Нова годино, добре си дошла в НЕМСКАТА ТЕМА / 251

• 20 228
  • 737
  •   1
Отговори
# 390
  • в сърцето на един мъж...
Хубава тема сте захванали, аз само да вметна едно много важно условие - математиката в Германия, не е математиката в България. Даже министърът тук лично си го призна Simple Smile Така че преди да се мести дете, с афинитет към математика и възможности за СМГ, аз бих помислила мнооого внимателно. И тук няма олимпиади и няма как да се подпомогне това, което то иска в момента.
В немско училище може да се провери дали има възможност за избор на роден език вместо задължителните латински, френски, испански. Имам приятели, държали матура по български, матура по чешки, така че може да се провери училище, което дава такава възможност.
Отделно - от провинция до провинция образователната система е ужасно различна, така че и това трябва да се провери.
П.С. Лично мнение - аз не бих причинила подобно нещо на детето си в така възраст, без да го питам иска ли.
П.С. Още едно лично мнение - досегът ми с немската образователна система и опитът ми с тази в Байерн определено накланя везните в полза на тази в България.

# 391
Знам че има Бибит. И при нас има АГ та и хубави теми. И има деца със страхотни творби, но не добри оценки по мате . Например.

# 392
Здравейте, какво си правите, как сте Wink?

Нещо ново да има, да се похвалите?

Тука се опитва да изгрее, трудно се получава, минусови Т° oт 10 дни, сънце няма!!!  Днеска се постопли.

Поздрави от мен, и ще попрочета Smirk!

# 393
  • Немция
Знам че има Бибит. И при нас има АГ та и хубави теми. И има деца със страхотни творби, но не добри оценки по мате . Например.
На мен ми прави впечатление, че в изобразителното изкуство почти няма момчета, които да се увличат в тази сфера. Преобладават момичетата, особено от по-голяма възраст нагоре.

# 394
При нас не е съвсем така.
А и отличниците при абито на големия бяха почти всичко момчета. Пълно отличен имаха само момчета. имаше и момичета с награди, но по определени предмети.

# 395
Бискара, къде изчезна Hug При мен пък точно днес задуха леден вятър, предишните дни беше добре. Тук почти нямаше зима, розите са си с последните цветни пъпки от декември, ще вземат да ги отворят скоро Grinning
Личи че идва пролет, харесвам точно това време от годината.

Вчера имахме мъртва птичка на двора. Предишния ден се разхождаше неадекватна, опитах да я хвана но се изплъзна, и на сутринта я намерих мъртва. Много мъчно ми стана. Преди време намерих прилепче с ранено крило, намерих къде да го занеса и го излекуваха. Но се замислих вчера, че на животно без видими наранявания изобщо не знам как да му помогна.

# 396
Phloxx може да се е блъснала във витрина. Къде я заведе с крилото?

# 397
Цяла одисея беше, намерихме прилепчо по Нова Година, нищо не работи. Изрових интернета и успях да се свържа с една жена от природозащитно дружество. Тя ми даде няколко контакта наоколо, прозвъних ги и така намерих приюта, където да се погрижат за него няколо дни. После същата жена го е взела от приюта и го е занесла да го лекуват.

# 398
Бискара, къде изчезна Hug При мен пък точно днес задуха леден вятър, предишните дни беше добре. Тук почти нямаше зима, розите са си с последните цветни пъпки от декември, ще вземат да ги отворят скоро Grinning
Личи че идва пролет, харесвам точно това време от годината.

Ето ме, пролетно настроена Hug...., и тука нямаше зима, веднъж валя сняг-стопи се за 5 дни, и сега има сух студ, но и той минава, края на месеца ще има пак захлаждане и толкоз. Иначе, местните си извадиха и носят кожусите, за да отчетат предназначението им. Много им се радвам като ги видя, знак че пролетта идва.

# 399
  • Berlin
Да не захващаме математиката, че на ММ му побелява косата от яд, когато помага на големия с материята. Ние сме учили за учители по мат. и на него много му се отдава да обяснява (и по-важното - не е забравил нещата за разлика от мен😅), но като види какво и как ги учат и се хваща за главата всеки път.
Голямото ми чудене на мен - липсата на оценки/бележник… защото малко се изненадахме на първата среща мин. срок, когато учителката каза, че големият съвсем е изпуснал нещата и всички учители се чудят какво става с него. Иначе вкъщи всичко ок изглеждаше, чете, пише домашни, никакви признаци, че изостава.
Ама то това е една безкрайна тема и не можем да променим системата.

# 400
Марио, детето иска ли да продължи да се занимава с математика? Какво иска да кандидатства в немски университет като завърши гимназия?
90% от децата от чужбина идващи да учат в немски Уни, и избрали специалността сами, без родителите да им казват какво искат от тях за да удовлетворяват несбъднатите си мечти, се оправят без никакъв проблем, завършват навреме,  с много добри даже впечатляващи резултати.
25-35% от завършилите в немски гимназии им се налага или да сменят специалността си в първата година с различна, или завършват бакалавър,след това започват следващ бакалавър на различна тема нямаща общо с първата. Има и такива които карат по 3-4 бакалавърски програми , за да разберат къде е тяхната сила, и как да продължат.
Повечето студенти предпочитат да учат в други градове, а не в тези в които са завършили гимназията, което виждам че масово се подкрепя от родителите.

Провинцията която си избрал е една от най-добрите в държавата, гиманзиите и унверситетите също. Като цяло Германия не е това което беше преди 20-15-10 години. След Ковид-а нещата сремглаво се промениха,  колкото и странно да звучи местни напускат както големите градове, така и страната. Кой както реши, каквото му харесва и т.н...

Отново за гимназиите - не бих преместила дете в пубертета, с изградена среда, приятели, ежедневие, от Бг в Германия. Особено дете с афинитет към точните науки - математика в германските гимназии НЕ СЕ учи, от една страна трябва да свикне с езика от друга с начина на преподаване на тази наука. В немските гимназии се учат немски, английски, латински/френски/испански(който детето избере) и биология - всичко останало в 70% от случаите не става. Тук таме може и да има нещо свързано с математика, но повечето са в Берлин и ИГ.
Ако гимназията е качествена и детето е добре прието, даден му е шанс, вероятността да се справи е голяма, с усилие, подкрепа от родители и учители, връщане поне 1 клас назад, наваксване с пропуснатите езици+биология, и научаването на немския разбира се.

Опит за преместване от Бг в ДЕ е възможен до 5 клас, и пак с уговорка за знаенето на немски, без ползването на интеграционен клас.

Относно укараинците и признаването на майчиния език, да има го момента, министерството на обр. направи допълнителна програма за тях и се използва. Друг е момента колко от приетите ученици са продължили след дадения им шанс, % не е много голям поне това което се вижда в Бавария, учат 1 срок в гимназия и след това се преместват в други у-ща и остават на онлайн обучение с украински преподаватели и изпозването на създадената програма за обучение там. След като завършат кандидатсват в немски университети с украинските дипломи, и ги приемат.

Успех във взимането на решения Sunglasses!

# 401
Не се включвам в дискусията, понеже нямам опит с деца в тая възраст, но за пореден път, като ви чета, ще кажа - изпитвам облекчение, че децата ми отдавна не са ученици. Имаме познати с дете в гимназия, та от там имам някакво инфо, което съвпада с вашите мнения.
Хубаво си направил Марио, че питаш. Сега остава много внимателно да изчетеш всичко, да сложиш  на кантара и преценяваш. Успех, каквото и да решиш!

# 402
Бискара каква смесица си написала ... има вярно и невярно, като основната грешка е обобщението и 1:1 сравнението.
Много може да се коментира във всякаква насока и задълбочаване. Аз коментирам 3 неща
...
90% от децата от чужбина идващи да учат в немски Уни, и избрали специалността сами, без родителите да им казват какво искат от тях за да удовлетворяват несбъднатите си мечти, се оправят без никакъв проблем, завършват навреме,  с много добри даже впечатляващи резултати.
25-35% от завършилите в немски гимназии им се налага или да сменят специалността си в първата година с различна, или завършват бакалавър,след това започват следващ бакалавър на различна тема нямаща общо с първата. Има и такива които карат по 3-4 бакалавърски програми , за да разберат къде е тяхната сила, и как да продължат...
Тук от основно значение е произхода и целта. Докато българчето идва и знае за какво се е борило и какво жертва и влага семейството му за това образование се захваща и го прави.
Германчето то завършва обща абитура, има някаква представа и си е на своя територия . Т.е. ако е решило да учи и да пробва ще го направи. Също както са правили и неговите родители и т.н. ...
Т.е. не можеш да сравняваш на такава основа.
... Отново за гимназиите - не бих преместила дете в пубертета, с изградена среда, приятели, ежедневие, от Бг в Германия. Особено дете с афинитет към точните науки - математика в германските гимназии НЕ СЕ учи...
Не е вярно . В Германия има гимназии и гимназии. В курса на сина ми в унито има момче с оценка на абитура по-висока от неговата , което не знае какво е интеграл. Обаче в неговата гимназия интегралите ги учиха в 10 ти клас и то яко. И не само интегралите. В 11 и 12 математика учиха раздели от фми 1 и 2 курс. Кой мислиш че учи тежки специалности на основа математика в немски университети? Само кирайци и руснаци ли са според теб там и с някой и друг българин за разкош?

...
... Опит за преместване от Бг в ДЕ е възможен до 5 клас, и пак с уговорка за знаенето на немски, без ползването
на интеграционен клас. ...
От опит на маса народ , който познавам с преместени деца - няма значение възрастта. Или се справя детето или не. От него зависи. Една приятелка се премести с 2 момичета през 1 година родени. Едното завърши с1,0 и учи за хирург, другото посредствено избута защото се интересуваше от изкуство , театър, музика и т.н. и записа вътрешна архитектура.

# 403
  • Немция
И за мен нещата не са толкова черно-бели.
Познавам и български/чуждестранни студенти, които сменяха специалност, проточваха следване, прекъсваха и се връщаха..
Съдби различни.
Няма лошо човек да има смелостта да смени специалността, ако не е неговото.

# 404
Мога да си представя да сменят ако си намерят работа и се справят сами. Аз като гледам цените тук на живот и си представям какво ще е ако родителите ги издържат. И пак толкова хора го правят.

Общи условия

Активация на акаунт