Нова годино, добре си дошла в НЕМСКАТА ТЕМА / 251

• 20 234
  • 737
  •   1
Отговори
# 330
Ох, мисля го, то и торентите са ви забранени, а като живеех там ми искаха такса телевизия и радио, които така и не гледах и не платих, а съседите са оплакваха на хазяина, че се къпя по необичайни времена и ми чували капките. И източноевропейският ми акцент не винаги помагаше да благоразположа средностатистическия немец. Това последното изречение с тези дълги думи все едно на немски го написах Simple Smile Имаше и много умни и готини немци, които ми станаха приятели. Така е навсякъде. Като цяло вече не мисля, че ми пука от това как ме/не ме тяхното общество, обаче за децата ще е проблем.

П.С. не може ли да си го пуснете този Тик Ток през някакъв VPN Simple Smile

# 331
  • Germany
Трябва да му дам идея за бизнес, блокиране на тик ток по домовете. Майчетата ще са му благодарни. В групата на класа се оплакват, че децата им не четели вече книги. Да ги карали в училище 🤣🤣 Те по 1,80 мъжорляци станали, по цял ден зяпат телефоните си, майките им сега се сетили, че трябвало да четат. И понеже те не могат да ги накарат, трябвало някой учител да се жертва. А и великото предложение, да им съберяли телефоните за една седмица. В Англия имало такъв екпсперимент и много добре се отразил на децата. Направо падам, като ги чета.

# 332

Според вас има ли особена разлика ако дете от немско училище учи в немски университет или българче, което е учило немски в БГ?
Колко приблизително е годишната такса на тези АиБи училища?

Таксите са различни, в различните училища, но има и с невисоки такива. За мен, преимущество  дете, учило в Германия спрямо дете учило в СМГ/НПМГ и то съзтезател в България няма, сравнявам себе си с мъжа си, който е немец и двамата сме в СТЕМ. Даже бих казала напротив. Под преимущество визирам чисто академичния аспект, а не житейския. Щом е съзтезател мн по-добре да си продължи там, в Германия изобщо не са така масови тези неща и са само в определени гимназии.  Но зависи какво ще учи детето Ви. Ако е нещо с матрематика/физика/информатика Ви гарантирам, че трудно ще намерите нещо на нивото на математическите гимназии в София. Запишете го и към ученическия институт, да направи СВ и после лесно ще го приемат в най-добрите университети по света (на стипендия).  Естествено, едно умно дете навсякъде ще пробие, но специално за детето не виждам огромна полза на този етап. Вече зависи от Вашата ситуация.

PeaPink, ужасно е това. Аз моя затова го тормозя, докато все още е по-нисък от мен да чете и пише. Ясно ми е, че стане ли по-висок, битката е загубена. Но все си спомням моята учителка по история, която ни повтаряше, че на 13 ли 14 ли момчетата ставали дебили, а момичетата-разгонени кобили. Много грубо, но явно винаги така е изглеждало младото поколение на по-старото. Simple Smile))

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 21:03 от MariyaHris

# 333
Аз за това обмислям и варианта да изчакаме след 7ми клас, защото детето ми в момента е в СМГ и успешно се представя на състезания и си има приятели и иска да продължи там. Това е и единствената причина да сме още в БГ. Но ако се издъни на НВО или нещо друго стане искам да сме подготвени с алтернатива. Иначе и в СМГ вече има доста неуредици и проблеми с някои преподаватели дори, но повечето деца си го харесват, вероятно защото намират сходна среда там.

# 334
MMarioSuper, ами от СМГ е как няма да го приемат като е съзтезател, СМГ си пази кадрите, недейте така. Освен ако много не са се променили нещата. Но да Ви кажа, нищо няма да спечели детето от стандартна немска гимназия, ако амбициите му са в точните науки. Точно съзтезателите имат път към топ университети в цял свят, а после Германия ще се избие да ги привлече.

Ами не знам защо смятате, че в Германия няма да имате проблеми с този или онзи учител Simple Smile)). То това е универсално правило. С този или онзи учител, с този или онзи професор, по-нататък с шефа, проблеми винаги има. Simple Smile)
 Иначе докато чакате, защо детето да не учи немски? С частни уроци все пак не е проблем да го понаучи за година. Пратете го и на лятна школа по немски, ако трябва.  То детето докато се яви на НВО тъкмо ще се изясни Германия ще потъва ли, ще изплува ли икономически Simple Smile))

Ако ще се местите в Германия, може би най-подходящо е да търсите гимназия със силна математика. Например, за Берлин знам за такава и е с вътрешен прием, тоест тестват умението на децата по математика, а не гледат само общи оценки и препоръки на учител и тн. Тоест, пак детето няма да остане на улицата Simple Smile). Минимум за един Филдсов лауреат знам от такава гимназия.

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 21:37 от MariyaHris

# 335
И в БГ, и в Германия нещата вървят на зле. Конкретно в БГ в математическите училища се кандидатства с неадекватни тестове по български и математика, съответно по математика всички имат около максимума и е важен българският. И това дори също не е ясно, защото в Абсурдистан може да го променят от едната за следващата година и да включат и география например. Иначе детето има желание да учи немски, вероятно защото не знае за пъклените ми планове Simple Smile Ако ще се местим ще е в Baden-Wuerttemberg, например Karlsruhe. Децата си променят интересите, ще поживеем, ще видим. Но да, последните години всичко се променя много бързо и утре черното може да стане бяло и обратно.

"Иначе докато чакате, защо детето да не учи немски? С частни уроци все пак не е проблем да го понаучи за година. Пратете го и на лятна школа по немски, ако трябва. "
Те учат страшно много математика, информатика, натискат ги и по другите предмети, а сега заради НВО ще се наложи и български. Говорим си родители, че някои деца заспиват на бюрото докато учат. Голямо натоварвене е, включително с много ненужни неща. Почнах да го уча от време на време на немски думи, може да дам и книжки, комикси, филмчета.

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 21:51 от MarioSuper

# 336
Мама Ени, не съм писала, че писмената част не е от значение, а че устната оценка е от голямо значение - почти изравнена с писмената. Особено в Оберщуфе нараства значението й.
За матурите е ясно- там писмената част е по-важна, устната матура е само една, нали
При нас процента писмена/устна оценка е 60/40. Във всяко Щуфе. Писмените матури са 3, а устните 2. Т.е. със слаби писмени оценки няма как успеят на абитура.

# 337
  • Немция
Мама Ени, и писменото е важно, не отричам, но на големия син устните са му дерт.

Марио, след 7 клас ми се струва късно за немска гимназия.

Математика на състезателно ниво в Германия не е популярно.
Има по някоя олимпиада, но специално в училището на моите деца няма специална подготовка за тези състезания. Участват и колкото сабя покаже, няма специални кръжоци.
Питах веднъж техен преподавател по математика дали е възможно да се сформира Мате АГ, той каза, че няма кой да води такова.
Той им води роботика, като извънкласно занимание без състезателни амбиции.
Много неща се правят извънкласно за развлечение в немските училища, а не за постигане на високи цели.
Децата като цяло доста ги щадят.

Аз не съм математик и не се стремя децата ми да гонят високо ниво в това отношение.
Освен чистата наука, има и други умения за придобиване.
Има практически умения, soft skills...
Има професионално ориентиране, стажове, преди да дойде време за следване.
Мисля, че не е лошо да има възможност за повече математика извън часовете като развиване на интерес, да се привличат деца за тази наука, но явно не е актуално.
Може и да има такива училища, не съм се интересувала конкретно къде какво има.
Има друг тип "кръжоци", които развиват интереси в други области - медии, техника, спорт и така нататък.

За мен е било важно освен получаването на добро образование, да се чувстват комфортно в училището им, да им е близо, за да могат да се прибират и сами.

# 338
Марио, прегледай това училище https://www.es-karlsruhe.eu/

# 339
Привет и от мен!
Първо мнооого хубаво преценете къде ще работите и след това има ли къде да живеете. Намирането на жилище съвсем не е лесно особено за новодошли.
За училищата: има малко объркване.
Ако детето сега е 6 клас в България връстниците му тук са 7ми клас. За мен влизането в гимназия без език е почти невъзможно. Има обаче двуезични паралелки, където обучението е на английски. Детето ще дойде с висок успех от България шансовете му за гимназия са много добри. Без език обаче ще му е трудна адаптацията и няма шанс да се справи с материала. Да го забутате в интеграционен клас ще бъде връщане назад. За мен вярното решение е подготовка по езика в школа още от България. Да дойде с някакво ниво поне и от там много бързо ще надгради. За мен дете, учило тук ще му бъде по-лесно в университет. Българчетата се справят много добре, има тема тук, но им искат сертификат за езика. С немска диплома няма да ти искат. Освен това тепърва се учат на това как са живее в Германия.
Аз имам опит с преместване, но по-различен от вашия. Живяхме в Германия, върнахме се в България и после отново се върнахме в Германия. Та въпреки, че детето говори свободно езика имаше един момент на адаптация и свикване отново. На твоите деца ще бъде още по-трудно заради езиковата бариера. Децата на тази възраст обаче добре говорят английски, та със сигурност ще може да се общува отначало. Да кажа сега за гимназия в Баден Вюртемберг. Детето учи в такава. За да се справя трябва да е напълно самостоятелно, да няма ръчкане да учи и чете, да може да се самоподготвя. Материала не се преподава сдъвкано и опростено, изпитванията са писмени, поставя се и устна оценка. Не мога да правя обобщения, защото всяко дете е различно. Моята отначало изкарваше оценките на база обща култура, сега вече материала стана сложен и започна доста да учи. Освен от учебника се самоподготвя и си търси източници. Не мога да кажа, че са заринати от домашни, напротив, даже са малко, но зададе ли се класно се учи сериозно. Учи се много различно. В България и всеки ден домашно, по много, за ваканцията. Тук е лежерно, без такъв стрес и изведнъж много материал на класното - ако не си се упражнявал сам, а си разчитал на домашните нямаш шанс.
Сигурна съм, че отначало на детето ще му е лесно, защото ще го е учил вече и ще може да набляга на езика. За чужденци има допълнителни часове по езика.
В тази възраст, в която се намират мисля, че е нечестно да им го сервирате и да не го обсъдите с тях. Ако те самите не пожелаят и не искат ще стане трудно за всички ви.
Не тръгвайте неподготвени, не тръгвайте без език. Малко не е реално и това с цената на жилищата, което пишеш. Има цени и цени. За този бюджет ще е или апартамент с поне 400 евро месечни такси или къща в някое отдалечено село, където да откачите.
Мислете го добре. Трябва да има работа и за двама ви. Успех!
Видях за работата на Homeoffice и дописвам: и това го обмислете. Не знам за каква компания работиш, но без здравни в Германия и невъзможно, а ще трябва да осигуряваш децата и съпругата (поне докато си намери работа). Работенето от дома за чужда компания също подлежи на някакви разпоредби и да не се окаже, че е невъзможно.

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 22:39 от Di Soleil

# 340
  • Немция
Die Soleil, вярно, объркала съм се, тукашният 6 клас е немски 7 клас, извинявам се за грешката.Blush Blush Blush

Следвала съм в Германия, справила съм се и без ЕГ, но пък с друг практически опит, който беше незаменим.

При следването беше трудно езиково, отделно и други житейски, финансови препятствия... направо приключение.
Имах чувството, че все трябваше да се доказвам повече, отделно устните презентации бяха предизвикателство за мен. Наравно си с останалите, нямаш извинение.
Моето образование преди това не беше особен плюс, само понякога.

Определено моите деца ще имат в пъти по-лесен старт .

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 22:39 от Бибит

# 341
И в БГ, и в Германия нещата вървят на зле. Конкретно в БГ в математическите училища се кандидатства с неадекватни тестове по български и математика, съответно по математика всички имат около максимума и е важен българският. И това дори също не е ясно, защото в Абсурдистан може да го променят от едната за следващата година и да включат и география например. Иначе детето има желание да учи немски, вероятно защото не знае за пъклените ми планове Simple Smile Ако ще се местим ще е в Baden-Wuerttemberg, например Karlsruhe. Децата си променят интересите, ще поживеем, ще видим. Но да, последните години всичко се променя много бързо и утре черното може да стане бяло и обратно.
Голяма тъпотия, наистина. По мое време не гледаха бг/лит изобщо за прием нито след 4ти-5ти, нито след 7ми клас, а само математика. Пак не бяха трудни задачите, но не бяха и тестови. А за НПМГ си имаше вътрешен изпит, който си беше с по-съзтезателни задачи, не е бил стандартният. Не знам защо все експериментират с нови  гениални подходи.

Едно мога да кажа -- ако сте в Германия, трябва да уредите на децата си като абсолютен минимум някаква гимназия -- частна или държавна, селска или градска. Иначе е гонене на дивото и никак не си струва. Поне аз не бих рискувала бъдещето на дете, което добре се развива,  по този начин. В интернет намирам някои международни училища и в Карлсруе. Във всеки бундесланд са различни условията за прием в гимназия, трябва да се консултирате за БВ и да говорите с конкретни гимназии дали ще ви приемат. Гледайте да не изпуснете и френския, защото знам, че в по-високи класове не приемат децата от чужбина в някои немски гимназии, под предтекст, че са изостанали с френския Simple Smile)), който е задължителен втори език в много гимназии.

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 22:35 от MariyaHris

# 342
В Карлсруе и Манхайм има Merkur Akademie. Може да се провери има ли двуезично обучение. Дори да има все си мисля, частното училище е добър вариант ако може да се осигури подобно и в бъдеще, но да го пуснеш в частна академия и след това да го изместиш в “дивото” е безмислено.

# 343
Има няколко международни училища в Карлсруе, вкл и с английски, но и аз смятам, че ако се тръгне там, е хубаво там да се продължи.

Аз пък се занимавам точно с точни науки и да, софт скилз  в нашата област, но само и единствено като допълнение към солидни хард скилз.  Търсят се хора със сериозни научни знания и умения, които да не са изроди и да умеят все пак да комуникират, но ако няма какво да презентират и да изкомуникират като сериозно съдържание, никой не ги и търси, ако ще перфектната презентация да изнесат.

А все пак именно технологическите иновации и СТЕМ-специалностите имат шанс да избутат бедната немска икономика напред и пари се наливат именно в тези области. Детето в случая вече има доказана природна даденост и умения в тази област, а това е възможност и за едно добре платено и перспективно бъдеще -- навсякъде, включително в Германия.
Доколкото знам, в СМГ е много трудно в днешно време да бъдеш приет  в ранните класове, така, че детето със сигурност е умно и родителят трябва да вземе предвид И бъдещето на това талантливо дете и как най-добре да го лансира, а не само да гледа къде той предпочита да се пенсионира Simple Smile)) Или поне да внимава да не го прецаква много с някое интеграционшуле вместо СМГ:)), а само малко --с  някоя гимназийка поне, за да има ако не друго, поне възможност за уни. Дано не обиждам някого.

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 22:56 от MariyaHris

# 344
  • Пловдив
Ние имахме подобен казус, но с МГ Пловдив.   След 7-ми клас дъщеря ми не продължи там, а записа ЕГ с немски. След две години , вече с много добър немски се преместихме в Германия. Приеха я в гимназия, но повтори 9-ти клас и беше половин година гост-ученик. Тогава имаше възможност и да се яви на изпит по БЕЛ, като втори чужд език. Замисляли ли сте се, че детето ще трябва да е учило и френски или латински? Така може да се окаже,  че точно изпитът, от който "бягате" ще ви е нужен. Не беше леко и не става просто да отидеш и запишеш детето. Писахме до всички гимназии в града, само от две ни отговориха и после само в една я приеха и то при горните условия. Ако очаквате състезания по математика и специална подготовка-забравете. Аз съм виждала само Кенгуру да се провежда. Всяко излизане от коловоза не се толерира, даже се наказва. Профил математика в Германия вече се доближава да този в България , след въвеждането на новата програма.

Общи условия

Активация на акаунт