Нова годино, добре си дошла в НЕМСКАТА ТЕМА / 251

• 20 263
  • 737
  •   1
Отговори
# 315
  • Germany
МамаЕни, и у нас малкият (15г) се е вманиячил да си брои калориите, да ходи на фитнес и да отслабва. И аз си мислех да не е влюбен, но май по скоро е някаква нова мода в Тикток. Не го тормозя много с яденето, но не спирам да говоря колко е важно да се храни балансирано, докато спортува.

# 316
  • Немция
Има я и модата с фитнеса и покрай нея втренчването в калории и определен тип хранене, но Мама Ени щеше да го е забелязала.

Преди година и голямото ми момче беше залитнало за някой и друг месец по фитнес модата, но бързо му мина мерака.

# 317
Ако моето спре да яде ще се притесня много. Не мога да го изхраня, качи някой и друг килограм. Аз докато се върна и сготвя е изял света. Четох, че пубертета започвал в мастните клетки. Може сега да трупа и после да издължее. Нали момчетата по-късно навлизали.

# 318
Здравейте, бях пуснал в грешната тема постинга и сега ме насочиха към темата с ученици в Германия. Значи, обмислям напускане на България и най-лесният ми вариант е Германия, където ще имам и добра работа. Живял съм в Германия и знам езика на задоволително ниво. Децата ми са бг ученици и не го знаят. Голямото скоро ще кандидаства в гимназия, състезател по математика, с перфектен английски. Немците ми казаха, че деца без немски ги записват в интеграционни училища, които явно са най-кофти училищата, но дали примерно след година могат да се преместят в нормално, не знаеха. Или алтернативно да учи година -две в билингуъл и после да се прехвърли в държавно. Не зама как стоят нещата с прехвърлянията, в БГ заветният клас за прехвърляне е 8-ми. Най-голямото ми притеснение е дали ще се адаптира детето. Другият вариант е да учи в БГ още 5 години + курсове по немски и направо в университет, но пък малкото дете ще се озове в същата ситуация, а и ще трябва да живеем в БГ още 5 години. Отделно се надявам, че ако завърши гимназия в Германия ще е по-лесно после в университета. Ще помоля ако знаете за подобни случаи да споделите.

# 319
Супер Марио, горещо ви съветвам да се информирате много детайлно за немската образователна система, преди да взимате каквито и да е решения. Щом знаете немски, ще намерите достатъчно източници. Най-базова информация - начални училища са 1-4 клас, гимназиите са от 5 до 12/13 клас,  реал от 5 до 10 клас, има и други типове.

Конкретно по казуса: Да, познавам няколко семейства, дошли в Германия с деца в гимназиална възраст с никакъв или слаб немски и успели да избегнат интеграционни класове и да се преборят децата им да учат в гимназии. Най-безболезнено беше за тези, които имат наблизо Europaschule с българска секция и успяха да убедят работодателите си да поемат таксите.
Всички останали родители бяха много активни и убедителни в преговорите с училищните администрации и с доза късмет да попаднат на разбрани директори, успяха да запишат децата си в държавни или частни гимназии - първоначално като гост-ученици, после като редовни ученици. На някои деца им се наложи да повторят клас, което им се отрази добре. На всички им коства много труд, много стрес и много нерви. Всички деца бяха с много силен английски.
Ако имате интерес към конкретни подробности, питайте.

# 320
  • Немция
А какво мислят децата по въпроса, имат ли желание за едно ново начало в нова държава?
Лесно ли се адаптират при промени?
Решите ли го, трябва да се почне с немския на бързи обороти.

Щом голямото дете ще кандидатства тази година, е български 7 клас. В Германия на тази възраст ще е 6 клас,почват на 6 години.
Според мен е възможно детето да почне директно в гимназия при положение,че е толкова напред с математиката, с английския. Със сигурност притежавате документи за нивото им.
Училищата имат опит с деца-чужденчета, моите деца също са имали в класовете си новодошли ученици от чужбина.

Подгответе се за по-трудно начало, докато всички свикнат. Отделно е добре единият родител да има повече време за децата, според мен е важно при такава рязка промяна (и по принцип е от значение). Но пък в Германия на много места се предлага разчупено, съкратено работно време, няма да е проблем, предполагам.

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 15:28 от Бибит

# 321
Оле, ако някое от моите деца спре да се храни, ще се побъркам. Те моите и без това не ядат. Те са ми малки, но от сега съм решила, че до тикток няма да имат достъп до пълнолетие. Гледах в ютюб (медията на дъртаците милениали) някакви трендове в тикток и ми се видя ужасно. Например, танц за разбиване на черепа ...изобщо, за съжаление, дори и аз съм одъртяла и не ги разбирам младежите  Simple Smile))) Но доста трудно си отглеждам децата и само някое разбиване на черепа, гладуване и прочее ми липсва...Как пък не измислят нещо умно и полезно. Например някой тренд за измиване на чинии и почистване вкъщи? Четене на книжки?

Иначе децата ми са заобиколени от вегетарианци и вегани ппц и аз поначало леко се боря с това, защото за мен са още малки да минават към ограничения, но 7 годишния ми ми сервира, че нямало да яде пиле, защото много обичал животните и му било жал. Обясних му, че пилето съм го намерила умряло. Та все още бутам и месото аз, нищо, че като попораснат ще съм ок да са и вегетарианци, ако настояват. Но срещу веганство преди да са поне на 16 -18 много ще опонирам и роптая.

Цялото семейство сме със стомашен вирус, да мина пак към оплакванията. Единственото хубаво нещо е, че докато мъжът ми го развие с повръщане, аз си стъпих на крака.

За гимназията мога да кажа единствено,  че и доста украинчета на наши колеги отидоха директно в гимназии без начално знание на езика. Не знам как се процедира в гимназията, но в началните училища за децата, незнаещи езика, има и много сериозни занимания по език. Друг добър вариант е международно частно училище с английски и например АйБи диплома. Такива има в по-големите градове. А Ай Би-то се признава като диплома в повечето западни университети, аз съм с такава диплома.

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 15:58 от MariyaHris

# 322
Отдавна си мислех да се върна в Германия, защото София, където съм роден се промени и вече не ми харесва, но го карах по течението и все отлагах и неусетно децата пораснаха. И решихме да си купим по-голямо жилище, но като пресмятаме, то горе долу за подобни пари може да си купим в Германия. Отделно в Германия ще изкарваме повече пари, децата като пораснат може директно да отидат в университет и 400+ хил евро за НИ предпочитам да ги дам там отколкото в БГ. Аз мога да работя отчасти и хоум офис, така че време мога да отделям. Детето сега е 6ти клас, догодина ще кандидаства, и се чудим немски ли да учи или български Simple Smile Тук една от многото простотии е, че им трябват максимални резултати от БЕЛ дори за математическо училище. А по математика всяка година печели медали, не мисля, че в немското училище ще има по-добри, по английски няма диплома, но може да се изкара ако трябва.

Не сме казвали на децата, защото още ние не сме сигурни, но и най-вече, защото не съм сигурен, че могат да вземат правилното решение. Предполагам няма да искат, особено ако след 7ми клас успее да продължи в сегашното си училище.
За гимназията мога да кажа единствено,  че и доста украинчета на наши колеги отидоха директно в гимназии без начално знание на езика.
Това като го чета си мисля, като възможен вариант да се пробва на НВО и ако не успее да остане с приятелчетата в гимназията директно да сервираме новината и да отидем в немско като украинците .. щом те се оправят .. знам ли.

Според вас има ли особена разлика ако дете от немско училище учи в немски университет или българче, което е учило немски в БГ?
Колко приблизително е годишната такса на тези АиБи училища?

# 323
Марио, децата от Украйна се ползват със специален статус (защото нали ги подкрепяме като бягащи от войната и трябва да ги бутане напред). Вашите деца определено няма да получат такъв като дошли доброволно.

# 324
Според вас има ли особена разлика ако дете от немско училище учи в немски университет или българче, което е учило немски в БГ?
Мисля, че таксите в университетите за немски деца и деца от ЕС са едни и същи. Чуждестранните студенти се приемат с отделни квоти, има и изисквания за сертификат за език и определен хорариум за определени предмети (зависи от специалността). Немските деца кандидатстват с оценките от абитур. Кандидатстване и класиране са по различно време обикновено, но всеки университет си решава подробностите.
Основната разлика е в нивото на езика. Имали сме българско дете от немска гимназия по обмен, нивото от немската гимназия е компромисно и без допълнителни усилия, няма да е достатъчно за учене на немски в университет тук. Повечето университети предлагат един-два семестъра интензивно изучаване на немски преди същинското учене. Също така все повече предмети в университетите минават на английски, а магистърските програми вече са почти изцяло на английски.

# 325
  • Немция
Да, основната разлика е в нивото на езика.

В немската гимназия се държи на силно устно участие, дискусии, на практическата част, на умение за презентация.
Няма голям обем теория, няма голямо учене вкъщи, купища домашни.
Може би в Оберщуфе е по-напечено, не сме стигнали още дотам.

Доколкото мога да сравня, немското училище протича доста по-различно от българското.

# 326
При нас не е така. Тази седмица бях на родителска среща за 11 клас и основната тема на разговор беше точно това, че децата разчитат на устните оценки, но масово имат лоши писмени оценки и понеже абитурът ще бъде писмен няма да успеят да го вземат.

# 327
Има си купища домашни и учене вкъщи и преди оберщуфе. Ако не беше така, моят син и досега щеше да си е в гимназията. Явно зависи от провинцията.

# 328
  • Germany
За децата на Марио не мога да помогна с инфо, те така се променят нещата, обаче хубаво я обмислете тази Германия. Ако трябваше сега да се местя и знам какво е положението, може би не бих тръгнала.
У нас ни е блокиран Тик Тока. Пропускам ли нещо? Половинката има нещо против китайските апове🤣, не му разбирам, програмистки му работи, но и аз, и детето сме лишени от тик ток. Може пък да е хубаво, няма да заслабнем, като не гледаме актуалните диетични предизвикателства 😉 (аз де, детето е кльоща).
Какво говорите вие, моето постоянно има домашни и думи, думи… Вече бъркам езиците, защото ме кара да го изпитвам за думите на три езика😳

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 20:03 от PeaPink

# 329
  • Немция
PeaPink, прати мъжът ти да ни блокира тиктока. Grin

Мама Ени, не съм писала, че писмената част не е от значение, а че устната оценка е от голямо значение - почти изравнена с писмената. Особено в Оберщуфе нараства значението й.
За матурите е ясно- там писмената част е по-важна, устната матура е само една, нали така?

Моите деца са Г9, отделно само до обяд на училище. Имат по някое домашно и това е. Думи се учат редовно, но не е нещо, което да им отнема много време. Препитвам ги.
Езиците им вървят с лекота.
Имат по 2 чужди езика засега.

Сравнявам с домашните на дъщерята на моя приятелка в ЕГ в България. Може би и дъщеря й е много старателна и амбициозна, не знам. Коментираме, редовно има големи домашни, през ваканцията също не ги оставят съвсем на мира.

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 20:33 от Бибит

Общи условия

Активация на акаунт