата, и други ще ги последват, и ги следват.
Защо не говорим за "натрупването на капитал" без далавери, схеми и ощетяване на бюджет и човешки съдби, или е невъзможно, не ни се чака, искаме всичко сега, веднага?
Или в пазарната икономика и "конкуренция" е така - кой превари, и всички средства са "позволени". Hands V

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 09:53 от Revoker

# 419
Пишеше в едно заглавие, че един апартамент се изплаща с 200 средни месечни заплати от 2296 и че се очаква ръст на цените нагоре от 7-8 процента.
Цъкнах и аз на този линк и даже пише не "очаква се", а "ръстът ще е 7-8%" - като че ли парламентът вече е гласувал закон и е заковал ръста задължително да е толкова.
Колко трябва да е ръстът на заплатата тогава, за да може средният човек все пак да си позволи жилище - то не че с 200 месечни заплати може, това са 16.66 години, през които трябва да не яде и да ходи гол и бос, за да го изплати.
Писано и говорено е.
1во, тук се има предвид 3стаен. Който иска да го изплати по-бързо или има по-малка заплата ще купи по-малък или панел, или по кварталите, или в друг град.
Който иска да си купи апартамент и може да се понапъне 1-2-3-4г, докато е млад, да работи и на 2ро място и да взима 2 заплати сам. Отделно пък половинката му и тя. Тогава изплащането става за 4г, вместо 8.
От пам ти века има и такъв тип гурбети, кеф ти Коми, кеф ти Сибир, кеф ти Канада. Има кораби, круизи, има мини, има нефтени платформи. Няма как да лежкуниш рецепционистка, а да искаш пентхаус 200кв на Витошка.
2ро, тук се има предвид 1 заплата, но заплатите може да са 2. И тогава изаплащането ще е 8 години.
3то, тук се има предвид СРЕДНА заплата. Някои изкарват повече от нея. А хора с минимална заплата никъде по света не могат да купят 3стайно жилище в столица. Ако цените се случат толкова ниски на теория, тия с по-високите доходи ще са ги изкупили преди тях.
4то, всички хора правят множество компромиси. И от локация, и от размер, и град, и тип строителство. Правят се компромиси и с разходите, по-малко се ходи по екскурзии и тн. Има хора, дето си мислят, че животът е длъжен да им осигурява всичко и без компромиси. А от тяхна страна ни учене, ни работа (значителна)
5то, 200 заплати е много средно ниво. В проучването масово има държави с много повече заплати, необходими за жилище. А дори не сме включили и СИВАТА ИКОНОМИКА, плочкаджии, шпакловчици и подобни.
С нея изплащането със средна заплата сигурно ще отиде на 130.

Общи условия

Активация на акаунт